Метеоролози и сеизмолози може да спрат работа на 1 ноември

Прогнозите за времето, които синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология на БАН изготвят всеки ден по няколко пъти, може да спрат от 1 ноември заради липса на средства за заплати.

Обратно в новината

Коментари - Метеоролози и сеизмолози може да спрат работа на 1 ноември | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За да оцениш един учен трябва да си умен и да разбираш поне колкото него. Има само един такъв човек и това е ББ.

А, Земята, и тя ли ще спре да се върти, а?...

В нашата фирма преди 2 години назначихме една девойка. Работеше в БАН. Беше добра в работата си. Вземаше прилична заплата. След една година каза, че не издържала и се връща в БАН - може заплатата да била малка, но нямало толкова работа, срокове, напрежение и т.н. Така, че според мен БАН си плачат за запазване на сегашното положение. И без това е една бездънна яма за държавни пари!

.а може да сте били малко тъпички за знания и умни за парички. знае ли човек,..какво да прави с такава девойка. девойка!

Много плачат тези от БАН и около тях. А ако се направи преглед всичките им разходи за какво отиват и оттам - с какво са допринесли? Кои техни разработки са внедрени, имат икономически ефект, печалба? То така е много лесно - дайте пари за наука и те си правят разни измислици и си плащат за тях. Нека нещата да са на пазарен принцип - дават се пари, но да се защитят със съответните резултати. Никъде в света няма такава практика - пари да се дават просто ей така. В БАН (и не само там) има хора, които от преди 30-40 години си кретат с някакво приложенийце, рационализацийка, в останалото време са само бюрократични плъхове и паразити.

По добре парите от БАН да се дават за Спорт отколкото за тъпи "учени" с дипломи от БКП. Какво са имислили до сега?? И времето не можаха да познаят.... Не ни трябват такива учени, по.добре спортисти, музиканти за да славят БГ по света.

голяма работа като няма метеоролог.прогноза *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

глад и едри въшки за бан и синоптиците,мързели,дъртаци неграмотници!А тези от прогнозите всички са за логопед,не се траят,вън хрантутници нефелни!

А кой ще ни казва от къде тресе? От 1 ноември ли ще почнат да бучкат за шистов газ?

нали за спорт и полиция да пази управляващите има пари

Значи 1416/6700= с 21% са намалели хората а бюджета е намален с 8%. Значи има повече пари за 1 човек, освен ако началниците не са си повишили вече заплатите.

Ами стига сте плашили само, спрете най-сетне...

Досега не са предотвратили нито едно земетлресение, нито една градушка. Нито са прогнозирали земетресение. Май се води една проста статистика за много пари. Знам че е опростенческо, но не вържат ли науката с конкретни икономически ефекти, ще продължим да отглеждаме тунеядци!

Ехееее, че то ако можеха да се предвиждат и предотвратяват земетресенията, японците, като една от най-напредналите технически нации щеше да го е направила вече.... неграмотникоооо...

Нали това казвам ! Ти боксьор ли си, или щангист?

как да ти предотвратят градушка? те да не би да разполагат с ракети, та искаш да предотвратяват. могат да ти кажат само за градоносни облаци, които трябва да се обстрелват.

Може ли някой да ми каже с какво по- точно се занимават в БАН (изключая синоптиците) и ще съм благодарна ако ми посочите колко важни или полезни открития са направили за последните 5 год. Интересно ми е дали в чуждестранни специализирани издания коментират открития на учени от БАН.

Не си права-днес открили неразвалящо се кисело мляко! Ами то допреди шест месеца си беше такова!

То неразвалящо се мляко Данон отдавна прави. Те да кажат как се прави истинско кисело мляко. Това сложната задача.

Ако си беше чел поне учебниците в училище, щеше да знаеш, а ако беше прочел още някоя друга книга нямаше и да питаш!

И аз съм средно интелигентен. Професурата на един от бившите кметове на София-Янчулев аз и още двама-трима я правихме. В един бивш научно-изследователски институт. И съм запознат как се правят открития в 90% от случаите. И професури. И как се става академик!

Благодаря ти за изчерпателната информация! Въпросът ми, обаче, беше за продуктивността на БАН, а не за твоето ниво на интелигентност!

За това се съди по публикациите, а техния брой и съдържание можете да намерите в отчетите на всеки един институт от БАН. Не само че коментират открития ,ами ги и публикуват.

