АФП: Северозападна България е най-бедна в ЕС

Голи полета, празни пътища, разрушени къщи и затворени училища. Добре дошли в Северозападна България – официално най-бедният регион на Европейския съюз.

Обратно в новината

Коментари - АФП: Северозападна България е най-бедна в ЕС | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ами и аз го гледах. а аз го разбрах така свободни сте от тия тирани=вампири: дадоха как на тоя дъртяк му подновяват кръвта с милите розби от сирсчките домове и то много често. а жената на вампира я наричаха децата маика. тя беше една кръвопиина вещица... а никои не кара хората д апревънат свободата на слободия! те сами ресчават. бъди здрав баи иванчо!!! гесегнете веиначт или маръ крситмас! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

"Да се завърнеш на бял кон" е фраза-синоним на "да се завърнеш като победител" или с гръм и трясък.Не преиначава Библията. Колкото и да съм чела и слушала за Бога сигурно имам пропуски.Но моята личност и подготовка нямат никакво значение с темата.Просто исках да подкрепя хората в бедстващия район.На фона на всеобщото презрение и подигравки,които прочетох в коментарите.Аз никога не съм ходилатам,наистина нямам представа колко е тежко,но видях,че никой не им оказва подкрепа.И реших,че не може някой да страда и отстрани всички да плюят и гледат сеир.Така и така не можем да помогнем,дай поне една блага дума на подкрепа да кажем!

Че то в Пловдив е същото

Дано все пак намерят начин да изплуват хората!Независимо откъде.Не всеки става за емигрант.А що се отнася до Библията:тя съдържа житейски мъдрости,които няма откъде другаде да научим.Те не се тълкуват едностранно.Не чувствам да съм объркала смисъла-отхвърленият камък е пример за всички отхвърлени-един ден могат да се завърнат на бял кон.Това е Надежда,която трябва да бъде придружена с Вяра и Любов...Дано хората от този край не се отчаят напълно и предадат!

Де да беше проблема само в северозападна България. И в североизточна не е по различно, а и не само там. Селата се обезлюдиха, там почти няма да се види човек под 60 години. И тоя процес не е от 20 години , а от много преди това. През 1960г във всяко село имаше училище, но при уедряването на ТКЗС хората избягаха в градовете и училищата в малките села бяха затворени. От тогава започна обезлюдяването на селата и днес те са много тъжна гледка.

Произхождам от североизточна България, а от повече от 35 години живея в северозападна. Поне веднъж в месеца правя преход между двете. Не мога да намеря разлика в положението на североизтока с това на северозапада. Навсякъде е едно и също. Тежко и безнадеждно.

Земеделието е бил основният икономически поминък и проблемът НЕ Е в старите технологии! Хората напускат малките населени места заради циганската престъпност и отказът на държавата да осигурява сигурност за живота, реколтата и имуществото на гражданите. Обезлюдяването на Северозападна България е дългогодишна държавна политика заради инвеститорски интереси от чужбина.

Хайде не ни берете грижа и нямаме нужда от съжаление, а си гледайте във вашата паничка.Вероятно сте цъфнали и вързали. Навсякъде има и читави и лоши хора, та ако ще да си от Париж

Роден съм в този край. Благодаря на Бог, че ми даде шанс да се махна. Няма достатъчно силни думи, с които да се опише злобата, омразата, завистта и лошотията на месните хора. На тях и Бог не може да им помогне. Всичко, читаво се е махнало оттам.

Истината много боли.Огледайте се,къде на друго място в България има толкова разграбени и разрушени сгради?Всичко се краде-тухли,желязо.Земята ,вместо да я обработвате-пустее.Седите по кръчмите и псувате демокрацията и си спомняте ,,доброто" комунистическо време.С иманярство само не се живее.Трябва работа,но на вас много не ви се иска.А колкото да живея в този край-благодаря.Живея там,където съм роден.Ако и вие го правите,а не да берете плодове в Италия,щяхте да сте райска градина.Така че,на работа-с мотиките.Земята чака.

Позитивно звучиш... ама нереално. Ти да си видял някой с труд да е процъфтял последните 20 години? И на децата им е ясно че на всеки работещ се падат поне 10 паразита - чиновници, мутри-прекупвачи, банкери, данъчни, корумпирани митничари/прокурори/съдии/... Те гладни ли искаш да умрат? Или може би искаш да си изгонят силиконовата любовница, да слязат от лъскавата кола и да не ходят на почивки из топлите страни? Е да, ама те не искат и всички държавни лостове са в тях - работиш ли първо работиш за тях и след това каквото остане ще е за теб и децата ти... А то май не остава щом сме на това дередже... По ред причини сме явно генетично увредена нация - не ни работи имунната система и не можем сами да се отърваваме от паразитите си и затова изчезваме. Много ми е болно да го констатирам но явно е така... не заслужаваме такъв жалък край!

