Автосервизите се обявиха против стикерите с чипове

Стикерът за годишен технически преглед на МПС-ата да има чип, който да съдържа информация за техническото и екологично състояние на автомобила.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

От кога някакви тенекиджии взеха да разбират от чипове ?! Да си гледат тенекии и да не се занимават с нещо което не разбират !

Пак глупостите на автосервизите. Що глупаци без специалност и правоспособнаст ремонтират коли легално и нелегално. Некадъреници , лоши ремонти, а цени да не говорим, дават акъл. Колко катастрофи от лоши ремонти, добре че няма такава статистика, там трябва да играе сопата. Колкото до чиповете, кой с нормални показатели ще манипулира чипа, пак се мисли за брантиите и техните собственици, за тях глоби до дупка защото само така ще спрат да карат опасните си таралясници.

Преди време ме спря полицай и вика: Давай документи за минат преглед, ГО, винетка. Викам му - Ми ей ти ги на стъклата залепени. А той - Ааа, аз на лепенки не вярвам. Тогава за къв х.й ги лепим!?...

Еми щото някой трябва да ги печата, брат. А от това падат парички в нечии ръчички, въпреки че ми е ясно, че питаш риторично. Да не говорим какъв бизнес със стъргалки за стъкла става - нали се сещаш, че по закон могат да те глобят, ако не си изчегъртал стикер (винетен, ГО, ГТПрегледен или квото там още ни се налага да лепим и мажем) с изтекъл срок, ако и точно до него да седи актуалният. Друг е въпросът защо тюфлекът е отказал да вярва в законово установения удостоверителен знак, като пише в закона, че ако ще 50 ГОта да имаш по всички правила, нито една не важи, ако гордо не си лепнал лепенката на стъклото. Не знам как си се удържал да не го питаш да не би да те обвинява, че си фалшификатор на винетки или нещо такова.

Що пак се излагате, какви са тия стикери , какви са тия глупости?! Това са само партенки за замазване на очите, всички знаят че това никога няма да стане. 90 % от автопарка трябва да бъде спрян. Тука се карат само барутници на по 20 години. Първо ГТП да се правят както трябва , а не да подправят протоколите от изпитранията. И какво като има камери ..... ,а?

Само една добавка, да последваме примера на Албания и като за начало да забраним вноса на коли над 10 години.

Еее, анджак, аз това откога го дудна! Да почнат да обръщат сериозно внимание на качеството на пунктовете, щото като ида на ГТП искам да съм сигурен, че там наистина ще ми направят грамотен технически преглед на автомобила, че да знам, ако нещата отиват натам примерно да му изхвъркне лагер или нещо такова като карам по магистралата, а не само да викат "дайте документите само да ги попълним" и "абе ако работят спирачките, всичко е наред". Същото важи и за другите автомобили на пътя, щото ако на колегата отзад му откажат спирачките заради претупани спирачни маркучи примерно, които са били напукани, ама никой не ги е погледнал, и двамата ще гризем дървото, независимо аз колко съм изправен. Тия прегледи не са само да се въртят едни пари, а да си сигурен, че машината, на която летиш с над 100км/ч, няма да се разпадне под задника ти.

Информацията за всеки автомобил е пример как всичко трябва да бъде обединено в една обща база данни за държавната администрация. В случая са прави много от коментиращите, че най-разумно би било водеща да бъде регистрацията на автомобила. Системата за тол таксите може да бъде свързана с данните от техническите прегледи по същия начин както ще се проверява дали за съответен автомобил има ГО. Така биха могли да се проверяват и всички останали данни за него. Всичко това би трябвало отдавна да е част от алгоритъма за въвеждане на електронното правителство във всяка една сфера на живота ни, а не да се въвеждат допълнителни документи, чипове, регистрационни режими и т.н.

Не разбирам защо изтрихте коментара ми!??? Вие менгалски сайт ли сте или ви цензурират. Циганите не замърсяват ли въздуха с кюмбетата си? Не замърсяват ли околната среда/справка кв. Факултета/? Кое от тези неща не е вярно? Щом колите ще имат ктикери и еконорми, тогава и на тях трябва да слагат!

