Бележка на входа на училище: Взимате децата си до 18 ч., или ги търсите в Районното

Заплахата е към родителите, а авторите - ръководството на 39 СУ "Петър Динеков"

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

... искам да ви кажа, че навремето работех като детска учителка и тогава също имаше такива случаи. Водила съм ги по домовете им, но при соца това се считаше за "граждански дълг" и на никого и през ум дори не е минавало за допълнително заплащане. С това не възхвалява онова време, даже напротив. Но нищо ново под слънцето...

Прави са от училщето и може да си въведат тарифа като всеки започнат следващ час се заплаща двойно.Никой няма право да ти удължава работното време колкото му скимне като при това не ти плаща за това.Същия принцип трябва да се въведе и в кодекса на труда.Когато не става въпрос за предварително уговорен договор за твърда цена а за инцидентни случаи.

Правописна грешка от незнание-"никой родители"....

Всъщност, това е редът. Социалните бачкат до 17:30. Дайте идея на кого да се остави де-факто зарязано дете.

Директор на училище за смяна.

ми не, някой в Министерството би трябвало да помисли за това. а не за въвеждането на педерастко обучение или как да изрежат турското робство.

Пращай те децата в интернати и таща ще сте свободни да обикалят молчетата

Кво се чудите бе. Съвсем нормално. Никой не е длъжен да седи по нощите и да ви пази детето. Предполага се , че до 6 часа все ще намериш начин да си го прибереш, щото те не свършват училище в 6(предполагам, че не учат на смени). В щатите е абсолютно същото - в училището където учат внуците ми не съм виждал бележка на входа, но в диплянките, които раздават на родителите в началото на уч.год. пише -"След 6 часа се обаждаме на полицията) . От 4 до 6 , ако не си си платил изрично за целият месец , че ще го вземаш след 4, ами плащаш глоба за всяка минута закъснение след 4. В детските градини е същото, солени глоби за закъснението - около 2 долара на мин. Е, там в колко се обаждат на полицията, не знам .....

И учителите имат деца за прибиране от училище.

Като пратят децата в районното, те няма да са тревожни и тъжни.

От мое време учителите са дебили! Нищо ново. Но щом заплатата им се плаща от моите данъци, ще ми играят по свирката, иначе ще им направя такова шоу, че свят ще им се извие. И ако има някой, на който не му харесва да се маха от системата, и без това повечето не ставате за нищо!

Хахахаа точно на място! Най-точния коментар!

Твоите учители са се провалили с теб. Плюс и родителите ти. Учителите няма да умрат без въшливите ти данъци, но ти вече си душевно умрял! Има си закони - като не ти харесват, връщай се в селото си и хващай мотиката!

Аз не знам кво шоу ще им спретнеш, ама те ако те дадат на социалните , че не се грижиш за децата си(воденето и прибирането навреме от училище е част от грижите), ти тогава ще видиш ШОУ.

Скъпа, да те зная къде работиш, да идвам и, като съм клиент, да те разигравам колкото си искам, ама се съмнявам, че ще ти влезе нещо в дебелата, куха кратуна, така че няма смисъл да се хабя. Никой не е длъжен да ти търпи чавето, особено ако не му се плаща за това!

аз не бих. не обичам чалгаретните публични домове.

Ако направиш една по-точна сметка -ако си в състояние разбира се, за да сме точни, ти НЕ плащаш заплатата на учителите. Или съвсем прецизно, вероятно плащаш и се пада около стотинка о танъците ти, която отива за заплатите на всичките тези учители в това училище. Така че стига си плакал за тази стотинка, ами си я поискай от който и да е учител и след това си я заври нали знаеш къде! Ако изобщо плащаш някакви данъци изобщо, като те гледам колко ти е акъла.

Какво пък! Гледаме цигани джебчии, гледаме проститутки, гледаме наркомани, гледаме луди. Та едни деца ли няма да гледаме. Така или иначе след време пак при нас ще дойдат при такива грижовни родители.

ах, ама се престаравате направо. крадци и обирджии не останаха, озаптихте де що има нагъл мангал.. и разбира се, го правите без бонуси, надбавки и цинично ниска възраст за пенсиониране.

Извинете, но в 18 или 19 часа изобщо не е закъснение и за това не е нужно родителите да са безотговорни. Не всички работят до 17 ч, а трафика и задръстванията са всеизвестни. Така че трябва да има някакъв вариант за такива случаи, а не да се обругават родителите.

Ти олигофрен ли си? Учителите/възпитателите имат работно време! Не са длъжни да ти стоят над чавето, докато си вееш гъза из "трафика".... Да не говорим, че има метро, велосипеди и др. начини, с които да го избегнеш!

И при теб очевидно е имало проблем с образованието. А иначе има едно нещо, което се нарича дежурен учител, и това време може да се заплаща допълнително от родителите.

А възпитателите, които се грижат за тези деца как да вземат своите? В 20 часа ли да отидат в детската градина или училището на детето си? Просто родителите трябва да си търсят вариант!

Ами като не можеш да идваш да си взимаш детето, помоли някоя приятелка или друг родител да ти го прибира!