В България всеки трябва да си защитава собствеността директно: Между очите! И няма значение дали е циганин или друг. Щом ти е влязъл в имота- директно! И това даже трябва да бъде показно: Пред CNN. пред бTV или където и да е. Не може преди стотици години честните българи да са имали това право, а днес не! Било 21 век. майната ви престъпнуци. И на управници - престъпници също. Те ще се познаят

Просто там по-бързо и качествено се е работило по плана на мистър Ран и мр.Ът.Каквото е можело да се продаде-продадено,каквото е можело да се окраде-окрадено, ликвидацията на туземното население и тя върви добре. Освободената територия ще бъде оползотворена я от китайци,я от евреи,я от търсачи на шистов газ,който плати повече на когото трябва.Същата процедура се прилага и в Североизточна България,после и в Южна ... Магистрали се строят,да,но не за аборигените,а за да бъде нормален трафикът Европа-Ориента и обратно.Другото са шменти капели.

Да бе те евреите се съдраха да ни завзимат.... на кого си притрябвал бре кратуно

Северозападна тъне в мизерия явно не от 20 години а от цели поколения защото там се е формирал определен манталитет дори може да се каже генотип.Хората са дървени философи,злобни,завистливи и дори селският идиот или последния пияндурник се има за Аристотел и за доказана величина.В тези географски ширини е в ход процесът на пълна деградация и се появяват човеко-мутанти поставящи под въпрос националната ни сигурност.Вижте само една Фидосова-това е северозападното юпи,а какво да кажем за други ярки представители:като започнеш от Екстра Нина и свършиш с циганския клан Зрънкови.Не е далеч моментът в който тези орди ще излязат от царевичаците ,ще яхнат самоделните мотори,ще потеглят със сопи по Е-79 и ще ни теглят един здрав бой просто водени от вроденият си инстинкт за разрушение.

Не стига, че слушаме хленчещите гърци, италианци, холандци, ами докато ни бият камшика ни се подиграват!

За съжаление в този край наистина хората не са читави. Разбира се има и изключения, но като цяло това са предимно завистливи и мързеливи хора. Пропити са със злоба и омраза към всеки, който опитва и аха да надигне глава. На СЗ край не им пречи никой, изключително плодородна земя, зеленина, климат, природа. Отделно всички са консервативни и с комунистическа носталгия. Но и тогава така се говореше за този край. Неприятни и намръщени хора, с които никой не искаше да работи. Насила построена индустрия, която още тогава беше губеща. Всеки крадеше от заводите и то работата си. Няма да забравя как по това какво има в двора на къщите се разбира къде работят членовете на семейството. Като се почне от Видин, през Лом и се стигне до Монтана и Враца. А че там са комунисти е видно и с просто око - минимум църкви, максимум партизански паметници.

Браво! Първи по бедност, първи по безработица, първи по смъртност... и не се инвестират средства в масивни социални проекти с цел оцеляване на хората, подобряване на здравето им и създаване на качествени работни места в производството и селското стопанство?! Май хората отдавна не са така важни???

Някой по-долу беше пожелал и на други райони такова бедствие, но аз не съм чак толкова гадна като наглите и изперкали българи и затова само ще констатирам факта, че все повече райони от България започват да стават като Северозападналата България и накрая ще станем саморазпаднала се България. Ами да ни е честито.

Каква съсипия докараха ГРОБ-арите само за три години.Както се казва днес в северо-западнала България утре и на други места.

А не е ли този регион отхвърлен като камъкът от притчата?Точно затова ме съмнява крахът му.

да стават премиери и президенти - ни акъл се иска ни пари!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Борован спи и вечно ще спи-Ботев го е казал минавайки с четата си от там защото всички смели врачански българи в тоя момент са се криели и надничали из по полите на жените си.Някой по- надолу споменава Горуня ми то и Боко има врагове и си ги отстрелва. Там мразят всичко и всички и себе си.Добра дума не се чува.Възхищават се и имат уважение на тези които успеят да ги прецакат и подритват и се подиграват със сирачетата за какъв морал ми говорите?Ако някой предприеме нещо или мисли по-различно и напредничаво..бедна ви е фантазията каво го правят .Там е българския ад.

