България осъдена да плати обезщетение на Асен Генов за боядисания паметник на "Позитано"

Според Европейския съд по правата на човека боядисването на паметници е свобода на изразяване

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ами, добре се е изразил бояджията, всъщност е помогнал на автора в изразителния ефект на самата склуптура - червеното е в главите, то си остава винаги червено. Така де, някои хора може и да се объркат като я видят. Или не разберат. Сега е ясно. И правилно е взел съда решението си.

НЕКА СЕ ОПЛЕСКАТ ВСИЧКИ ПАМЕТНИЦИ В ЕВРОПА ПОД МОТОТО "свободно изразяване" ПА ДА ВИДИМ ТОГАВА КОЙ КВИ ЩЕ ГИ ПЛЕЩИ.... ЕДНИ СОЛЕНИ ГЛОБИ.... ПАМЕТНИЦИТЕ НЕ СА СОБСТВЕНОСТ НА ВЪПРОСНИТЕ ПЛЕСКАЧИ....... СЪД ДО ДУПКА НА ПОЛИТОКСИКОМАНИТЕ...

паметникът на американските авиатори, "освободили"......задължително трябва да се боядиса мисля.....

Ехаааа!И сега почваме паметника на съветската армия!

Решението е валидно за паметници. За боядисване на кенефи си трябва общината да разреши.

Ако някой хвърля боя по айфеловата кула, дали европейския съд, ще отсъди същото??

Значи пак е ред на пребоясисване на паметника на съветските терористи в центъра на София! Хем ще направиш паметника смешен, хем радев русофила ще ти плати... Двойна победа! Браво на ЕС за решението!

Защитаваме колегите с цената на всичко!

Редно е сега да бъде боядисан в жизнерадостни цветове паметникът на американските авиатори, "освободили" стотици софиянци от имот и живот! Вероятно, защото сме съседи и къщите им са хвърляли сянка на Емпайър Стейт билдинг!

Изключително противен-ГРАНТАДЖИЯ!!!

от кого ни е освободила Червената армия.. Ами преди да дойдат тези мародери България беше на три морета... А СЕГА?!?! Нямаше и македонска ,помашка и други измислени нации от производни от истински българи.

Да бяхме на три морета и на два континента, но се наричаме османска империя, а не България. Ако имаш сантимент към тази действителност, отивай при Ердоган.

европейските магистрати ще отговорят реципрочно, ако аз изкажа мнението си за тяхната присъда свободно с оцветяване на тяхно имущество в жизнерадостни цветове?

В Бургас бяха поставени плочи с имената на съветските войници, починали в резултат на смъртоносно препиване с метилов спирт в началото на съветската окупация на България през септември 1944 г.ха ха ха ха метиловия спирт, намерен в цистерна, са пили няколко стотин съветски войници в дните след съветската окупация на България през септември 1944 г. От тях около 200 са потърсили медицинска помощ, 150 са били в много тежко състояние, 42 за починали, а други 8 са ослепели в резултат от препиването. Прави впечатление, че имената на наскоро поставените плочи от двете страни на надгробният знак съдържат общо 44 имена на съветски войници, изписани на руски, тоест с два повече от известната досега цифра от 42 загинали при алкохолния инцидент през 1944 г. Така са освобождавали България руските мародери..ха.ха.ха

СВОБОДАТА на ИЗРАЗЯВАНЕ доведе до НАДРАСКВАНЕ С ЧЕРЕН СПРЕЙ на Мемориала на мира в Хирошима ОТ БЪЛГАРСКИ АСЕНГЕНЕВЦИ. СЛАВАТА ни се носи по света и у нас...

Не разбрах, утре отивам и боядисвам колата на някой, и после в съда казвам, че съм показал политически възгледи и го карам да ми плати. Ами браво.

А ако някой надраска в червено ръцете на Мона Лиза, защото му прилича на жена му с която е в развод, дали ще го оправдаят...

Още сега вземам кофа боя, бояджииски пищов и тръгвам. Къде видя паметник - от горе до долу, в цветовете на ес, макар че в жълто и кафяво ще е по актуално сякаш..... Тоя "съюз" е безумен, безумни сме и ние още да членуваме в него....

Защо още грози центъра това недоразумение ?

