НАП ще проверява 5500 коли за ”данък уикенд”

НАП започва проверки на фирми, собственици на 5500 луксозни автомобила, посочени от тях като служебни, но използвани и за лични цели.

Обратно в новината

Коментари - НАП ще проверява 5500 коли за ”данък уикенд” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А бе,ако си назнача секретарка,която ще ползвам само за е...е,ще дължа ли ДДС върху заплатата и ?

И кво ще стане? НАП съставят акт, позовавайки се на правилника на МФ. Фирмата го оспорва в съда, като противоречащ на закона и актът се обявява за нищожен. Всички са доволни - НАП е демонстирал дейност, Горанов (Борисов и ГЕРБ) - демонстират реформи и опит за попълване на бюджета, съдът - защита на закона, фирмата - не плаща нищо. Единственият губещ е данъкоплатецът - за заплатеното прахосано време на дерибеите от НАП и за съдебните разноски, които също ще са за сметка на НАП.

Горанов заяви в прав текст записаното в закона - 12 месеца за да отчетеш разходи така че ако не са искали ддс за такива разходи няма как да им се търси данък уйкенд още повече че той е в противоречие с други свързани закони които не са изменени

Не е ли по-добре да се проверят хилядите държавни коли ползвани като лични??????

Проблемът е ОТ КЪДЕ СА ПАРИТЕ за возилото, което струва от 50-60 до 400 000 Евро парчето. С какви ДОХОДИ е купено и как са Декларирани. Само за ПОЛОВИН ЧАС ще се сгащят ДУЗИНА Мутри, които говорят само с Междуметия. И как такива, които даже НЕ МОГАТ И ДА ПИШАТ ще обяснят Задоволително то къде се "пръкнаха" тез Пари за Това возило. Тръгнали - дали Служебна, дали Курвата разхожда, дали Песа или Барабар с Наркотиците. И тези, дето ни "хвърлят прах в очите", никак не са загубени...Ние сме Загубените...

не,Аркан,проблемът не е от къде са парите-то е ясно че са придобити по незаконен начин.Проблемът е, че никой не иска да ги провери.аз познавам поне 15 Бизнесмена със коли над 50000 лева, и съм сигурен ,че никой не знае от къде ги е взел

Като Не Знаеш, ще ти я Конфискуват и След това Проверка от НАП на доходите и след това при "Бай Ставри в Първа Софийска Езикова"...

отдавна съм написъл,че трябва да бъдат проверявани всички собственици на автомобили на стойност над 50 000 лева.Със сигурност поне 90% от тях ще са придобити по "незнаен " начин.А относно имотите,там кашата е още по голяма,но за сметка на това ,мизата по-ниска.Ако проверим всеки имот над 30 000 ,по данъчна оценка,около 100% ще са недоказани.Да не говорим за данъчните отчисления на продавачите- около нула

Пич, к'ви са тия имоти по 30 000 лв, примерно в София?! На двустаен апартамент, ново строителство, данъчната му оценка е над 50 000лв, ако не дай си боже пишеш, че не ти е първо жилище сигурно и двойно ще дойде....

петър

данъчната оценка на имот е нещо много относително,но е винаги около 2 пъти по -ниска от реалната.но ако регистрираш апартамент в данъчното ,и впишеш ,че е с 2 климатика,нова дограма,външдоста ще платишни щори ,ламинат,или теракот,а не балатум-

Всъщност много политици, съдии и прокурори успяват да направят изключително изгодни сделки и да се сдобият със 160 квадратни метра апартамент на пъпа на София на цена 29 999 лева. Поне в данъчните им декларации пише така. Ама те няма да седнат да лъжат в декларациите си я!

Да дойде НАП пред френското училище и ше има едни 200-300 парчета за глоба от една проверка ;)

добре, какъв е проблема с това, че се регистрират служебни коли като лични, стига да са платени всички данъци, застраховки и прочие? стига да се са държавни фирми, разбира се. това тука е абсолютно неприложимо. кой може да ми докаже във всеки един момент аз на работа ли съм или съм в извън работно време?

