България е сред "аутсайдерите" по достъп до бензин в Европа

В абсолютни цени най-евтиното гориво е в Казахстан - равнява се на 81 стотинки за литър

Обратно в новината

Коментари - България е сред "аутсайдерите" по достъп до бензин в Европа | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Радват ме такива статии! Все повече се надига завесета и все повече хора почват да обръщат внимание на това какво имат в джоба, а не на това, колко повече било то сравнено в евро или долари от на другите в джоба! Новината е отчайваща както се казва, новината е трагична... но тва е положението! Къде са сега гнасните десни-бесни и гробаджийчетата-сектанти да се хвалят как имали повече пари в джоба си и били по-богати от руснаците? А де, а да ви видя сега какви сухи ла.на ще ги дъвчете!? А да направим такова сравнение на разходи за режийни, а на храна... Мислите ли, че там положението е по-цветущо?

От статията се вижда, че към 1 юли 2019 г. за една средна заплата в България може да се купи 471.3 л. бензин по 2.22 лв, а за една средна заплата в Русия може да се купи 927 л. бензин по 1.31 лв. От тази статистика се вижда, че в Русия бензина е 2 пъти по-евтин, а средната им заплата е почти с 200 лв. повече от тази в България. Срам и позор за русофобите, които постоянно ни натякват, че братушките тънат в бедност и мизерия.

„При цена от 45 рубли (0.64 евро или 1.31 лв) за литър руснаците могат да си позволят 927 литра.“ Не мога да коментирам курса на рублата, но както и да го смятам 64 цента все ми излизат под лев и трийсе.

Я попитайте управляващите в Бг , дали е така ?

Хвала на нашите управници - направиха ни аутсайдери по достъп на качествена храна, по достъп на бензин, по най ниски заплати, по демографски срив - най бързо изчезваща нация в света по данни на ООН.На база на всичко това те са горди колко добре управляват - да се смееш ли да плачеш ли?????????

Не е лошо! Сега ще лапаме само вносна свинска мръвка!?

Лапането на моя.... е безплатно.

Никого българина не е работил за по високи заплати отколкото са сега

Добри коментарии, отлично триене!

при това трият неща, за които човек си е дал труд - иначе спамът е привилегирован.

към 21 юли цените на бензина у нас са били 1.24 долара за литър, в Украйна - 1.12, в Русия - 0.73 долара. При средна цена на бензина глобално - 1.12 щатски долара за литър. това е просто за справка. С оглед тази тема и данните в нея.

Към автора и редактора на статията Десислава Димитрова, първо самото изследване е меко казано неточно, като се сравняват цени в страни с различна данъчна политика и там където цената на горивата е субсидирана - Казахстан Русия и т.н., взети са различни периоди на време за страни като не са отчетени ценовите колебания, сравнението е с брутните а не с нетните заплати в самите държави и само последното казва колко повърхностно е направено това "изследване". Друго с което не мога да се съглася, че се акцентира за това че сме аутсайдери, ми не сме по скоро автора на статията които се стреми към сензация без да е изследвала фактите. С две думи посредствена работа.

със споменаване на авторитетни източници, писали по въпроса, за повече авторитетност. икономическа неграмотност отвсякъде - това е.

"доукрасена" е със споменаване на Украйна и България.

въпросът е сложен, така че не е зле да се уточнят някои понятия. Но първо: не знам откъде са взети тези данни за Украйна, но в същия източник РИА е посочено, че от 1 юли 2019 година минималната издръжка на живота за трудоспособните лица в Украйна съставлява 2007 гривни (около 80 долара), а минималната заплата е 4173 гривни (около 165 долара). за сравнение - у нас минималната издръжка на живвота е 2442 лева за четиричленно семейство (по данни от май тази година, за 2 възрастни и 2 деца), а минималната заплата е 560 лв. Данните за Русия са 10753 рубли (около 170 долара минимална издръжка на живота) и минимална заплата 11280 рубли (около 180 долара). Да уточним понятията: Минималната работна заплата (МРЗ) е минимална цена на пазара на труда. Тя представлява най-ниската часова, дневна или месечна работна заплата, която работодателите могат да плащат по закон на работниците и служителите си. Формира се непазарно (не под влиянието на търсенето и предлагането), а административно от държавата. Минимална издръжка на живота — стойностно значение на достатъчните средства за осигуряване на нормалното функциониране на човешкия организъм и за опазване на здравето , комплекта от хранителни продукти, а също така на минималния комплект нехранителни стоки и услуги, необходими за задоволяване на основните социални и културни нужди на личността.