А колко лъжи има там и то от професорите и алкадемиците, но не слагайте под един знаменател БАН- за всички работещи там?

на многодетните ромки,които отглеждат мързеливи деца,които рано напускат училище ,отдават се на секс и размножаване от малолетие ,извършват кражби вкл с убийства от непълнолетие,крадат и просят, А РОМИТЕ ПОЛУЧАВАТ СРЕДНО ПОВЕЧЕ ПОМОЩИ ,ОТКОЛКОТО СА ЗАПЛАТИТЕ НА РАБОТЕЩИТЕ В БАН !!!!!!!!!!!! КЪДЕ ПОГРЕБАХТЕ СОЦИАЛНАТА СПРАВЕДЛИВОСТ ПРИ ТЪРСЕНЕ НА РЕЗУЛТАТ И ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА РЕСУРСИТЕ?!

а те защо дават безплатно прогнозите за времето на телевизии, вестници и прочие ? искайте им пари, това си е труд, а всеки труд трябва да бъде възмезден. ние да не би да гледаме безплатна телевизия ??

Естествено, че гледаш безплатно! Ама като искаш по кабел, ще плащаш!

Докато някои се нашматкат и налапкат, децата ни отидоха в чужбина! И знаете ли кога ще се върнат! .... А държавата ни е давала пари да ги образова!

абе ка'к сийке ти кво развитие искащ от сеизмологоята и метеорологията.Всеки ден земетресение и ураган ли искаш или що.Аиде за земетръсите как да е.Ама за прогнозата реално е страшничко.Един самолет няма да излети или кацне на наша територия без прогноза за времето.Иначе номера с полския президент се повтаря.Само дето тъой тръгнал на заход за кацане на свой риск.Каква вина имат обикновените пътници.Аз лично бих оставил министъра на финансите в самолет които се кани да каца без прогноза за времето на летището.Дори и без текуща информация за ситуацията около летището.Да му потракат зъбите т страх и тогава ще го пусна да кацне,след като му изтръпнат гащите.Тогава ще му стане ясно що е прогноза и как се каца без нея.

бан да се издължи на технологично бедната държава за разходите. субсидия - сгради и материали, заплата - български фирми. и фондации за не технологично развитие. не трябва да плащаме за да развиваме чужди икономики. трябва да печелим от и да плащаме за ползи, разбирайки, че не са за утре, но гарантирано наши. Работещите в бан и мвр трябва да богати не от хора, а от липса на излишни. политика никога няма да оцени бан, а полицая демокрацията. двигателя на науката е армията. доказано е. защото оръжието винаги е по евтино от печалбата. ..... затова армията и бан могат да защитят само български частни фирми. ако има такива.

Хмм, Съботинов по колко дни в месеца е в неплатен отпуск?

Крайно време е Общото събрание на БАН да се вземе в ръце. Очевидно е, че обвинение в геноцид по отношение на когото и да било в Академията няма никаква стойност и не може да бъде уважено от никакъв съд. По съвсем различен начин биха стояли нещата, ако от името на БАН бъде заведено дело срещу определени министри от настоящия кабинет. По обвинение, че със свои действия се стремят да доведат Академията до фалит.

Харесва ми! И може би има рационална нотка, нооо - българския съд?!?

Четох коментарите и доста хора питат: Какво откритие са направили в БАН и колко средства е спечелило това за държават или бизнеса. На всички ни е ясно, че има доста хора в БАН, които нищо не правят, АМА НИЩО. Е какво искате да ни е отношението на нас "нискоинтелигентните, шибани програмисти с по 5-6 езика за програмиране", дет се смачкваме от работа и плащаме данъци, за да може един много "интелигентен, млад" учен в БАН на 68 години да се учи да ползва пакета на Майкрософт Офис докато му плащат от бюджета. Ясно ни е, че има и добри специалисти и може би 1-2 гении, но някой трябва да ги оцени, да им направи заплатата най-малко 5 000 лв на месец, за да не мислят за насъщния, а да си ползват мозъка по предназначение и да вземат да измислят нещо та да си изкарат заплатите. Не го виждам как ще стане това, за това по-добре да ги уморят от глад и след това да строят наново.