първо ,ако автомобилът е регистриран на фирма а не на частно лище печелиш 20% ддс.Второ като я регистрираш на фирма ,имаш разход 100 000 лева ,и не плащаш данъци.трето ако закупиш автомобил като физическолице ,трябва да си платил,поне10% данъци-около 10 000 лева.Кой ги плаща-никой

Отделно изразходваното гориво се явява разход на фирмата и намалява печалбата и, а от там и данъците, които фирмата плаща. Същото важи за гуми, масла и всякакви други разходи по колата.

Нашите хора никой не ги проверява или всичко е само за парлама, инак нали знаете!!

Все едно сега да ми кажат от КАТ, че довечера във 23:00 на кръстовището на НДК ще ме спрат за проверка.

Едно нещо не мога да разбера! Защо се обявява таква новина, че ще започнат да ги проверяват?!? Нали това е смисъла - никой да не разбере, така, че когато им позвънят на вратата да ги хванат неподготвени! Като им кажат сега, че ще ги проверяват, кой знае какви врътки ще направят за да излезнат чисти.

По-долу, в 20:46 съм обяснил защо се прави това... Прочети ако искаш, ама вече може и сам да си се досетил...

Никой, никого не иска да хваща, идеята е да се съберат едни пари в бюджета. По-добре доброволно, щото държавата, както и отделния чиновник, като цяло ги мързи. Общо взето ти споделят добровлно да си го на..каш, иначе ще ти го на...ат те, евентуално! Е к'во чисти, то аз и досега не разбирам за к'во искат да плащаш за фирмения автомобил, в смисъл ясно ми е че искат ДДС-то, ама друга причина няма. Нали се сещаш, че всеки, който управлява малка фирма ползва данъчен кредит за колата си. Просото държавата иска тея левчета.

А кога НАП ще започне проверка на луксозните автомобили и имоти на мангалите и мутрите, без нито 1 ден трудов стаж ? Кога ? И до кога НАП, Прокуратура, Полиция и Съд ще се правят на "яж ми х.я "?

на милионерите безработни и им харесва :Д

Ох ами представяте ли си ако подкарат всички наред за неотговарящи имоти на доходите? Тогава ще става квот ще става

Странно ми е защо депутатите и министрите ,които получават заплатите си от бюджета, т.е. от данъци могат да се возят в луксозни коли за лични нужди, а тези които им осигуряват заплатите не могат.

Прави ми впечатление , че НАП се чудят откъде да изтискат пари от фирмите, а никой не забелязва, че вече е изключително трудно да се прави бизнес в България. По никакъв начин не се стимулират малките фирми, които са преобладаващи в страната и с мъка изкарват парите си. Прави ми впечатление , че напр. НАП обявяват обществени поръчки за какво ли не - за измиване на колите им, за всявъзможни ремонтни дейности, за охранителни системи и т.н. и т.н и все услуги, за които малките фирми не могат даже и да си помислят и полагат къртовски усилия да се задържат на повърхността и да им плащат данъците и осигуровките. На всичкото отгоре всяка годин има промени в основните закони , което много обременява администрарането в малките фирми. Няма ли най-после да се спре с тази дивотия и да се подпомагат фирмите, защото от тях идват парите за ВСИЧКИ разходи в стараната.

отчитат дейност,като едно време въздушни разходки над веселото село и оня туфлек го цаниха депутат

Някак си доста така предизборно почна да се появява Бащицата! Популистки акции с нулев ефект!

Имаше една весела детска песничка "Тури му пепел, сипи му вода, и готова е на мама чорба..." Лошото е, че у нас няма прах, защото управляващите го крадат и го хвърлят ежедневно в очите на управляваните. Водата е мръсна и скъпа. Мама не яде вече чорба. Тя вече яде само лекарства.

