Уникално златно царско сърце откриха във Велики Преслав

Уникално златно сърце, което е било апликирано върху дреха на знатна особа, най-вероятно съпругата на цар Петър - Мария, откриха археолози във Велики Преслав.

Обратно в новината

Коментари - Уникално златно царско сърце откриха във Велики Преслав | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Досущ като сръбската плескавица!На кой му пука откъде е, само купон да става и тема за мезе да има.И да не вземете сега пак да се блъскате в гръдния кош за приоритет на величие? Изчакайте малко да не се изложим. Какво чудно има, минавали хората, заравяли едно-друго и си отивали, та да има сега ние какво да копнем и покажем. Но в тази връзка, на никой днешен мургав египтянин не му е дошло на ум да заяви, че е потомък на фараоните, макар че в негова територия се падат пирамидите, нали?Продължавайте да ровите, има още артефакти, но за по-сигурно си поканете чуждестранен археолог в екипите, че нали знаете. В "Сотбис" и "Кристис" ще видиш повече наши оригинали отколкото в някои регионални музеи.

Сигурно е русколЦялата култура в българия е вкарана от Русия. Българите са били диви славянски неграмотни племена преди русите да ги образоват и освободятл

Този сарказъм не е много уместен, точно тук! Някой ще си помисли, че говориш сериозно! А промити мозъци има доста!

Кво им става пък на тия?! От 1978г. не са пропуснали да откраднат всичко скъпо, а сега... излагат се! Кражбите са от директорите, до малоумниците в калта с четките! И, не плюйте, това са фактите!

А бе тия археолози няма ли да намерят нещо направено от славяни, че не мога да открия в нито един музей нещо направено от "славянските племена" дето били най-многобройни у нас.

Не знам но вещите на Аспаруха ги откриват н Украйна - изобщо издишаме от към история....

Не искам да влизам в спорове, но ако идете в музей и попитате. Ще Ви покажат, най-малкото славянска керамика. Така че находки от славянско поселение има.

а ?

Нека сме коректни. "СЛАВЯНИ" по това време няма. Има Sclavos /Теофилакт Симоката/, също и сакалиби. Терминът славяни е от 17 век. Популяризиран е от основателката на Руската академия на науките, германката София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст, извстна като Екатерина Велика. Смятам, че всичко това Ви е известно или може би греша? Германката Екатерина Велика само популяризира - "СЛАВЯНИ"...... Термина е на Винко Прибоевич с издаденото от него през 1532 г. във Венеция Слово за произхода на увенчаните със слава славяни,(забележете думите слава и славяни!!), която търси идеологическа формула, за да оглави славянското множество, изгубило държавната си независимост при падането на българското царство.

НИЩО ОСОБЕННО : - ПРАВЯТ БРОНЗОВА МАТРИЦА ЗА СЪРЦЕ И КАТО НАТИСНАТ ТЪНЪК ЗЛАТЕН ЛИСТ СЕ ПОЛУЧАВА ВДЛЪБНАТ ОТПЕЧАТЪК НА СЪРЦЕ ВЪРХУ ЛИСТА - В ОТПЕЧАТЪКА РЕДЯТ ТЪНКИ ПРЕГРАДКИ ОТ ЗЛАТНА НИШКА ЗА ДА НАПРАВЯТ ФИГУРКИТЕ - НАНАСЯТ С ЧЕТКА СТРОШНО СТЪКЛО В ПРЕГРАДКИТЕ - ЗАПИЧАТ И ПОЛИРАТ :)))

Само че има малък проблем с основната заготовка, както и с довършителното полиране. Примерно как са изработили лист ламарина? Може би са го пуснали на ролковата машина дето си я гледал по Дискавъри За листа добре, ами как за направили метален шнур? Айде умнико като си всезнайко дай идея!!! Сега дай малко идеи за полиране, може би с вълнен плат и паста за зъби?!?!

Бреполь Э. Теория и практика ювелирного дела Search Results Бреполь Э. Художественное эмалирование ... АЗ ТАКИВА НЕЩА ГИ ПРАВЕХ В УЧИЛИЩЕ ... И ЧЕТЯХМЕ КНИЖКИ :))

Цитат: " Безспорно царският накит е произведен в Константинопол и е творение на императорско ателие през X век", обясни доц. Бонев. АМА РАЗБИРА СЕ БЕ ДОЦЕНТЧЕ, ТОВА СИ ЛИЧИ ПО ЩТРИХ-КОДА, НАЛИ?

