Коментари - Всеки пети българин не вярва на биопродуктите | Днес.dir.bg
Коментари
Само смотаните граждани се лъжат с гръмки наименования. Био, органично, сега планински, скоро и марсиански. Абе какво искаш от хора дето си носят сополите завити в джоба и си серат вътре в къщите.
Познат зарежда "БИО" магазини и няма нищо БИО в тях :) Най-малкото половината от "билките" се късат в района на София където е адски замърсено от всичко по всякакъв начин, отделно до местата откъдето се берат има ниви които се пръскат и т.н. и т.н. :) Още повече , че в цяла Европа био-то е "разрешени" от ЕС препарати да се ползват .... е много био няма що.
"Био" ????!!!!. Да бе, да !. Аз самия отглеждам зеленчуци от много време и се убедих че без пръскане с хербициди, инсектициди и т.н.т не става. Как да се бориш с неприятели и болести ... със сода и сапун ли и после био било ...глупости на търкалета. Ядат като не видели био а аз се хиля отстрани.
Твоето убеждение почива на глупост, алчност и мързел. Не бъди глупав и си избери подходящ стар сорт за твоя регион. Не бъди алчен и не се стреми да покриваш нормите за добив на фирмите които печелят от тази дейност. Не бъди мързелив и поливай, плеви и копай. Пръскани и торени продукти с неподходяща химия, има във всеки магазин. Само един пример ще приведа: Годишния календар на химическа обработка за ябълката включва 14 броя пръскания.
Био мио планинско балканско ако срока на годност е повече от 48 часа и изглежда така сякаш по идеолно не може да изглежда значи баш майсторити химици и биолози и генни инжинери са си казали думата. Ако искате да ядете храна такава каквато бе през соца то тогава връщайте на село майките, бащите бабите и дядовците да си припомнят как се гледа "градинка". Да почнат да затварят бурканите за зимата а за през лятото да имате пресни зеленчуци. И изчистете мазетат си от боклуците та да има къде да събирате бурканите. Ей така по време на соца ние пазарувахме. А от магазина само за коледа по някой друг домат и от хлебарницата хляб ако баба не е умесила в къщи. Друго нито имаше в магазина а то и не ти трябва. Само така можеш да имаш биохрана. А ако си мислиш че можеш да правиш бизнес с един два тона домати в годината макар и само да си ги поливал жестоко си лъжеш. Няма кой да ти даде 100 -200 лева за кило домати. Кат искате сериино произвоство и парички без генното инжинерство и химията няма да минете. А тия работи дето домата седи по седмица и нищо му няма ги забравате. Един домат още на втория ден след като е откъснат вече става само свинките. Така е за почти всичко.
Какъв е смисъла да се ядат, като от нестандартизирания тор (някой по-прясна буца) може да има десетки пъти повече нитрати, отколкото в тореното с купешкия? Па за бактерии и личинки да не почваме...
Че пак много вярват, цели 4/5 ... Тези "био", планински и т.н - то си е евфемизъм за кашер и халял. Не е за българи.
Етикети за по-висока цена на продуктите. Иначе няма как търговците да се оправдаят за високата цена.
Пробвай да гледаш зеле, домати или праскова и ми кажи как си ги опазил от гъсениците, маната и къдравостта. Или гроздето от сиво гниене и оидиум. Естествено, пръска се, но се спазва стриктно схемата на пръскане и карантинните срокове. Какъв е смисълът покрай буболечките да отровиш и себе си?
не сте питали - и аз не вярвам и хората около мен. Ще качим процента. Био са за високи цени, а не защото са чисти. А освен това увяхнали, ако са тъй наречени пресни
Държави като Исландия отглеждат органични продукти в парници. И всичко е абсолютно натурално, хората внасят единствено пчели от Белгия и контролират влажността на въздуха. Всичко идва на определена цена, разбира се. И качествените продукти струват повече, и много хора са готови и плащат за това. Друг е въпросът, че в България средностанистическият гражданин хем иска да му е евтино, хем иска премиум качество... а това е просто невъзможно. Или заплащаш висока цена на производител, който спазва всички изисквания за органично производство, или купуваш масовото производство, при което има стимулиране на растежа.
Имената нищо не променят. Така, че въвеждането на термина =планински продукт= нищо няма да промени и големите вериги-магазини за хранителни продукти и занапред ще продължат да продават боклуци и да обират парите на гражданите. Трябва някой, и този някой не може да бъде друг, освен Държавата, да бръкне дълбоко и да регулира чиповете на производителите и на търговците-търгаши. Тя, Държавата, си има арсенал от инструменти за това и може от раз да промени положението. Разбира се, стига да има воля и желание да промени нещата.
Споделям личен опит, не съм земеделски консултант, и коментирам продукти за лична употреба. Пример: Засаждам около 100 бр. корени домати въпреки че 50 бр. са ми достатъчни. Не пръскам с нищо, и ако годината е хубава и всички оцелеят, приятелите ми са много доволни.
незнам точно как стоят нещата,но на запад си има така наречено био и е доста по различно от конвенционалните продукти.
че пляс! Толкова ще вярвам и ако ми продават "планински" продукт, колкото и "био" продукт в България! Все едно на какво ще сменят името!
За да е био един продукт трябва да не е от тази планета , къде има незасегнати площи и вода от замърсяване също и въздух?
А предпланински, високопланински и равнини продукти ще има ли? Морска риба от Балкана и черна мрена от морето? Еврогейовете се чудят с какво да дразнят хората. Българинът много добре знае какво да яде, а като го няма, яде каквото има. Проблемът е в ниската покупателна способност на населението.
Всеки пети българин не вярва на биопродуктите
20% от българите не вярват на биопродуктите. Въвеждането на термин за качество "планински продукт" може да обърне тази негативна тенденция.
Обратно в новината