Бави се спешна трансплантация на 4-годишно дете от Сливен

Решение за малката Таня предстои да бъде взето от обществения съвет следващата сряда

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

циганета

от мухата правят слон. Доколкото от сутрешното предаване на БТВ разбрах че изобщо не се бави разгледането на молбата за лечение в чужбина. Май беше постъпила през септември т.г. Разбира се, че родителите искат най-доброто за децата си, но то не винаги е чужбина. Чудя се какво правят у нас след такова чуждопоклоничество. Хората ѝ казват ще дойде от Англия специалист но тя не та не - Германия. Живяла съм в Германия 8 години и там така протакаха лекуването и опарецията от рак на съпруга ми та си умря млад и зелен. На мен ми съсипаха няколрко зъба. Вече живея тук но късно.

Дори и да се мисли за Цветанов, Борисов Нинова няма да стане.

И се моли ти и твоите близки да сте здрави, а не да казваш кои са много и кои малко..

Трансплантация на такова заболяване не била правена у нас! Бе тия за идиоти ли смятат хората! Прави се Трансплантация на Черен Дроб, която операция е напълно нормално да се извърши и в България. Ще се сменя дробът, не мозъка.

Докато светът развиваше науката, биологията, генетиката, химията, физиката и с това в медицината се появиха много нови успешни методи за лечение през 90-те и след 2000...ние почти 30 години от 89г до 2013-2014-2015 стояхме без пари за научна работа, без апаратура, изгонихме учените си и сега всичко ходи да се лекува в чужбина....днес в България затова не знаят и как да използват апаратурата, която ползват от 10 години вече в чужбина....Нищо, ще ни грее простащината на малоумните ни "управляващи"

goose

(3) Лечебното заведение по ал. 2 е длъжно да представи изисканата медицинска документация по ал. 1 в срок до 7 дни с изключение на случаите на медицински обоснована спешност, когато информацията следва да се предостави до 12 часа от установяване на необходимостта. (4) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2017 г.) Когато е налице медицински обоснована спешност по ал. 3, Общественият съвет разглежда преписката по заявлението по реда на чл. 42а Чл. 42а. (Нов - ДВ, бр. 98 от 2017 г.) (1) В случай че състоянието на пациент, за който е постъпило заявление във фонда, е спешно и не е възможно да се изчака провеждането на предстоящо редовно заседание на съвета, директорът на фонда незабавно свиква извънредно заседание на Обществения съвет, като то може да бъде проведено и неприсъствено И сега - колко от тези неща е изпълнила бързата придвижваща? Статистиките на ИАТ за трансплантационната дейност на Александровска болница и болница “Лозенец“, където е насочено детето, обаче не са толкова безспорни. Първо, както вече стана ясно, от 2012 година досега у нас са направени само една бъбречна и четири чернодробни трансплантации на деца, като липсва информация доколко са били успешни те." На какво основание при това положение някой реши, че може да трупа материал за докторската си дисертация на база живота на дете?

goose

Статистиките на ИАТ за трансплантационната дейност на Александровска болница и болница “Лозенец“, където е насочено детето, обаче не са толкова безспорни. Първо, както вече стана ясно, от 2012 година досега у нас са направени само една бъбречна и четири чернодробни трансплантации на деца, като липсва информация доколко са били успешни те. Всъщност информация има, но не им изнася да я пуснат публично - няма преживяло 5-тата година дете.

goose

Всъщност се бави. При необходимост от спешна такава срок за мнения е 24 часа и са длъжни да насрочат извънредно заседание - горе съм цитирал извадките от правилника. А катила Спасов продължава да се чуди как да убие поредното дете - от 4 чернодробни трансплантации, направени от екипа му от 2012-та до сега на деца, нито едно дете не преживя втората година.

аа, то и тогава комунделите си ходехте в правителствената болница да ви приемат, ама си се лекувахте в странство!

неосигурени циганета............па операции в чужбина

Добре де, ако наистина може да се направи операцията в България, защо трябва да се ходи в Германия? Тези неща не стават по каприз на родителите - те не са компетентни да казват къде е най-добре. Като си имаш капризи - плащай си сама и заминавай, където си искаш. Ако искаш финансиране от дарителски фонд, ще се съобразяваш, къде е най-добре. Все пак защо трябва да похарчиш пари за лечение на още две деца например?

