Бебетата у нас с все по-странни и абсурдни имена

Странен избор на лични имена винаги е имало, но през последните години в България се появяват страшно много будещи недоумение имена. Това заяви в интервю за „Фокус” специалистът по ономастика* проф. д-р Анна Чолева-Димитрова.

Обратно в новината

Коментари - Бебетата у нас с все по-странни и абсурдни имена | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

boomers

Не знам дали знаете, но специално в САЩ първото име задължително е американско (ако си техен поданик). Няма искам-неискам.

ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ С ИМЕНАТА СЕ ДЪЛЖИ НА ДВА ОСНОВНИ ФАКТОРА-ЦИГАНИЗЦИЯТА И ОБЩЕСТВЕНОТО ПОЛОЖЕНИЕ.ЗА НИКОГО НЕ Е ТАЙНА,ЧЕ 70%ОТ НОВОРОДЕНИТЕ СА ЦИГАНЧЕТА,КАТО СЕ ОТЧЕТЕ 98% НЕГРАМОТНОСТ НА РОДИТЕЛИТЕ,ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ НИВОТО НА ОБЩА КУЛТУРА,Е ПОД НИВОТО НА ОБЩОПРИЕТИТЕ ЧОВЕШКИ НОРМИ,ТОВА ДАВА ПРЕДСТАВА ЗА СЪСТОЯНИЕТО. ПОЛОЖЕНИЕТО НА ОБЩЕСТВОТО ДОСТИГАНА СТАДИЙ,КОЙТО Е ДЕГРАДИВНАТА ЧАСТ НА СЪЗНАНИЕТО,ОТВСЯКЪДЕ СМЕ АТАКУВАНИ С ОБРАЗЦИ НА МАЛОУМИЕ И НИСКИ СТОЙНОСТИ НА СЪЗНАНИЕ,ТОВА Е ЕВТИНА ПРОДУКЦИЯ И СЕ ПРОДАВА СКОРОСТНО.ЧАЛГА НАЧИНА НА ЖИВОТ ВЕЧЕ Е С ТРАДИЦИИ В БЪЛГАРИЯ.А САМАТА ЧАЛГА ВЪЗНИКНА ОТ НАРОДНОТО САМОСЪЗНАНИЕ.ЕДНА Т.Н.ФОЛК ПЕВИЦА С РОЖДЕННО ИМЕ СТОЯНКА,НЯМА КАК ДА ПРОБИЕ И ДА НОСИ ПАРИ С ТОВА ИМЕ И ВИЗИЯ.ВСИЧКО СЕ ПРЕРАБОТВА-ИМЕ,УСТА,ЦИЦИ,СКРИВА СЕ АВТОБИОГРАФИТА И ЕТО ВИ ПРОДУКТ ЗА ПРОДАВАНЕ.СЪВРЕМИЕТО НИ ОТРИЧА ДОСТА ИМЕНА НО ПЪК И ТЕ СА ОТРАЖЕНИЕ НА УМСТВЕНИЯ БАГАЖ НА РОДИТЕЛИТЕ,НО И СПАЗВАНЕТО НА ТРАДИЦИЯТА ДА СЕ КРЪЩАВАТ НА РОДИТЕЛИ,ЧЕСТО ПЪТИ ВОДЯТ ДА БЕЗИЗХОДИЦА-БАБА СТАНКА ИМА ВНУЧЕ,И ЕТО ИМАМЕ СТИВЪН,ХЕМ БУКВИЧКАТА,ХЕМ СЪВРЕМЕННО! НО ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ-БЪЛГАРИЯ Е СТРАНА НА АБСУРДИТЕ,И ТИЯ НЕЩА СИ ГИ ПРАВИМ НИЕ САМИТЕ!

Валенсия и Флоренсия са си женски имена и на запад не са странни. Това, че има градове наречени така е друга тема.

Някои от нещата, които проф. д-р Анна Чолева-Димитрова не са верни. Когато казва "на Запад" не е позволено кръщаването с географски названия - къде по-точно има предвид под "на Запад". Давам пример от "Запад" - единият от синовете на Виктория и Дейвид Бекъм се казва Бруклин. Съгласна съм че имена от рода на "Марая", кръстена на баба си Мара са смешни.