В древнобългарския тенгриански пантеон Чакчак алп-бика (малко божество) на семейното благополучие и домашното огнище приемала образа на двуглава птица, грифон или орел и др. Но съм сигурен че доцента Ст. Бонев дори не е чувал за нея. С такива галванизирани мозъци от романтичния неокласицизъм заплоден от болните чефутски мозъци в романтичните наивни мозъци на хомосексуални и лудички историци на Западна Европа, няма какво друго да излезе на повърхността днес. Но от днес няма да е така!

"...Безспорно царският накит е произведен в Константинопол и е творение на императорско ателие през X век", обясни доц. Бонев. " Боже опази ни от такива патриоти археолози. Е как така бързо заключи, че е константинооплска изработка? Да не би да видя клеймо, щрих коз от Капалъ чарши?! Българското ювелирно изкуство със злато е най-древното на света. Аман от чуждопоклонници, учени и възпитани в антибългарска история!

Историците казват че е византийска обработка, наш Гошо обаче не е съгласен. Патриот!

Голяма мътилка е в главата ВИ, Византия или Източна Римска империя са модерни названия, от XVI-XVII в. насам.

Аха, ок. Значи скоро ще е при мен това откритие. За народа ще скалъпим едно кирливо копие.

Сърцето представлява една прекрасна изработка и доколкото малко разбирам наистина е във византийски стил, като двете му части са направени стилизирано в комбинация на ангелски крила и двуглав орел, който е символа на Византия/Изт.Римска империя. Подобен мотив с ангелски крила има в стенописите на Света София в Константинопол.

Да го посвети Божидарката в Бойково име.

НАВРЕМЕТО СА ЖИВЕЕЛИ ВЕЛИКИ БЪЛГАРИ И БЪЛГАРКИ,А СЕГА НАВСЯКЪДЕ САМО ЛОШ МАТРИАЛ ОТ ИЛИКТОРАТА НА МОМАТА И САЧМАТА! ДОБРЕ ,ЧЕ СЕ ПОЯВИ БОЙКО ВЕЛИКИ ЗА ДА ВЪЗРОДИ ЗЛАТНИЯ ВЕК НА СИМЕОН ВЕЛИКИ!

По същото време в Бългрия е имало 3 големи града. Плиска, столицата Преслав и Севлиево. Това е батка. Чети, учи... Другото са били малки градчета и селца. Виж как е живял обикновения човек. Това е време на разцвета на феодализма. Стига общи лафове. Да - България е била ИМПЕРИЯ, силна, велика държава, но по това време маджарите унищожават отвъддунавските територии на България. Ето днес Румъния има 3 пъти повече население. Демек този златен век си е един вид и малко мит ама простите кратуни си лаят и за далеч по-малки митове от тоя. Крепостен ти е ума.

Не бе само Севлиево е имало. Какви ти други градове. Мале кви прости кратуни пишат тука.

За сведение на посрещачите - бащата на тогова е първия християнин, който сключва договор с фатимидските мюслита за да превземе православен Константинопол. Само Левски оле!

Може би заради мечтата Цариград са изоставено отвъддунавските територии, но това е друга тема и историците трябва да поработят и по нея. Без отвъддунавските земи България никога повече няма да е Велика. Изключение е само Иван Асен II, но той е една изключителна личност и заслугата за беличието на България тогава е по-скоро лично негов.

Да така е. Но преди това Византия изпраща маджарите-езичници срещу православна България. Имал е да си връща.

Прекрасна новина!Находката е повод за радост, но и за размисъл, как бихме могли да се ползваме от нея като нация?Ако това сърчице беше намерено в Гърция или Турция, гарантирано, край него цял комплекс щеше да се изгради с всичките му прилежащи туристически екстри.Би трябвало да се включи във всички значими туристически каталози и да се намери начин да бъде експонирано и показвано.От една страна е повод за национална гордост, от друга може да донеса множество работни места и добри приходи.

какво сърце , това е пеперудката на Май минолова от царско време още , загубила я е ,като е показвала на царя горите

Има нещо символично в това, че сърцето на първата българска царица Мария беше открито в навечерието на избирането на първата жена - президент на България г-жа Цецка Цачева!