Нашите селски дебили и курви правят чаветата......а да се замислят с кухите лейки дали имат средства за децата си дори не мислят.....искат от държавата. Дори са им толкова болни мозъците, че смятат, че някой друг бил длъжен да развива мозъците на дебилчетата им......

XMRIG

Ти си умствено изостанал , явно е че си някакъв деградант която няма деца и мразиш децата. Задръж си дебилните малоумни идиотски размисли и съвети за себе си защото никой не те обръща внимание.

Виждам, че и ти не обичаш мисленето и то не ти сполучва..... Мразя дебилите. Като теб. По-точно не ги мразя. Презирам ги.

Точно така трябва да се прави! Поздравления!

И понеже децата ставали ТРЕВОЖНИ И ТЪЖНИ...... Ще ги карат в полицейското управление.....И там ще СПОКОЙНИ и РАДОСТНИ...... Е точно за това тези от училищата се наричат ВЪЗПИТАТЕЛИ!!!!!

Да, такива ще са заради дебилните си родители! В нормалните държави е решено - цакаш допълнително по 10-12 евро/ч и ако щеш, ходи в 0 часа да го вземеш!

Възпитатели, да, но не такива, които изцяло да заменят родителите и да възпитават децата само те - домашното възпитание (тоест, възпитанието от страна на родителите) нищо не може да замени, нито да компенсира липсата му! Невъзпитаните родители (чиито родители навремето също са разчитали някой друг да възпитава децата им) имат също толкова невъзпитани деца, което личи и по много от коменъарите тук!

лелей, какъв език и каква душевност разкриват некои постове тука, драги зрители! на бас, че шушана разлютеная работи даскаличка в некое софийско школо. дали самата тя или нейните родители са родом от софията? не се знае в задачата. обаче, знае се, че е принципно права. а също, че не е родена за учителка- с тая омраза към дечицата и родителите им, лелей. дано мъжът й да е оцелял досега, с тоя неин нрав. и още, знае се, че едно време учителките и учителите- да,бе, и мъже са се занимавали с това- са били все възпитаници на елитни колежи и университети - наши и чужди. и, да си учител, е било особена , достойна и уважаване професия, за която разни люти шушанки не са се класирали. и-зоб-що. ама то е било някога, преди още рабфаците да нацвъкат спициалисти по фсичко. а после- пойде коня у ряката и така, та чак до сега.

счита се в подусловието, че HastalaVista е партизанският прякор на шушанка. да ни извини, ако сме Збъркали. и да се припознае хиспанката вместо нея.

HastaLaVista

Извинени сте

Друго си е да нападнеш ad hominem, вместо да изложиш логична мисъл :D. Но, логичната мисъл е резултат на интелекта, който както казва Юнг не е задължително вродена функция на модерният индивид :D.

Ad hominem или Ad feminam? Нито едното от двете, понеже в случая типажът е важен, не личността на шуши или лависта, тя е анонимна. А да цитираме др. Юнг с неговата "конфронтация с несъзнаваното" и летящите чинии на активното въображение по повод на проявата на логична мисъл и интелект...по-добре не. Малко сложно се получи, но това е положението.

Няма политическа воля да имаме добро образование - на родните политици са им нужни евтини и послушни избитатели!

Родителите нямат отговорност за децата си.Смятат( в голямата си част), че всички други трябва да се грижат за децата им- училище,учители,държава,баба,дядо,но ако може те да са свободни.Грижата им се свежда само до правенето им.Съжалявам,че пиша така остро,защото има и отговорни родители,за тях само уважение и респект,за останалите вече казах.Това е извода ми на учителка с 41 години педагогически стаж.

Родителите нямат отговорност за децата си.Смятат( в голямата си част), че всички други трябва да се грижат за децата им- училище,учители,държава,баба,дядо,но ако може те да са свободни.Грижата им се свежда само до правенето им.Съжалявам,че пиша така остро,защото има и отговорни родители,за тях само уважение и респект,за останалите вече казах.Това е извода ми на учителка с 41 години педагогически стаж.

Само де давайте за сравнение страни в които един член на семейството издържа всички и съпругата му се грижи за децата. После говорите за демографска криза в България , ами то всички беди са от беднотия!

И от тъпотия. Която води до беднотия. Предимно.

Интересно е, че социалните са казали, че "не могат да помогнат". За мен това означават, че не искат да помогнат (не искат да се месят в спорни казуси, в които няма ясна полза за тях, само негативи). Иначе действията на ръководството на училището са разбираеми и ги подкрепям. От друга страна, можеше да стане и по-елегантно - занималнята става платена след работното време, идва друга възпитателка/бавачка и гледа децата до късно (за да може все пак учителят да се прибере у дома при неговите деца). Закъснелите родители си плащат по 8лв/час. Ако откажат да платят 3 поредни часа гледане, детето губи право на занималня докато не се заплати задължението. Ако задължението не се заплати 4 поредни седмици, детето отпада от занималнята до краят на учебната година, а записват следващото подред (мда, в нашето училище местата дори за занималня бяха ограничени :( ). Има вариант и като във Швеция - родителят закъснява да си вземе детето от училище, т.е. оказва психически тормоз в/у клетото създание. Детето се отнема от социалните, а след 2г дела с/у държавата родителят придобива право на свиждане с детето за по 2ч 1 път в месеца.