Рибата се вмирисва откъм главата ! Политиката на върхушката е да скапе малките населени места, така е от дълги години. Има и обективни фактори, които дърпат назад. Но основното е едно - законност и ред липсват по цялата територия на страната. Дори едно единствено нещо е достатъчно да се промени за да се обърнат процесите - ЗАЩИТА НА ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ, абсолютна защита. Заедно със свързаната с това употреба на оръжие при необходимост.

Да катострофата е брутална. И не е само поради липса на пари. Най-важното сега е привличането на инвестиции и кадри, щото в някои от тези места дори хора които могат и искат да работят не е лесно да се намерят. Евтини имоти, супер природа, слаб пазар и още по-слаба пазарна култура, деградация от 89-а насам, постоянен "неестествен подбор" - в смисъл че всичко ценно бяга с космическа скорост, трудности и висока цена при намирането на качествени кадри. Някой ако реши да инвестира там да ми пише. Адрес: Третата порутена колиба у леву, за Пустиняк Северозападнал. ПС. Смело по пътя на Северозапада вървят и други райони. В някой градове само местният шовинизъм пречи на хорицата да си видят материалната и духовна мизерия.

До хулещите хората от СЗ. Недейте, не бива така!Не може заради личните ни огорчения от Илия, да псуваме и Свети Илия...Тези хора от поколение на поколение са лъгани, мамени и предавани от всякаква многоцветна политическа гад и пак са запазили устоите на моралните си добродетели. Не хули, а съчувствие, добронамереност и доброжелателност искат да чуят. Боже, колко много липсват на нас, българите, тези морални категории...

Толкова тъжна действителност, ясно е ,че България бавно но сигорно загива.

"КАМЪКЪТ,КОЙТО ОТХВЪРЛИХА ЗИДАРИТЕ СТАНА ОСНОВА НА ЪГЪЛА"-казва Исус в Свещеното писание.Това е любимият ми цитат от Библията.В него се съдържа страхотна мъдрост и истина.Наистина ли си мислите,че това е краят на един от най-живописните региони на България?!!Наистина ли мислите,че тези хора са обречени?Само мога да Ви кажа,че Ви е хванала депресията на късната есен.Дунавската равнина е изключително плодородна а близостта до граници също е плюс.Аз вярвам,че този край ще се оправи,вярвам,че поне половината от хората му ще се върнат.Защото не може да ходиш по света,да събираш знания и опит и да не ги споделиш със своята земя,особено когато тя се нуждае от спешна помощ. "Хлопайте и ще Ви се отвори,искайте и ще Ви се даде,търсете и ще намерите!"Амин!

И тук живеят хора като вас само дето са по бледни по гладни и по обезверени а не го заслужават. Това са на някои от вас родителе ипрародители .Много бързо се отказвате от корена си

Та Бойко Борисов преди няколко месеца се изцепи, че това ще стане един цветущ регион, и то след полет с хеликоптер, на чиито борд имаше европейски "величия", които щяха да решат въпроса с велезницата до Видин и Лом, Е-79 за този регион и т.н.! Ц.Цачева, и тя се изцепи по въпроса....! Само местната и мъстита фиданка на мнозинството - И.Фидосова, не се наема с прогнози, а си кюта, защото си е от региона, и скоро ще се върне при своите нещастни хора!

Ако имам власт,с удоволствие бих ви заменил за западните покрайнини.Там макар и под сръбска окопация,хората са истински патриоти , ане като вас злобни,мързеливи комунисти и цигани............

по стечение на обстоятелствата съм живяла 10 г. в кнежа врачанско- наи-гадния период от жвота ми въпреки че е детството ми. много много лоши хора

И как не, като е най-занемареното и обезлюдено място дори и за нашите стандарти. Еми, честито и все така - днес там, утре и във вашия регион.

След още 20 години България ще е една 4 милионна София и нищо друго.

Има нещо, крайно ненормално за което никои не се замисля. А то е: Защо България има само един единствен построен мост по река Дунав?! Имало е времена в които сме разполагали със всичко за да построим поне още 2. Излиза, че нещо лошо съществуващо от много десетилетия в България просто е попречило на това да стане.

