България ще има нужда от €2.7 млрд. за старите реактори

България ще има нужда от 2,7 милиарда евро, за да приключи напълно въпроса със старите съветски реактори в АЕЦ "Козлодуй" (блокове 1-4).

Обратно в новината

Коментари - България ще има нужда от €2.7 млрд. за старите реактори | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ти не се ли досети още 89 ,че папваме дебелия!?Разрушиха по вандалски начин икономиката,чрез умишлена безстопанственост,силно криминална,оглозгваща до кост приватизация,сега ще разсипят и останалото от атомната енергетика!Честито на всички и най вече на тези,които повярваха на новите "демократични лидери^!!Когато ние въведохме Първа атомна турците си светеха на много места със свещи от овча лой!!А сега на всеки 7_8години строят по 1 АЕЦ!!!?!?!

Целта очевидно е процесът да е необратим. Накой явно се притеснява много от това да не вземем да ги пуснем отново, макар сигурно да е безкрайно скъпо. Тотален колониализъм.

Няма идиоти в света освен в България и други колониални държави които да разглобяват ядрени реактори. Това е процес по скъп от самото им изграждане поради наличие на радиоактивност. Една изведена централа от експлоатация просто се консервира а не се разглобява и реже и то след толкова кратко време след спиране на реакторите.

Кога бе към БНП Париба м-м кун.ева получаваше всеки месец по 100 000(сто хиляди) euro, които бяха за заслугите й и по затварянето на малките блокове. А сега се прави на света вода ненапита, защото няма кой да я из рита от властта.

""""""България получава 30 на сто от средствата, отпускани от ЕС по програмата за закриването на съветските реактори в трите държави.""""""Това значи , че останалите две държави получават по 35%от сумата,а доколко знам "Бохунице"е извела само 2 и то през 2006 година , а другите два ще ги модернизира/те също са руски/ и ще им увеличи мощността,като продължи да ги използува,а ние за 4-ри,ще вземем по-малко ,ама такива са били преговарящите.Абе кой ни брой нас с фантастичната ни сервилност и безконтролно слагачество и жертвоготовност на собствения народ

Куневица да плаща, стига се е гушила в и от властта!

ОСТАВКА НА НЕСПОСОБНИТЕ ДА СЕ СПРАНЯТ С УПРАВЛЕНИЕТО НА МАЛКА БЪЛГАРИЯ/ ПО-МАЛКА ОТ ПОВЕЧЕТО СТОЛИЦИ В ЕВРОПА/. ОСТАВКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НЕЗАБАВНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ЧАСТ ОТ ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ , КОЙТО СЛУЖИ КАТО ИЗВЪНБАЛАНСОВА СМЕТКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО С КОЯТО СЕ ОСЪЩЕСТВЯВАТ ПРОГРАМИ СВЪРЗАНИ С "ЕНЕРГИЙНАТА ЕФЕКТИВНОСТ" !! ПОЗНАЙТЕ КОЙ И КАК ОКРАДЕ ТОЗИ ФОНД СЪС САНИРАНИЯ НА СГРАДИ , СЪС СМЯНА НА УЛИЧНО ОСВЕТЛЕНИЕ И СВЪРЗАНИТЕ С ТОВА СМЯНА НА ТРОТОАРНИ ПЛОЧКИ И АЛЕИ. КОЙ? КОЙ? КОЙ БЕ ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ?

закриването от Тях, а масрафа - от Нас. Хем няма да има ядрена централа, хем ще си купуваме ток от вън (където "баламите" румънци, турци и други строят централи) и ще ни цедат с цените, хем ще платим диш-хакь (ако не ме лъже паметта, след като са се наяли да им платим, дето са си хабили зъбите с нашите баници) и тъй - е.ания си е е.ан, а бития си е бит!

Сикаджията пак добре се е договорил. За половината от преждевременно закритите реактори (4 блока) България ще получи 30% от общите средства за закриването на 8-те реактора.