Като вариант ,да връщат децата на закъснелите след 18 ч. Срещу10 лв.

идиоти...

А не бе! Даскалите ще стоят до посред нощите, да чакат олигофрените да минат, да си съберат лайната. И то безплатно. Щото някои цървули, нямат достатъчно мозък да си разчетат времето или са се забравили дотолкова, да си въобразяват, че всеки им е длъжен с нещо. Набийте си най-накрая в тъпите кратуни - чаветата ви са си изцяло ваша, само ваша и единствено ваша грижа и отговорност. Като не можете да се грижите за тях, ми не се множете бе. То не е задължително. Или то и за това нямате мозък - да се плющите без да се заплождате.

Е няма такъв идиотски коментар , доказва само колко много хора са отлепили от действителността и се мислят за голямата работа. Как може нормален човек да използва подобен език !

Ти си безработен нали? Защото никой нормален човек не би назначил дебил като теб на нормална работа.

На теб като ти свърши работното време тръгваш ли си, или стоиш още 2-3ч за чест и слава? Според мен палиш гуменките точно в последната минута. Учителят има пълното морално право да иска да се прибере у дома след краят на работното си време, а не да чака някой като теб да се натутка и да мине "по нЕкое време". Това, че ходиш на работа не те прави по-специален от другите.

Шушано, като искаш да "палиш гуменките" ходи да работиш на някой пазар за зарзават или на автомивка. Като си избрала да работиш с хора, ще работиш с хора, ще организираш системата така, че един човек в дадена седмица да поема екстремните случаи, за които се налага по-късно да си вземат децата. Другата седмица - друг. И това ще се заплаща. От кого ли? От директора, патко заспала, защото той има бюджет за това. Когато има случаи на системно закъсняване, тогава се търси решение заедно с родителите. Защото си приела да работиш и говориш с хора, а не с картофи.

Още преди повече от 20 години се принудих да си наема човек да ми взима детето до 17 ч от детската градина, защото работех до 18 и то на другия край на града. Но все пак с полиция никой не ме е заплашвал...

Ами за какво да ви заплашват като тогава хората не си оставяха децата по 12 часа в училище и в градината...

Освен задължението на възпитателите да възпитават децата им, те трябва да са на разположение и 24 часа в денонощието. А защо и да не дават по някой лев на родителите, че са благоволили да си дадат децата за възпитание именно на тях...

Ами това ни го бяха заявили във 167-ма детска градина Малкия принц. "Ако не си вземете детето до 5 си го търсете в районното". Иди се оправяй. Там имаше и един такъв лаф - "вие сте подписали декалрация, значи детето ви е ДЛЪЖНО...." и после следа всичко от сорта "да се облича самостоятелно", "да не се напишква по време на следобедн сън" и каквото се сетите. Демек аз се подписвам че моето дете може да си живее самостоятелно и едва ли не те са там да му рпавят компания. Искам да кажа - нищо ново. Разбирам ги, но някак си заплахите са преувеличение. И ние за апри работим. Кой нормален работодател си пуска служиутелите в 16:30. Да не сме в Соц-а?

Не разбирам защо майките го правят на такъв проблем?Ми най-нормално нещо е загубено или забравено да се търси в полицията.

Подкрепям напълно, защото това са все пак деца които са отишли в 7.30 на училище и няма как цял ден да изкарат на някакви бюра ако ще да има и малко игра. Родителите трябва да мислят за децата си сами а не да се оплакват че ги ''заплашили'' а и никой не е длъжен да им гледа децата докато се натуткат

Много са тъпи тия от занималнята - хем се оплакват, че нямат пари, хем не се сещат да определят една добра такса за извънредни грижи и труд след 18:00. В Германия като не си прибереш детето до предварително уговорения час, има такса за извънредни грижи по 12 евро на час, които отиват директно към заплатата на възпитателката в занималнята.

Тъпи и безотговорни са родителите.. Как едно дете ще стои 12 часа в училище???? Не е въпроса само до парите а до децата е основно...

Закъсняващите родители, системните естествено, на всеки иначе може да се случи, та не ми се правете на светци всички тук, та системните закъсняващи е очевадно, че не са в ред. Но да пращаш децата в 7о РПУ като решение е още по-олигофренско. Викате вместо в занималнята е добре да смени климата с районното и там е къде-къде по-нетормозещо за детето да чака, нали? Къде ви намират такива изкопаеми...

Учителите станаха чиновници,затова е така. За да си учител,трябва да е вътре в теб.

Проблема не е , излиран и е зависим от едно цялостно решение за обществото . Трябва цялостно решение!

Във Франция това е записано в правилника, а може би и е следствие на някой закон. Но ако едно дете не бъде потърсено до определен час, вика се полиция, която го отвежда до районното управление.