"Аз не оправдавам гърците за техните действия, порсто ви сравнявам като съседни държави. Да вземем и друго, когато човек влезе в Гърция вижда една добре уредена държава, едни усмихнати, енергични и смели хора. Когато влезе в България, вижда една мизерия и едни болни, бедни и страхливи хора. Вярно е, че Гърция е задлъжняла с милиарди, но тези милиарди, една голяма част от тях, може да се видят къде са отишли, докато в България отпусканите средства от Европейският съюз се заграбват и разпределят под масата между наши и ваши, така че до отделният гражданин не достига и цент."

Toca s gluposti be! Марк Рюте не е авторът на тези писания! Тези драсканици са на някой негативен Българин. Откъде ще знае той за чалгата и цигарите без бандерол?!

"Докато търпите корупцията и се възползвате от нея за лично облагодетелстване, докато търпите да ви мачкат, манипулират и унищожават чрез крайна бедност, докато се страхувате, вие сте обречени. Европа няма нужда от престъпници, корумпирани подлизурковци, просяци и страхливци. Вие вече сте в Европа, вашата териотрия е част от обединена Европа, на нас ни е необходима тя не вие. Ние можем и без вас, не че го целим, оцеляването ви като нация зависи от вас, но докато живеете така както го правите в момента, вие не сте добре дошли на наша територия, ще изчакаме да се избиете и да изчезнете от само себе си. Трийсет години не са много време."

Това е най-комунистическия район на България-бил е и е,а по-всичко личи -ще бъде.Най-крадливото население,пълно е с цигани.Вместо да се равива лозарство,зеленчукопроизводство,комунистите решиха да откриват топлата вода-допотопни телефони и компютри.Не само държавата е виновна,а и те самите.

Я вземи и отиди и се прегледай малко, преди да пишеш такива глупости. Като си толкова кадърен защо ти не вземеш да отглеждаш лозя за да те видим колко си добър. На думи всичко е лесно. Наистина безработицата и беднотията в Северна България е голяма. Направи си труда един път да минеш през този красив край. А най вече отиди и се прегледай първо, нужно ти е.

На фона на банкрута на државата, който партия БъГеР ни готви, това за Северозапада е "малък" проблем.

СЕВЕРОЗАПАДНА ЗОРА: Зората се разпукна и заплака. Небето се намръщи. Заваля. Нощта отнесе на гърба си мрака. Денят настъпи сив и заболял. Градчето като просяк пак изглежда. Разбуди го зората изведнъж. И безработни хора, без надежда, с омраза гледат плисналия дъжд. В съня им бедността се чувства тъпо. Кому е нужна тъжната зора? Денят ще струва непосилно скъпо. Започва безпощадната игра. Играта как и днес да оцелееш. Зората удря гонг за този рунд. Вървиш без цел, забравил да се смееш. Дъждът те е омазал като с грунд. Озъбен като пес, животът дебне. Къркори гадно празният стомах. А в джоба ти не дрънкат даже дребни. И чувстваш се последен сиромах. И срещаш хора все на теб подобни, участници в жестоката игра - клошари, безработни и бездомни... Кому е нужна гладната зора? Ненужна е за всички вас, горките! Но всеки беден рано я видя. За хората богати, дето спите, за вас два пъти е ненужна тя! СЪЛЗИТЕ НА БЕДНИТЕ ЩЕ УДАВЯТ БОГАТИТЕ...

е фидосова е от там - изпасла е всичко

картината е потресаваща наистина, наскоро ми се наложи да пообиколя по бг. разликата се вижда в месеци. не разбирам само какъв е проблема, нещата си функционират съвсем както трябва и това си е ок. често скороста на миграцията е тази която определя дали маймуната има шанс да се превърне в човек в рамките на живот. В случай,че дървото се опоска и клоните отесният ще се наложи да се ходи до други. това, че сме се научили да си засяваме дърветата сами не означава задължително, че все още не обичаме да висим по тях.... обезлюдяването на страната означава огромен скок в развитието на ценностната систем на генерация в чиито ръце ще попаднем един ден всички ние. много от тях ще са извоювали позицийте си със световен опит и ще бъдат световно признати както и до сега но с голямата разлика,че ще са много повече. лично останах шокиран от ценностното равитие на средноителектуалната маса за период от 1-2 години.

Неграмотен си. Използваш думи, които ти звучат добре, но се разминават по смисъл в основната теза. Всъщност 13 реда, без каквото и да е съдържание. Приятелю......на този хал сме единствено, заради празни обвивки като тебе.

да, но знам български почти като вас българите. ако можеше да мислиш би се сетил за подобна вероятност но проблемът на много като теб се състои просто в това ,че не можете да го правите и няма начин как да проумеете прочетеното. моят хал е много добър всъщност. защо не си доволен от твоят се досещам но ти си имаш други виновни за това... като всички примитивни твари в изоставаща фаза на развитие.