Да припомня някои от кампаниите на НАП, добили публичност през последните години: 1) летенето с хеликоптер с цел установяване на луксозни имоти, ползвани за офиси! Резултат - нулев или незабележимо мижав, доколкото знам НАП дори не са установили със сигурност кой имот на кого се води, камо ли да ги обложат. Е, двама-трима сигурно са се уплашили и са внесли нещо, но...дотам! 2) Диска от Германия с наши милионери! Резултат - същия като по предходната точка; 3) Данък "уикенд"! Резултат - същия като предишните две точки; Извод - акциите на НАП се огласяват публично и шумно единствено с цел а се уплашат няколко човека и да внесат нещо, а данъчните шефове да се потупат по рамената! Затова ми е смешно като се заговори за офшорни зони и фирми - че то има ли по-офшорна зона от милата ни родина, дето данъчните са толкоз беззъби?

резултатът е бившият им началник е награден(понижен) до депутат,а той си знае по джоба кое е вярното :Д

Той танцува като депутат само едно лято, после се еманципира и те го натириха в девета глуха... А не му знам джоба, ама съм чувал, че е ходил да реве на Орешарски да го върне като шеф на НАП, защото се бил подвел... Такива ми ти работи...

Владко Горанов да вземе да се скрие с недоносчето си данък уйкенд. НАП става все по смешна на кой законов текст ще ги обложи. Да не забравяме, че тези фирми са и на лидери на ГЕРБ, та отсега е ясно как ще приключат проверките - дим в комина или стомашни газове.

Много вяло, много вяло!!!! Не венцеславите и не плюете достатъчно в нета!! Айде засилете агитката с тъпите изказвания.

Дрън, дрън - ярина! Навремето така беше с проверката на луксозни имоти за фирмени цели, но в които живеели разни хора. Разните хора се оказаха хора, чиито обувки е лъскал Тиквонии в близкото минало - сикаджии, ндесевейци, десейци и др. сволоч. Днес - какво? Ще разследваме коли!!! Питам - кои по-точно? На военния министър Николайчо Бентлито или на плевенският гангстер последният модел Ламборджини? Малък детайл - НЕКА СЕ ОБЯВИ ЧИЕ Е БЕНТЛИТО НА КОЛЧО, ЗАЩОТО Е С БЪЛГАРСКИ НОМЕРА, А НА КУКАТА... НА КУКАТА МУ ДРЕМЕ НА... ПОНЕЖЕ Е С НЕМСКИ НОМЕЕРАА.

Някой хора използват направо държавни самолети за лични цели (ходена на мач примерно) . А тръгнали да гонят хората ... няма да я бъде нашата държава , нито Европа (там има и по-големи малоумщини)... Дори в комунистически китай няма чак такива простотии

Това е труднодоказуемо, бе, кретени....Даже- недоказуемо.Как ще докажете дали мутрата е отишъл в бара да се похвали колко вдига от тилен лег , или дали е отишъл на важна бизнес-среща ссъс съмутреник- мастит бизнесмен и мениджър. Нещастни клоуни, това са пълни глупости!

А КОЙ ще санкционира държавните служители, КОИТО ползват служебните държавни автомобили за лични цели ???? Аз познавам такива !!

AbuTalib

ДДС се начислява задължително при извършване на стопанска дейност. А пък тук, ползването на автомобил за лични нужди ще се начислява като стопанска дейност.Има дискриминация, въведена от тъпоглавци.

Наговорил си ПЪЛНИ глупости - явно и понятие си нямаш от ватерията... Но двама са ти ръкопляскали и това те е сгряло...