СИМВОЛИЧНОТО Е, ЧЕ ПЕТЪР Е БИЛ БЕЗВОЛЕВ ВЛАДЕТЕЛ, СЪЩО КАТО СЕГАШНИТЕ УПРАВНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ.

Дир-ници, браво на вас. Изненадахте ни всички и вас самите дори. Можете да пуснете наистина стойностна новина. Това е вест, която е интересна и интригува българите. Писна ми от новини свързани с клоаката (парламента). Още веднъж - браво!

красота :)

....за съжаление, покрай тази новина, виждам, че доста хора са духовно "скопени". Жалко. Браво на доцента и неговия екип!Първо, не е вярно,че Велики Преслав е бил град през 8-ми век. Градът е създаден в края на 9-ти век, бил е първоначално военен лагер. През 893-то лето господне, когато Княз Симеон наследява баща си, Княз Борис-Михаил, градът е обявен за официална столица. Толкоз. За самата находка - има нещо трогателно в това сърце. Шедьовър на филигранното изкуство през 10-ти век.Мога да си представя как е украсявало тежката брокатена хламида на Царицата.Тази жена, както и нейните богато украсени дрехи отдавна са изтлели през вековете...но това малко сърце още "тупти". Може би в някоя лунна вечер, Царят е коленичил пред Мария и го е връчил като символ на вечна любов... Цар Петър - толкова значим, колкото и Симеон Велики. Ако първият не давал почивка на българския народ от безброй войни и походи,вторият успял да запази и съхрани огромните територии без войни. Именно по неговото царуване идват времената, наречени "Златен век". Представяте ли си - в средата на 10-ти век, в почти всяко българско село /не град/ е имало училище за славянско четмо и писмо. А днес....колко училища безродниците затвориха. А последните 20-30 години ще се изучават като "Упадъка на България". Тъжно. А идват избори...

Като Руско робство ще се изучава периодът след 1944-та до не знам си, кога си... бъдещето ще покаже!

Оригинален ли се правиш - училища във всяко село? Това да не ти е Соца? Тогава е имало съвсем различна административна и политическа система. Васалитети дето не им е дремело какви са - нации и народи тогава са доста тънки понятия - една година са плащали данъци на Василевса, след това на бълтарите, после на сърбите и те така ...

Да, да, особено на сърбите са плащали. От Србя по-големо нема.

Крепостите и в Плиска и в Преслав са строени от римляните. Хора на коне живеещи в шатри не могат да строят подобни неща.

Както сега си имаме мутреси, така тогава сме си имали аристократеси - разликата е била в конските сили на каруците - тогава максимум 4-6 коня.

Брей тука все засегнати аристократеси! :)

Много красива и ценна находка.Браво! Само се чудя как пък решиха, че това е апликация от дрехата на царица Мария и по какво познаха, че е произведенa в Константинопол. Цар Симеон I оставя, на калпавия си син, силна и развита държава, в която би могло да се изработи такъв накит.

Не е точна така. Симеон оставя значително по-малка държава от наследената от баща му. Точно Симеон изоставя земите отвъд Дунав. Симеон е неуспешен цар, защото губи не малко земя и битки (на запад и на север).

Елементарна справка. в историческите извори, ще ти покаже колко не си прав в тези твърдения.

А земите отвъд Дунава са загубени точно при Петър I, който вместо да гони Маджарите, е гонил в "Рилската пустиня" Свети Иван Рилски да си лафи с него за глупости. А маджарите ги е наблюдавал безпомощно от крепостните стени как разоряват земята му и избиват народа му. Срам за великия си баща.... :(

Това е медал(ь)онът на Тиквата, когато е била малка...

А случайно да са намерили дипломите на Тодор Живков и неговия ординарец Боко Тиквата?

Боже, Боже, Боже. как пък даже идентифицира кой го е носил. Имал е видение или сън. това нашите археолози започнаха да надминават и Божидар Димитров по измислици. Ей, наука, наука.....Да не сте завършили в Долна Митрополия история?

Цялата тупурдия е че колкото по уникална изкарат находката толкова по висока цена ще има след като отиде на аукцион. А и подобни статии привличат вниманието на богатите купувачи...

