За пръв път падна кредитният рейтинг на САЩ

"Стандард енд Пуърс" понижи кредитния рейтинг на държавния дълг на САЩ с една степен - от "ААА" на "АА+". САЩ обвини рейтинговата агенция, че е допуснала грешка от $2 трлн. при изчисленията си на бюджетните проекции, въз основа на които е понижила оценката си.

Обратно в новината

Коментари - За пръв път падна кредитният рейтинг на САЩ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ходи да се прегледаш при специалист - какви конспирации и митомании те гонят. Цял свят знае каво е ФЕД, дори и американците колкото и да са с промити мозъци отдавна са загряли за какво става дума но нищо не могат да направят.

Немощта е майка на незнанието. Могат но не искат. ФЕД със закон трябва да бъде отделен от държавата и да бъде спряно влиянието му върху държавната политика. Сега е над държавна институция определя политиката на ръководещата партия и президента. Обама зависи от него. Но не неправи законодателни политически промени и се оказа слаб реформатор, което ще му коства втория мандат.

ТОВА Е, СВЪРШИ СЕ! ПОЗДРАВЯВАМ ВСИЧКИ КУЛТУРНИ, ОБРАЗОВАНИ И ПРОГРЕСИВНИ ХОРА В СВЕТА. СВЪРШИХА СЕ СИЛИЦИТЕ НА СВЕТОВНИЯ САТРАП, НЯМА ВЕЧЕ КОЙ ДА НИ ВЛЕЧЕ КЪМ СРЕДНОВЕКОВНО МРАКОБЕСИЕ!

Дано да е скоро, да го видя, че съм дърт, мамка му демократска...

четохте ли вecтниk Teлerpaф от 7август2011г. стр.7 в профила във фейсбук е имало едва ли не мотивите и самопризнанията на единия от убийците....

Това беше предречено от Ванга..Дано не се сбъдне всичко,което е казала..

да!падат и ще пропадат. ж а л к о, че на долара писче:" на бога се н а д я в а м е" но не вярват в бога. каквито хората-такава и политиката: койото е жив ще види че още счте пропаднат... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

ДА, ама- НЕ! ДРУГИ пропаднаха завинаги преди 20 години...Тия лесно няма да пропаднат, защото съперници са им само Германия, дето носи на гърба си целия ЕС и Япония. Другите се крепят на лозунги, ура и наивници като теб.

Противниците им са самите тях и собствената им тъпанарщина и неграмотност...Е, и Китай

А откъде всички държави в света с подобни на долара валути (повечето) взимат долари, паудове, йени, или примерно мексиканско песо - отговорът е много прост - това са валути с ПЛАВАЩ курс, който постоянно "плава", т.е мени се спрямо всички останали. Курсът на всеки две произволно взети такива валути постоянно се променя в зависимост от редица фактори и най-вече от това кой колко изнася към другия. Освен това централата банка може да се намесва, като купува или продава собствената си валута за да регулира курса в известни граници, но това по принцип не се налага толкова често и се избягва прави в краен случай. Курсът се "саморегулира", това му е хубавото защото, ако страна като Гърция например започне да формира дефицит спрямо Германия, курса на драхмата автоматично пада, германските стоки (в марки) стават по-скъпи и гърците купуват по-малко от тях. Дефицитът се саморегулира. Това е и проблема с еврото - в рамките на еврозоната дефицитите не могат да се саморегулират и държавите могат да ги компенсират само със заеми в евро, т.е. практически чужда валута.

Що ми се струва, че пак си пропуснал нещо важно в лекцията си и си наблегнал на учебника по икономика: Политическия маньовър, който всяко умно управление прави и то в краткосрочен, среден и дългосрочен план. Един пример: Китайската епопея започна преди 20на години с политически решения от 2те страни, едно от тях бе "най-търговско-облагодетелствана нация". САЩ решиха някои тогавашни /временни/ икономически проблеми, но пропуснаха, че Китай е 1,4 млрд. човешка лавина, алчна за просперитет. Никой тогава не предполагаше, че Китай ще стане 2ра световна сила, дори бащата на "отворен-Китай" доктрината, Х. Кисинджер. Всъщност, предполагаше се Китай, Русия и/или Индия ще се сбият за територия /не толкова за пазари/. Днес, обаче глобално нещата не са така. Но САЩ продължават да харчат около 10x повече за въоръжение отколкото Китай + Русия, заедно.