Я путлерастите как са наскачали да ръсят тъпотии. 4-те блока са отдавна с изтекъл проектен срок. Удължаването на един 440 МВт блок струва колкото и на един 1000 мегаватов. Т.е. 2,3 пъти по-скъпо на Мегават. Блокове 1 и 2 са с двустепенна защита и с ниска земетръсоустойчивост. Тяхното удължаване на практика е невъзможно. Но нека приемем, че всичко е наред и че дори не им е изтекъл проектния срок. Печалбата от 2000 МВт на година от 5 и 6 блок е около 150 милиона лева. За малките блокове има повече разходи на 1000 МВт мощност. Печалбата от тях щеше да е наполовина, но нека приеме, че е 100 милиона. Реакторите са спрени от средно 12 години. Т.е щяха да донесат печалба 1200 милиона или 600 милиона евро. Досега сме получили двойно по-голяма сума от ЕС видно от статията. Т.е. и още 10 г. да работеха щяха да работят само за разходите по затварянето си. Тези пари са ни спестени от ЕС. Т.е. затварянето им е от полза за държавата. Проверката може да се направи в друга посока. Произведената електроенергия от 1,2,3,4 е около 1400 МВт средно заедно с ремонти, презареждане и т.н. с печалба 10 лв.на МВт се получава: 14002436510 г.10 лева= 1,5 млрд лева или 750 млн евро. Т.е. очевадно е, че в случая, най-малкото, нищо не сме загубили от спирането. Към това обаче трябва да отчетем невъзможността за реализиране на такива количества без да си направим самодъмпинг на цените, т.е. спад на печалбата за всички производители, вкл и за двата 1000 МВт. блокове. Както по-горе споменах, обаче проекто живота на блоковете беше почти изтекъл и ако отчетем вложенията за удължаване, то не само нямаше да има печалба, а напротив щяхме да сме на загуба. В момента няма отчисление от печалбата и съответно не е включена в цената на Козлодуй сумата необходима за закриване на стари блокове и съхранение на горивото столетия наред. Това ще бъде поето от нашите наследници. Те ще изплащат "ниската" цена, която плащаме ние сега.

Абе кретен!!! Кой ти говори за удължаване на живота на реакторите!!! Говориме, че досега да бяхме построили 100 пъти АЕЦ Белене....И за това, че имаме готови реактори!! Които може да оползотвориме, и да осигурим енергийното бъдеще на България!!

Тъпунгер в случая става въпрос за 4-те малки реактора и консервацията им, както и на горивото. Белене е скъпо и напрактите ненужна мощност, която само ще натовари бюджета или цената за потребителите. В момента има свръхпроизводство. Микса е поне два пъти по евтин от цената на Беленкото производство. Твърде скъп паметник ще ни излезе. Имаме в момента 44% произведена електроенергия от АЕЦ, с Белене 88% ли ще правим - най-тарикатите ли ще сме? Що руснаците произвеждат само 16% от АЕЦ?

Всъщност най-нагло лъжете:)Нашите реактори бяха освидетелствувани от кого ли не и всички твърдяха че могат да работят още сума ти време... докато не се сетиха че Франция ще строи в Румъния конкурентни мощности, а това че в последствие проекта за разширение на Черна вода позъмръзна не омаловажава факта че нас ни прецакаха заради евентуалните чужди печалби.

Тази сума би нараснала двойно, ако бъдат взети предвид разходите по съхранението на старото гориво... Защото през 2010 ни сурвакаха с това: До четири години България да има ясен план как да построи и финансира постоянно хранилище за ядрени отпадъци. Това изиксва проект за евродиректива, който представи в сряда комисарят по енергетика Гюнтер Йотингер. Законодателството забранява на страните-членки на ЕК да изнасят ядрените си отпадъци в трети страни и ги задължава да ги погребват в дълбоки геоложки пластове, в хранилища с най-високите в света критерии за безопасност.

закривай ги.

че тези отпадъци се генерират постоянно? Не е толкова ефтина ядрената енергия!

Не разбрах, няма ли да имаме вече ядрена енергетика след 2020? По една сопа ще ни раздадат от ЕС и ще ни пратят да пасем овцете, това ли ни е бъдещето? Що за демокрация е това, щом една държава не може сама да решава кое е економически изгодно за нея? Аааа, ясно, back to USSR! Що не ставали мъртвите, нали знаете - да не им заеме някой мястото. ЕС глупостите си задмина и Брежневото време!

Да плащат Гоце, Станишев и Овчаров. ББ няма нищо общо с далаверата Белене.

Аре бе,той невинен,ти-тъп гербав трол

Това са глупости. 2.7 милиарда за закриване ! Че те при откриването струваха по-малко. Белене струва толкова, при по-голяма мощност. Явно някои правилни фирми ще усвояват средствата. Западни фирми, разбира се !

При строежа им България заборчня д 10 милиарда долара, отделно бяхме като в дискотека с режим на тока 2 на 2, за да изнасяме повече за да ги изплатим. 2,7 милиарда строежа? Как ли пък не!

Тиквата вместо да създава производство,съсипва създаденото и прави нови заеми,простак,простаци са и тези които го крепят.

После защо плоската тиква теглила 20 млрд заем? Еми ето защо има много разходи по закриване унищожаване и фалиране. Мутрата само това умее!

Къде си Куневицо да обясниш на чист бългаски език как пр..ба енергетиката на цяла една държава.....или сега си твърде заета с това да е....ш майката и на образованието?!