ако беше дете на някой от комисията въпроса щеше вече да е решен, и само иди.от не може да познае къде щеше да е операцията

В България до момента са направени над 100 чернодробни трансплантации.

goose

В България от 2012-та година до сега са направени 4 чернодробни трансплантации на деца и нито едно от трансплантираните деца не е живо към момента. Тоест - 0% петгодишна преживяемост.

В България се правят трансплантации на черен дроб, но на възрастни - над 16 г. възраст. Нямаме екип, който да е обучен да прави присаждания на органи на деца. И с момченцето Байрам беше същият случай. Имаше донор - баба му, но за присаждане на дете се изисква специално обучен екип. Не случайно в хирургията си има специалност детска хирургия. Ако беше толкова просто, нямаше да се стига до тук. Още повече, че доколкото разбирам от статията май ще се взима черен дроб от жив донор. Това е още по-сложно и не знам дали се прави у нас. Не пише в статията за това, но май така излиза, защото иначе дори и да отиде в Германия от къде ще вземат орган? От чужбина дроб не могат да вземат, защото на българи не дават, вече се писа за това. Всичките тия трансплантации, които се правят в чужбина на бъбреци или черен дроб са с осигурени донори - някой роднина.

goose

Само за едно не сте прави - че не дават органи. Предполагам мнението ви е покрай белодробните трансплантации. Там проблема е друг - дори и да дадат орган, в България няма кой да го трансплантира. А отказват на наши сънародници операциите навън заради просрочрените задължения на здравната каша по предишни такива трансплантации ...

А защо мислите, че щом не плащат за белодробните плащат за другите трансплантации? Здравната каШа не плаща по принцип, а и вече обясниха защо не включват българи сред реципиентите - защото за да получиш нещо първо трябва да дадеш. А ние тук не сме склонни да даряваме органите на близките си/не коментирам дали е правилно или не/, а искаме да получаваме органи от европейски дарители. Не става. И това важи за всякакви органи, не само за бели дробове. Имаме прекалено малко донорски ситуации на глава от населението, разбирайте твърде малко хора даряват органи без значение от вида на органите. Защото на някой донор може сърцето му да е подходящо, но други органи да не са - примерно. Или пък в момента да има чакащ за бъбреците му, но да няма подходящ реципиент за сърцето да кажем.

goose

Повярвайте ми, не коментирам без да знам. За съжаление съм много по-запознат с тематиката, отколкото ми се иска - дъщеря ми мина по този път, но имаше лошия шанс да е от 15-те неуспешни процента на трансплантациите ... Това, което казаха, няма нищо общо с реалността - просто си измиха ръцете защо не си вършат работата. Никой никъде не изисква да даваш еди колко си органа навън, за да трансплантират гражданите ти, това е блъф на управляващите, за да не им търсят сметка такива като вас. Отделно от това - чиновниците в МЗ и Агенцията по трансплантации са тоолкова заети, че са проспали преподписването на договора с Евротрансплант, това е втората причина, поради която лъжат безогледно за някакви изисквания от другата страна :)

goose

Повярвайте ми, не коментирам без да знам. За съжаление съм много по-запознат с тематиката, отколкото ми се иска - дъщеря ми мина по този път, но имаше лошия шанс да е от 15-те неуспешни процента на трансплантациите ... Това, което казаха, няма нищо общо с реалността - просто си измиха ръцете защо не си вършат работата. Никой никъде не изисква да даваш еди колко си органа навън, за да трансплантират гражданите ти, това е блъф на управляващите, за да не им търсят сметка такива като вас. Отделно от това - чиновниците в МЗ и Агенцията по трансплантации са тоолкова заети, че са проспали преподписването на договора с Евротрансплант, това е втората причина, поради която лъжат безогледно за някакви изисквания от другата страна :)

Много съжалявам за дъщеря Ви. Ако това е така, както казвате би трябвало да се даде гласност на нещата. Това звучи ужасно и е за линч. Аз до сега не съм имала досег с подобни неща за мое щастие и не знам такива подробности, но ако наистина е така има много бесилки за издигане.

В чужбина как е? Колко е преживяемостта? Не се заяждам, питам, за да съм информиран.

goose

5 годишната преживяемост е 62%