Не искам да навлизам в дебрите на политиката, която естествено е в много случаи преплетена с икономиката и икономическата политика на държавите - просто темата е безгранична и неизчерпаема. Относно ФЕД и мита, че бил частен - - най-простият отговор е че ФЕД е на практика държавна институция, но включваща И частни елементи. ДЪРЖАВЕН с някои уговорки. Това е практически ЦЕНТРАЛНА БАНКА НА САЩ. Въпросът обаче е сложен защото в структурата на СИСТЕМАТА включва "частни" организации и институции, основно частни банки. Има и редица публични, не-частни компоненти. Това не е случайно - търси се БАЛАНС между частни и публични елементи и интереси. Самата система е създадена отдавна и е еволюирала/променяла постоянно. ФЕД функционира като част от правителството на САЩ - шефът му и целия Борд на гуверньорите се назначават от Президента, те са ПОЛИТИЧЕСКИ НАЗНАЧЕНИЯ. Отделно се одобряват от Конгреса. Изобщо ФЕД е необичаен, сложен и уникален в много отношение.

Впечатлен съм от степента ти на информираност,но това няма да и помогне на Америка !?

Ако сащ изчезне от картата на света, ще изчезнат и световните проблеми! Сега цял свят трябва да се интересува от техните проблеми... хайде, някоя атомна бомба или просто природата да се погрижи за тях.... Йелоустоун спи, но все някога ще се събуди!!!! Всички злини на света тръгват от сащ - последните 20 години няма война, която не е започната от сащ!

Верно ли? Ами какво да кажем за дверте войни в еьня, за Грузия, за Либия? Хайде пийни си хапчето и се успокой, за да не се гътнеш без време...

Това заплаха ли е? Внимавай много, защото като ме заплашват с "гътване" обичам аз да гътвам първи.... приеми го като предупреждение.

Войната в Грузия беше започната от Саакашвили по лично разпореждане на Буш...

Продължавам - войната в Либия беше започната от Саркози и Камерън по лично разпореждане на Обама, двете чеченски войни - от чеченците, с американско оръжие и пари

Да, ама нали божите избранници, прьснати по света ще останат? т.е. пак същото -:)

Какво им обясняваш на такива? Те са си със сталинисткото мислене че като затриеш човека и всички проблеми ще изчезнат. Сигурно норвежецът разстрелвал деца му е идола.

Надолу във форума се разгоряла дискусия- Що е ФЕД?! Ето една кратка формулировка: "Системата на Федералния резерв (известен също като на Федералния резерв, и неофициално като Фед) е системата на централните банки на САЩ. При използване на думата "Федерална", за да опише същността, всъщност не е част от Федералното правителство, но частна банка с акции, които са на разположение за закупуване на борсата..." ФЕД е създаден от частни капитали /подобно "Банк ъф Инглънд" преди векове/, за да контролира правителството /а не обратното/. Последното само държи там излишъка си /събран от налози/, ако го има. Бидейки частна организация ФЕД не е задължен да изпълнява нареждания на правителството. Исторически, ФЕД е този, нойто организира Голямата Криза от 30те на миналия век, както пък аналозите му в Европа- Банк ъф Инглънд и Дойчебанк са организирали т.н. Аржентински кризи около Първата Св. Война.

Истината е, че всъщност НА ПРАКТКА ФЕД е част от правителството и работи в постоянен и тесен синхрон с финансовото министерство и др. институции. ФЕД и финансовото министерство , "the Treasury" , са като двете лица на една и съща монета, или като двете ръце на един и същи човек - дори и ако вършат привидно различни и несвързани неща, те са всъщност напълно координирани и се подчиняват на мозъка (Президента и Когреса), който е общ за двете и определя политиката. Тоест, при все че ФЕД е формално независим, на практика изпълнява това, което иска от него политическото ръководство на държавата. Не би могло да бъде по друг начин.

Федералният резерв е създаден през 1913 с приемането на закона за Федералния резерв от Конгреса на САЩ и ратифициран от президента Удроу Уилсън. Той представлява изключително частна корпорация, чиято собственост няма общо с американското правителството. Федералният резерв има право да емитира американския долар. Тъй като Резервът е частна собственост, той предоставя на щатското правителство доларови банкноти срещу годишна лихва.