Искам да кажа, че името Туана е с арабски корен и има много хубав смисъл за тези които не знаят

Е, и?

Мама и тати са се запознали в местната чалготека какво очаквате от тях?!

В държавата Абсурдистан всякакво име е нормално...

А уважаемата професорка да обесни какво е това име на дядо и ЧОЛЮ.

Доста често чета форума и имам следния въпрос - Искахме детето ни да няма окончание "-ов" на бащиното име. В родилното отказаха, въпреки, че на мой познат, който е съдия, момиченцето е без окончание -ова и е записано без проблем в София, в Стара Загора ни отказаха. Заведохме дело и представихме редица доказателства в тази насока и ни отказаха пак! Въпроса ми е - защо в България може, видно от статията, първото име да е всякакво, за едни деца да няма въпросното окончание, а за други да е невъзможно? Синът ни искахме да се казва - Йоан Станимир Иванов! Не виждам нищо небългарско, изкълчено, срамно и неприемливо!!! Моля, ако някой се е сблъсквал с такъв проблем и го е решил по някакъв начин, нека сподели! Ще следя публикациите! Благодаря предварително!

А какво лошо има да се носи българското традиционно окончание за бащино и фамилно име "-ов"? В случаите, когато съм попадала на липсата му в бащините имена се касае за имена с чужд произход, на които наистина не върви да се сложи това окончание, напр. Жан, Пиер и т.н. Но хубавото Ви българско име Станимир съвсем нормално звучи като бащино Станимиров. Освен това мисля, че без -ов повечето хора ще се бъркат, че детето е с две първи имена и това може да води до недоразумения в определени случаи, включително и бюрократични. Защо трябва да отхвърляме традиции, в които няма нищо лошо само защото някой си е кръстил детето си по този начин. Не превръщайте този въпрос в проблем за самите Вас. Радвайте се на детето си и да Ви е живо и здраво! :)

по абсурдна статия не съм чела. всеки има право да кръщава децата си както желае. освен това не е вярно, че на "запад" географските именa са забранени- напротив, има много такива.

Почти на изчезване е българската традиция, да се кръщаватдецата на бабите си и дядовците си. Нали така се пази и предава традицията, но малцина са вече у нас тези, които държат на традицията! Очертава се цяло едно поколение, което сега е на 3-5 години, да се нарича Алекс, независимо от пола си. Заслушайте се по детските площадки... Жалко!

Не съм сигурна, че "едно поколение Алекс" е по-лошо от едно поколение Иван. Кръщаването на децата на баби и дядовци не е традиция, а пълна простотия, водеща до драми и претенции. Аз никога не съм разбирала проблема на българите с имената: след като има хора всякакви, то нека има и имена всякакви. Избора на нечие име никога не би ме подразнило, просто не е моя работа да съдя вкуса на родителите. Хората по презумпция са уникални, няма нищо лошо и имената им да са такива.

Със сигурност, нито едно поколение не се е наричало само Иван, независимо от пола на детето, но дори и да беше така, за българско дете е много по-нормално да се нарича Иван/Ивана, а също Йоан/Йоана. Да сте чували българско момиче да се казва Иван? И каква уникалност виждате в това, всички момченца и момиченца да се наричат Алекс //има и по някой Браян, някоя Никол, Денис../.А на баби и дядовци се кръщават и сега: Ивиана на баба Ивана, Андриана на баба Ана и т.н. Важното е да звучи 'модерно и чуждоземско'. А традицията си я има и е хубава, носи много радост бабите и дядовците, а ако някъде предизвиква дрязги, то сред хора, които и без това са си прости. Въпрос на разбиране, но аз мисля, че отричането на българското като 'грозно', започва от отричането на българските имена, защото са 'селски и грозни

S.O.S. - в превод - селянина си остава СЕЛЯНИН!

Смях до сълзи - Тайбе и Мусайбе!!!