"По-малко възможности имат единствено украинците - 279.6 литра с месечна заплата, но там тя е 10 239 гривни, или 328 евро (около 650 лв.)". Доста произволно се борави с понятията. У нас минималната заплата е по-висока. това първо. второ - това са официални данни - минималната заплата е 4173 гривни (около 165 долара). нерде Ямбол, нерде Стамбул. Освен това хората не се хранят с бензин - има и тарифи за ток, топло и т.н. Където положението е халифакс - говоря за Украйна.

да се прави разлика между месечна заплата и минимална заплата -това са две различни величини. Освен това четох статията на РИА за достъпността - има допълвания, които липсваха там.

Само по това ли сме аутсайдери ??

да се чувстваме като аутсайдери. троловете също работят задружно в името на тази цел.

Рядко коментирам и почти винаги по само по върпоси свързани с ценит на бензина и заплатите в България, защото МНОГО ме дразни че повечето българи си мислят че има някаква мафия и картел дето им държи цените за бензин високи и аз непрекъсното казвам че са данъци и акцизи! Ето...най накрая ви го казаха в прав текст "Цената на горивата обаче се определя от различни фактори, сред които най-силен в Европа е данъчният и акцизен режим, но важни са и доходите." Сега, остава да ви кажат и другата истина: Доходи и заплати не се качават с Държавен Вестник! Заплатите ви рефлектират възможностите на Българската Икономика...нямаш икономика, имаш калпави заплати! Колко фирми в България правят 10ки милиарди евро годишно? НИКОЛКО! В Германия са няколко..що да не ви плащат по 3,000 евро след като изкарват 100ци милиарди? Минала година Мерцедес е изкарал Бруто 167 милиарда евро! БМВ почти 100 милиарда! Колко изкарват българските фирми та да ви плащат немските заплати?! На Ганя му е по лесно да вярва в обстоятелствата от колкото в себе си!

Благодарни сме на Лукойл и безконечната им жертва и работа на загуба толкова години наред! Добре, че са те! Хвала на русия и саможертвата ѝ! Хвала!

Ти си от тея дето четат ама не разбират. Не прочете ли ЗАЩО са високи центие в Европа? "Цената на горивата обаче се определя от различни фактори, сред които най-силен в Европа е данъчният и акцизен режим, но важни са и доходите." Ти кво искаш? Руснаците да те хранят ли? Нема...свърши тая! СССР и глупаците от СССР ги няма вече! Всеки да се оправя както може! Подаръци нема!!!! И пак бензина ви е НАЙ ЕВТИН в целият ЕС - лесно проверими факти. И не ми говори за доходите..това е отделен въпрос и световните цени на бензин не се влияат от заплатите в България щото ние не сме фактор!

Лукойл е регестриран в Люксенбург ! Лукойл не е Руска компания , акционерите са повечето Англичани ,Евреи , Белгийци и Управляващ казански татарин Алигберов ! Костов продаде Нефтохим -Бургас на тях , а Премиера Борисов с неговата Фирма охранява Покоите и Имотите на Лукойл ! Питайте Борисов колко получава от тази охрана на Нефтохим -Бургас ! Според едни 600 хиляди лева в месец , а други говорят че някъде прочели за 1 милион лева иди го гони по богатство , вече имал казват хората в евро сигурно около , 20 милиарда евро и са му малко искал още !

Дали имаш някаква представа или само дращиш, а? Лукойл може да е регистрирана на Марс, но е руска! Зад нея стоят мастити руски олигарси и всичко останало е замака за очите от БСП!!!

Можеш да си измисляш до марс , но истината е такава и за Лукойл няма никакви забрани и монопол , работят както си искат !