Те се разсърдиха на Дир и Юдея за България в статията за черният Петък. Дано веднъж кажат нещо вярно и си удържат обещанието да не пишат повече тук;)

Гледам "Икономист" се е развихрил и обяснил това онова, но не успях да разбера едно нещо. След като другите държави не желаят да получават валутата /примерно лев/, откъде България ще вземе Евро или Долари за да направи внос?!? А сега да помислим за УСА, те имат търговски дефицит, т. е. повече внасят отколкото изнасят. Ако напечатат толкова долари /а те вече са го напавили/, че никой вече не ги желае /въпрос на време е/ с какво ще правят внос? :-) :-)

Страните които непременно искат да трупат търговски излишък обикновено прибягват до фиксиран изкуствено занижен курс, типичен пример е Китай. Навремето това е правила и Япония - около 40 години курса на йената е фиксиран на изкуствено ниско ниво спрямо долара и Япония формира огромен излишък в долари (американски облигации), който до ден днешен си стоим макар че от началото на 90-те Япония под външен натиск въвежда плаващ курс. По принцип търговския излишък НЕ Е ХУБАВО НЕЩО за страната която го има, защото става зависима, заложник на "длъжника" си. Китай е зависим от САЩ, а не обратно, защото Китай има огромен, постоянно растящ куп с хартийки с потрети на мъртви президенти и нищо не може да прави с тях ,освен да ги трупа. САЩ, пък получават за хартийките си огромно количество ИСТИНСКИ СТОКИ, СУРОВИНИ И МАТЕРИАЛИ от Китай и всички други.

Най-смешото е, че дори доларите са виртуални - просто т,нар. "резервна сметка" в Федералния резерв. Всяка държава, която търгува със САЩ, не само Китай има такава във ФР - сметката естествено е електронна, просто стойност в паметта на компютър. Там доларите от търговския излишък на Китай могат да си седят во веки веков и да събират прах. Вместо това Китай предпочита все пак да печели някаква лихва и купува дългови облигации на САЩ - пак виртуално, пак са числа в компютър. Единственото което ФР прави е да прехвърли (електронно) някаква стойност от едната сметка в другата. В деня на падежа на облигациите, примерно след 10 години, ФР автоматично ги връща обратно в първата сметка, пак по електронен път, плюс съответната лихва. Това е всичко. САЩ не дължат нищо друго на Китай и могат да натискат копчето на компютъра до безкрайност. Реално, данъкоплатците на САЩ НИЩО НЕ ПЛАЩАТ и тази операция с ищо не затруднява държавата САЩ.

Тук си точен, но остава момента, когато САЩ решат да търгуват /истинска стока/, а не "сървиз" , или, както е в момента - Федералното правителство няма пари да плаща заплати на държавните служители. Какво става? Ами заеми, но с по-висока лихва, която по задължение се погасява, ако не - инвесторите бягат, не само от държавни облигации, но и от инвистиране в производствения сектор, колкото и малук да е той /в развитите страни: 12-18%/

А откъде всички държави в света с подобни на долара валути (повечето) взимат долари, паудове, йени, или примерно мексиканско песо - отговорът е много прост - това са валути с ПЛАВАЩ курс, който постоянно "плава", т.е мени се спрямо всички останали. Курсът на всеки две произволно взети такива валути постоянно се променя в зависимост от редица фактори и най-вече от това кой колко изнася към другия. Освен това централата банка може да се намесва, като купува или продава собствената си валута за да регулира курса в известни граници, но това по принцип не се налага толкова често и се избягва прави в краен случай. Курсът се "саморегулира", това му е хубавото защото, ако страна като Гърция например започне да формира дефицит спрямо Германия, курса на драхмата автоматично пада, германските стоки (в марки) стават по-скъпи и гърците купуват по-малко от тях. Дефицитът се саморегулира. Това е и проблема с еврото - в рамките на еврозоната дефицитите не могат да се саморегулират и държавите могат да ги компенсират само със заеми в евро, т.е. практически чужда валута.

Аз пък помислих, че ще питаш, добро ли е времето да си смениш маслото на колата.

Простата истина за САЩ е, че те са с две лица по отношение на всички останали: 1) технологичния мотор на света; 2) финансовия цирей на света. И поне засега нямат световна алтернатива - никой не си представя Китай, Индия или ЕС да изпълняват по отделно такава функция ... и извода е ... няма "оттърване", ще трябва да им плащаме борчовете -:)

Значи вече започваме да плащаме новите няколко трилиона! Пък после всички викат защо се увеличава бензина и всичко! Някой все пак трябва да плати сметката и познайте кой ще е?

сега трябва веднага да спрем да се занимаваме с такава рехава икономически, всъшност финансово държава за да не ни помислят че и ние сме въздух като тях

САЩ няма да мръднат,защото светът се разплаща с техните пари!Дотогава докато дойдат тугриците,все ще бъде така!Но...тугриците никога няма да дойдат!Най-много искатдоларът да падне Русия и Китай,но не магат да направят нищо,защото Русия свърши газта и нефта,а Китай е колония на САЩ-издържа се от това,че работят за САЩ!Само Уолмарт да спрат поръчките към китайските производители и "оризите"приключват курса!Единствената заплаха може да е Европа,но ЕС има доста слаба валута-Еврото,а страните им имат разнопосочни интереси!А докато се печатат долари,САЩ са непоклатими!

Време ти е да се събудиш ...

браво.E,те това е истината.мъка другари,мъка.........

абсолютно си прав щатите са непоклатими цял китаи разчита само на американс.маркет и не само те, европа отдавна са бита карта с марзела си, мизерниците в бг форумите да си пишат злобните коментари.само такива бг отрепки в щатите сам срещнала за всичките тези години които живея тук.

Сега ,след като им понижиха кредитния рейтинг,американците ще си го преместят от другата страна.Техните проблеми ще станат сериозни след 10-15 години,когато китайците завладеят американски дългови книжа за 7-8 трлн.$/ в момента са около 1,5 трлн./.Ние имаме проблем в момента- решихме да строим капитализъм ,когато той се разпада пред очите на всички!А сега ще ни бъде още по-трудно да се върнем назад,защото вместо руски ,ще трябва да учим китайски!

ха-ха, на там върви работата ... и вече не съжалявам, че не съм пътувал до Азия - американският континент вече е ре-колонизиран от азиатци както навремето е бил от индианците-чукчи

Що сме все така - на губещата страна?! :(

Ми допреди 22 години бяхме на печелившата. Ма алчност човешка и тъпота - всеки втори тук повярва на измишльотините за "американската мечта" и ябълките на Рокфелер - познатата инфантилна пропаганда и агитация на янките; всеки втори си помисли, че ше стане милионер "щото го заслужава", "уай нот" и щото нали ше "мисли позитивно"... То пък взе, че почна едно "Приземяване, приземяване, приземяване"...

Измамата Обама (2009) глдаите филма и ще ви стане ясно за какво е всичко това имаго в замунда

Всъщност, по интелект и динамика О'/и/Бамата е поне с 2 глави над предните двама дришльовци, бат' Билли /свирката/ и бай Буши /хурката/. Та, те и за това го назначиха за Президентин в тия смутни времена.

Е сега ще видят как се кара с 240 лв и си най стабилния в евр. съюз

За да обобщя (че взе да ми омръзва): Има ли някакво значение нивото на дълга, дефицита на САЩ, и могат ли те да фалират - абсолютно, категорично НЕ. Намаляването на кредитния им рейтинг е фарс и абсурд. Суверенни държави, които печатат собствена валута НЕ МОГАТ ДА ФАЛИРАТ И Е АБСУРДНО ДА БЪДАТ ОЦЕНЯВАНИ от кредитни агенции (въпросните 3 агенции са създадени от правителството на САЩ навремето). Има ли някакво значение колко е дълга и дефицита на Гърция, Ирландия, Италия и др. държави в Еврозоната и могат ли те да фалират. ДА, ДА и ДА - те точно това и правят, една след друга. Причината е, че са членове на един глупаво замислен, дефектен по принцип валутен съюз, в който те не са суверени на валутата, която ползват. Лошото е че и ние сме се запътили в същия капан.

Мерси за лекцията, ама надали някой от тея, дето имат нужда от нея, ще я оцени, да ти кажа. Те не са по четенето. Виж, ако им я изтанцуваш леко, по може да стане работата. :)

Няма защо, удоволствието е мое:-). А невежеството и глупостта са страшна сила, спор няма. За това сме (като държава и нация) на този хал.

Никой не твърди, че САЩ ще фалира, пък и така лесно, ха-ха. Но следват сериозни финансово-политически промени и навлизане по-дълбоко в текущата световна криза, вече не само финансова...изхода е неясен, освен, че бедните ще стават по-бедни, а богатите - по-богати /евентулно, ха-ха/

Дали ще фалират или не е по-скоро технически върпос. Половината щати са практически фалирали, така или иначе. Проблемът им е, че не могат повече да поддържат стандартна живот, който имаха. С колко надолу ще се коригира? Много надолу, според мен. Какво е да се "оправели щатите"? Според мен това отново засяга стандарта на живот на хората там и положението им на световна политическа и икомическа сила. Ако се замислишпо-сериозно и извън рамките на обикновен счетоводител, на всеки би му станало ясно, че няма, понеже днес положението е дрстично различно от 47-ма. Мястото за разликите няма да ми стигне. Всеки може да си открие множество и всичките не са в тяхна полза.

Добре казано икономист :)

Ако под фалит имаш предвид това, че няма да могат да изплащат задълженията си - прав си, не могат да фалират. Винаги могат да напечатат още пари. Обаче забравяш една подробност - те могат и да си напечатат пари, но някой трябва да се съгласи да ги вземе. А ако в един момент никой не иска да им приема боклуците, наречени долари, тогава няма да им остане нищо друго, освен да се топлят с тях. Както са правили германците през WWII. И тогава няма никакво значение дали са обявили фалит или не. Намаляването на кредитния им рейтинг може да е абсурд, но е факт, което е по-важно. Почти всички държави печатат собствена валута, като изключим тези в еврозоната. Наистина ли твърдиш, че те не могат да фалират?

Другият въпрос - защо тогава САЩ, или която и да било друга държава с "fiat currency" би имала нужда да издава дългови облигации - нима тя не може просто да създаде толкова пари колкото с и нужни? Разбира се, че може и всъщност дълговите облигации на САЩ (и другите подобни държави) са абсолютно неужни на финансовите им системи като средство за финансиране. Проблемът е в това че дълговите облигации са просто остатък от времената на "златния стандарт" -ТОГАВА те са били необходими на правителствата за да финансират разходите си. В наши дни те са по принцип ненужни (може и без тях), но се използват за две цели Първо, чрез тях централната банка регулира количеството (лихвата) на краткосрочни резерви в банковата система. Второ те се използват като ПОЛИТИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТ за влияние върху правителствената политика - именно това беше същността на т.нар дългова криза в САЩ и цирка по повишаването на кредитния таван там.

Ами да,обикновено такива неща се отразяват по-зле на България,отколкото на САЩ в случая...

Естествено обикновените хора веднага питат - ами защо тогава плащаме данъци, като те с тях на се финансира нищо? Напълно логичен въпрос. Причините са две. Първо, данъците създават нужда от валутата на първо място. Те ни карат да работим и да изкарваме пари, за да си плащаме данъците. Т.е. данъците са средство с което се създава необходимост от съответната валута в съответната държава. Второ, държавата използва данъците (като ги променя от време на време) за да контролира съвкупното търсене (покупателната способност) на гражданите, за да не могат да потребяват повече, от това което произвежда икономиката на държавата като цяло.

Повечето хора, когато разсъждават за държави с "fiat currency" и неща като "бюджетен дефицит" и "държавен дълг" допускат една фундаментална, огромна грешка - те правят аналогия между бюджета на отделен човек (себе си), семейство или фирма, и бюджета на държавата. Държавата е СУВЕРЕН и МОНОПОЛИСТ който СЪЗДАВА валутата.Тя няма нужда да има излишък или печалба. Тя харчи толкова колкото е необходимо във всеки един момент, като създава пари "от нищо". Хората, семействата и фирмите са ПОЛЗВАТЕЛИ на валутата, те трябва първо да я вземат от някъде и чак след това да я използват. Хората и фирмите могат да харчат или спестяват САМО ВАЛУТА КОЯТО ВЕЧЕ Е БИЛА СЪЗДАДЕНА (похарчена) дефицитно (предварително) от държавата им. Държавите с "fiat currency" НЯМАТ НУЖДА ДА СЪБИРАТ ДАНЪЦИ ИЛИ ВЗИМАТ НАЗАЕМ ЗА ДА ХАРЧАТ - ТЕ ПЪРВО ХАРЧАТ, А ЧАК СЛЕД ТОВА СЪБИРАТ ДАНЪЦИ И ИЗДАВАТ ДЪЛГОВИ ОБЛИГАЦИИ.