Добре би било да се спре и локомотивите ,автобусите ,корабите,тецовете,Фабрики и заводи и т,км,Аще по-добре да се забрани и на хората да се карат автомобилите .Балгария страна на чудесата

няма акъл за такива неща. Просто изпълняват каквото им спуснат господарите. днеска чип на колата, утре чип на овцете, пардон на гражданите. Стъпка по стъпка, не мой от раз да ни са стресне стадото и да излезе по улиците.

Истината е, че почти всички гаражни сервизи използват ниско платени и ниско квалифицирани работници и не плащат никакви данъци.

Господа експерти, нали затова е техническият преглед на автомобилите, за да проверява не само собствениците, но и сервизите дали си вършат работата. Ако техническият преглед си върши работата, той ще махне от пътищата неизправните автомобили и ще изчисти от пазара некадърните сервизи. Проблема са най-вече неквалифицираните, некадърни и корумпирани депутати, те са тези, които трябва да сътворяват и ремонтират законите и които трябва да ремонтират и бракуват некадърните министри. А некадърните и корумпирани депутати са плод от системата и от некадърните и корумпирани избиратели продаващи гласа си за жълти стотинки. Корупцията е следствие на ники или липсващи съвест и морал у хората. Относно техничекста част господа депутати в момента при техническите прегледи не се обръща никакво внимание на много важни детайли в автомобила - амортисьорите и гумите на автомобилите. Автомобил с неизправни амортисьори може да има с над 2 пъри по-голям спирачен път, може да се обърне по таван или да излезе от пътя и падне в пропаст, река или язовир. Използвам случая да ви обърна внимание и на това, че данъците трябва да се изчисляват според кубатурата на двигателя, а не според мощноста. Но това не е голям проблем, защото като знам скороста с която действате. Смятам, че електрическите автомобили ще изместят ДВГ и тогава кубатурата няма да има никаквои значение.

При първа регистрация в кат се сваля цялата информация за автомобила. Всичко което постъпва от пунктовете се сравнява с нея и ако не е вярно колата се спира от движение и пункта се затваря. Всички видеозаписи от прегледа + свалените данни са в досието на автомобила. Може да се проследи кой, кога и как е правил прегледа.

А, защо не вземат да въведат вдигане на заплащането и после да мислят простотии. То хубаво Европейско да ни е всичко, но народа малко не ми се струва че нищо не закача от Европата.

Не знам защо са ти ги набили тия минуси. И според мен е крайно време нашите пишман управници като вадят аргумента "защото така е в Европа", да го прилагат и спрямо доходите, а не вечно само спрямо цените, дето тука били най-ниски на фона на европейските (което впрочем, както се оказа напоследък, не било съвсем така).

ГЕРБ се чудят как да ни вземат парите! НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ!

Още малко ще искат диплома за авиационен инженер със специализация по атомна физика за монтьори.

А стикери с чип на дупките по пътищата и улиците и тротоарите ще има ли? Бок..ци

Тия "специалисти" сега какво се опитват да ми обяснят?! - Че нямам право сама да си ремонтирам колата ли?! - Абе що не вземат да си.... поздравят майката?!

Скоро ще има и стикери за гза да се следи кой колко такова, дали количеството л*на отговаря на доходите на лицето и ако има несъответсвия, ще се завеждат дела за укриване на доходи Какво да се прави, така е при успешното правителство на ГЕРБ

ГЕРБ-ерската глутница пак се чуди от къде да граби.

sawo

По закон ограничаване на видимостта на предното стъкло е забранена. Интересно всичките стикери и лепенки как не ограничават видимостта? Прозрачни ли са?

BRCK

И що всичките такси, данъци, лепенки и тн напъкно излишни простотии не се махнат и да се не се заменят с повишение на цената на горивото? Примерно вдига се горивото с 5 стотинки на литър и се махат всички излишни простотии. Така който кара повече и замърсява повече - логично ще ползва повече литри гориво и ще плаща повече! Лесно, просто, ефективно и ще спести нерви, време и много излишна администрация и нужда от контрол. Затова и не се прави!

Много е просто. Има пушляци, които с 1 литър изразходвано гориво правят повече сажди, прах и други боклуци, отколкото нова кола с 10 литра.

... някои горят и масло.

BRCK

Маслото е доста по-скъпо от горивото. И КАТ вместо да гледа за винетка, ГО и не знам си какви лепенки ще гледа и ще спира пушеците по пътя.

