Българската попара влезе в класация на CNN

От телевизията дават и рецептата за екзотичната българска закуска

Обратно в новината

Коментари - Българската попара влезе в класация на CNN | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

С попара сме станали хора 2000 години, а с хамбургери - дебели свине от макдоналдса

След България, най-много време съм прекарал в Германия. Бил съм там дългосрочно (по 1-3 години в един град) в жилища под наем, но също така съм прекарал поне година в командировки из цялата страна, като съм пребивавал в хотели. Спал съм във всякакви хотели там, но нито веднъж не съм видял вурст във вариантите за закуска. От година и половина съм в България, но не вярвам нещата да са се променили. Както и да е, след половин година се връщам там завинаги и ще разбера.

Бляк!

Ще ми сърбате попарата от понеделник

Лично аз попара съм ял в годините на комунизма, когато беше беднотия до шия. При това моите родители, сравнение с другите хора бяха меко казано добре финансово, но това за събота и неделя да си фанат ладата и да идат в гърция или турция на море напълно допустимо днес, тогава и дума не можеше да става...Сега трудно мога да си представя, че тези милиони българи, които нямат тежки проблеми със зъбите, да закусват попара, защото вкусът и без съмнение не е върха. По добре кисело мляко, ябълка, нещо от този род.

Добре си го решил. Изчезни за винаги, но и от български форуми. А не забравяй сутрин да проверяваш и за още един вурст - Кончита Вурст.

Странно е как под подобна новина намеси комунизма, трол нещастен....

Не е лошо нещо попарата, подправена със сусам или по друг вкус, но хлябът е ГМО, пшеницата е ГМО и е пълен с химии и консерванти, както всички останали храни. Там е проблемът.

CNN , пишете за попарата защото не сте опитали сутрин една хубава гъста шкембе чорба ! И то добре овкусена с оцет и чесън ! И ако се бяхте престрашили да опитате вечерта от българската двойно препечена , 55+ градусова гроздова , щяхте да си добавите към шкембето и две бири !

Попарата се прави с вряла вода,а не с мляко или чай.

"Попарата" не е ястие по никакъв начин, или каквото и да е предназначено за ядене от хора. Това си е помия за прасета, със съответния вкус и хранителна стойност. То си е и написано, че се прави само за да не се изхвърлят боклуците и остатъците. Само мизерник и животно като масовия българин може да яде нещо такова по собствено желание. Направо са се изгаврили от СНН.

Винаги съм я яла с чай!

Ядяхме си попара най-редовно в смисъл на храна.

Най- странното е - Как си останал такъв ТЪПАК , при родители '' меко казано добре финансово ...'' , и то '' в годините на Комунизма ..'' ????!!!!! Защо не си ''ФАНЕШ... '' каквото имаш там и да заминеш за Гърция или където и да е , и да НЕ се връщаш , та и ние да се пооправим малко ?????????

си май ка та с уважение: една Гарга

Язе си я прая с греяно червено вино през зимата ! Под калпака паеа се вдига !

Спирам ду идин минирален извур и викам на манинкото чаве - глей ся гуреща вуда тече ! Ку имаше маро щях пупара да ти прая ма то пък сирене нема

Баба ми навремето, 140 килограмово запуснато и тъпоумно същество, се опитваше да ме тъпче с тая гадост, използвайки че съм малък и ми е трудно да се защитавам - но размисли, когато и обърнах купата с гореща течност на главата на няколко пъти. После: що сме без зъби, най-болната нация в света, освинени и измъчени. Щото не знаем какво е добро за нас. А и не можем да си го поискаме и набавим.

здрасти ото

Ами то е много подвеждащо написано, вурст има различни видове и няма как да не си имал за закуска на масата. Обикновен салам на шайби си е пак тип вурст - виж в супера ягдвурст или биервурст. Пастетът също е тип вурст - лебервурст, теевурст. Различните наденички също са вурст - вайсвурст, боквурст. Кренвиршите също са вурст - виенер вюрстшен (означава виенски наденички, което е смешно защото във Виена ги наричат франкфуртер - тоест франкфуртски). Има едни такива в бурканчета с желе или мас кълцано/мляно месо - пак е вид вурст. Всъщност се сещам, че имат едно мляно месо , което е така обработено, че изглежда като сурова кайма ( всъщност е пушено май) - върви с лук на шайба или на кубчета и се маже на хлебче - това се казва метвурст. Кървавица също имат - казва се блутвурст. Сигурно пропускам още доста. То иначе трябва да си имал само варени яйца, жълто сирене и бутер на масата.

Принципно съм съгласен с Вас. 'Традициите' (в повечето случаи не чак толкова традиционни) са съсипали здравето на бая народ още от детството. Като малък харесвах попара, но сега не бих ял такова нещо освен ако не умирам (в буквалния смисъл) от глад

Рибени кюфтета с ванилов сос и тарама хайвер с маьонеза.

Майонеза, извинете.

Вашите предци преди 2000 години са се хранили основно с улов и събирателство и предполагам са били доста по здрави от тези дето в последствие са започнали да ядат попара.

Навремето, денят за децата е започвал с попара с ... ВИНО! Цял дообед са тихи и кротки и едва дочакват да дойде време за обяд. После спят като разпрани до 17 часа. За това са ставали хора после. А ти си приказвай простотии.