Ми кат си толкоз кадърен ходи у Маикрософт да си вадиш хляба.Ние балъците дето се трепем там за жълти долари и центове да не сме по калпави.Критерия за наука не се измерва в пари.ако беше тъй,нито Нютон,нито Менделеев,нито Мария и Пиер Кюри,биха направили дори и едно откритие.Науката не се мери са пари.Започнеш ли да я мериш с пари тя се превръща в нещо друго.Бих ти го обяснил ,ама нямаш акъл да го разбереш.

Мдааа, то всички гореизброени са гордост за БАН, макар да не са по-учени от нашите тикви! Нещо си пообъркал софтуера!

не е така, специално Кюри са имали финансиране, но по доказан от тях проект. Нютон мисля, че е бил достатъчно състоятелен, а и менделеев е получавал пари от държавата, но не да си плаща заплати, ада постига резултати.

Най-после свободно ще си хвърляме на боб..Пък технологии ще си купим ако ни трябват. Ей на, парламата си подменя колите когато е необходимо. Стига научни открития, стига претенции. И баба знае така.

Какъв боб? В кой век живеем? Има интернет и достатъчно независими източници, от които може да се вземе информация за прогнозата за времето и т.н. Не е в това въпроса! Трябва да се направят реформи и да се смени системата, по която да бъдат финансирани от БАН! Да се виждат реално някакви резултати от работата им, а не просто да се води една статистика, в която реално човешкият фактор е сведен до минимум! Трябва да работят както в частна фирма, а не като в държавно предприятие!

г.лупако, а тия прогнози нв интернет откъде идват бе?! малоумни ли сте какви сте, не ми е ясно, щели да гледат времето в интернет или по телевизията ама по други програми, смях, смях, смях, а прогнозите тия последните отде ще ги взимат?!?! от тебе или от другите некадърници изказали се дотук.

Споко, ББ ще казва какво ще бъде времето.

не, ББ ще казва на времето какво да е

Съдейки по 70% от коментарите, най-доброто от гледна точка на света бъдеще за България е някой по-големшък астероид да се нацели къде Габрово - Казанлък, че ни е баш у средата, и да изпепели де що двукрако говедо замърсява тая Земя. Ей... толкоз го псувах Кристо, че се беше отрекъл от нас, че бил Българофоб не, ами Българомраз... Прав е бил, човекът... Как и кога се превърнахме в толкоз тъпа тълпа, не разбрах... Майната му и живот... Ще го изживеем в отчаяние и напук и ще мрем с кеф.

Много мъка има в думите ти ... . Бъди малко по-оптимист! Не мислля, че Хер флик ще е вечно на власт, а като се махне, току виж сме се оправили. И БАН - над 100 години е преживял, един герб ли ще го затрие... .

Това последното изречение най ме изкефи! Направо ми настръхна козината :) Браво!

Аз нямам нищо против БАН, но може ли акад. Съботинов да каже откъде (примерно) ще дойдат тези милиони, за да бъдат раздадени на учените. Всички знаем, че в Булгария икономиката не работи. Има само пенсионери и други, които са увиснали изцяло на бюджета на тази бедна държава.

От парите за подслушване на МВР, които са 2 пъти повече от тези за БАН. Само за подслушване - 2 пъти повече. Целият бюджет на МВР е ако не се лъжа около милиард. За ефективността на МВР всеки сам може да съди. Най-ефективната им операция беше Операция Избори.

Тези "увиснали" пенсионери нали се сещаш,че като теб са работили и плащали данъци! Интересно е как ще бъдете Вие младите като пенсионери!

Съботинов да не се прави на умряла лисица а да каже колко е пенсията на академиците! Тя е 2000 лв. на месец и тези пари се плащат от бюджета на БАН ! Затова няма заплати на работещите и младите хора напускат !