Към всички, които използват тази статия и описаната ситуация за да критикуват САМО учителите и ръководството на това училище аз имам само един въпрос, на който те на себе си да отговорят: Ако родител не отиде в и до определен час, който е регламентиран, за да си прибере собственото дете, ЧИЯ Е ОТГОВОРНОСТТА (не искам да говоря за вина)> Защото ТЯ ОПРЕДЕЛЕНО НЕ Е ОЧЕВДИНО У ДЕТЕТО, ОЩЕ ПО-МАЛКО У УЧИТЕЛЯ!?!?! А ако това закъснение не е изключение, а правило, или рецидив, тоест ако се повтаря перманентно през определен период от време?!? Е, тогава? И защо толкова често в България се бърка причина със следствие, бъркат се причинно-спедствените връзки? И се спори, и то разпалено, и дори с епитети дори и по очевадни неща? ( И отново - аз дори и не коментирам ПРИЧИНИТЕ за закъснението или непоявата на родителите, на всеки може да се случи извънредна ситуация...) Да си родител не е само голяма радост и право, но и отговорност! Както между друго и да си учител, но отговорностите са различни и ТРЯБВА ДА СА МНОГО ЯСНО ДЕФИНИРАНИ И РАЗБРАНИ! И родители и учители трябва да са ЗАЕДНО във всичко това, а не да се противопоставят и конфронтират, защото от това никой не печели, а най-големите губещо в крайна сметка са ... ДЕЦАТА! Както е и при развода например!

В България всички искат да има ред и правила, но да не важат за него. Щот всички са много специални. Виж другите са кретени, идиоти, непрокопсаници =》за тях трябва да има правила. И така си отива, и така ще е зовинаги!

Ха-ха-ха. Колега, говориш за причинно-следствени връзки. 90-те процента, които надигат чашката, даже и няма да разберат за какво им говориш.....

Ами ако за родителите - по-голямата част от тях подобно решение е неприемливо и дори недопустимо, аз да им предложа едно - ТЕ, РОДИТЕЛИТЕ СЕ СЪБИРАТ И СИ ПРАВЯТ ГРАФИК ПО ЕДИН ПОНЕ ОТ ТЯХ ДА ДАВА ДЕЖУРСТВА И ДА ОТГОВАРЯ А ДЕЦАТА И ДА ГИ ГЛЕДА СЛЕД 18 ЧАСА! А учиището да прдостави помещение, ако има (дено)нощна охрана, която след изпразването му да остане в сградата... В края на краищата децата са техни и те отговарят за тях и за здравето и живота им СЛЕД училищното им време! Или не е така? Защото - да напомня - ПРОБЛЕМЪТ ИДВА ОТ ДЕЙСТВИЕ ИЛИ БЕЗДЕЙСТВИЕ НА ... РОДИТЕЛЯ, НА РОДИТЕЛ, А НЕ НА УЧИТЕЛ - негово закъснение или непоява, без да коментирам дори причината... И ако подобно предложение се постави на обсъждане на щирока среща с всички родители, САМО ГЛЕДАЙТЕ КАКЪВ ЦИРК ЩЕ СТАНЕ И КАКВО ЩЕ СЕ ЧУЕ ПЪК НА НЕЯ (като чета някои коментари тук за учителите), нали се сещате какво ще кажат някои от родителите за ... ДРУГИ ОТ ТЯХ:)

Аз съм дал пълномощно на една позната, която да взема и моето дете заедно с нейното от училище и на връщане от работа минавам да си го прибера. В замяна ѝ давам пари да почерпи и двете деца с нещо в близката сладкарница.

имаме вече случат първокласник да бие учителка. честито.

Ами това трябва да се третира като РОДИТЕЛ БИЕЩ УЧИТЕЛ, и съответно санкциите да са толкова тежки за ... РОДИТЕЛЯ!!! И каквото с еполага и за "юнака" първокласник! Този ако още в първи клас си позволява и е научен да бие учителя си, то като влезне в гимназията ще е завършен рецидивист! Вероятно като родителите си и средата, в която е израснал и възпитаван!

"родителят" е поредната мутра, която си мисли, че всички са длъжни да я ослужват?

Бележката трябва да гласи - ако не си вземете децата до 18 часа, търсете ги в Джъмбо, Хиполенд или Комсед - гаранция родителите ще гледат да дойдат навреме!

Добре, не може ли просто надхвърлените работни часове на учителите да се заплащат 3-4 пъти повече от родителите и тогава ще има ли закъснели? Не става въпрос за глоба, а за допълнителни часове извън работно, толкова е просто.

А ти не може ли просто всеки ден да не можеш да си планираш какво ще правиш след работния ден, защото никога не се знае, може да ти се наложи да останеш.

Не всичко е пари госпожо:(((, ама както се вижда сте съгласна да си плащате за да сте по малко време с детето си, независимо че то е на крак 12 часа:(((((

Друго си е викаш да го прибира от полицията, там детето ще може да полегне в някоя празна килия да речем...

Близките понякога не могат да се разберат кой да го вземе, обаждат се един на друг, накрая детето стои докато затворят училището, учителката го прибира вкъщи, а роднините го търсят в полицията.