Сега се зачудих откъде идва тоя заканителен лаф "Ще ми сърбате попарата!"??!? Това да те заплашват с попара ... хмм... не звучи много похвално за вкусовите качества на ястието :)))))

Напротив, доказано е, че хората, които се хранят традиционно са по-здрави и по-дълголетни, защото генетично са подготвяни с хилядолетия за такова хранене. Като столетниците в българските и японски села. Като в приказките, през девет планини се ходи за лекарства, когато се разболеете, но ако в рода си имате дълголетници в предишни поколения, и се храните като тях, тогава проблемите са в начина на ви на живот или промяна в средата(екологични и стресови проблеми).

Дааааа, попарата си е попара!

Няма стандарт за попарата, а е каквато си я надробиш! Съответно каквато си я надробиш, такава и ще си я сърваш. Но има и един друг вариант. Понеже вкусовите качества са доста различни, та всеки си я дроби както на него му уйдисва, а и споерд въможностите де, но може да се стигне и до там да "сърбаш", каквото аз успя да ти "надробя". Като фокуса е върху творческите качества, възможностите и нагласите на готвача.

Когато е с вряла вода и сол се казва "суровла", а иначе се прави с прясно мляко но без сирене или с чай и сирене!

Ядем попарата, забъркана от 240 дебила вече 30 години!

Лъжеш като влашки циганин!

Благодаря! Добро обяснение! Просто се зачудих, чисто лингвистично, защо е такъв лафът, а не например "Ще ми ядете мусаката" или "Ще ми пиете айряна!" :

Еми яж си по средновековните енергоспестяващи рецепти. Барем прокопсаш. :) Хората тогава са живеели по 30 години. Ако си ги прехвърлил - значи си на кяр. Също - може ли някой да ме упъти към най-близкия уважаван ресторант за попари? Може и към гнусен такъв. След като има пицарии, трябва да има и ПОПАРИИ!

Зле си мойто момче. Поапарата е за закуска, защото е сладка. Никой не я яде за вечеря или обяд. А пицата може да се яде по всяко време. И не може да я има на всякъде по света, защото продуктите и ги няма навсякъде по света. Защо няма навсякъде по света, такова нещо като българското краве сирене.

точно с чай се прави попарата, мляко се яде с бисквити пак като попара, но е друго

точно с чай се прави попарата, мляко се яде с бисквити пак като попара, но е друго

а бе мойта попара е най убавата тъй ша знайте.

Явно си на учен от сабаленка да почваш на суджк.

Яж тогай ГМО-тата на СНН и роднини ,и живей сто години.

3/4 бр. (750 г) сух бял хляб 1 и 1/4 ч.ч. (250 г) сирене 125 г масло 1 ч.л. (5 г) червен пипер сол (1 л) вода Начин на приготвяне Хлябът се натрошава на хапки и се слага на редове в дълбок съд, като между редовете и отгоре се поставя натрошеното сирене. Маслото се запържва, отдръпва се от огъня и се разбърква с червения пипер, след което се залива с подсолената вода, оставя се да заври и се изсипва върху хляба. Може без запържване, а само със задушаване с гореща вода. Попарата се похлупва, за да се задуши. Поднася се топла. А това с чая и млякото са вариации на тема попара!

Тая работа с пърженето няма работа в попарата, както и солта !! Слагаш хем бяло саламурено сирене, хем сол ?! Допълнително ?! Това със запържения пипер дори не искам и да го коментирам! Идеята на попарата е, да бъде максимално лесна бърза, вкусна, здравословна. От тази гледна точка и маслото би могло да се яви опция, но то е част от рецептата.

Тая рецепта е продиктувана от некои Шеф Манчев, Петров или там вие се знаете , но баба не е имала време или масло в хладилника а сигурно и електричество но е бързала да стигне на нивата.

"Попарата следва дългогодишната традиция да се използва останалия хляб на следващия ден. Тази топла, успокояваща закуска е любима закуска от детството на много българи." Като са тръгнали да ни се подиграват, трябвало да стигнат докрая и да включат филиите с мас.

Традиционната попара е само с вряла вода, хляб, захар, а ако има и сирене, ще е още по-добре. За какво смесване на мляко и сирене бълнува CNN. Колкото по-вече съставки добавяме, толкова е по-нездравословна храната ни. Колкото повече придобивки, коли апартаменти, вили и гаджета притежаваме, толкова по-вече стрес и проблеми ще имаме и ще е къс живота ни.

Mодераторю! Да се плюе срещу ГЕРБ може, срещу БКП не може? Какво общо статията с политиката бе дрОгарю модератор?

Като бяха на власт комунистите имаше комунистически паради. Като бяха власт военните имаше военни паради. Сега като гледам какви паради има, ти става ясно, кои са на власт...

запържената попара е оригинала.

Нищо пържено няма в попарата. Сложиш ли пръжки, това вече е нещо друго но не и класическа попара. Класическата е 1. Хляб 2. Сирене 3. Захар (опция) 4. Топла вода Може и чай вместо топла вода или мляко или греяно вино, но това вече не е класическия вариант.

Умирали са си здрави-здравенички по на 40-50г