"НИЕ ЗНАЕЩИТЕ, ВОДЕНИ ОТ НЕМОЖЕЩИТЕ, ВЪРШИМ НЕВЪЗМОЖНОТО ЗА КЕФА НА НЕБЛАГОДАРНИЦИТЕ. И СМЕ НАПРАВИЛИ ТОЛКОВА МНОГО И С ТОЛКОВА МАЛКО ЗА ТОЛКОВА ДЪЛГО ВРЕМЕ, ЧЕ ВЕЧЕ СМЕ СЕ КВАЛИФИЦИРАЛИ ДА ПРАВИМ ВСИЧКО ОТ НИЩО...." Константин Иречек13.12.1881 Академик Константинов, ВДИГАЙТЕ ЧЕРНИТЕ ЗНАМЕНА! ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ОТ ВСИЧКИ ОБЛАСТИ НА КУЛТУРАТА ЩЕ ВИ ПОДКРЕПИ. Позорът щи остане за псевдоучени като сегашния министър на образованието и науката и цялото правителство, което подведено, малко сбърка с преценките си за БАН и неговото развитие, но трябваше да се демонстрира воля за бързи "реформи" и се реши, че най-безобидно и най- беззащитно в България е Академия на науите. А мафията, свързана със съд и прокуратура досега не се пипа. Лесно и безболезнено. ТАКА ПРОДЪЛЖАВА 20 ГОДИНИ.

понеже нищо друго саществено не се прави в синодалната комунистическа обител, освен прогнозата на времето, червените главатари на е изтакват прогнозата на времето и заплашват с неиното спиране. абе лиоловци, кои ви вярва, че вие правите прогнози? вие следите международната сателитна прогноза и преписвате частта за балгария. ваща мама лажлива болшевишка. не ви ли е срам саботинов, народат отделиа всяка година по 100 милиона за да ви хрантути, паразити ниедни. само един човек в балгаря може да следи сателитната прогноза и да му се плащат не 100 милиона а 5-600 лева.

уа хах ха ххах хах ааааах ах ахх Ако метеорит падне не в Габрово-Казанлък, ами в сървъра на Гугъл, пак да знаеш че НИМХ ще дава добри прогнози за БГ. А на теб, пожелавам Дянков и Съботинов да ти определят заплатата

Очевидно Дянков е решил да продължи мисията си по унищожението на БАН по един или друг начин. В случая опита за убийство е с финанси. На възложителя му е нужна профанизирана българска нация. Така бавно унищожаваха и образованието.

Прав си, ама по принцип. В България обаче е по-иначе и тези хрантутници трябва да се изринат на 90% и да останат най-читавите. Лошото е, че при намаляване на парите най-читавите бягат, а остават некадърниците! Точно те реват жаластиво, зер сега салама го няма и ще ядат сух хлебец! Макар че и него не са заработили. Лично мнение.

И все пак е срамота за една държава да съкращава своите учени. А онези от БНТ, БТВ, Нова телевизия по-добре да ги съкратят, да не пелтечат. А да пускат само карта с прогнозата, както се прави в ЕС. Грамотни са хората, сами ще прочетат прогнозата.

Погледнете какъв им е сайтът на БСН за метеорологични прогнози и ще си нарпавите извод на какво ниво са като цяло. Те все още живеят в 70-те години на миналия век, като особено усърдно премахват всеки новодошъл с идеи и талант. Няма каквао да говорим за причините за всичко това, само ще спомена, че във всички комунистически държави се стига до там талантите да се изгонят, а некадърниците да обитават ведомства и да смучат парички. За това си свалиха Живков, за това без бой сдатоха властта. За това сега дращят с нокти и пищят, че ги махаме тези некадърници от държавата си - бавно, но за сметка на това сигурно.

Срамно е един учен да получава по-ниско възнаграждение от една продавачка. Но това е жалката действителност в Бг... Връщаме се повече от 20 години назад, когато всички даваха според възможностите си, а получаваха според "потребностите" си. Нищо чудно, че не са много умните хора, които останаха в тази държава. Впрочем, това е очевидно и от коментарите на мнозинството от участниците в този форум. При обсъждането на следващия бюджет след една година, вероятно няма да е останал разумен човек тук.

Зависи дали ударението на на 'У' или на 'Е' :-)

хаха съкращения на всички служители дето цял ден висят в нета и бука.... да си ходят в къщи. цялден джиткат в нета за 800 кинта ....да житкат за соц. помиощи...

Нищо, нищо... важното е, че магистралките вървят по план! На всичко друго - майната му. За к'во ви е наука!? Жените - пепрудки по магистралите, а мъжете - тираджии пак по тях... И турски сериали, и чалга, И СПОРТ!!!

Те и без това не са точни прогнозите им. Да не ни плашат.има от къде да се информираме .