От 22 години целенасоченосе унищожава този край.София и по-големите градове влизат в полезрението на всички правителства,а останалите малки градове и села всички ги забравят,само покрай изборите се сещат за тях.Хората,които останаха в този западнал край с нищо не са заслужили тази участ,в която се намират.Злобни и завистливи хора има в цялата страна!

Ами за това този край го наричат "Северозападнала България"...

Жалко за хубавата ни родина, но лоша държава. Добър народ сме, но мнооого търпелив и не случваме с управници. То просто няма кого да избереш, калпав материал!

ЖИВЕЯ В ЦЕНТЪРА НА СЕВЕРОЗАПАДНАЛА БЪЛГАРИЯ-ТУК РАБОТА ПОЧТИ НЯМА,АКО ИМА НЯКАКВА ТРЯБВАТ ВРЪЗКИ-А ЗАПЛАЩАНЕТО Е МИНИМАЛНО. ПРЕЗ 1995 СЕ ОПИТАХ В ЕДНО СЕЛО КЪДЕТО МИ ВЪРНАХА 7 ДЕКАРА ЯБЪЛКОВИ НАСАЖДЕНИЯ ДА ЗАПОЧНА ДА ГИ ГЛЕДАМ. НА МЯСТОТО НА ИЗГУБЕНИТЕ ДРЪВЧЕТА ЗАСАДИХ НОВИ.СЛЕД ДВЕ СЕДМИЦИ БЯХА ИЗТРЪГНАТИ И ИЗЧЕЗНАХА.ПРИМИРИХ СЕ ИРЕШИХ ДА ГЛЕДАМ ОСТАНАЛИТЕ.НО ЩОМ НАБЛИЖЕШЕ ВРЕМЕ ЗА БРАНЕ НА РЕКОЛТАТА ПОЧВАХА НАБЕЗИ МЕСНИОТ СЕЛОТО ИМАНГАЛИ ОТ ДРУГИ СЕЛА.ТАКА ДО 1998. СЛЕД ТОВА ЗАПОЧНАХА ПАЛЕЖИ ВСЯКО ЛЯТО НА СУХАТА ТРЕВА ДОКАТО ОБГОРЯХА НАПЪЛНО.2003 ПРЕЗ ЛЯТОТО ЧЕТИРИ ПЪТИ БЕ ЗАПАЛЕН ЦЕЛИЯ МАСИВ.2008 ПРОДАДОХ ЗЕМЯТА-ДЯДО МИ НАВРЕМЕТО Я КУПИЛ ОТ ЕДИН ТУРЧИН-А СЕГА МАИ ПРЕМИНА В РЪЦЕТЕ НА ДРУГ ТУРЧИН.СЕГА СЪМ В ГРАДА 220лв ЗАПЛАТА СЛЕД ОДРЪЖКИТЕ.В СЕВЕРОЗАПАДА МНОГО ДОБРЕ СЕ ЖИВЕЕ.ДЪРЖАВАТА СЪЩО СЕ ГРИЖИ ЗА НАС.СЛЕДВАИТЕ НАШИЯ ПРИМЕР.

Ясно защо като се заблуди да иде някой там с колата си КАТ гледа на всяка цена да го глоби.

Не можахте ли да разберете, че България е обрерчена да се разпарчетоса. Има еднолични собственици с по 700 000дк. земя. Тази земя ще бъде продадена, а след като имаш земята имаш шсичко. Не са били глупави нашите държавници след освобождението ни. Тогава повече от 500дк. не може да се притежава. Ако модератоа ми изтрие /както обикновенно става/ и той и неговите деца ще се жалват за това. Глупави управленци унищожена държава. Това е истината.

прав си, лошото е че не го разбират хората - измити глави... четете за плана ран - ът - има го в интернета...

Преди години се чудех защо в този край хората са толкова бедни и толкова ли няма предприемчиви хора там да раздвижат нещата. Та попитах един пич от Монтана за това и той ми каза следното: "Ако някой там реши да бачка и да си гледа добре земята, то другите ще му подпалят нивата от завист".

Явно този пич е много глупав, а както изглежда и ти - защото си повярвал безрезервно ! Не е завис, а мародерства на цигански пълчишта. Убийства, грабежи, и разораване на всичко....Цели села са циганизирани БУКВАЛНО !

Все някой друг ни е виновен. Това е станало щото българите са го позволили!