Кво значение има като си го краднем и дизела и бензина ? Иде ми безплатно

Какво значение има в случая Украйна ? Тя не е в нашата Общност ,а все я слагат с нас ! Държава на престъпници , незаконна Фабрика в България за цигара , брутално нападение на продавачка на златни накити в Бургас , опит за убийство на Алексей Петров и много престъпления от тази нация ! Колкото до заплатите те нарочно ги държат ниско ГЕРБ и Диктатора Борисов , Сталин е бил по-мек !

Дебилът дянкОФФ въведе най-идиотският акциз който направи бензина непосилен за обикновенното население , освен това при акциз имаме и ДДС върху цената на бензина което си е незаконно отвсякъде. Държавата в случая прибира над 1лв от цената което е икономически геноцид над населението.

акциза отива в бюджета. Без него няма да имаш ни пенсия за родители те си, нито заплати за учителите, нито полиция нито нищо. Или както се осигуряваш на минимална да прецакваш държавата си мислиш, че те копат пари от някъде ли?

Nikolai Vasilev

На копали са щом плащат за въздух с мирис на гюбре!!

Цената на горивото преди данъци и акциз е най висока в ЕС

А на картофи, месо, сальотка и водка... руснаците са на последно място. Това е тъпа класация. Бензин не се яде. И РИА го знае това. Тези манипулации минават само пред путлерастите.

липсваха България и Украйна. това е добавка от редакторите.

И пропусна да отбележи, че само в Бг дизелът е по-скъп от бензина. Какво да се прави - политика и на "политиците" ни и на монополиста Лукойл.

Руския безнин - най-ценният бензин!

Все чакам да прочета за нещо положително, в което сме първи, но няма такова. Освен за умните ни деца, коити печелят медали, заминават и повече не се връщат. Тъжно!

Красота на гейовете...

Тъпотиятията и броят на комундетата - първенци сме!

Ти много допринасяш за това

На "Зъл дух"-зъл прът ...дебел и корав ,защото е трол смотан .... Сменете плочата бе тъпанари... от Космоса си личите.... Само "комундета, Путин, Русия " в идиотските ви реплики и коментари...

Не е честно за Лукойл,как тези хора ще печелят?Е сега и никакви данъци няма да могат да платят на държавата !И за тях и за нас -мъка!

Да, защото ни продават всякакви бъркочи...

След 15 години управление на БСП и 10 години управление на ГЕРБ видимите резултати са на лице - най бедния и одран народ в Европа!!! Дойде ГЕРБ на власт и уж щяха да променят нещо,уви,промяна няма,същата работа,като при БСП- корупция и крадене!! Едихствената разлика сега е ,че се крадат парите на ЕС,а преди се разграбваха и източваха банки и заводи,строяха се пирамиди и рекета беше на мода! БСП-ДПС-СДС създаде мутрите,Царя дойде с големите обещания,но се оказа,че е дошъл за да си оправи имотите,а сегашните пък крадат парите на Европа и си купуват апартаменти на безценица на топ места в София и по морето,демек всичко си е по старому. За 30 години в България се съсипа Съдебната,Здравната,Образователната система и всичко рухна,съсипаха и армията,като нарязаха оръжия за стотици милиони,а парите потънаха в нечии бездънни джобове. Борисов говори за стабилност,а държавата му се тресе от корупция,престъпност,болести по всички животни,то не бяха избити пилетата,после козите,а сега и прасетата,крави по едно време избиваха,абе съсипа се всичко... За 30 години,как пък и един политик не осъдиха на затвор,каква е тази Съдебна система,каква е тази прокуратура,да не може да вкара нито един политик или олигарх в затвора,явно не е от не можене,а от пазене! Прост народ,прости и алчни политици,прости и алчни феодали = бедност и мизерия = катастрофа!

И кой да ги смени, че да се оправим? Днес сутринта слушах един, май Харизанов се казваше, от някакъв институт за десни политики. Тази дясна политика, проповядвана от точно този политолог беше бетер болшевизъм. И човекът не търпеше възражение срещу "десните" си разбирания. И погледът му беше един такъв целеустремен към светлото дясно бъдеще, че чак страх да го хване човек, ако на такъв му се падне да управлява с десни политики, така както той ги разбира.

Така е с поръчаните проучвания, доказващи пропадащия запад. Пълни глупости извън реалния живот. За да изразходя 471 литра бензин за месец трябва да съм изминал 8 000 километра. Това е 20 пъти Бургас София в двете посоки. Толкова луди не сме.