БА, И В АМЕРИЧКО Е ПЪЛНО С ИДИОТИ - Itzel, America, Bethzy, Brooklynn, Jaxson, Xander, Miracle, Neveah, Araceli, Philomore, Negathia... :)

Така ще е и по зле ще става. Прост народ - слаба държава, са казали навремето. Или както е казал П. Хилендарски - о, неразумний юроде, поради ще се срамуващ да се наречеш българин? Та и тук патките съвсем без свян (едва ли знаят и какво означава междувпрочем) си демонстрират глупостта. Апропо, как ли се гради нация с такива индивиди? Трудно, да не кажа невъзможно! Затова сме и на тоя хал!

Поради всеобщото ниско умствено ниво, поради злобата и завистта, поради изнудвачеството, поради крадливостта, поради лъжливостта, поради измамната хитрост, поради безотговорността, поради гнусното интригантство, поради качества, в които не ме е възпитавал баща ми, поради това, че не си хвърлям боклука напосоки, а в коша, списъкът е дълъг...

lili, ако вие отговаряте на тази характеристика, въпреки, че баща Ви не Ви е възпитал така, не правете обобщения. Или както народът отколе е казал, 'Всеки съди по себе си'.

"Криворазбраната цивилизация"/Добри Войников - класика!

На мен пък ми харесва името Джой за момиче и Себастиан за момче .... И какви ли не други имена са ми идвали, Челси също е много хубаво име.

О, свещенна простота.

Апа на мен най-много ми аресва Сюргюн!

Джой може да стане Радост, а Челси - Роман:) ОК?

Защо цял живот да се срамува от името си?По-добре да си го смени!По-добре от това например да казваш-"Приятноми ,аз съм Крачун!"

Къде сте вий, къде съм аз...

не е верно, че този феномен е само български. живея в германия и тука е пълно със странни имена. не трябва да мислим, че ние сме наи-простите на този свят.

А защо не се запитате, когато детето ви порасне дали няма да се срамува от глупостта на родителите си, които са го кръстили в пристъп на моментно (или постоянно) умопомрачение. Имаме прекрасни български имена - много са, разнообразни и благозвучни. Могат да се правят и интерпретации - но не такива, че да направят носителя им за посмешище.

Съгласна съм с Вашия коментар!

Интересно ми е на тая Чолева дядо и как се е казвал! А тя няма ли си друга работа, че се занимава с глупости, все едно е измислила топлата вода?

Проф.Димитрова посоченото от вас име Туана не е измислено,разровете се малко по- вече из книгите да разберете значението му.Означава първата дъждовна капка паднала в райската градина.

и така да е, хорат ав стремежа си да са интересни стават смешни, кофтито е че е за цял живот

И после цял живот човек (дете) с такова име да се срамува и да стане идиот.

И по имената на новородените личи, че нацията ни безвъзвратно е пропаднала в морално отношение! Даже Господ не може вече да ни спаси от очертаващото се циганско бъдеще!

За мене има два вида офце - мъжски и женски ... Мъжките ги скопявам, женските ги заплодявам ... Имена - кво име да и сложиш на офца ?

Не е вярно, че на запад било забранено да кръстиш детето си на географско място. Напротив, това са предпочитани места. Живея на запад и познавам Бруклин, Парис, Дакота, Индия, Бронкс, Лондон и Кения. По тази логика дай да забраним и името София - нищо, че се среща по цял свят и че столицата ни носи същото име. Колкото до Алегзандър, професорката отново не е наясно: така се произнася Александър от англоезичните народи. Най-абсурдното в изказването й обаче е аспекта със забранените имена на така наречения от нея "запад". Просто няма такова нещо - на хората в чужбина не им минава през ума да съдят другите въз основа на името. А и има толкова необичайни имена - например, с апострофи по средата. Лошо няма, нека има разнообразие. Стига с тези тесногръдни императивни изказвания кой как да си кръщава децата.

Повечето имена, които са изброени са имена, на които са кръстени градове и държави... , включително и София...

Парис е герой от гръцката митология, а не географско понятие /кое по-точно, защото ако е столицата на Франция, тя даже на френски звучи като Пари/. Второ, София значи 'мъдрост' и ние почитаме Св. София/. Пък и защо да се равняваме по глупостта на другите народи, а не по ума им. Не знам на Запад John да се замести от Иван, или George от Георги.

