Всеки пети българин не вярва на биопродуктите
20% от българите не вярват на биопродуктите. Въвеждането на термин за качество "планински продукт" може да обърне тази негативна тенденция.
Обратно в новинатаКоментари
А предпланински, високопланински и равнини продукти ще има ли? Морска риба от Балкана и черна мрена от морето? Еврогейовете се чудят с какво да дразнят хората. Българинът много добре знае какво да яде, а като го няма, яде каквото има. Проблемът е в ниската покупателна способност на населението.
За да е био един продукт трябва да не е от тази планета , къде има незасегнати площи и вода от замърсяване също и въздух?
че пляс! Толкова ще вярвам и ако ми продават "планински" продукт, колкото и "био" продукт в България! Все едно на какво ще сменят името!
незнам точно как стоят нещата,но на запад си има така наречено био и е доста по различно от конвенционалните продукти.
Имената нищо не променят. Така, че въвеждането на термина =планински продукт= нищо няма да промени и големите вериги-магазини за хранителни продукти и занапред ще продължат да продават боклуци и да обират парите на гражданите. Трябва някой, и този някой не може да бъде друг, освен Държавата, да бръкне дълбоко и да регулира чиповете на производителите и на търговците-търгаши. Тя, Държавата, си има арсенал от инструменти за това и може от раз да промени положението. Разбира се, стига да има воля и желание да промени нещата.
Ами как да вярваш като са наслагали ''био'' на такова дето няма как да е...
не сте питали - и аз не вярвам и хората около мен. Ще качим процента. Био са за високи цени, а не защото са чисти. А освен това увяхнали, ако са тъй наречени пресни
Етикети за по-висока цена на продуктите. Иначе няма как търговците да се оправдаят за високата цена.
Че пак много вярват, цели 4/5 ... Тези "био", планински и т.н - то си е евфемизъм за кашер и халял. Не е за българи.
Какъв е смисъла да се ядат, като от нестандартизирания тор (някой по-прясна буца) може да има десетки пъти повече нитрати, отколкото в тореното с купешкия? Па за бактерии и личинки да не почваме...
Био мио планинско балканско ако срока на годност е повече от 48 часа и изглежда така сякаш по идеолно не може да изглежда значи баш майсторити химици и биолози и генни инжинери са си казали думата. Ако искате да ядете храна такава каквато бе през соца то тогава връщайте на село майките, бащите бабите и дядовците да си припомнят как се гледа "градинка". Да почнат да затварят бурканите за зимата а за през лятото да имате пресни зеленчуци. И изчистете мазетат си от боклуците та да има къде да събирате бурканите. Ей така по време на соца ние пазарувахме. А от магазина само за коледа по някой друг домат и от хлебарницата хляб ако баба не е умесила в къщи. Друго нито имаше в магазина а то и не ти трябва. Само така можеш да имаш биохрана. А ако си мислиш че можеш да правиш бизнес с един два тона домати в годината макар и само да си ги поливал жестоко си лъжеш. Няма кой да ти даде 100 -200 лева за кило домати. Кат искате сериино произвоство и парички без генното инжинерство и химията няма да минете. А тия работи дето домата седи по седмица и нищо му няма ги забравате. Един домат още на втория ден след като е откъснат вече става само свинките. Така е за почти всичко.
Държави като Исландия отглеждат органични продукти в парници. И всичко е абсолютно натурално, хората внасят единствено пчели от Белгия и контролират влажността на въздуха. Всичко идва на определена цена, разбира се. И качествените продукти струват повече, и много хора са готови и плащат за това. Друг е въпросът, че в България средностанистическият гражданин хем иска да му е евтино, хем иска премиум качество... а това е просто невъзможно. Или заплащаш висока цена на производител, който спазва всички изисквания за органично производство, или купуваш масовото производство, при което има стимулиране на растежа.
е за ограничени хора.
"Био" ????!!!!. Да бе, да !. Аз самия отглеждам зеленчуци от много време и се убедих че без пръскане с хербициди, инсектициди и т.н.т не става. Как да се бориш с неприятели и болести ... със сода и сапун ли и после био било ...глупости на търкалета. Ядат като не видели био а аз се хиля отстрани.
Твоето убеждение почива на глупост, алчност и мързел. Не бъди глупав и си избери подходящ стар сорт за твоя регион. Не бъди алчен и не се стреми да покриваш нормите за добив на фирмите които печелят от тази дейност. Не бъди мързелив и поливай, плеви и копай. Пръскани и торени продукти с неподходяща химия, има във всеки магазин. Само един пример ще приведа: Годишния календар на химическа обработка за ябълката включва 14 броя пръскания.
Познат зарежда "БИО" магазини и няма нищо БИО в тях :) Най-малкото половината от "билките" се късат в района на София където е адски замърсено от всичко по всякакъв начин, отделно до местата откъдето се берат има ниви които се пръскат и т.н. и т.н. :) Още повече , че в цяла Европа био-то е "разрешени" от ЕС препарати да се ползват .... е много био няма що.
Само смотаните граждани се лъжат с гръмки наименования. Био, органично, сега планински, скоро и марсиански. Абе какво искаш от хора дето си носят сополите завити в джоба и си серат вътре в къщите.
Улеснения и привилегии за регистрирани потребители: