Българска студентка в Южна Корея разказва защо там почти няма коронавирус

"Тук всеки е с маска нонстоп. Абсолютно навсякъде и от самото начало", казва Йордана Стоянова, която от две години живее в Сеул

Обратно в новината

Коментари - Българска студентка в Южна Корея разказва защо там почти няма коронавирус | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Дирници, забравили сте, че сте подгрели стара манджа - от 27.10.2020! Или просто "радиоводещия" е заспал и диска с Куроната се върти нон-стоп!

Чудя се, как е избрала точно в Сеул да учи?

А тук е западна свободия и за това не може да се отървем от болести.Всеки това казва нямат свобода на придвижване .На всеки му се ще всеки да си прави квото ще .Единствено е да няма права но няма да има и болести след 15 дни.

Нямат си корейците Радев и Мангъров.

за тяхно съжаление си имат, на север имат по-лош и от твоя подпис, а на юг е социалиста Мун, но това не им пречи да са капиталистическа, американизирана и демократична страна. Приспособили са се успешно, защото са между две доста големи и опасни империи - Китайската и американската, руската също наднича наблизо.

Много объркана персона. И тя не знае какво иска: един път казва: "Живеем нормално, просто носим маски" а после се оплаква от това: "Липсват ми междучовешките отношения в Европа"

Ние тук вече изтървахме нещата.Заразените са повече от контактните,което показва че не контролираме нещата.Не можем вече да проследим от къде тръгва заразата.

Много харесвате източните държави. Западните също. Много ви харесва дисциплината там преминала в липса на човешки права. Съгласни сте с всевъзможни ограничения за благото на обществото. ОБАЧЕ, ВИЕ ДА НЕ СТЕ В ГРУПАТА НА ОГРАНИЧЕНИТЕ! Защо не имигрирате в Китай и Корея? Защо тук зовете за мерки но само докато не ви засягат вас? И мислите ли си че такъв живот си заслужава? И преди да кажете Да си помислете бихте ли се превърнали вАкамикадзе или бихте ли си направили сапуко. Ако Да тогава имате право да говорите.

Човек без самосъзнание, съвест и морал няма как да разбере саможертва в името на общото благо или ... когато си прекрачил вечните етични норми. Днес родителите не възпитават в децата си патриотизъм, съвест, морал...

нямаш представа за какво говориш...Няма универсални рецепти....Ако на момичето му липсва Европа, индивидуалната свобода и т.н.....на мен пък ми липса тамошната дисциплина, чувството за сигурност, порядките...

В Европа не може да има ред, защото всички сме егоисти. Не искаме да напуснем зоната на комфорт. Всеки се мисли за велик. Всяка форма на държавен авторитет се смята за отживелица. Ние сме политически пътници, ако не стегнем юздите в Европа и почнем да гоним Мангъровистите.

А защо искахте да махнете режима на Живков. Той даваше точно това за което сега съжаляваш.

Режимът на Живков е тоталитарен. Т.е. етатизъм. Политичекса идеология, според която държавата трябва да се намесва директно, по повече или по-малко СИЛОВ начин, в икономическия, социалния, културния, образователен живот. Имаше контрол над средствата на производство, монопол на държавната собственост и централизация на соц. планова икономика, изградена върху поддържането на изкуствени дефицити. Затова Чл. 1-ви от Конституцията беше за водещата роля на Партията в живота... на всеки българин. Изграждаше се колективизъм, но по соц. пропаганден начин, т.е. с принуда, сила и цялата мощ на държавната власт в лицето на "правилните" другарЕ и подчинениете им силови и правораздавателни органи. Децата се възпитаваха със СТРАХ от авторитарната държава, а медиите зомбираха култ към личността на политкоректния партиен секретар и партийните лидери според стройна йерархия. Всички съществуващи или съществували тоталитарни държави развиват етатистката доктрина до нейния краен предел, развращавайки и обсебвайки човешкото съзнание чрез пропаганда. Волята на една партия или на един човек стои над волята на всички, над волята на народа. Идеята, че държавата е единственият израз на волята на масите, създава от тази държава тоталитарен режим. През 20 век основните тоталитарни режими са нацизмът на Хитлер, фашизмът на Мусолони и комунизмът на Сталин. А в развитите азиатски демократични страни се изгражда култ към авторитета на успелия държавник, успелия бизнесмен, успялата личност, които водят и обединяват силна нация, силен бизнес-колектив, силен екип/отбор. Т.е. колективизъм по УБЕЖДЕНИЕ, а не наложен със СТРАХ. Това е заветът и на Апостола, който все още повтаряме на думи, но не следваме с делата си: "Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само себе си"

Жената е в Южна Корея, не в Северна.

Така е в жълтите държави, затова и Япония и Виетнам, Китай и Сев.Корея са с малко заразени, за разлика от Филипините, индийците, непалците и т.н. които са като нас, няма ред, няма съвест, с една дума цигания.

Ми ходи там бе палячо кой те спира. Кво си се размрънкал.

създала вируса в лабораторията си, избяга в САЩ, защото китайците използват вируса за биологично оръжие! ФБР я пази, да не я убият! Китай иска да властва над света и ни наказва заради санкциите, които им налагат!

Така ли казаха от САЩ?

Няма мънгъри?

Йордано, дори и когато са в интимни положения ли са с маски? Или там няма интимности...?

Хубаво е там- ядат кисело зеле и лятото и чакат от големия Ким хабер!

Но са симпатяги

А като искат да ме следят по телефона ще ми платят ли пакета за дата, защото аз това не го плащам точно по тази причина ?!

ако живееш там, ще забележиш, че цената на интернет е незначителна, и че почти навсякъде има безплатен wi-fi.

ти мислиш, че без тоя "дата пакет" не могат пак да те следят ли? хаха наивник

Ти си мислиш, че си непроследим, защото нямаш "дата" - бате, много си зле. Дори и без телефон в джоба ще те следят по камерите за лицево разпознаване. И нищо, че си с маска - едно око е достатъчно.

България 7 милиона....40000 случая, 1136 умрели. Корея 52 милиона- 26 000 случая...460 умрели Да забелязвате разликата? Всеки който казва,- Мерси, не искам маски, реално казва на възрастния си съгражданин ( роднина, майка, баща) : Не ми пука за тебе, мри! Това е положението. Не ви пука. Искате красивите ви лица да се виждат, ако ще другите да мрат. Страхотно морална страна сме , и народ. Вируса не го интересува какво мислите по въпроса. Колкото повече се инатите, толкова вируса ще се разпространява повече и ще взима жертви. Когато вирусът удари една държава, тя реално е в положение на война, с един невидим враг, който убива населението.В тези случаи държавата трябва да реагира като на война. По време на война действат военни правила, забравете за демокрацията. Когато победите врага, демокрацията се връща.

Но да обърнем и внимание на стъкмистиката. В Южна Корея едва ли пишат всеки прегазен на улицата, като ЖЕРТВА на КОвида

Разликата е в това , че там не ги управляват тулупи,а и самият народ не е съвкупност от тулупи.

По плюсовете и минусите мога да ви дам и още малко статистика. Виждам че засега се очертават 28% от хората са тези, на които не им пука за ближния. Това е то. 28% пълни тъпанари, заради които страдат останалите.

Няма вирус, беееее ... Искам да съм свободен и да не ми слагат маска! Маската пречи да паса ... Бееееее!

Ти верно си олигофрен

За 2 години ''ще да завърши'' международно право????? А да каже че носят маски аради замърсения въздух от край време ащо не каза????Чудя се защо такива ''запознати'' си мислят че няма други българи в страната където са????

а аз си мисля че носят маски и отпреди ковид-а, за да не им повреди слънцето нежната кожа на лицето. да не споменаваме нежелания тен, който се счита за грозен в много азиатски страни.

Това тука ако го направят, Ганя ще има да мучи и реве и да обяснява как такова животно нема.

Сельо - ела да ми кажеш, че съм Ганя - Ганьовците са тези като теб - неуки ама със самочувствие

Lk

Нормално ! ???

И докога, цял живот ли, или са големи оптимист и си мислят, че този вирус ще изчезне, за разлика от други вируси.

обикновено се изучава опита, а не се слушат партийни опорки.

Ние в България сме хайдути! Знаем и разбираме от всичко!Някой ти казва - пази се, мий се, слагай маска - и това ще мине, ще дойдат по-добри дни! Но се появява някой друг, който обяснява, че маските са за да мълчиме.И никой нищо не може да ни накара да направиме.Зитират се закони, наредби, всеки става юрист, започваме да гориме маски и да изливаме дезинфектанти в мивката.И те така! Те ти Кореря, те ти и България!

Това, че маските са за да мълчим е цитат на един конкретен човек, който вече не е между живите.

Срещал съм се лично с Милен Цветков и никога не бих се осмелил да поругавам паметта му! А я ти ми кажи, доколкото го познаваш, той според теб, кои "маски" имаше предвид?

Ние в Бг сме тарикати , лъжем ----СЕБЕ СИ , и се кефим ! Българинът никога не е бил дисциплиниран , и никога няма и да бъде , БАЛКАНСКИ СИНДРОМ ,....за съжаление !

Какво да искаш , от бедни и орумпирани люде ?

така е и в Япония и в Китай, Тайван, Сингапур, не случайно всички тея държави се справят добре не само с коронавируса, а скоро и ще станат икономически център на света.

Корейците всъщност са генетично идентични с японците. Островите на Япония са населени преди около 2000 г. от континента , точно от територията на днешна Корея. Съществуващото островно население, което е от друга по-ранна миграция от преди 7-8 000 години и доста се различава от азиатския тип , е от т. нар. "айни". То е избито почти на 100 % от корейците. Сегашните японци обаче, се обиждат ако им кажеш се са генетично еднакви с корейците. Та, корейците са същите неразбираеми за нормалния бял човек средновековни, извратени, гнусни боклуци, както и японците.

Живеят си нормално... демек въобще нямат социален живот. Корейците не правят нищо което не е наредено от техния началник. Дори китайците им се присмиват че са като роботи. Много е лесно да ограничиш едно ограничено население.

Нищо подобно. Живеят спокоен, уреден живот, забавляват се, веселят се, ходят на гости, на заведение, на курорт. Най-важното - те уважават личното пространство на другия, не са гамени, не са крадци и убийци. Можеш да оставиш портмонето си с парите и скъпия смартфон на масата в заведението и да отидеш в тоалетната. И изобщо да не се безпокоиш, че като се върнеш, може да не ги намериш. Това у нас възможно ли е? В тубата е пълно с видеа от различни потребители, потърси, погледай, послушай. И ще ти се прииска да живееш там, а не тук. Ще им завидиш как е уредена държавата, обществото им...

Но не обичат чужденци(то кой ли ги обича), тук в Щатите са ми много смешни...дошли от Корея , нямат документи, напълно нелегални, но на Американците викат ‘чужденци’. Азиатския колективизъм е изключителен!

На мен шишето с водката ми стоя една седмица в ресторанта на масата , докато не го изпих. Само, че в северната.

колко да са ограничени, като са с най-високото IQ в света. Нещо има, за да е така. Мозък например. Учене яко например. Ограничен е Ганьо, защото само ракия и чалга му е в главата. И е с най-малкото IQ в Европа. След него са само турците и африканците.

"Освен това хората предоставят информация на властите. А институциите следят всички граждани - кой къде и кога е ходил." - т.е. даваш си свободите, заради някаква имагинерна сигурност?! Тия с маските не са хора, това са единици. Бройка. Добитък.

В жестока грешка си. Южна Корея е на светлинни години по своята цивилизованост пред нас. Истинският добитък са ганювците. Селяния, гаменщина, простотия. Крадци, лъжци и убийци. Това е нашето население на 90%. Там такава измет просто няма - не може да вирее. А най-ужасното е, че изметта тук си вярва.

с маската на Рива дел Гарда - всички с маски. С маската на концерти, на кино, в музеи, на изложби - всички с маски. И си свободен. Защото можеш да не спираш да работиш с маската и не плачеш за помощи. Такова е времето. Имало е и много по-тежки времена, затова не хленча. Искаш да кажеш, че понеже съм добитък, ми позволиха да ползвам хотел с изглед на Гарда? Ако си без маска и декларация, ще спиш в колата. Или в Люлин. Извинявам се за парадността, ама си го просиш, да чуеш и моята истина.

Може ли да докаже, че именно маските са причината за по-малкото регистрирани! А Швеция къде я слага?

Не, разбира се. Важното е пропагандата да ни залива.

_stankow

И това е нормално ? Благодарим ! Живейте си там, щом ви харесва !

е зелено.

Държавите на Стария континент и до днес не са единодушни кога и дали изобщо да се затварят граници. В Южна Корея подхождат много по-стриктно: "Всеки, който влиза в страната, задължително остава в 14-дневна карантина", разказва Йордана. --- Тогава никой няма да каца там и да си седят само корейците в Корея. Както тази простотия я планират да трае до 2025-та година, явно няма да се пътува в чужбина. Да ходиш като мумия с маски по улицата и да те слагат под карантини не е нещото, заради което си заслужава да пътуваш хиляди километри.

"Тук се ползва мобилно приложение. Повечето заведения сканират баркода от него и щом бъде установен случай на заразен, властите могат веднага да се свържат с теб", обяснява Йордана. --- Тоест електронен концлагер. На такива заведения няма да ходя. Ако направят така и тук, ще се храня само вкъщи. Не съм отишъл някъде да си давам парите, за да ме следят като престъпник.

Още щом прочетох заглавието, ми беше ясно, че няма нужда да чета статията. После цъкнах статията, все пак, и прочетох подзаглавието и видях, че съм бил прав.

Пути наскоро се изцепи от Русия, и то много правилно впрочем, че основното нещо е доверието на хората в държавата. Това е основата на просперитета на хората от една държава и съответно и на държавата като цяло. Имат ли българите живеещи в държавата България основания да вярват на българската държава и вярват ли в нея? На този въпрос следва да си отговори всеки и чак след това да прави сравнения, щото иначе няма смисъл.

В какво вярва българинът?

_stankow

И каква е загадката ? В какво вярва и в какво не вярва. Всеки, който е в страната го знае. Само управляващите се правят на 2 и 1/2

Народопсихологията определя българинът като мнителен и невярващ на себе си. Е, как да вярва на друг, като не вярва на себе си?! Не вярва и на учения човек, но се предоверява на най-големите тарикати. Защото иска да прилича на тях. И да не спазва никакви правила, а се стреми да изпревари всеки, но не с... умения, а с тарикатлък, шуробаджанащина и привилегии. Малък човечец, който гледа на другия да му е зле, а не на него да му е добре. Вместо да взима за пример от успелия и да го надмине, той си хаби цялата енергия да му навреди. Дребнав характер, който вижда треската в чуждото око, но не и гредата в собственото. За всичките му неблагополучия все някой друг му е виновен, но не и самият той

Сеул и София нямат нищо общо, както няма нищо общо и при спазване на правилата в Южна Корея и България..

"Човек да се напасне..." - за две години мацката май е започнала да позабравя български /може би е имала предвид "да се приспособи"/. Напомня ми за една преводачка, която много обичаше глагола "пасвам", но не знаеше българската дума "прилягам".

Пасва е българска дума и то отдавна. Защо пишеш, като си глупав?

"Освен това хората предоставят информация на властите. А институциите следят всички граждани - кой къде и кога е ходил." "Липсват ми междучовешките отношения в Европа."

цял живот ли ще си ходите така, тъпа п@тко?!? без мозък сте останали, като овце сте всичките, там олигофрените вярват на всичко, което им кажат, а вирусът няма да изчезне, като носите маски!

Ти ли си умната, ма?

Хайде стига с тия маски. Маските не са същественото. Дори и "следенето" не е. Колко бизнеса бяха затворени в Южна Корея? Колко училища? Колко университета? Колко човека останха без работа? Това са важните въпроси, а не маски и QR кодове!!! Не знам за вас, но за мен след прочитането на тази статия, Швеция продължава да си остава супер привлекателно място за живеене, докато Южна Корея отива по-скоро на дъното на списъка ми.

Я кажи, един бизнес на колко човешки живота се равнява да знаем как да изчислим загубите ?

Уравнението е много лесно. Колко хора ще умрат ако бизнеса фалира. Под умиране също се брои бавната и мъчителна смърт от липсата на пари, водеща до психични проблеми, болести и в крайна сметка физическа смърт. Недей само да ми броиш краткотрайния ефект от носеното на маска... който и без това е доста спорен.

Ааа, швеците са много добре. Миналата година само към 200 бомбени атентата. Направо е красота там. Отивайте, не се колебайте. :-)

ти не четеш ли? точно това казва, че в Корея не са затваряли нищо, няма локдаун и такива глупости като в Европа

Швеция е световната столица на изнасилванията. Имат стотици нападения с гранати всяка година.

Значи доброволно ги следят през телефоните, те знаят това, но въпреки всичко - ползват телефони???? странен начин на живот... И тъпо за следение де, щото ако изляза без телефон кво правим? :)

Значи да носиш маска не могат да те накарат и с пистолет в слепоочието, но да те изманипулират доброволно да си оставиш телефона... това винаги се получава. Съвсем отделен въпрос е какво става, когато властите ти звъннат и не вдигнеш.

" Живеем си нормално, просто носим маски" ...... нормално и с маски се изключват :)

Е, за ковид идиотите това нали е "новото нормално'.... Както се вижда - за тях е нормално и да ги следят по телефона, а който няма телефон - сигурно нормално ще му татуират номер на видно място :)

Не искам да живея в свят в който ме следят по телефона !!! Това е на крачка от чипирането !

За теб не биха хабили чип, ще е загуба на инвестиция.

БОли го фара некой за тебе.

тази кака да каже за броя на самоубийствата в Южна Корея. Аз не знам, само питам.

Пак ще са по малко от безсмъртните ни шофьори дето се самоубиват по улиците всяка година, като нямаш какво да кажеш по добре си мълчи.

Много призиви за смелост свобода прочетох по темите за ковида. От хора, които оставиха да ги ги мачкат и ограбват 30 години, без да кажат "Гък". И които ако видят, че двама бият някого, ще започнат да снимат с телефона.

В която и да е държава, простака иска да не предпазва околните. Простака иска да го наказват за да направи нещо в полза на обществото. Избира да го образоват интернет таласъми, а не отиде да види какво става в инфекциозните отделения. След това, отива да протестира, че някай му е виновен за естествената му тъпота.

защо е така в интензивните отделения - защото държавата не си гледа работата и за цяло лято само голи приказки, вместо да осигуррят легла, предпазни средства и грижа за персонала, а сега изкарват виновни хората, които не носели маски...дрън дрън

Интензивното отделение не ходи по улиците и метрото.

Ти от инфекциозното отделение ли се обаждаш бе интернет таласъм! Защо си мислищ, че си нещо повече. Дори и за простак не се класираш!

Хитлер въведе жълти звезди за евреите, за да ги разпознават отдалече. Тия не се различават много от тях.

Остани си в Сеул- само да не ти щръкнат ушите от ластиците на маската!

Има ли някакво решение?

Йорданке , в България може половината да измрем и от другата половина пак една част ще твърдят , че маските са безсмислени и им ограничават свободата.

Не е проблем за бегето, както и за всяка друга държава по света да измре и 2/3 или дори 3/4 от популацията човекоподобни, стига да са правилните 2/3 или 3/4. Проблемът е как да се постигне това. Засега....

Като те чета, ти отвсякъде си в двете трети.

Интересно завършва. перефразирам "нали все пак карантината ще свъши". Ами ако не свърши? Винаги ще има вирусни епидемии от които някой хора ще се усложняват и умират, както си е било винаги. Значи ако тя иска да си живее с маска цял живот си е неин избора, но аз не искам. Май требва да се подели светът на хора с маски и такива без и така да си живеем :)

Демек е съвсем нормално властите да знаят къде ходиш, с кого ходиш. Фаза 2 - отчет с QR код на двойките преди секс, на влизане в кенефа....

На мен не ми е проблем властите да знаят къде ходя. На теб проблем ли ти е ?

Южна Корея има стандарта на САЩ! И дисциплината на

Айде всички бай ганьовци сега да се изказват как са по добре и разбират от всичко, бай Ганьо е винаги прав и знае най-добре.

Бай Ганьо е литературен герой, описващ автентичен български индивид от вида хомо сапиенс от края на 19-ти век. Не може да бъде сравняван с жълти насекоми с генетично заложено кошерно поведение от началото на 21-ви век. Напънал си се да кажеш нещо, а се е получило само звук от въздух под налягане излизащ от телесен отвор с недостатъчно по размер напречно сечение.

Доста глупаво изказване с лъжлив привкус да е интелигентно.

бай ганьо толкова много написа а всъщност нищо не каза, да учиш политология