по-високата цена гарантира на държавата събирането на парите, но не гарантира изправно техническо състояние на автомобила или, че някой идиот не кара с мазнина от фритюрника... тоест, държавата ще си вземе парите, без всъщност да направи нищо за безопаснота на пътя или чистотата на въздуха...

BRCK

Ми то и сега е същото. Само дето си губиш времето да лепиш лепенки по джама и да се редиш по опашки в КАТ и общината. Нали идеята е държавата да използва тези пари да поддържа пътища и да поддържа чист въздух? Асвалт и дървета струват пари ако не знаеш!

Между другото акциза в цената на горивата е и за борба със замърсяването на атмосферата. Сега просто някои хора от властващите се мъчат да съдерат втора кожа по въпроса , с което да финансират съществуващи и новоизмислени институции.

BRCK

Така е. Моята идея е обаче в акциза да се включат: 1. Данъците за колата 2. ГО 3. Винетките 4. там каквото още има и съм забравил.

Е кажете,как да останат свестни хора в тая кочина,където всеки ден се чудят,как да си дерат народа?!?? Никъде няма такива изисквания,никъде,ама тук се чудят,каква нова такса да измислят за да съдерат бедния народ,защото пари в хазната няма,всичко се краде от управляващата мафия...

Досега не ми се е случвало когато пътувам по пътя Асеновград Смолян,редовно ,челно от завой да ми влиза стара или зле ремонтирана кола от нелицензиран сервиз,а все лъскави и нови мощни коли на нагли баровци,така че манипулацията че толкова сте загрижени за безопасността ни си я оставете за собствена консумация

Всичко това е хубаво, но не е рентабилно за нашата бедна държавица. Първо е страхотен разход, който ще бъде за сметка на населението и второ какво ще глобят 90% от хората ли. Не виждат ли че автомарка в България е предимно от стари автомобили, които пушат, изключвам София. Не е ли по-редно да дадат някой лев на пенсионерите и да вдигнат малко заплатите или да вложат в производство. Ред се слага не от горе надолу!

Ясно, трябва да се отнеме поминъка на малките, за да се даде на големите. Така се направи в строителството и санирането, така искат да го направят в автомобилния бизнес. Ние малките им пречим и затова бързо измираме.

ГЕРБ ще пада от власт май и то с грохот!!!!

мн тъпи копелета ни управляват, ама ние сме по тъпи от тях, че го търпим.

Правилно. Хайде в тази връзка да сложим стикер с чип на всеки комин и на всеки пушач. На пушача стикерът трябва да е на челото за да се вижда и проверява. Интересно тези стикери кой ще ги печата.

Абе, защо не почнат да слагат стикери на най-масово продаваните коли (сиреч втора ръка "нов внос"), че са минали проверка да не е краден и километражът не е превъртан и автомобилът е технически пригоден за продажба на територията на България? Така ще е сигурно, че няма да бъдат продавани автомобили, неотговарящи на законовите техническите изисквания или злонамерено манипулирани да изглеждат по-нови - защитават едновременно и водачите и потребителите, закупуващи кола! За това що не почнат да слагат стикер? С чипове, без чипове, с картинка на Тлъстото Лиле или Цачева или Боце или каквито си изберат? Хем ще им върви печатницата за стикери на нашите хора, хем водачите няма да се оказват, че са закупили законно автомобил, който всъщност не отговарял на законовите норми!

2020 Наближава и трябва да се краде като за последно!

Не мога да повервам, че някой от управниците го е грижа за хората и за действително решаване на проблемите. Трябват повечко парички в бюджета, за да има за нашите хора.

За всеки трол - ЧИП! :D

Тия верно ще бутнат правителството !!!

Да бе, стадо овце, даже без овни!

По- добре сложете чипове на избирателите си...онези щатните дето са ви на заплата...Ще рече някой - Каква ти заплата? Заплата си е - плащаш за гласа му, плащаш му помощи, българите им се удържа да им се плати тока, водата - разбира се под формата на " загуби по преносната мрежа", безплатна храна за чаветата, безплатно обучение, безплатни дипломи след това , общо взето това си е чисто и просто щатен избирател за мен...не е никак лошо да ги чипирате тях - ето Ви идея Господа - нали искате идеи за евро управлението ни , кото ще обсъдите и реализирате...използвайте, не желая комисион за идеята... А в същото време се опитайте и да си спомните какво стана с магарето на Хитър Петър , когато го научи да яде камъни...защото народа /белия, трудещия се/ сте го докарали точно до там...