Трябва да има делегирани бюджети за Института по метеорология и Института по геофизика. Така ще се осигури финансирането на важни за страната дейности. Тези пари не трябва да се дават на феодалите от Президиума на БАН.

Може ли някой да ми обясни защо ежедневната прогноза на времето трябва да се извършва от "научно" звено към БАН?! Не е ли това една рутинна дейност, която се върши в други сфери на живота ни от специалисти без научни титли и звания! Тази дейност е печеливша и може да се издържа сама без въобще да е към БАН! Аналогична е май ситуацията и със следенето на земетресенията - макар че засега тя е без особено полезен ефект.

Ами птобвай ТИ да го правиш! Нали българите от всичко разбираме... и може би точно за това сме на съответното дередже...

А учените ни не разбират от това, което правят. Поне не от това как се прави вече днес. Гледай им сайта и се учи как не се дава информация. Оттам насетне мисли колко са нужни в този си вид и конфигурация.

Ще го правя, ама ще ми плащаш ли? Много е лесно. Отваряш линк към CNN, ВИЖДАШ ПРОГНАЗАТА, /ЧЕ И ФЛАШ АНИМАЦИИ/, превеждам я на български и готово. Я да видим с кой да сключа договор? Обещавам да е уеко видоизменена, за да не могат да ни съдят. И ще взимам данни от покрива и телескопа /като оправдание/ В кой век си баце? Да не е 1800 година та да трябват колосални ресурси за прогноза на времето? малко въображение и гогово.

В наше село пък в Америка прогнозите се правят от метеорологично звено към телевизията, което има един от най-модерните доплерови радари в САЩ и света...

за избори потрошиха 50 млн. лв, а за БАН се стискан маймуните

В БАН няма човек на висок пост, който да е добър учен- няма такъва човек. Редовите учени са с научните постижения и обикновено тези хора работят със собствени средства. Това бе БАН. При атестацията, всички които бяха в първа дивизия след атестацията ги навряха в миша дупка или изгониха.

Чакай малко да нагласят изборите, че им се е запалила главата

КакСийке, точно това не искат: защото БАН ще остане без началници. Аз не познавам там нито един началник, който да има публикациии навън- ти що мислиш, че не искат да си ходят. А тези, които имат: им подсигуряват ненормални условия: тъпкат ги съсъ сто човека ведна стая, не им дават компютри, абе мизерна история и ГНУСНА!

Ма какви резултати от метеоролози и сеизмолози, мила? И в какви мерни единици - килограми, метри, часове, или просто да работят от теб до обяд?

НА 6 млн. население 7 000 учени??? Нещо множко ми се видят ,вероятно едва ли има 10% заети с активна дейност!!! ДРУГО СИ Е ДАСИ ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ!!! САМО ХАРЧИШ БЕЗ ОТГОВОРНОСТИ !

Щастие е да срещнеш един учен човек,щастие е да срещнеш един мъдър човек,щастие е да срещнеш един добър човек.Цитат от една книга.Така,че прогнозите са необходими,учените хора също. А и за културата и просветата на един народ се съди по неговите писатели,художници,учени ,музиканти тоест по проявата на неговия умствен и духовен живот.

Малко са им орязали бюджета - само 5 милиона. При напуснали 1416 учени за 2011 г. и средна заплата от 540лв. месечно е трябвало с над 9 милиона да го намалят (1416х540х12=9 175 680). Някой нещо послъгва. . .

от бюджета се покриват разходите за режийни - ток, парно, вода и т.н. както и би трябвало за дейности - консумативи, сервиз и др. по научната работа; т.е. няма и мимимума, който е заплати и консумативи по сградите; Каквото е казал Дянков 2008 г. си го постига...

Става страшно

Има поверия за всичко. Ако лястовичките летят ниско- ще вали дъжд. Ако се счупи огледало- на нещастие е. Ако гълъбите гукат често- на слънце е. Ако презервативът е скъсан- да се беше счупило огледалото....

Абсолютно правилно. Могат да закрият и икономическия институт, ако хората замининават на работа в ЕС значи кризата е преминала, ако от някъде се връщат обратно, значи там кризата се задълбочава :)

Между другото моя познат диспетчер от летище София каза, че гледат времето само от "intellicast". Така че може би и нашите метереолози поглеждат там. Ето ви прогноза на следващите 5 дни - слънчево, температура +15С. В момента силен вятър, ледено-студен.