Преди време, разглеждайки крепостта Червен, в русенско, екскурзоводът с огромна тъга ни каза, че поради липсата на златни съдове, маски и накити, най-маститите ни археолози са се отказали от нея и от време на време там "човъркат" студенти "на полза роду". Иначе, при Иван Асен Втори,историята е също толкова интересна. Кой сега знае къде е било никейското царство, с което се е съобразяват и папата?!

Добре, че начело на България е Бойко Борисов, защото ако бяха кумунистите вече да са го откраднали и изпратили в москве. Само ГЕРБ! Цецка президент!

Ти явно си някакъв провокатор, който прави антиреклама на "цецка" и боко.

Като видя професори, доценти и пр. титуловани "спецЯлисти", как с голи държат подобни артефакти и направо ми се повдига. "Уникалнa" мърлящина.

върховната глупост, че е дело на византийски майстори!

Първо, украшението е образец на римската, а не на българската култура. Второ, златото по него е само в периферията и е неповече от 3% от целият предмет за да го наричате "златно" сърце. Трето, всеки предмет има своя цена, друг е въпроса, че не е за продан. Четвърто, от трапезица, от трапезица акво извадихте?

Шило

Има ли нещо от Трапезица, за което не знаем?

Защо 3%? Този емайл не е ли поставен върху подложка - т.е. от задната страна накитът може би е изцяло златен.

До 7ми век е и на българската култура :) Тъй като болшинството българи са били римски граждани, с малкото изключения диваци мигранти, които са се заселили след това.

Шило

Такива неща имах предвид, като преди дни написах, че имаме предостатъчно богатства-природни, исторически, културни, които можем да предложим, а не алкохолния туризъм, бетона и стъклото.

Десети век, преди 1000 години, в България високо развита за времето си цивилизация! Религия, азбука, писменост, литература! Има с какво да се гордее българина, който не е русофил, т.е. национален предател! В това време руснаците още живеят в землянки или по дърветата, а някои и до днес!

Шило

Само руснаците ли, Цървулакис? Виждам ти насочеността, но е хубаво да споделиш състоянието и на някои други, част от които не са съществували и като държава. Този съвет е ако си решил да правиш сравнения.

Не е важно къде живееш, а какво имаш в главата си! Примерът е пак Русия ! Тия дето живеят в палатите и не си знаят парите раждат тия безумия от които страдат и обикновените хора в Русия и целия свят . Подобно е положението и в САЩ ! И там простотиите са дело на преяли къпещи се със злато еврейчета !

А твоето циганско племе 300 години след цар Петър е тръгнало по чергарските пътища от Индия към Европа. И все още сте чергари , и след 1000 г. пак ще сте цигани.

Добре,че руснаците "излязоха от землянките",за да спасят бг народ и Бг,неблагодарнико платен. Турките археолози отдаван да са сложили в техните музеи подобни нахотки.

Велики Преслав един от най-красивите и уредени градове през осми век на континента . Използвани са термални води за подово отопление , докато в дебилната част на европа , още са скачали по дърветата :)))) Пребогата е древната Българска земя , грехота е да сме бедни ! Заради шепа продажни лекета ... Време е , хора !

Много хубави снимки сте направили

" Над 1000-годишното сърце е шедьовър, който няма стойност, никой не би се наел да го оценява. " Е де.. Е дее, айде без внушения . Кат решите да го коснете първо се обадете на мен, Боян Радев плаща по-малко ........

Цар Петър? Този някакъв новоизмислен владетел ще да е в българската митология...

Не си помак, а потурнак - не знам кой идиот я измисли тая дума помак. Цар Петър е най-дълго царувалият цар в българската история - 43 години.

Ба ма, Путин него ли се опитва да задмине???

Поне го снимайте като хората, а не с телефона!

да не са били тези касапи,същите като джихадистите - сега,които са унищожили неповторима култура и цивилизация,а също и народа български.Бог да ги наказва .

Да ги накаже,на тоалетно пате да станат :) !

Некакви кривокраки същества, живеещи в юрти и пикаещи в седлата на конете си...подаряват златни сърца на жените си...нещо не се връзва...

И на мен не ми се връзва някакво мекотело с ментални проблеми , да коментира цивилизация на десетина хилядолетия , ама карай :))))

Е, е, е, бъркаш България с Русия от онова време! Само не юрти, а землянки и пикаят пеш!

В коя ли частна колекция ще попадне ?