Забелязахте ли, че "след 18 часа" няма поставена запетая на съобщението /този път Дир-а правилно са го написали/. Дори и неграмотна секретарка да го е писала, недопустимо е директорът да не го е забелязал. То само това да е кахър, ама от неграмотност много кахъри следват.

В резюме - училището, училищното ръководство категорично ИМА право на подобно решение и на подобна стъпка! И това Е решение, някакво решение! Дали е най-оптималното, най-доброто в КОНКРЕТНОТО УЧИЛИЩЕ и за КОНКРЕТНАТА СИТУАЦИЯ, аз не се наемам да преценя! Но очевидно е добре да се чуят и родителите, и те да бъдат включени в решението на проблема, според мен! Ако родителите имат голяма и масова съпротива, тогава те да предложат работещо и разумно решение в съвместна среща и дискусия с учителите и ръководството!

Между другото като говорим по темата и правим разсъждения и сравнения, само да напомня и нещо друго - то касае и намесата на училището и държавата (субсидирането и финансирането им) - имайте предвид, че в Америка за улеснение на децата и родителите ВСЯКО УЧИЛИЩЕ ИМА ДОСТАТЪЧНО АВТОБУСИ, КОИТО МОГАТ ДА СЕ ВИДЯТ НАВСЯКЪДЕ ПРИ ЗАПОЧВАНЕ И СВЪРШВАНЕ НА УЧЕБНИТЕ ЗАНЯТИЯ - всички тук непрекъснато ги виждаме, КОИТО ДОКРАВАТ И ЗАКАРВАТ ДЕЦАТА ОТ И ДО КЪЩИТЕ ИМ ИЛИ ОПРЕДЕЛЕНИ МЕСТА БЛИЗО ДО ТЯХ, СБОРНИ ПУНКТОВЕ, ОТ И ДО УЧИЛИЩЕТО! И в тези часове УЛИЦИТЕ И КРЪСТОВИЩАТА ДО УЧИЛИЩАТА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СА С ОТРИЗИРАНИ ЛИЦА С ЖЪЛТИ СИГНАЛНИ ЖИЛЕТКИ, КОИТО ДА ОСИГУРЯВАТ ДВИЖЕНИЕТО И ПРЕСИЧАНЕТО НА УЛИЦАТА ОТ ДЕЦАТА И ПРИДРУЖИТЕЛИТЕ ИМ! Има специални платформи за деца в инвалидни колички, и често автобуси отиват и закарват деца ДО И ПРЕД КЪЩИТЕ ИМ, според както е организиран ПРЕДВАРИТЕЛНО преценения и одобрен маршрут на автобуса! И когато училищен автобус спре да качва или сваля деца, ОТ СТРАНИ НА АВТОБУСА ИЗЛИЗАТ СТОПОВЕ И ... ЦЯЛОТО ДВИЖЕНИЕ ПРЕД И ЗАД АВТОБУСА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НАПЪЛНО СПИРА, докато детето сне се качи или слезе, и стоповете на автобуса не се приберат обратно! ТОВА Е ЗАКОН! ЗАКОН ПРИ ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА, и много полиция също се ангажира в часовете пик за сигурното придвижване на децата към и от училище! Това за информация на онези, които не го знаят!

До Бачо Киро - Понеже гледам, че темата е вълнува, но малко ти е объркано в главата, да те питам нещо. Струва ми се, че правиш една капитална грешка в мисленето си и подхода си към темата, което не е неразбираемо, след като дори и прокуратурата я прави, проявявайки очевидно слаба правна култура. Та да те питам, ти като говориш за наказания, че завеждането на деца от училищното ръководство в полицейското управление за да дочакат закъсняващите си родители, където да бъдат надзиравани и в безопасност... я да те питам нещо много просто: Според теб АРЕСТЪТ НАКАЗАНИЕ ЛИ Е? И питам от правна гледна точка, според теб (и прокуратурата) АРЕСТЪТ НАКАЗАТЕЛНА МЯРКА ЛИ Е, ИЛИ НЕ? И защо и кога се прилага? По какви МНОГО ЯСНО ПОСОЧЕНИ В ЗАКОНА ПРИЧИНИ И СЛУЧАИ СЕ ПРИЛАГА? Да поясня още малко - това наказартелна мярка за извършено престъпление ли е, или да кажем мярка за ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ на (друго) евентуално престъпление или ИЗБЯГВАНЕ на НАКАЗАНИЕ за евентуално извършено, но все още несанкционирано и предстоящо за разглеждане престъпление. С две думи - както казваш за децата, че отвеждането им в полицейския участък да изчакат родителите си под надзор да бъдат взети, АРЕСТЪТ ПО ПРИНЦИП САМ ПО СЕБЕ СИ НАКАЗАНИЕ ЛИ Е ОТ ПРАВНА ГЛЕДНА ТОЧКА, ИЛИ НЕ? Защото очевадно, че проуратурата, подвеждайки се (или защото така й изнася и иска да внуши на хората, страхувайки ги), че арестът Е НАКАЗАНИЕ, изхожда от това, че безспорно не е приятно - меко казано - да те арестуват по какъвто и да е повод, по принцип!