Значи е законно свободно да изразяваме своето отношение към ЛГБТИ обществото. Защо тогава от няколко дни по всички телевизии се подвизават едни активистки и се оплакват, че някой си е изразил свободата на мнение за тях по стените??? Кой се опитва да заглуши гласът на собственото волеизявяване?

Сещам се за един паметник в Австрия, Виена - паметника е "Паметник на героите от Червената армия" и се намира почти в идеалния център на Виена. Препоръчвам на Асен Генов, Цветелина Сърбинска и адв. Екимджиев да се пробват с "правото си на свободно изразяване" върху този паметник, нали и този е паметник на онази армия която била ни окупирала? Там ще ги млатят яко и никакъв съд, ЕСПЧ и т.н. няма да може да им помогне ако го докоснат само. Ще ги изрисуват горните трима като Мики Маус, Чичо Скрудж и Доналд Дък и ще ги разходят върху гърба на магарета през цяла Австрия. Нека тези тримата да дойдат във Варна да си изразят свободното право върху който и да било паметник и да усетят какво може да им се случи.

Ако някой реши да гори книги на писатели които не харесва, на площада, ще го оправдаят ли. Или само ще го глобят, че е повредил асвалта.

Значи и за Моча трябва да важи същото! А органите на реда, които го пазят така зорко, възпрепятстват свободата на изразяване т.е. нарушават човешките правап на гражданите, които искат да го боядисат! Компетентните институции дали схванаха посланието или им е все едно, защото обезщетенията за произвола им, ще го плаща данъкоплатеца?!

Колко плащат за това?

За мен пък тази постъпка не никакъв пърформанс или право на свобода на изразяване, а посягане на чуждо имущество и това е наказуемо. Освен това, независимо дали ти харесва една творба или твореца ти е противен, оскверняване на художествено произведение е вандалщина.

Не мога да повярвам, че се драска обществени паметници и на всичко отгоре се и насърчава! Да рисуват у тях и да си изразяват позицията, що за безумие?

В еврогейская кенеф е така....

Това е “паметник” на окупационна армия Издигнат от крадците на кашкавал Щото орките на Сталин Ги направиха от селтаци - министри Ние, българите, нямаме нищо общо с него

Значи мога без проблеми да боядисам всички паметници на американските летци, бомбардирали София, на американските президенти, дето олицетворяват колониалната политика на САЩ в България. И така да си изразя свободата на волеизявление!!!

Мен ако ме питаш паметникът на американските летци е срам , и трябва да бъде премахнат.

И да изкараш някое и друго евро.

Е, сега вече са заедно ; няма да има повторно боядисване :)

Колко много платени руски тролове има в този сайт! Така, де. Какви са тези глезотии: право на мнение и свобода да го изразяваш?!? Бой по манерката и глоби, концлагери и газови камери, а може и разстрел, ако някой посегне на комунистическите паметници и паметника на руските окупатори, изнасилвачи и грабители, кацнал като цирей в центъра на София! И защо Костя Копейкин, a.k.a. "Възраждане" още не са изплакали по някоя от централните гереберастки телевизии против този русофобски и комунистофобски Европейски съд? За какво му плаща в края на краищата руското посолство?

Скоро еврогейския съд ще реши, че коленето на неверници също е свобода на изразяване. Имайте малко търпение.

Въпрос на време е! Скоро, много скоро мюсюлманите в Еврогейския Съюз ще са повече от неверниците, ще си гласуват шерият, логично е скоро след това ловът на неверници да се узакони. И така, не с война ще ни заличат по евригейските правила.

Кой ли плаща на Асен, Цветелина и техния адвокат ?

Значи този съд е за закриване. И да плати обезщетение на държавите, осъдени за подобни прояви. Значи окепазяването на паметници, сгради, превозни средства е изразяване на свободата на словото... Честно казано, наистина съм ошашавен. Тези съвсем превъртяха.

Бялата Златка що не го е опазил? Лошо Сидерович.Лошо

Кой плаща адвокатските услуги на Асен и другата нещастница ?

Двойния аршин в действие на тоя смотан съд. Повече от очевидно. Заслужават презрение

ЧУДЕСНО!!! Значи има правосъдие, по света!!!

Да дойда да ти изрисувам стъклата на жилището, на колата с надписи за да си изразя свободата на словото ??