Прав/а сте за произхода на Парис и София, но ако приемем ограниченията за географските имена, то произхода няма значение. Като говорим за произход, в мнозинството на уж традиционните български имена, няма нищо българско. И в случая не става въпрос да се мерим с глупостта или ума на чуждите народи (между другото, оксиморон по презумпция), а в ПРАВОТО на хората да кръщават децата си както искат. В това число, и на географски понятия, митични герои или дори епитети.

Нека всеки българин има право да си смени името безплатно веднъж, веднага щом се научи да пише и чете. Нека всяко дете да може да си смени името. Човек не избира родителите си, но името - може и нека това да е компенсация за малшанса да се родиш с мрачно тъпи родители. А ако промяната е била преди пълнолетието, то след това да има още една възможност - пак безплатна. Никой не трябва да носи тъпашко клеймо в живота. Човек създава нещата и те са назовавани от хората, но Бог създава човека и му дава душа и език, значи нека Бог чрез устата на своето творение да може да му даде име.

знаеш ли какво означава SS? Не, нали? Иначе нямаше да говориш за имена:((( и щеше да потънеш в дънземя....

Значи ако се напише Сталин е ок, ама ако напише СС е проблем, ми може човека да се казва Стоян Стоянов, какво, да не си използва инициалите, защото ти имаш комплекси ли!

Ама друго си е да си кръстиш дъщерята Фатиша, а сина си - Чекмедже.

Аз познавах тризнаци Миро, Трудо и Соцата от Мир,Труд и Социализъм и майка им викаше.Соца излез от локватаааа!Познавах един Сталин,на който му викаха Култич...

Разбирам ви, че и вие простаците искате да си имате държава, но не съм съгласен избора ви да падне на моята.

Аре бегайте от тука ..

Накъде Брато???

[Ричард Груев], Денис Ризов, Пейо Крачолов Яворов, [Сотир Майноловски], ...

предлагам да не закачаме Крачолов, Ботьов-Петков и Иванов-Кунчев? за бебета сега? александър/а, иван/а, асен, васил, калина, рада, радул, мария, бела, стоян, стефан, георги, гергана и естествено Калоян:) Дакор?

Не се излагайте, Крачолов е фамилията на великия ни поет, а Яворов му е псевдоним. Майноловски също е фамилия. Хайде сега да не си обяснаваме как са се формирали фамилиите /повечето, не от името на дядото/. А колкото до Ричард Груев, не знаете ли, че майка му е чужденка и явно, тя му е избрала името, а Груев е фамилията на бащата, така че примерите Ви са неудачни. Е, да, Денис можеше да бъде Денко, или Деньо/Дено, но ...нейсе.

абе вие там,защо все намирате да уплуете нещо,много сте дребнави,свят голям,по свяка даряв си има различни имена,тази селния няма да я забравите.моя син се казав тонислав и кво. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

а моя син се казва Издислав на песента Is This Love на Уайтснейк и кво?

УАаахахахха ахахахаха :D

Тряяло да е Издрислив или Издрисък. Поне да има някакъв смисъл словосъчетанието.

нещо не си разбрала, Тонислав е хубаво име, да ти е жив и здрав!!!

Нищо, що се кахъриш. И други деца ще имаш.

и ти си откачалка *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Поне от време на време ползвай главни букви. Страшно неграмотно си писала, да не ти казвам и за кого си писала неграмотно, пък после давай акъл дали ще е българското или не!

Еми.... Като виждаме колко е правописни грешки е нацвъкала майка му, как да очакваме да му даде читаво името на горкото дете :-)

Какво ще кажете за Пешкирчо на дядо Пешо и дядо Кирчо, а защо пък не и Свирчо.

ти си ми по-готин, ако си на дядо ти Йордан, аз съм Иглика, на дядо ми Илия, майтап бе Джо:)))

имам познат сазва се Вилор, сега е на около 60г. и е кръстен на Ленин. Идва от Владимир Илич Линин Основател на Революцията !? и човека хич не се срамува от това

струва ми се, че родителите на приятеля ти са били ленинисти, ;) аниуей, ако не му пука, и някой като теб, не го компрометира някъде:) вилор е тъпо и скучно име! все пак звучи, като име:) ок?