Абе обичаш да четеш както дявол евангелие.. Аз те попитах нещо абсолютно конкретно, май твоята глава не е в час и не и е ясно. Попитах те - след като закъснението на родителите травмира децата, как точно пращането на същите тези деца в районното не ги травмира повече? Родителите ли наказват или детето? Какво не ти е ясно във въпроса? Твърдиш, че понеже очевидно има родител идиот, училището трябва да взема идиотски мерки, които са в допълнителен ущърб на детето? Че няма работещ вариант? Аз твърдя, че има работещ вариант и той не включва районното. Детето не е изгубена вещ, както го описват разни идиоти тук, то е човешко същество което е поверено на грижите на съответния възпитател. Не оправдавам системно закъсняващите родители, очевадно е, че са в грешка, но да хвалиш решение да се мята детето в районното е просто израз на олигофрения. Не всеки е годен за даскал, който не му харесва, да не става възпитател и да не води занималня. Който се навива трябва да е готов за компромиси. Ясни правила са базата за добра работа. При три закъснения родителят ако губи правото на занималня ме съмнява, че ще закъснява систематично... Винаги има работещ вариант, но той трябва да бъде намерен и определен от управлението на училището.

Ами аз точно това ти обяснявам, бе ...! Че НЕ става дума за наказание и травмиране! А за РЕШЕНИЕ НА СИТУАЦИЯТА, СЪЗДАДЕНА ОТ РОДИТЕЛЯ, ОТ ЗАКЪСНЕНИЕТО НА РОДИТЕЛЯ! Тук изобщо не говорим за травмиране, но ако отваряш дума за това, ДА НЕ ЗАКСНЯВА РОДИТЕЛЯТ МУ, БЕ! Или ако ще закснее и закуснява и то не инцидентно, ДА СИ НАМЕРИ ДРУГ ВАРИАНТ ЗА ПРИБИРАНЕ НА ДЕТЕТО! Да помоли или наеме някой друг, когото да оторизира! И между другото да те светна, ако не си разбрал, че докато говорим аз хвърлих око на българската телевизия - Нова, и там въпросната директорка я дадоха в кадър и жената много ясно обясни, че ВЪПРОСНАТА БЕЛЕЖКА Е БИЛА СНЕТА ВЕЧЕ, ОТ НЯКОЛКО ДНИ, НО ЧЕ С НЕЯ Е БИЛ ПОСТИГНАТ ТЪРСЕНИЯТ ЕФЕКТ И ПОВЕЧЕ ЗАКЪСНЕЛИ РОДИТЕЛИ НЯМАЛО, което между другото да те светна означава, че ЗАКЪСНЕНИЯТА ИМ НЕ СА БИЛИ ИЗКЛЮЧЕНИЕ! Иначе нещо нямам желание да ти влизам в тона и речника, не че не мога, мисля, че мога дори доста по-добре от теб да псувам и обиждам...Но обръгнах на епитети и обиди в този форум от всякакви тролове и тъпанари.

За съжаление времената са много по-различни ,не проблема в демокрацията като цяло, защото както спокойно е било при нас по времето на комунизма така, е било и при капиталистическите държави. Проблема се корени в свободията и безнаказаността това отприщи престъпления които преди не бяха в такъв размер. Трябва да се превъзпитават работодателите , самите те да плащат много по-високи ставки за извънреден труд и да се правят жестоки проверки. Не може в моловете да се работи до 22:00 часа тия хора там стоят по 12 часа и допълнително 2 часа за път това са 14 часа работа, ако приемем че единия работи там , той на практика няма възможност да си вземе детето , когато и другия закъснее се получава тази нелепа ситуация. Просто няма ясни правила които да се съблюдават, управлението гледа само да събира приходи другото не го интересува. Учителите по същия начин трябва да получават свръх високи суми ако са задържани след работа и здраво проверки кай и защо ги задържа. С две думи да се върнем към една по-подредена система колкото и да не ни се иска няма друго решение , видя се че свободията не води до нищо добро .

С такси не става ли?

Кой ще отговаря за това дете докато то е в таксито ?!

Парични такси, а не такси за транспортиране. :)

за пореден път друг ни е виновен, учителите са гадни, травмираме децата, директора е отвратителен.... и т.н. никой обече не търси вината в себе си и в родителите като цяло. все някой ни е длъжен да се грижи за нашите деца, а ние нямаме никаква вина. учителя е длъжен да учи децата. учителя не е длъжен да ги гледа като детегледачка. нито му се плаща за това нито има ангажимент. голяма част от днешните деца са отвратителни, невъзпитани и тъпи. вчера щях да сгазя една пикла около 10-11 клас, която си е набила слушалките в ушите, преминава на червено, пресича и не се оглежда..... как този малък боклук е стигнал до тук...... като е имал родители буклуци които са превърнали малкото дете в малък боклук който никога не търси вината в себе си а в обществото което трябва да се грижи за възпитанието му, в това някой да го пази докато пресича на червено и т.н. така че не само че трябва да ги пращат в РПУ-то ами и след 2-3 закъснения без причина или без да се обадят да предупредят и т.н. може би е добре родителите да прекарват/прекарваме 1-2 дни в ареста да се научим. не може да си измисляме какво ли не за да ние удобно. има правила и това е.