Какво са 3 лева при 80 лева винетка? Какво не им изнася на автосервизите? Че ще ги хващат в манипулации ли? как една година си бил с 200 СО2 а предната с 800.

97 лева винетка, не 80

Друг е въпроса че техническите прегледи на повечето места се извършват от лица без необходимия ценз за тази работа. Хора със "Соцална педагогика" правят технически прегледи. Колата която беше пред мен беше видимо стара и за да са в норми изгорелите газове ..културно извършващия прегледа остави датчика на земята....направете си извода.

Само да те питам - ти какво направи? Не държавата, не администрацията, не някой друг! ТИ, ЛИЧНО, КАКВО НАПРАВИ? Нищо! Просто си видял и след някой и друг ден коментираш в някакъв сайт. Защо не снима, защо не публикува, защо не разтръби? Аз знам отговорите, не ми е нужен отговора. Но се запитай сам, дали не чакаш някой друг да ти изживее живота!

Май не си запознат.Прегледите се правят само от хор а който имат такова специалност.Изискване което се следи най много

"На практика, ако ги вържат в общ сървър - годишни технически прегледи, тогава контролиращите органи, когато прочетат номера на колата, те ще знаят тази кола дали има застраховка, с какво замърсяване е, дали е минала годишен технически преглед Всичко останало е излишно." АДСКи са прави!!! В белите страни полицаят като ти чукне номера и знае и частите и от къде са. Същото е и с документите. Като ти чукнат ИД-то и всичко излиза. Само в Тиквостан трябва да носиш книжка и лична карта, талон, талон на колата, 5 стикера и още 5 документа всичките доказващи едно и също.

Забравяш касовите бончета за стикерите

И отрязъчетата от самите стикерчета.

собствениците на автомобили, вече преминали годишен технически преглед задължително да носят фиба над лявото си ухо, защото няма къде да си пласирам фибите, които произвеждам.

Не вярвам че има някой който не иска да кара нова кола. Всеки би искал като на депутатите, да си сменят мерцедесите на всеки две години и то с нашите пари, а за нас пари за заплати няма. С какво да си купим новите коли?

автомобилът задължитен ли е ?

да, необходим е в 21 век....-за семейството, за децата?????? може би да се метнем на каруци като братята, но за коня трябва храна, т.е. отново опираме до парите

Понякога автомобила е задължителен, дори и да използваш градски транспорт за ходене на работа, може да имаш нужда и от автомобил. И всичката тази бумащина и рекет да ти идват в повече и то не за друго, ако знаеш, че идеята да се променят нещата за по добро, как да е, ама всички знаем, че е за да се краде.

били против, ами как няма да са против като 70% от клиентите им ще останат без превозни средства. Не разбирам какъв проблем има това с чиповете за шофьорите, но виждам проблема при сервизите вече няма да могат да пускат кола видимо технически неизправна на двойна цена за преглед.

Проблема е, че се мисли на парче. Прави се винетна система за 200 милиона която ще чете номера на колата и по номера ще определя има ли винтка или не, същата система може да проверява колата има ли платен данък минала ли е технически преглед има ли застраховка и това би оскъпило системата с 1,2 милиона еднократно.

Че само ще се обединят няколко бази ванни, при КАТ, при застрахователите.. системата само чете, а после какво ще сравнява няма значение, естествено ако не е належащо да се усвояват някакви пари

Съюз на автосервизите???? Кой, кога, как и при какви условия издава сертификат на даден автосервиз да може да извършва сервизна дейност?????Или аз понеже имам гараж мога да извършвам ремонт в него на всички марки автомобили, включително и на товарни и автобуси пред него???!!!

ЕЛАТЕ ПЪРВО В НОВА ЗАГОРА И ЗАТВОРЕТЕ НА ПАНАГЮРСКИЯТ Ц. И .А .Г АНИН ИВАН АНГЕЛОВ МИРИЗЛИВИЯТ ЗАВОД ЗА МЕТАН , ЧЕ ТРОВИ ВЪЗДУХА В РАДИУС 10 км И ПОСЛЕ СЕ ЗАНИМАВАЙТЕ С АВТОМОБИЛА НА БЕДНИЯ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН , ИЗПРАВЕТЕ СЕ ПЪРВО СРЕЩУ ФИРМА ГРАДУС , НО ДАЛИ ВИ СТИСКА !!!

