Българче пя химна в ефир, въпреки че бе превърнато в здравен емигрант

Семейство Дамянови заминават за Франкфурт, за да започнат лечение на детето си, което не може да му се осигури у нас

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Така е. В тази кочина, наречена "държава" може държавни служители да получават по 8-10-12 хиляди само заплата, може да се дават милиони за военни цели и за футболни стадиони /зер имаме футбол/, но за болни деца няма необходимите пари. За пенсиите по 200 лв за стаж и възраст да не говорим.

Прекрасно дете, мислещи и смели родители. Жалко, че такива хора напускат България.

"В един момент не можеше да си държи главичката изправена. Това беше границата, която ние не можахме да понесем." Кошмар... Границите на сърцето на мутрофизкултурниците, обаче,са голеееми... Всички станахме свидетели на месеци подигравки с майките на деца с увреждания... .... Здраве и мнооого късмет на детенцето!

Това лекарство ако не се лъжа първо го разработиха в САЩ и тестовете започнаха преди 5-6 години. Към момента както се казва и в статията е налично в 20 страни от ЕС. Останалите страни в ЕС вероятно ще последват. Имам много близка позната с дете, което страда от същата болест и знам какво е да се грижиш и да се надяваш за някакъв лек, който може ако не да обърне, то поне да стопира процеса на тази коварна болест. Ако на трезва глава трябва да разгледаме фактите, то те гласят следното: 1. Лекарството е наистина много скъпо защото е ново и са вложени огромни средства то да бъде разработено. Как то се каза по-долу ще отнеме време преди цената му да започне да слиза надолу 2. Не е коректно да сравняваме най-силната европейска икономика и страна, чиито финансов ресурс е несъизмеримо по-голям от този в България. Все едно да се чудя защо Бербатов си купи нов Кадилак Ескалейд, а защо аз не мога. Просто финансовите възможности са коренно различни 3. Здравните вноски в Германия са в пъти, пъти по-големи и здравната им каса събира много повече средства, които може да отдели за такива лекарства от колкото нашата здравна каса събира. Отделно от това е и по-голяма страна и повече хора правят вноски в системата 4. Сивата икономика е несравнимо по-малка спрямо България и респективно повече пари се събират и разпределят по предназначение 5. Българското семейство там има възможността да работи и да лекува детето си защото сме в уж лошия ЕС. Ако не бяхме в лошия ЕС, а бяхме Македония или Молдова да не може български граждани да могат свободно да работят и осигуряват в други страни от съюза, нещата щяха да са доста по различни. 6. Тарикатлъка на дребно в България няма да доведе до нищо добро. Като общество имаме много големи претенции и изисквания да ни се осигурява всичко, а иначе не може да съберем пари да платим на чистачка да ни измете и измие стълбището на блока. Претенции без покритие. И тук не говоря за конкретното семейство, които явно са трудолюбиви хора правейки всичко възможно да помогнат да сладкото си детенце, а говоря най-общо, че бай Ганьовския тарикатлък на средностатистическите българи няма как да доведе до по различни резултати. По-горните констатации не са някакво мое творение, а са факти, които са нелицеприятни, факти срещу които искаме да спорим, но накрая на деня си остават съвсем валидни аргументи. Пожелавам да детенцето да върви само напред и нагоре. Стискам палци нещата да се развиват само в позитивна посока.

Няма проблем такива деца да се лекуват у нас. Просто минималната заплата трябва от 560 да стане 360лв. Толкова е лесно. Следващото управлвнив може и да уреди проблема.

А не може ли вместо пак да се режат доходите, НЗОК и лекарите да спрат да крадат парите на хората? Ти си или някой държавен чиновник, или едно от ония лекарчета, дето лекуват Индиана Джоунс и Лимончо с фалшиви клинични пътеки, а!

Не , работя в кабинет и няма как да надписвам прегледи , чиято цена не е актуализирана 10 на години. Твоята заплата актуализирана ли е през последните 10 години?

Няма проблем такива деца да се лекуват у нас. Просто минималната заплата трябва от 560 да стане 360лв. Толкова е лесно. Следващото управлвнив може и да уреди проблема.

А е трябвало да плюе на скапаната българия и да пее германския химн! В бантустана даже инвалидна количка нямаше да получи, а в Германия за 4 месеца е проходил.

Ако "народните избраници", трябваше да си увеличат заплатите - единодушно ще гласуват. Стига кражби, стига лъжи, стига лобиране! Направете така, че децата да бъдат привилегировани - да останат в родината си, да се лекуват, да се възстановят и оздравеят. Ех, мечти, мечти ...

"Семейство Дамянови заминават за Франкфурт, за да започнат лечение на детето си, което не може да му се осигури у нас" На фона на тази новина обяснете как точно ще помогнат военните самолети на България, за които ще бъдат изхарчени колосални суми, които могат да бъдат използвани за подобряване на здравеопазването и образованието? Обаче хората, взимащи подобни съдбоносни решение, нямат проблемите на обикновения човек и за тях не е проблем да се лекуват навсякъде, както за техните деца не е проблем да учат в най-скъпите и престижни университети по света. И всичко това за сметка на мизеруващи и страдащи хора. След икономическите емигранти вече има и здравни. Малко подобни истории стигат до новините, иначе ще ви се гади целодневно.

A какво да кажем за кандидатурата ни за световно по футбол? Малко кокетно стадионче за 100-тина милиона лева, каза минпредът.

Ама, моля Ви се, как..."как ще помогнат" военните самолети:)))??? Ще помогнат и още как, защото с рушветите, които дебелокожите същества ще вземат за тяхното закупуване, ще се осигурят техните семейства, които ще останат тук, в Бантустаня, за да ни радват во веки веков със съществуването си, Цвъки Пипоня, Боко Рапоня и Вкимби Паспостаджията ще трябва да си купуват нови... колани, защото старите ще са им вече тесни за... телесата, ще могат да се плашат... идващите от Русия, Сърбия, Гърция, Македония, Румъния и Турция... гарги, както и чаплите от Черноморието, за да не пречат на... въздухоплаването:)))!!! И ако оставим... майтапенето, което, както винаги си е за... наша сметка настрана, то би трябвало веднъж завинаги да се запитаме дали пък наистина дяо Славейков не е бил прав като ни е нарекъл... мърша, а не... народ?!? Защото, ако наистина бяхме народ, а не... мърша, то нямаше да се оставим години наред да ни управляват... безродници и рушветаджии, нали?!?

Не са важни децата за тази кочина, важни са политиците, самолетите, магистралите, залите, ремонтите на... ремонтите и... рушветите, които получават:)))!!! Но най-важно условие, това да се случва са "чугунените тикви", които са го позволявали, позволяват и ще позволяват и занапред да се случва:)))!!!

Къв то народа, таквиз му и политиците, и армията и здравеопазването му и дори икономиката. Всичко в България е слаб 2, защото самият народ е слаб 2!

Ало, плюещите по здравната система и по безхаберието на чиновниците - работата е много по-проста - НЯМА ПАРИ. А пари няма, защото си имаме "български модел", в който само хората с ниски доходи плащат здравни вноски. В нормалните държави ВСИЧКИ плащат здравни вноски и данъците са прогресивни, за да има пари за скъпи съвременни лечения и изобщо за подобаващо развитие на цялото общество. Докато в България се разчита на вноските на хората с не повече от две средни заплати да платят лечението на нуждаещите се, е ясно, че бройката на нуждаещите се ще бъде административно ограничавана. В Германия парите за здраве са 11% от БВП!!! В България с 8% вноски от заплати до 2600лв този процент е много по-нисък! Абсурдно е хора с доходи по 10,000 месечно да плащат по 200 лв здравна вноска и да очакваме работеща здравна система.

Че има кусури във финансирането е ясно. А нещо за усвояването на парите? Изписването на фиктивни лекарства при болнично лечение? Хоспитализирането за щяло и нещяло?

Това "хоспитализиране за яло и нещяло" е следствие именно от неадекватното финансиране. Мога да ти кажа, че ставките за труд на лекарите в Германия и Франция, въз основа на които са направени разчетите за финансиране на леченията (т.е. пътеките на здравната каса) са определени на около 10 минимални заплати. Това, отнесено за България трябва да означава средна лекарска заплата от 5100 лева без добавките за нощен труд, работа в почивен ден, извънредни дежурства и т.н.

Сигурен съм, че всякакви оправдания могат да се измислят за всяка болнична ИЗМАМА, за да я изкарат "морална". Но веднъж започнеш ли да извърташ закона, за да си докарваш заслужени според теб приходи, стъпката до подмяната на лекарства и прочие криминални малоумия не е много голяма... Има си начини да протестираш срещу недостатъчното финансиране. Измисленото хоспитализиране не е протест, не изважда на показ проблем, не създава обществен дебат. То си е чиста далавера.

"Знаещият", ами, кой да го промени бре, другарю:)))??? Да не би да очакваш онези, със струпеясалите задници горе, както и всички тунеядци на държавна ясла да вземат да си плащат... лично?!? Ха дано, ама надали..., не съм видял още... маймуна, която доброволно да си реже клончето, на което се е провесила, ама знам ли, Коледа беше скоро, празници са, а по празници, нали знаете, може да се случи някое чудо, все пак:)))?!?

Бягай народе. В тази дупка има само смърт и страдание! Държавата се саморазрушава-тотална невъзможност за грижа към собственото си население.Неработещи институции.КОРУПЦИЯ на всяка крачка! Да се населва с китайци и да се приключва веднъж за винаги-явно това проклето население и манталитет не трябва да съществуват!

Има хора за разстрел в тая държава и това си е!

На добър час! Успех на детето и дано се възстанови по-бързо. Не тъгувайте за България. Тя не заслужава. Мизерна държава, с още по-мизерни управници.

Много хубаво момченце.Дано има напредък от лечението.Четох ,че няма лечение за тази болест,но човек винаги се надява на чудо.Кураж на родителите му.Жалко, че нашата държава не може да положи усилия за лечението на това хубаво българче.

Тъжна работа е да гледаш малко дете да страда и да не може да му се помогне.Аз самия съм със заболяване което не може да се излекува, но може да се блокира и да живея колкото е отредил Господ.Лечението ми не е от най-скъпите, но в никакъв слъчай не е и евтино.Отначало тръгна със евтини медикаменти, уж да ме щадяли, но всеки месец при след манипулациите бях поне минимум пет дена в "нокаут".На третия месец отново прогресира и ако близките ми не бяха проявили "агресия" едва ли щях да се добера до подходящото лекарство.Докторите ми обясниха за какво става въпрос и за колко пари.Също ми обясниха и за цинизма на икономистите в Здравна каса.Излиза, че не докторите лекуват, а чиновниците от Здравна каса.За едни може да има, а за други не.Мисля, че тези родители трябва да си потърсят обезщетение за мъките в следствие на тормоза от чиновниците.И какви са тези 400 000 за лекарство.Ами, че то е по-скъпо в хиляди пъти от благородни метали бе хора.Да не би да го произвеждат или получават от Марс.В Германия може, атук не.Аз имам над 10 години работа в немска фирма с български посредник.Плащах данъци за което всяка година получавах съобщение, но за осигуровки ни дума.Голяма работа са тези немци, но и нашите галфони си траят.Къде са ни осигуровките.Иначе законите са им железне.Железни са , ако са в тяхна полза.А у нас в Здравната каса е заровено кучето.Само се чудя, защо ако чиновник ти откаже съдействие-МВР и полиция и журналисти си траят.Но ако някой ги срита веднага е арестуван, а действията му са заклеймени и разпространени от журналистите.Къде са сега да проверят кой и защо е отказал лечение на детето.Със разтакаване много хора си отиват от този свят заради марди-доктори и чиновници.

Еииии..... много разбирачи значи. Ами като коментирате вземете да попрочетете малко как се регистрира и пуска на пазара лекарство. Въпросното лекарство НЯМА регистрирана в БГ цена, а това е така защото фирмата която носи правата за това не желае да регистрира такава цена за нашия пазар. От тук и здравната каса няма как да плаща за това лекарство. Капиши...А цената му в Щатите е дори по голяма. Тук в Европа за 1год. за 1 дете 780 000 Е

А вас в медицинските университети не ви ли учат на граматика? Като гледам пунктуацията в такива коментари, страх ме е да се разболея...

Апропо, след като има такъв технически проблем, как пък изведнъж след този репортаж се намери начин здравната каса да плаща?

Лечението в чужди клиники ще се плаща от Фонда за лечение на деца, който преди по малко от месец отиде в НЗОК а преди това беше в МЗ. Тук няма обучени наши лекари, които могат да поставят въпросната инжекция. А въпросния фонд и досега плаща всичко дори и още да не е лекарство а експериментална молекула без доказан ефект.

А колко трябва да струва труда на десетки учени и разходите в продължение на десетилетия, за да се създаде едно такова лекарство, което после се използва за лечение на едно сравнително рядко заболяване? Измисли го ти това лекарство, произвеждай го и го продавай по 5 лева и всичко ще се оправи! Заплата на учен в нормална държава е поне 40-50,000€ годишно. Заплата на учен в БАН не знам дали стига и 5,000€ годишно. По тази причина учени, които наистина имат качествата и възможностите да измислят нещо полезно, отиват да го правят в държавите, в които ще им се плати повече за СЪЩИЯ труд. И така едно ново високотехнологично лекарство в първите години след откриването и въвеждането му струва скъпо. След 30 години нищо чудно да струва 1000 пъти по-малко.А преди 30 години пък изобщо не е имало лечение за такова заболяване.

В Германия дали трият коментари ? Да направим предаване колко по добри са немските модератори.

Направо забраняват издаването на книги с десетилетия. Не ги мисли германците за големи демократи.

Срам и позор за България! Срамувайте се от това, в което се превърнахте! Всички, които стават за нещо избягаха вече далече, останахте само онези, които за нищо не ви бива! И децата си прокудихте! И ги виждате само по скайп! Заслужавате се съдбата!

знайно е кой първи напуска кораба и кой първи сяда на масата, макар и чужда

Знаем това, ама ти дали знаеш, как им се вика на тиквениците, на които им харесва да ги... онождат всекидневно... техните си:)))???

здравеопазването е фейк. отдавна е търговско дружество. собствениците му в щатите си казаха, че нямат интерес от ефективното лечение на говедата. да, беше между прогнозата за времето и най-глупавата новина в емисията но си го казаха. свикнали сте да умирате `нормално`.

Какви са тези еврогейски ценности- да го лекуватведнага да се връща- там е лооошо- при путкин да отива там е Рай

Позорът на булгаристаня.

не знам какво лекарство им дават в германия, но във википедията пише че лечение няма. не всички с това заболяване умират, но почти всички, като колкото по-рано се развие болестта, толкова по-ниски са шансовете. стивън хокинг е един от редките случаи при които болестта е спряла на някво ниво и е оцелял, но той я развива чак около 20тата си година.

Какво е википедия?Това не е ли някаква руска дума?

добре че не всички се ориентират по википедия

Българската коледа - да вземем от бедните, за да дадем на болните, а спестеното от бюджета и данъците да си раздадем като бонуси!

Успех, младеж!

Да получим европейското и световното по футбол, да завършим магистралите, да вдигнем ПЕНСИИТЕ на всички златни момичета, боян радевци и стефка беровци ........ и тогава идва ред на болните! Не може всичко на един път!

Плаках....от безсилие, от тъга и от малко щастие, че едно българче милее за родината ни! А тя, родината, го е направила емигрант за да живее! Не знам какво да кажа....

Как какво? Ще кажеш - мръсен нечовешки булгаристан! Тук човек е обречен в борба с гнусни чиновничета, антихуманни правила, закончета, министърчета, пилюцайченца, катаджийченца, робовладелчета, прасенца, цацарченца и всякакви други овластени гниди.

в бокостан нормалните хора са оставени на произвола на какви ли не отрепки, а "управляващите" се надпреварват да измислят нови данъци или да гушнат по голяма комисионна от по нечиста сделка. При тази ситуация е все по вече нормални хора ще стават емигранти ,докато територията остане за кучетата, циганите и избраните от тях "политици". Дано Дамянови успеят да се преборят и детенце да оздравее напълно и се реализира в новата си Родина.

За съжаление оздравяване от тази болест с това лекарство няма. Всъщност с нито едно познато лекарство. Има временно и не гарантирано за всеки пациент забавяне на прогреса и. Срещу 400 000 евро на година.

то според бГ "лекари" много хора имаха само месеци живот, а живяха пълноценно с години с помоща на лекари извън БГ! В БГ никой не е умрял без ваша помощ , освен ако не бил застрелян или загинал в катастрофа!

За съжаление в България лекарите научават за всички новости с поне година закъснение. В България лекарите не владеят чужди езици и не следят публикациите в големите международни издания и конференции. В България лекарите дори да имат желание, нямат възможности. Това е кофти истината. Генерализация, да. Като повечето генерализации, обаче, базирана на верни емпирични данни. Гаранции в медицината няма за почти за нищо, още по-малко при липсата на пълно знание за никоя рядка болест. Цените ще са такива за лекарства за всички редки болести, докато изследванията се финансират почти изцяло от частни компании с изцяло бизнес интерес. Точно затова тези цени се плащат от здравните каси (здравният застраховател), а не директно от пациента. Всяка здравна каса е свободна да се договаря за отстъпки. Като за начало, обаче, трябва да има осведомени служители и работещ механизъм, а не роднините да ходят по институции, за да ги "светват" за новопоявили се иновативни терапии.