ПР- акция за урепване позициите на Боковата шайла , за промиване на мозъците на простите малодушни роби на мутри, цигани и проститутки и за отклоняване на вниманието им от въпросите за КТБ, Здравната каса, бежанците... Нещастни клоуни. Циркаджилък, театро. БНавремето имаше един палячо- Богомил Бонев се казваше, министър на вътрешните работи, който се биеше в гърдите, че ще изкара кирливите ризи на шрестъпници, мутри и рецидивисти за 10 години назад. Беше 1997-ма. Мутрите от село като Рапоня бяга в апогея си. Въпросният палячо нищо не изкара, никой не вкара в затвора, нищо не разкри. Пълен нещастник, като и сегашната министърка и нейният идол- глинен истукан- Боко Ръпоня. Целият спектаакъл е хвърляне на пепеляй в очите на белите роби на робовладелците Боко, Делян, Доган,. Местан, Миков, Каракачанката, Симеонов, както и палето Сидеров.

брейииии, по неграмотно писане не бях виждал!! ти, от злоба си се запенил, и ти треперят и ръцете и ченето бе човек!? по споко, ще се паралезираш от злоба бе!!;))) хихихи...

Пиар или не има резон в такава акция.

Няма, робе на телевизии , реклами и ма Мационални лотарии. Няма резон.

и на фермерите бентлита и и други скъпи предобивки

Докога с тези простотии бе?!? Що сега гоните михаля с данък "уикенд" и "градина". Кой изобщо лазрещава фомологация N1 на прескъпи джипове и лимузини, та да им се връща ДДС-от. Имал бай Иван дъскорезница, купил си Ферари (примерно) и си пибрал ДДС-то, щото някакъв идиот е записал Ферарито N1 клас. А гони сега бай Иван да сметале колко врама Ферарито се ползва във връзка с производството на талпи и колко за преследване на курди. Аман от тъпаци в тая страна!

Егати правописа дето изтрещях, макар че повечето са технически грешки при писането. Извинявам се! :(

Или ще регистрира Ферарито като рентакар... Прави рентакар фирма и т.н. После счетоводно ще се окаже, че е на жива загуба от това возило, че няма и данъци да плаща, а ДДС трябва да му се върне...

А дали ще "удари" НАП и правителствения гараж , защото там едни хора с тъмни доходи се возят също в доста луксозни возила ...?!

тия хора са си "опекли" работата и са помислили отдавна в коя офшорка да си набутат парите...

Бе защо изпуснаха момента вчера? Витошка и околностите на НДК бяха задръстени от луксозни коли със служебни пропуски от цялата страна. Не знам какво беше, пленум ли, национално съвещание ли или другарска среща на ГЕРБ. И полицията ги пазеше, така че НАП да беше там и да къса квитанциите. Който е без пътен лист, солена глоба! Но надежда тука всяка оставете. А те даже и за паркинг не си бяха платили.

Това са колите на СТАРЕЙШИНИТЕ ОТ ГЕРБ! Те не са фирмени. Те им се полагат... може би...

А спрете се бе!Народ не остана в тази държава от простотиите ви! Да верно е привилегия е за фирмите,ама нали трябва да ги привлечете с нещо за да останат в тази държава! Защо не ударите първо по държавните поръчки и проекти...там милиарди изтичат... По цял свят го има това и всеки си затваря очите...купил съм си кола сипвам си нафта за сметка на фирмата...ама нали тази фирма работи и храни хора бе аланкоолу!

Такова привличане на фирми - айде няма нужда. Такива фирми обикновено висят и на работниците си с 5-6 заплати, осигуровки не внасят, ДДС източват.

Те хората избягаха точно заради такива фирми - шефът, брат му, баджанакът и любовниците джиткат с фирмени коли купени с източено ДДС, пък работниците не са си получавали заплатите от 9 месеца.

Ами да проверяват за неплатени заплати!

Камион - 100% връщане Товарен автомобил който не е преправен - 100% Луксозна кола - 60% Луксозен джип - 20% нещо такова.

И аз това казвам - ясни правила, а не ти кажи пък аз ще ти кажа КОЛКО!

Тиквата измъти гениална глупост, за да отвлече вниманието на електората от собствените си кражби. Може би това беше и целта - аз ги хващам, ама НАП ги пуска. Вместо да направят ясни правила 10 -20 -50% от ДДС при такива и такива обстоятелства и 100% при при използване на автомобила като производствено средство, те надробиха напълно неясни изисквания и сега и НАП и фирмите се чудят какво да им се представи и подпише при проверка. Боза с праз а ла Винету от Банкя. Така, че справедливостта отново ще почака до следващото популистко решение на Премъдрия Тиквоний.