10 пъти

Абе какви са тези заплати, които са посочени в новината? Това са пълни измислици! Рядко има хора на позиции в българия със заплати около 1700лв. Всички работиме за минималното, ако щеш ще ти кажат на всяко интервю за работа(общо взето ти извиват ръцета)! Стига с тези измислени цифри!

Видими резултати ??

съвсем логично е да сме на края на всички опашки...

Няма значение че сме най бедни , най корумпирани , с най ниски заплати , с най ниски пенсии , с най разбити пътища и тн.. Важно е Тиквето да ни вкара в Чакалнята на Еврозоната за да се пъчим че видиш ли ние сме равни със страни като Германия и Франция. Цирк на Парцали ! Една шепа искат да пре-забогатеят а една тумба народ да пре-обеднее. Това мое се случи само у Бустаня ама то така с пожарникар - охранител за мин председател и счетоводител за фин министър + една камара калинки които ги тревожи само как да оредят стринка , Гинка , баджанака и браТчеда в някоя държавна хранилка да мързелуват така ще е

Агентурната мрежа работи, публикува данни, цифри, прави изводи и истествено манипулира съзнанието на читатела, зрителя, слушателя и т.н., т.е. изпълнява си основното предназначение, а колко му трябва на манипулирания човек - една крачка (или "една ръка разстояние", според нашенските бг-рекламаджийчета) и вече е "готов и узрял" да се запъти към Казахстан (страната с най-евтин бензин, според поръчаното проучване), следователно и към Евразийския съюз (колко му е?!), никакъв ЕС (айде де!!), излизане от там - ето, англичаните вече се канят да излязът от него и без споразумение, избраха си и нов премиер даже, ние пък си имаме Борисов, тоже ...и ПП ГЕРБ. Да, но англичаните, не са българи, нали така?! Пари, съответни общества и политически геостратегии.

...агентурни тролове, съгледвачи, родслушвачи, купени и препродадени структури и под-общества, подобни на тях лумпени и други улигофрени и идиоти, бавно се излюпват и задействат, започнаха вече да чракат плюсчена и минусчета, да "лайкват" и "люто да мразят"!

А бе къде я видяхте тая заплата " докато българската месечна заплата през март е достигнала 638 EUR (1247 лв. по данни на НСИ, а предварителните за София за март са за 1724 лв брутна заплата).", или и това е ПОРЕДНАТА ПРОСТОТИЯ, като 2% безработица за София (това го каза тъпата даскалица по ТВ), или още по голямата тъпотия на Тиквун за 5% безработица в Родината!

Не е 2 процента. 2 процента е регистрираната безработица. Ако безработен, но не се е регистрирал в бюрото по труда не го водят за безработен. Излез в работно време по улици , паркове градинки, кафенета, превозни средва, -претъпкано е с хора. Тези хора няма как да са на работа.

Пишеш глупости – от бюрата ПОЧЕТИ НАСИЛА ТЕ ОТПИСВАТ след като престанат да ти изплащат обещетение! А бе Тикво пак не си в час.

Спокойно-покупателната способност е ниска, но за сметка на това държавата си купува ненужни самолети за 2 млрд лева. Пари нямате , и ядете кренвирши, но пък ще ви пазят самолети за милиарди.

В Приморско-бедните руснаци са в ресторанта-и правят смветки по 100-200 лв, а богатите българи си купуват пици на парче по 3 лева. Но да-и за самолети има милиарди, и за реактори за белене милиарди, и при къщигте за гости-глобите са десетки милиони-запазват си къщите, глобите са от бюджета. Ограбват ни а мълчите. И да-масово основното ядене е кренвирши или пастет. да не ви казвам как и от какво се прави пастета...

аз не знам защо още стоиш .Тръгвай за Русия еВи им майката на българите.Руския е близък до българския,ще те приемат като брат,ще си позволявап много неща.

Баси стъкмистиката , аз ако вземах 1250 лева нямаше да съм в Германия ,тия от НСИ незнам за какво взимат заплати.

Знаеш ли колко е пенсията в Германия-между 700 и 900 евро. Толкова. Падна митът за пенсии по 2000 евро в германия-такива пенсии са изключение.

Линковете са забранени. намерете статията в мъни бг "Колко пари получават германските пенсионери" -средната пенсия е 622 евро в западните провинции , и 928 евро на изток. На изток пенсиите са по-високи, защото там хората имат по-голям стаж.

Баце пак не си в час – намери си съветници дето стават за нещо!

А България е на водещо място по брой лични МПС-та. Дори и в Прага колите са по-малко, въпреки,че чехите произвеждат коли. В Прага се пътува с обществен транспторт. Как за един пражанин не е срамно да се качи на трамвая, а в София си мислите,че ви се накърнява репутацията ,ако сте в трамвая. И в Ню Йоорк, и в Париж, и в Лондон се пътува основно с обществен транспорт.

Докато за трошка без гараж се плаща 50 лв данък... Другите как са се научили, или те са мн умни, а?

Сега очаквам да направите паралел м/у качеството на общественият транспорт в Ню Йоорк, и в Париж, и в Лондон с този в София , Бургас и Варна а след това пак ще поговорим по темата

Обществения транспорт е на много добро ниво в София. 90 процента от ватобусите са чисто нови, има и чисто ново метро, тролеите -99 процента нови, трамваите-има и стари , има и нови, но са доста редовни. От Орлов мост до Младост 4 със 76 се пувата за 2 5минути, а на запад таков разстояние се изминава за над час и половина. точно транспортъте добре организиран-и цените на билета са ниски, ие редовен, и автобусите са чисто новии,, вклч и немски Ман-ове. Същото важи и за Бургас-всички автобуси са нови-предимно соларис.

Първо- създайте УСЛОВИЯ за пътуване в градски транспорт! Вижте колко са БУТАФОРНИ новите ПРОЗРАЧНИ спирки, лишени от най-важното им предназначение! Безумно малки по размер, пейките вътре - тесни, метални /за да не се ползват от бездомниците/, прозрачни, превърнати в аквариум, за да могат пътниците, още преди качването си да се "изкъпят" в собствената си пот и да са подготвени да "ароматизират" пространството в обществения транспорт /ако изобщо дойде/!

Мда, затова на пл. Славейков няма спирка с навес, нека се къпят когато вали.

Това да се качиш в трябвая е от съображения за сигурност в България, докато в Франция, Прага и т.н. 100% има по-малка престъпност, тук всеки 3-ти е с регистрация в МВР, аре ти се качи на трамвая! Някакси по-сигурно е с личното си МПС да се придвижваш!

Поради спекулациите, във Венецуела цаната на литър е 0.000..... стотинки. ;)

Мани това, ами и даже говорят за нас, значи ни знаят.....зъбките! И акк не, при тези хищни печалбари и липса на доходи, а по средата - нуждата от придвижване и вършене на работа...... Затова спекулират с нас - щем-не щем, ще им го купуваме, макар и с оскъден бюджет и лишения и глад! И аз ви обичам в тази....!!!!

България има най -ниските акцизи на горивата в ЕС . А защо цените на горивата са високи никой не иска да отговори ЗАЩО ЛИ тихо да попитам

Преди 2 дена се върнах от Литва и зареждах на 1,11-1.19е литър нафта! Проблемът при нас са доходите! Европейски цени, българска заплата.... Това се отнася за всичко, не само горивата! Някой хранителни стоки даже са по-евтини там от колкото в България!

Лъжа. Под вещият поглед на другаря Борисов, българите са най-щастливите хора.

След Украйна, краварите хвърлиха поглед към Казахстан. Така, че след някой майдан и там няма да са такива цените скоро време.

Там в приложенията може да видите, че ЗАВОДСКИТЕ цени горивата са едни от НАЙ ВИСОКИТЕ в ЕС! В същото време акцизът в България е НАЙ НИСЪК в ЕС! Защо е така? Всеки мислещ човек нека да си отговори!

Аве ще се сетити де е заровено кучиту дето му викат сабака ама ще мине много време

На това да отговорят другарите от РИА "Новости". Сигурно и те получават стотинки от Лукойл, за да ни оплюват с поръчкови елементарни проучвания, търсещи първосигнална реакция.

Кой написа тази малоумна статия,само не разбрах ?

Хубава статия... По-точно препечатка. Ако имаше хора с акъл, обаче - щяха да обърнат внимание на един МНОГО СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ, специфичен за България. Нефтопреработвателното ни предприятие е руска собственост и чрез машинации нашите пари се крадат ЕЖЕСЕКУНДНО!!!!! Има ли нормален човек, който да вярва, че Нефтохим работи на загуба? Не мисля! А всъщност от годишно над един милиард се източват от нас в Русия... Ето това е една от СЕРИОЗНИТЕ причини да имаме относително висока цена на горивото.

Аве капут, не виждаш ли че цената на бенза не е висока за евро стандарт , проблема е че никой не дава заплати , ниските доходи са проблема тоест крадът ни труда бизнесмените и политиците

Ти сигурен ли си в това което си написал? Имаш ли представа, въобще, че собствениците на Лукойл са далеч от представите ти за Русия?

Ти колко искаш да ти е бензина бе капут, един лев ли? Цената на горивата в България са сред най- ниските в ЕС.

ОПРАВЕТЕ СИ ПЛЮСОВЕТЕ И МИНУСИТЕ,ГЛАСУВАШ С ПЛЮС И ВЕДНАГА ПОЛУЧАВАШ ЕДИН ,ДВА МИНУСА?!ЩО ТАКА БЕ,КОГО ЛЪЖЕТЕ ?!ХИХИХИ

Ей не се научихте... под всяка статия има по един, който го задава този въпрос... когато натиснеш плюс или минус тогава ти се опресняват данните и виждаш какво са натискали през това време другите. Същото ще се случи ако натиснеш бутона за презареждане на страницата...

Я пак - нещо за средна заплата 1700 лв ли написахте?

Пише средна БРУТНА ... ГЛУПАКО....

ГЛУПАКО, много добре чета и разбирам, за ралика от теб. Но точно това чаках - да си излееш злобата. Тук грешка няма!

Дубрютру как' Сийке.... Как въобще се осмелявате да издавате обществена тайна по тоя въпрос? Как въобще се осмелявате да подливате вода, и да подхвърляте бананови кори под божите крачка на Богът Слънце, на вождът на това тъпо и търпеливо племе, пишейки такива провокативни материали. Ни въй срам... Неблагодарници таквзис. Да живей Богът Слънце, Тиквуний първи, втори и трети. Урааааа......

кажете по какво не сме аутсайдери ?!държавата се управлява от аутсайдери,какво очаквате,само болния мозък на главния аутсайдер вижда развитие !!погледнете какво става в държавата,назначава се всичо ,както едно време ,времето на БКП,но тогава все имаше някакво приличие !!!

Независими колко е беден, българинът си купува автомобил. В 95 % от случаите това е някаква трошка на 18-19 години - Евро 2 или никакво, зле подържана, серизоно изгнила, с много дефекти и дори липсващи части като огледала или задна чистачка. Несветещите фарове и счупените мигачи са най-малкият проблем. По-сериозната работа е, че коланите липсват, колата няма Гражданска или автокаско. И харчи като три коли, взети заедно. Когато излезе на пътя, този шофьор е убиец. Добавяме към прекрасната му харктеристика и фактът, че е пил и по природа е безотговорен и нехаен. Докога питам?

Генерал ли си, че така генерализираш? Не казвам, че лъжеш, но тези, които не пием, караме технически годни автомобили и шофираме според правилата сме мнозинство! Та казваш 95% от колите са на по 20 години?... Смешник!

50 % от автомобилите са над 20 години. 35 % от автомобилите са над 15 години. 10 % са над 10 години.

сороските креатури дали го осъзнават, когато говорят колко ние сме били велики, а руснаците бедни и с ниски заплати?

А Боци разправя, че цъфтим и връзваме под неговото мъдро ръководство. Кой ли лъже???

при тези свирепи задръствания в пиковите часове? При тези стълпотворения на коли пред магазините от хора, които не могат да извървят стотина метра за кутия цигари? При това безумно паркиране където им падне в стил @ал съм им мамата на другите важното е на мен да ми е удобно? Достъпът до горива даже е и прекалено либерален