тези советски паметници не трябва да се рисуват а да се взривяват

За пореден път съм разочарована от адвокат Екимджиев. Все пак низостта трябва да има граница

А ти както винаги си миришеш на натурална руска свиня

Прасетата са Асен и другата свинка

В знак на огромна благодарност

На 09 септември 1944г. е извършен преврат с помоща на една чужда армия, която сваля правителството на Константин Муравиев (БЗНС), съставено от народняци, демократи и десни земеделци. A предишното българско правителство на Иван Багрянов е извадило страната от Тристранния пакт и е разоръжило 15 хиляди германски войници и офицери на българска територия Константин Муравиев прави опит да предотврати обявяването на война от Съветския съюз на България. За седмицата, през която е на власт, България прекъсва дипломатическите си отношения с Германия, иска примирие от САЩ и Великобритания и започва изтеглянето на българските войски от Югославия. На 5 септември правителството на Муравиев обсъжда решение за обявяване война на Германия. Обнародването му обаче е отложено за 72 часа от военния министър генерал Иван Маринов. В действителност ген. Маринов вече е бил съгласувал своите действия с Отечествения фронт за отлагане обявяването на войната, за да се даде възможност на СССР да обвини правителството в неискреност и да обяви война на България На 5 септември 1944 г. СССР прекъсва дипломатическите си отношения с България и й обявява война, въпреки ясно изразения от София неутралитет 10 дни по-рано. Москва прави тази стъпка, въпреки че София е подготвила скъсването на отношенията си с Германия. След 9 септември 1944 се извършва безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения "Народен съд". B първите месеци след 9 септември са избити или "безследно изчезнали" близо 30 000 души Ha 9 септември правителството на Муравиев е съборено от офицерите на Дамян Велчев и комунистите, с активното сътрудничество на военния министър Иван Маринов. Константин Муравиев е осъден на доживотен затвор от т.нар. Народен съд. Oсвободен е 1955 г., на следващата година е арестуван отново и е изпратен в концлагера Белене. Остава в затвора до 1961 г. На 31 януари 1965 г. умира в София.

Само да попитам, всички тези действия защо се случват чак след като Червената армия обръща войната и подгонва нацистите през Европа обратно към Германия? А, защо цялата българска икономика работи за Вермахта практически почти до последно? Това по какъв начин не е директна подкрепа на нацистите срещу СССР? Защо тия политици, които се опитваш да изкараш невинни, са се сетили чак в последния момент? Как така едни мизерни 72 часа са решаващи за война, която трае 5 години? На кого му пука кой и к'ви намерения е бил изразил, след като 5 години цялата българска икономика работи за немските армии на Източния фронт?! В крайна сметка, когато СССР обявява война на България, ние сме съюзници с нацистка Германия, няма никакво значение кой и какви намерения е изразил, какви документи бил подготвил. Май далеч по-вероятното развитие на събитията е, че шайка алчни боклуци (чакащи едни 67 милиарда златни лева от нацистка Германия), са усетили, че Червената армия ще ги стъпче и изчегърта от историята и са се опитали да се спасят. Но, алчността им не е позволила да действат месец или два по-рано, ей така, от кумова срама. Трябвало е да видят, че измъкване няма, и чак тогава са предприели изброените от теб стъпки. 72 часа ... обсадата на Ленинград трае 872 дни, къде са били тия "достойни български мъжове" тогава, а? Ходили са да натискат работниците по фабриките, да бачкат почти до смърт, за да има още провизии да пратят на Източния фронт, да изкарат още някой лев отгоре. Писнали с те ми с жалките си опити да оневините изродите фашисти, които са управлявали България, само защото в последния момент се били извъртели като фурнаджийски лопати с надеждата да спасят кожата ...

Да ти го обясня за да разбереш . Икономиката на България от депресията нататък става зависима от Германия. Войната е неизбежна и България търси гаранции, които никой освен Германия не й дава. Както и сам знаеш, благодарение на връзките с Германия са спасени българските евреи, което не е малко !

Зависими сме от икономиката на Германия, в смисъл, че вместо да развиваме собствената си държава, властите и капиталистите са предпочитали да продават на Германия, за своя лична изгода. Германците му били дали гаранции ... Всички територии, които уж сме си върнали, през цялото време са били под контрола на немците - нашите не са можели нищо да направят без местният немски комендант да позволи. Същите тия немци дори активно са пропагандирали срещу "българските окупатори" и са настройвали местното население срещу нас. За това има писмени източници - и в Македония, и в Северна Гърция. С тези немци ли сме били гъсти? Те ли са ни дали гаранции? Евреите ги спасяват обикновените хора, спирайки влаковете, на които вече са били натоварени тия евреи. Немците не са искали да отделят военни ресурси, а местната власт не е посмяла да е чак толкова нагла и безочлива, да тръгне срещу народа. Това е спасило евреите, не връзките с нацистите. Борис III плаща с живота си несъгласието с Хитлер, толкова сме били "гъсти". Та, тия общи словоблудства с нулево историческо покритие ги остави за по-простичките хорица.

Ако беше боядисан паметник в Западна Европа надали това щеше да отсъди. Тези са двуличници и лицемери.

Tова са паметници в прослава на една чужда сила, окупирала България! На 8 септември, СССР окупира страната, като под този натиск се извършва Деветосептемврийският преврат, довел БКП (през 1989 преименувани в БСП) на власт, подчинявайки България на тоталитарните режими в Москва и изолирайки я от свободния свят за следващите 45г. Извършва се безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения "Народен съд". B първите месеци след 9 септември са избити или "безследно изчезнали" близо 30 000 души

К'ъв е този Асан Ганев? Цигaнин ли е, какъв е? Защото мутрата му не прилича на етнически българин. И защо от нашите данъци трябва да плащаме за простотиите му?

Не стига,че нищо не работи и му плащат разни НПО-та. Егати плужека!

Ама на руския окупант трябва да му се пъхне бутилка водка в едната ръка и куфар с крадени вещи в другата

А с влакови композиции

Ако сритам и напредаша Асен и другата измекярка, аз също ще изразя свободно и художествено своето отношение към тях.

Да благодарим всички дружно на Европа, че не пропуска им го набие с 200 на комунистическитр боклуци.... Всички паметници на комуностическите боклуци трябва да бъдат унищожени, и партията им забранена със закон!

Първо БСП не е комунистическа партия. Второ, никога в управлението на страната НВ са участвали истински комунисти , даже и социал- демократът Дертлиев не беше допуснат до управлението. Трето, не петни паметта на Вапцаров, Гео Милев. Ястребинчетата и други невинни жертви. Глупак !

Утре отивам и боядисвам Американското посолство. Каква ще е реакцията на ЕС. Бпядисани влакове, перони, подлези, огради.. Защо няма такива неща например в Япиния? Няма фасове и дъвки по улиците. Само Белене ще оправи тъпата ни нация.

Това паметник ли е?

Не на м.... ти.... Сете уи се...

“Съветската армия е страж на мира” – тази лъжа се насаждаше в главата на българина от буквара на първолака до вестника на пенсионера. Песни се пееха и стихосбирки се тиражираха в прослава на “легендарната Червена армия”. Не знам друга нация да е възпявала така окупатора си и да му е издигала мегаломански паметници, по-високи от телевизионната кула. България го е правила. Гнусотата на голяма демагогия изискваше не само да се подчиниш, но и да обожаваш този, който ти носи робството. А там, където е стъпил ботушът на Альоша, друго, освен робство, хората не са узнавали. Предполагам, че в бъдещите буквари и енциклопедии определението за съветската армия ще бъде “Страж на робството до разпадане на империята”. За мен утешително и радостно е, че ще доживея това време. Както е радостно разтурването на Варшавския договор. Слава Богу, никой няма да ме защитава от “враговете на социализма”.

Ами ако не беше Съветската армия да пази България, отдавна щеше да говориш на Турски и да носиш чалма шляпурко. Дебилизмът е постоянно състояние. Не се лекува.

Срам и позор. Това ли е начина да изразяваш мнение и становище, като унищожаваш паметниците. Значи всеки който иска да изрази мнение и становище да руши. Отгоре на всичко безнаказано. Не е правилно, защото ако всеки тръгне да изразява мнение и становище по този начин значи трябва да стане война. Представете си за момент, че има хора и на обратното мнение и становище . Това е безумие.

Интересно ако тези боядисат паметник в Германия какво ще им дадат. Могат да се позоват на решението на съда, че всеки има правото да се изразява и боядисва паметници.