Аз донякъде съм съгласен,99% от фирмите си връщат ДДс-то не само от колите,от тока,от водата,от телефоните,от фактурите за храна и т.н.,а ние баламите плащаме на всичко горе изредено яко ддс.Според мен да не се връща ДДС докато не докажат,че разхода там по каквото и да е касае фирмени дела,дотогава никакво връщане на нищо.

Глупак. Ако фирмата не е износител връщането е на всеки 3 месеца. Ако ти работиш във фирма, на която приложат твоето "мъдро" решение, ти просто ще бъдеш уволнен, защото НАП ще блокира парите на фирмата, от които ти плащат заплатата и осигуровките. Целта е постигната. Работодателите и работниците се карат и са в ла.на, а Тиквата излиза в бяло. Същата Тиква, която за миналия мандат гепи 2 милиарда.

Вземи и ти като можеш. Като немаш пари за заплати къде си тръгнал на бизнесмен да се правиш.

Най-голямата Мутра е Държавата!

Да, бе, данъци ще ни кара да плащаме.. Ти едва си събрал 300 бона за Бентлито и 2 милиона за къщата, а те ти държат "керез" за 460 хил. източено ДДС.. Бедни сме, откъде такива пари..?!

Мислиш ли,че ако карам Бентли ще е на български номера?Аз и сега не плашщам данъци в тоя кенеф,та ако имам пари ли ще плащам

Ако НАП искаха да хванат ползването на служебни автомобили за лични цели, можеха да го направят с една съвсем проста и елементарна съпоставка - поглеждат километража на колата и поглеждат за колко километра има издадени пътни листа. Също така хвърлят едно око и на фактурите за гориво и сервизна поддръжка. В 99% от случаите ще има пълно НЕСЪОТВЕТСТВИЕ на изминатите километри, сервизните поддръжки и пътните листа. В Германия "безотчетните" (т.е. без пътен лист) служебни пътувания могат да са само от местоживеенето до местоработата по едно отиване и едно връщане на ден и то само ако разстоянието между двете е повече от 2.5км. Т.е. ако допуснем, че някой живее на 10км от местоработата си, ще има право на "безотчетно" служебно пътуване от 20км на ден, умножен по броя на работните дни в годината, за които, разбира се, се прави съпоставяне с платените осигуровки и евентуално издадени болнични. За всички останали изминати километри трябва да има надлежно издадени пътни листа.

Обмислил си, но не достатъчно. Схемата, която предлагаш трябва да увеличи броя на контрольорите, които в България са твърде много. В тази бедна държава има около милион хрантутеници на държавна служба. Още ли дембели да издържаме? Анибългарската шайка пренебрегва и Парламента.

Ситуацията е "Всеки лъже всеки и всички недоволни" Мила родна КЪРТИнка...

..къртят мивки и .избиъ. рибата у гьола!....

Колкото провериха именията за десетки милиони (всяко) дето ги снимаха от въртолет. Или онези с незаконните три етажни къщи около язовира, дето събориха единствено бараката на двама пенсионери. Смешници!

Нали знаеш, ЧЕ при паравоза - тя е най-важната?

Напущам балканите! На Балканяка са такива гяволи .. ЧЕ ша ме скопат!?

А другите "природни дадености" не си ли забелязал- грозно , кривокрако, смрадливо , ебл.. и крадливо племе?

И ЧЕХЛьО - Празидент!?

Племе, което се самозакопава!!!???????????