Абе я им сложете една такса закъснение, да видите как всички ще намерят начин да дойдат..в нашето училище беше така..след 17.30 по левче на час...така е най-справедливо

"никоЙ родителИ" Предлагам дираджиите да пазят децата и да учат български език! ... Децата в районното, а родителите на свобода. Както с ТЕЛК-овете - наказват болните вместо мними болните...

Трябва ли да се взимат децата след 3-ти клас примерно? Ако училището е в квартала или съседният такъв, нужно ли е да се затрудняват всички? Питам, защото лично мен след 2ри калс, никопй не ме е вземал/водил на училище. Вярно - беше в квартала на 5-10 мин. детски ход, но имах съученици, които идваха и с градски транспорт сами. Вреемто ли е по-различно(опасно) или родителите са параноични или и двете?

И мен не ме е взимал никой, училището ми бе на буквално на минути от къщи. И то в София, да не говорим за по-малките градчета и селата! Но от друга страна сега светът е друг, хората са други, а и България бе диктатура, където много строго се съблюдаваше реда, и хората се знаеха и познаваха и в къщите и апартаментите, и в махалата... Но тук в Америка този въпрос не стои - не само трябва, но и е задължително, и санкциите при нарушения са много строги и тежки (ако се повтаря). Но от друга страна когато бях в детската градина си спомням, че задължително родител трябваше да ме вземе, и си спомням как един ден бях останал само аз да чакам баща ми, който бе закъснял, с една много хубава млада учителка, Вълчева..

Да, говоря за София и България като цяло. Иначе за щатите е така - живях около 3 месеца там и видях тази организация. Все пак безопаснотта в махалата зависи от хората хивеещи там - от нас. Ако сме човечни и не си затваряме очите за липсата на възпитание и морал, ще решим голяма част от проблемите си за в бъдеще. Так се възпитава спокойно, съвестно и морално поколение - в свястна среда...Отплеснах се, но ме тресе носталгията по времето на възпитаните и културни хора. И не искам да се бърка с политическият режим - това съм видял като дете - начетени, възпитани и високо морални хора около мен.

Да, и тук си прав, така е!

Децата, които ги отглеждат в домове и приюти ако са до 4ти клас, възпитателите ги съпровождат за всяко занимание извън приюта - сутрин, обед вечер - до занималня, за обяд, до училище - навсякъде. Щом възпитателите са задължени и родителите трябва да са. Присъствал съм на родителска среща. Мангалите не можеш да ги ангажираш с никакъв ред. Трябва да кажа, че има вече и циганизирани българи - пълна шлака.

Ами, до 12години не можеш да го оставяш само... ти си прецени!

Майка ми е учител и едно време децата на закъснели родители ги водеше у дома. Играехме си, беше ни радост и това не тежеше на никой. Много пъти децата дори са преспивали у нас. Сега това е невъзможно, едно че родителите ще те обесят, друго, че отговорност в демокрация няма как да носиш, трето че света се побърка и няма благодарност и добрина. Не знам кое е правилно и кое не е, но едно е факт - хората се превърнаха в скотове.

С този извод съм напълно съгласен! Нито днешните учители в огромното мнозинство са като някогашните, нито пък рдителите, самите ние сме като тогавашните. Но и времената са други... Много хора наистина се оскотиха, и бедни, и особен богати в България! Опитвам се да си представя и припмня дали подобен проблем стоеше на времето, когато аз бях в училище, и не се сещам. Истината е, че ХОРАТА В България МНОГО СЕ ОТЧУЖДИХА ЕДИН Т ДРУГ! Но и за това си има обективни причини и логично обяснение!

Е, как няма - всеки втори във фейсбук се чувства я благодарен, я благословен ... хаха

Значи аз след работно време нямам право да се прибера в къщи и да се погрижа за моите деца, защото трябва да се грижа за чуждите. Няма логика в такава хипотеза!

Тц, имаш. В това никой не се и съмнява. Нямаш право обаче да наказваш детето с пращане в полицията (защото това товари детето, не толкова родителите). Решението е уникално тъпо, това не означава,че закъснението не е проблем.

Кой изобщо говори за наказания? Започвам да си мисля, че не си наясно с терминологията, със значението на думичките, които използваш! Най-напред сам си измисли, че се пращали децата в полицейското управление, за да бъдели наказани, и то заради (закъснението на) родителите им, и след това започваш да се пениш... Ти явно не разбираш, че става дума за решение на една ситуация, и свързваш това конкретно решение с полицейското управление (като функции и предназначение), а всъщнст става дума за конкретно решение на конкретно училище, което е избрало конкретна стая и помещение, където децата да бъдат надзиравани и на сигурно място, докато ги приберат родителите им, защото училището е в невъзможност да го прави - не коментирам удачността на решението! И ако ще говориш за наказания в подобна ситуация, кой или по-точно кои са наказаните, защото това определено не е родителят, и не е по вина на детето, а и на учителя и учиището, нали! И отново да доуточн - говорим за повтаряемост на ситуацията, за рецидив, не говорим за извънредни случаи и изключения!

Логиката е че работното ти време трябва да е съобразено с това на родителите. Щото иначе всички например искате да имате лекари по 24 часа на ден на разположение

Има по разумен начин. Всички родители подписват договор с училището че ако закъснеят да вземат децата дължат 50 лв на час. От тези пари 25 лв се дават на учителя за извънреден труд. Друг начин е да се отдели учител който да остава след 18 часа и които родители искат да закъсняват да се плаща месечна допълнителна такса Ама като се галоши кой да помисли

Така е, има ли желание, има и начин. Но не и когато човек е тиква, дори да е даскал. Прави са за закъснението, но бележката е пълна идиотщина.

А защо занималнята да не е до по-късно, срещу допълнително заплащане, разбира се.

Всичко вече е до степен "извратеност"... Вместо санкции към родител, който не е потърсил детето си, "умните" от 39-то учители, с акцент на подигравка, пишат нелепости... ТОВА трябва да се отнесе до Министерството на просветата и то да разреши този проблем, а не да четем ОТРОВНИ не възпитателни решения на някакъв си училищен СЪВЕТ... Оставка на директора за това нелепо предложение във фейсбук... На който не му се работи - да напуска, но децата са бъдещето и трябва да бъдат обгрижвани подобаващо!

Всъщност не е така! Съвсем логично е, че учителите НЕ могат да остават ПОСТОЯННО след работно време, всички учители!!!, заради закснението на един (или повече) родители! Обикновено въпросът се решава така, като най-лесното решение - избира се едно помещение, някаква стая, където се събират децата под надзора на един учител (например като дежурен, по график), и той отгваря да изчака и да предаде децата на закъснелите родители и да ги надзирава дотогава! Не знам дали с подобна роля може да бъде оторизиран някой от охраната на училището, защото тя има пък други задължения... В случая избраното място е ... полицейския участък, където има дежурни и там са се съгласили да сътрудничат. Подтекстът вероятно включва и срама и неудобството на много закъснелия родител да ходи и прибира детето си от райнното, като един вид превенция, предполагам! Не коментирам дали е удачно или не, но аз съм прибирал детето си от педагогически център към полицията от ... ДРУГ ГРАД тук, на половин час път от училището му, и не съм се оплаквал, дори бях благодарен, че синът ми е на сигурно място и под надзор, просто такъв е редът!

Напротив, ТОЧНО така е. Я ми обясни, като го пратят това дете на закъснелия родител, кого наказват всъщност? Родителите или детето? Говориш пълни глупости и в долните си коментари, принципно не си от дрънкащите тъпотии, но този път си скочил с двата крака в ямата. Закъснението на родителите травмирало децата, затова ги пращаме в 7о РПУ? Това може да е логика само на ПЪЛЕН идиот. Закъснението е проблем, това е очевадно. Решение трябва, това също е очевадно. Решението обаче не може да бъде дейност, при която травмираш още повече детето. Ако училището има възможност, назначава учител, който може да стои до по-късно. В края на краищата тези които са в занималнята сутрин не са на работа, всичко може да се организира от самото начало. Закъсняващите родители да бъдат глобявани с прилична сума, която хем да е добре дошла за учителя и училището,хем да е солена и да респектира родителите. 50лв за час биха събудили повечето. Ако закъснее три пъти без предупреждение, да се информира, че детето му не може да посещава повече занималнята и трябва да си търси друга. Всичко може да бъде решено при добро желание и ясни правила от самото начало. Закъснението е по вина на родителите, но бележката е пълна тъпотия и ясен знак, че ръководството е безхаберно ...

Не дочетох целия ти коментар (ще го дочета), защото се спрях на тези ти думи: "Закъснението на родителите травмирало децата, затова ги пращаме в 7о РПУ? Това може да е логика само на ПЪЛЕН идиот." Ще пренебрегна епитетите ти, и ще говоря по същество - недей да ми влагаш думи и твърдения, които не са мои, и на тази баа да конструираш доста емоционалната ти реплика, защото се получава малко шизофренно - сам си градиш тези и теории, и после само (горещо) си ги оспорваш, тоест спориш сам със себе си, при това доста ожесточено. Кой говори за идиоти и идиотизъм:) Никъде никога не съм писал за ТРАВМИРАНЕ на децата при закъснение на родител, всъщност май никой тук във форума досега не го е споенавал, така че може би не е ле да посетиш психиатър:) И след като никой не го е писал, няма как и това да е посочено като оправдание и обяснение за завеждането на децата в дадени място за изчакване. Не се пали, а внимавай в текста и дискусията повечко! Хайде сега да ти дочета "бисерите".

И не разбирам, защо изобщо говориш за НАКАЗАНИЕ?!?! Тук става дума, че родител по някакви причини не може да прибере детето си на време от училище, и как да се регулира това? (Разбира се, ако подобни закъснения не са редовни и рецидив но дори и при това положение има начин и ред, и той е задължение и отговорност на училището и ръководството му) Какво наказание те бори теб, какви 5 лева?