ни е нужна атомна енергетика, ама не знаете защо. В момента АЕЦ "Козлодуй" произвежда количества, каквито бяха непознати на соц-а. 70-80 % от тях се изнасят. Но не за да печели държавата, т.е. аз и вие, а за да печели др. Кадиева, например, защото била гениално умна и успешна. А истината е много проста. Ниската цена на ел. енергията от АЕЦ се формира като всички разходи, които са присъщи на това производство, включително съхраняването на радиоактивните отпадъци и закриването на АЕЦ, а и още много други, не се начисляват в цената, а се поемат от държавата, т.е. от нас - елементарно, Уотсън, крадат ни. Но не само те - имаме си Мариците, фотоволтаиците, ВЕИ и др. Но най-важното е, че си имаме успешни и богати червени паразити. Между другото защо не може да се коментира новината, че за банка Виктория са се явили 8!!! купувачи?

Къде пък ги видя "червени паразити". Банки, фондове, заводи, мини - всичко се владее от западняците. Да бяха "червени" - поне са българи. А те - чужденци !

да сте толкова наивен? Всичко, което иска мозък, за да се управлява по печеливш начин, наистина го продадоха на чужденци, но първо мина през тях по схемата: ние от държавата за жълти стотинки, а инвеститорите от нас - на реална цена. А чистите кражби и до днес са им монопол. Посочих име, чужденка ли е? А зад стотиците офшорки как разбрахте Кой стои?

Видяхме ги българските банкери фалираха 20 банки, а дори и наскоро фалираха КТБ. Всъщност червен паразит е н пъти по-страшен от който и да е чужд паразит.

ного си прост,но поне елементарното действие събиране можеш ли го? А поне да сравняваш кое число е п0-голямо или по малко?!? При соца имаше 6 блока с обща производствена мощност 3760 мегавата. Сега имаме само 2000 мегавата! Как с тези мощности произвеждаш повече малоумко? БаХти кретитата се навъдихте!

история за твърде умните от по-скромните: 1974 1975 г. влизат в действие първи и втори блок (по 440 мегавата); 1980 1982 г. работа започват трети и четвърти блок (по 440 мегавата); 1988 1993 г. въведени в експлоатация са пети и шести блок (по 1000 мегавата). Ще смятаме ли пак?

Сега Пръмова ще изригне...

Малко ли и се "отблагодариха" от БНП Париба? Не я мисли.

Да бе!!! На нас не ни трябва атомна енергетика!! По добре да си плащаме, за десеторно по скъпия ток, който ще ни продават европедалите от Гейсъюза!! Нали така бре, фагита!!! нямаме нужда от АЕЦ Беляне!!!

На вас ви трябват рубли и червени знамена и един комисар, който да ви продухва отзад!

А на вас европедитата...Една брадата Кончита, която да пее песнички от Евровизия, да върви пред вас, и вие да я еб......отзад:)

В днешния доклад се посочва, че в Козлодуй, както и в словашката АЕЦ "Бохунице", все още остава работа по събарянето на сградите, помещавали спрените реактори, за да може процесът да бъде окачествен като необратим. цитат а моият вапрос е засто триябва да се унистояват и сградите, могат да се дадат под наем на желаести за други нужди????????????????????

Ми да ги дадат на тебе. Тъкмо да ти се напълни мозъка с радиация та дано да почнеш да мислиш. Аман от некомпетентници, дето раздават акъл наляво и надясно.

Кунева да я осъдят за Държавно предателство !!!

Още не приключили въпроса със Белене , почна новата далавера ))

Тройният шлем.

Атомната енергия нито е толкова чиста нито е безопасна. В този смисъл стари технологии и реактори трябва да бъдат сменени с нови технологии и това отчисление трябва да е още с построяването на нови мощности. Тук проблема не е в закриването а в липсата на дългосрочна стабилна енергийна стратегия. Въглищните станции вървят на макс, неефективни фотоволтаици на специални фирми, непълно освободен енергиен пазар, нови атомни реактори без да знаем какво да ги правим. И най вече липса на иновации и липса на топки и умствен капацитет в управляващите да се изпробват революционни технологии които биха ни дали предимство пред съседите.

А отпадъците къде ще ги дявате?

Abu Talib

Пресктъпна политика.Само така може да се окачестви случилото се, така че да се прокара лесна продажбата на чуждите елекроцентрали с перките и волтаичните панели. За какъв чеп ни беше- да плащаме три пъти по скъп ток от този, произвеждан в Козлодуй ли? Ето това е видимото престъпление, още и защото има процент от комисионна.

и другите дето виеха срещу Белене да плащат. Не получиха комисионни за да рекламират АЕЦ-а и натовариха всички ни с 3 милиарда да плащаме за нищо. Ако беше построен Белене пак щяхме да плащаме, но в годините и щеше да има нещо наяве. А сега - "курац". Проклети да са Костовци, Маври и и простите им подгласници.

връзка има Костов с Белене, да те так.вам и ла.ното рашофилистично. Проектът Белене беше спрян още края на 1980-те години, защото България яко закъса и нямаше пари за капитални вложения.

stan_posta@

Белене беше спряна през 2014 г. Бойко се върна от инструктаж в Америка и се похвали даже !