На всички фирмени коли трябва да се начислява ДДС без да се връща и един процент. Изключение трябва да се направи на товарните автомобили включително пикапите. А какво става с ДДС-то за горивото, маслата, сервизното обслужване, гумите, ремонтите, застраховките? Ако се постъпи както е в арабския свят: на всяка фирмена кола на предните две врати се напише името на фирмата и телефона и, ще бъде много интересна гледка по улиците. Имайте в предвид, че 95% от продадените нови коли се купуват от фирми. Това е така, защото купуват коли за свои хора до девето коляно и крадат държавата. На година се губят минимум над три милиярда лева.

В момента е точно така, както искаш да бъде. Именно за това повечето служебни и "служебни" коли са предимно пикапи и джипове, които минават за товарни. Най-много да накараш тези със "служебните" коли да се прекачат на микробуси, че изобщо да няма къде да се паркира в София, вместо да се стимулира използването на малки двуместни хибриди...

Не са виновни толкова фирмите, колкото вносителите, които обявяват определени с данъчен кредит, които на всичко отгоре идват с евросертификати за освобождаване от ДДС. Виж всички супер луксозни джипове със 7 места са освободени от ДДС

А, бе бате, а бе бате - кой мъдурите ша клати?

Да проверяват, като имат време за губене!!! Ние, булгаристанците сме факири на далаверите! Винаги ще му намерим колая.

Която фирма не пълни партийна каса , ГЛОБА ! Бг-политиците огладняха , свършиха се и парите от заемите ...

Които не са от ГЕРБ ,....МАМММА МИА!

"НАП ще проверява 5500 коли за данък уикенд " Как! Само толкова ли! Ами останалите? В София всяка трета кола е служебна, окичена с логото на фирмата.

Шило

А бе да почнат от по-бюджетните. То, че има и други фирмени има, но част от тях са "втора употреба". И там ДДС не е толкова голям. Да свършат с лъскавите, после да почнат другите.

Как точно се взима кола, втора употреба, с право на данъчен кредит? Нали продавачът също трябва да е регистрирано юридическо лице, с предмет на дейност "продажба на автомобили, втора ръка".

,....ИЗБОРНО !

Интересно ми е как НАП ще ме спре, че не ми е ясно? Особено, като не ми е фирмена колата!

Ако не ти е фирмена колата, значи си платил ДДС. Защо трябва да те спира? Мисли бе матряле.

Тогава въобще не става дума за вас ;) Ама това не бива да ви спира да изливате недоволството си ;)) Трябва да се мачка тая държава, нали не е наша ;))

Шило

С помощта на КАТ! Да си призная- харесва ми тази идея. До известна степен има и доза справедливост. Едни плащат ДДС, други - прихващат задължения. Положението е доста неравноправно. А обиколете детските градини и ще видите мама как води детенцето си с фирмения автомобил, след което отива в близкия МОЛ! И само това да е.

Злобарски глупости. Никоя майка, която е достатъчно слободна, за да обикаля МОЛ-ове, в работно време, няма да си даде детето на детска.

Пишат ти акт, който си длъжен да платиш, пък ти после се съди с държавата, за да докажеш, че не си камила. И инспекторът, който е започнал всичко това, няма да понесе никаква отговорност.

"като не ми е фирмена колата" Ама как! Сам ли си я направи, като не е от фирма за производство на коли!

Държавният рекет започна, айдееее... пускайте пиявиците!

Къде е рекета? Всеки кисел баровец си строи къща и си купува кола, без да плаща ДДС, защото ги пише фирмена, а не лична собственост. Това си е чиста измама и беше крайно време да се спре.

Рекетът е в това, че с личните си коли върша много повече служебна работа, отколкото със служебната баничарка. Но за тях нито ДДС, нито бензин, нито амортизация и ремонти ми се признават. Защото виждаш ли, не можело фирмите да имат подобни леки автомобили. Едва ли не, колегите трябва да обикалят клиентите (с цялата документация) с грАДския транспорт.

Няма рекет тук. Има луксозни коли, купени за много пари, за което държавата е върнала ДДС-то. Само, че тези коли се ползват за лична употреба. Не е справедливо така. Физическите лица не трябва да се тормозят. Проблема е на фирмите.