аз пък в казармата и студентските години съм срещал фамилии като:БУХАЛОВ.БИВОЛАРСКИ. ОБРЯЗАНОВ.КОМПОТОВ.ТЕНЕКЕДЖИЕВ. ГОВЕД АРОВ.НАТЪРТИМЕНКОВ. КАПНИЛОВ.КЕРЕМИТКОВ. ЯЙЧАРОВ.НАДУПЕЛИЕВЧЕШ МЕДЖИЕВИ.СВИНАРОВ.КЪЛВАЧЕВ. СМРЪЧКОВ.ГРУХЧЕВИ.СТАНИМАМЕНКОВ.Р ОГАЧЕВ.ГЪЗЪРЯНОВИЧ.ЦИЦОРОВ.НАТОПОРЧЕВ. ааааа

"В София едно от най-харесваните мъжки имена е Калоян, в Пловдив Ивайло, а във Варна Марина", каза още Димитрова. Да обобщим: Марина е най- харесваното МЪЖКО име във Варна :)

това вече го чухме:) марина е като джошуа или джеръмаиа (мъжки имена), иначе алтернативата е Флот- тъпо? или флота:)))

Ама пък Мандарин е най-често и тачено име в сино-тибетския регион, ама те пък са джигитайци

а вярно ли е, ако си от Рударци:), че от чешмите ви тече минерална вода???? Прочетох го във вестник:)))))

Добър вечер:) Секач! What is your name? Момчил???????????

Преди да дойде "демокрацията" директорите на телевизията ,радиото и българска телеграфна агенция се казваха Тихчев, Глухчев и Трайков какво странното кавото посееш това жънеш.

След това имаше Токаджиев. Той беше по-подходящ за енергетиката. Но там действаха Шиляшки и Овчаров.

НеСлавейкова, да не сте Миткова- Паиънерова?

Родителите не се замислят,но децата са много жестоки и се подиграват на всичко,което е различно и необичайно.Вярно,че родителите избират,но да се замислят дали искат най-милото им-а това е точно детето да страда по този начин...

O! А то на запад! Какви само имена има!!! Болки (Dolores), Зачатие (Concepcion, известно още като Concha или Conchita), Неопетнена (Inmaculada) и т.н. ...библейски! Има и планински върхове и природни стихии. Ама не, щом се случва на запад, значи става. Случва ли се в България обаче, лошо - все простаци и идолопоклонници сме...Да вземе проф. д-р Чолева-Димитрова да си се радва на изконното българско име 'Анна' (с две сластни н-та), пък аз ще се консултирам с Франк ЗаППа как да си кръщавам децата!!!!

Знаеш ли кой е бил Франк Запа изобщо или си лаеш... Той е починал1993год!

Скандално изказване от ерудинан но тесногръд човек. Всеки има право да си кръщава децата както иска - Аз съм със смесен брак и децата ми са родени в чужбина и нямат "традиционни" български имена. Тя проблем ли има с това?

Някои май не разбират за какво става реч! За име, приятелю! За име на детето ти, което ще носи цял живот. Не се коментират имена на деца от смесени бракове, или родени в чужбина. То и преди ги имаше : Пеко,(Пеко Таков) Мако (Мако Даков) Дупаринова (Маргарита) Грую Манафов( професор в Икономическия институт ) Студентите бяха задраскали първите две букви и си правеха майтап, но той не си смени името!, а пишеше двойки за отмъщение!

Единственото забранено име в България е Бойко

majmuncho

На мен ми е по-странно следното: "Сергей Станишев е съветски, след това руски гражданин до 1996 г., когато придобива българско гражданство и се отказва от руското." При положение, че е роден през 66-та и то в Херсон. Това означава, че 30 години е бил руски гражданин и едва 16 г и нещо български. На вас не ви ли се струва че е бил 2-пъти повече руснак от колкото българин? :)))

Мислех си да ти помогна,ама не разбрах какъв ти е проблема.