"ако ги вържат в общ сървър - годишни технически прегледи, тогава контролиращите органи, когато прочетат номера на колата, те ще знаят тази кола дали има застраховка, с какво замърсяване е, дали е минала годишен технически преглед " Ей това го говоря от много време и се чудя защо не го въвеждат. Бележки, стикери, чипове и подобни имат смисъл ако държавата не може да събира тази информация. Тогава всеки декларира, че е изряден с тези атрибути. Но при положение, че всички пунктове за технически прегледи са свързани към сървър на ДАИ и цялата информация се подава там, излиза че държавата я има тази информация, но не дава достъп до нея на контролните органи и те трябва да разчитат на декларациите (стикери) на всеки човек че е изряден. А тези декларации - бележки, стикери и чипове могат да се фалшифицират. В такъв случай държавата има информация, че този човек е неизряден, но крие тази информация от служители те си. Демек държавата лъже себе си. Тъпо. А всичко може да се реши с централизирано събиране на тази информация и контролиран достъп на служителите до тази информация. По същия начин може да се проверява и за застраховки и данък и всичко необходимо. Тогава и застрахователите ще са доволни.

Е да ,ама пък произвеждащият стикери няма да е доволен! А той е от"нашите"!

Важно е да се стрижат едни пари от овцете

ами щото овцете постоянно блеят, че са им малки заплатите и искат още и още... И понеже тея дето управляват държавата не са много по-умни от стадото вадят от единият джоб и слагат в другия.

Поредната простотия.

трябва да има нещо като черна кутия, която да записва всички данни - скорост, тражектория на движение, други параметри и т.н. така при катастрофа, лесно ще се разследват причините.

Има! Казват им видеорегистратори. Вървят от 25-30 лв до 500-700 лв. Купил съм си от скъпите, защото са качествени и имат една много важна особеност: имат сензор, които показва силата и посоката на действие върху автомобила, което е важно за застрахователя да си изготви правилно мнение, ако възникне катастрофа.

добре сте се подготвили за катастрофата. Дано я преживеете, за да гледате какво е записал регистратора.

Ето с това вече окончателно се разбра,че България никой не я брои за държава с този т.н.министър. Тя е ГРОБИЩЕТО на ЕС. Прибутаха ни старите си коли сега не отговаряли,продължават да ни пребутват негодните си храни и пак резултата е налице "за 10г.сме се стопили с една област като Бургаска" Вярно се оказа ,че мафията която ни управлява си устрои точно тази Държава без нищо работещо,или ако все още нещо работи ,то не е по никакви правила.

никой нищо не ни е пробутвал. Ние сами си го взимаме безропотно.

Този може би иска да ми забрани да си ремонтирам колата ,по добре да се загледат в некадърните си "майстори"след които колата излиза по повредена от колкото е влезнала в сервиза ,масово лъжат с вложените части и извършените операции по автомобилите.

Аз да си лепна направо един плакат на предното стъкло да могат да си пишат каквото искат вътре на воля? Още колко стикерчета, към които задължително върви и допълнителен отрязък, записване в система, касова бележка, полица и допълнителен висящ лист хартия (тия дето въведоха за ГТПто преди 2 години, че да пишат примерно, че съм излязал от пункта с изгоряла крушка на задния габарит) трябва да плюя и мажа по предното си стъкло? А куфарче за всички допълнителни бумажки, дето вървят към сюрията стикерчета да си купувам ли? Тия таблети, дето ги зачислиха на пътните тюфлеци и опищяха орталъка колко са модерни, що не ги ползват да проверяват информация, подадена от пункта за ГТП в централизираната им система, в която така и така проверяват дали си платил данъка, ами трябва да я записват в чип на предното стъкло? И изобщо тоя чип с кво подобрява стикера? Нали ако си минал ГТП имаш стикер, ако не си - нямаш! Сега ще може да имаш стикер за ГТП с чип, в който евентуално пише, че не си минал ГТП или че си го минал, ама не изцяло, така ли? Тия всеки път като си отварят устата, надминават себе си с малоумието си, въпреки че това е изглеждало невъзможно след предишната изцепка, а ние има плащаме заплатите от данъците си, ебати!