Точно заради това, в последното ти изречение, всички държави с fiat currency, които историята познава, са стигнали до пълен крах. Рано или късно всичко се сгромолясва. Пък дали ще го наречем фалит или нещо друго - няма никакво значение. Важното е, че обикновените хора ще го издухат.

не се вълнуваите,просто сложна политическа маневра на републиканския елит да изрита с шутове соцялиста негро от офиса,които си е наумил да фалира Aмерика в типичния модус операнди на всички соцалисти-цоцане цоцане цоцане, естествено няма да му се получи .Aмерика е велика и винаги ще бъде.поздрави

Да, де знаем, че ГОП са върха на петролната пирамида /и най-богати/, хем не щат да плащат високи данъци, хем не пускат на "либералното" банкерско еврейство /демократите/ да печата повечко зелена хартия /ФЕД/ и да подпомогне хартиената индустрия

трябва да имаш поне 10 милиона долара за да мислиш като републикнец... ти пица ли разкрваш в щатите :)

Америка безспорно е велика, но разбирането ти за ситуацията е смехотворно - просто поредица от глупави, изтъркани клишета, без връзка с реалността...много, много тъжно наистина!

да, бе да... тогава, когато обикновените американци спрат да си купуват дори ежедневната храна с кредитна карта ... Не знам, дали ви учат, колко е кредитния дълг на средноамериканско семейство, а частните фалити също си изплащат на банките по федерална програма.

ти си толкова икономист,колкото аз съм мелания тръмп.....замисли се малко защо една американска реитингова агенция сваля реитинга на собствената си държава, докато другите две го запазват-и какъв интерес има от това...........всичко е политика и пак политика, а икономическия претекст е едно допълнение........както казах целта на заниманието е само и единствено е да се изрита социялиста обама докато е време и преди да е нанесъл още повече вреда на америка, поздрави!

Три пъти ура за Теди и Америка! Най-великия паразит в историята, умиротворителя с ядрени бомби, демократизатора без капка акъл и културния кенеф на света! УРА!!!

Права си, Теди, долу достъпното здравеопазване и образование, долу социалното изравняване, да живее ултрадясната деспотия, алчността, мизерията, неграмотността, глупостта, пропастта между бедни и богати и неспирните войни в полза на шепата военнопромишлени олигарси!

Либия и Иран са единственото спасение за цивлизация та. Скоро ще теглим ножа на онова куче в Кадафи в Либия и после почваме миризливите иранци. Само така можем да си осигурим висок стандард и да живеем като цивилозовани хора през следващите 10-20 години.

ахъ, всеки знай, че капитализЪмЪ не го бива като затворена система - задушава се, а суровините са кът, а книжните пари - бол, ха-ха

Обама продължава процеса на трансформиране на Америка в нещо, което прилича на нацистка Германия, с подсилена Национална служба, местни цивилни шпиони, подслушване без заповед, погазване на Втората поправка (в Конституцията), FEMA лагери и военно положение. "Дресьорите" на Обама открито се обявяват за създаването на нова Световна банка, която ще управлява всички нации на Земята чрез въглеродни данъци и военна сила. Международни банкери целенасочено организират световно финансово претопяване, за да банкрутират държавите и им наложат Световно правителство. Обама планира да ограби средната класа, да съсипе пенсионните фондове и да федерализира щатите така, че населението да е напълно зависимо от Централното правителство. Президентът Барак Обама е само инструмент за изпълнението на една по-широка програма. Докато всички го осъзнаят, човечеството вече ще бъде в плен на господарите на Новият ред.

ти за буш ли говориш или за обама говориш??? ... но така е. те са куклите. и зад двамата стои алчноста която има много пари и власт... алчноста направи щатие и алчноста ще я разруши ... приказките за демокрация и свобода са бомбони за манипулация на масите... ха ха ха ха

Скоро ще се мръкне.Време е гостите да си вървят.Всеки от където е дошъл.Иначе колосалната измама,наречена демокрация,ще рухне направо върху главите им.

Третия вид е този на валута с фиксиран курс (спрямо някоя друга валута), т.нар. "currency peg", например китайският юан, който е фиксиран спрямо долара на САЩ. Това също е "дефектна" валута в дългосрочен план, макар че има и някои предимства (и различни вариации). Четвъртия вид, който е сходен с предходния, е валутен борд с фиксиран (към друга валута) курс - например българския лев. Това е може би най глупавия и лош вариант, който се използва само з изключителни случаи. Не случайно държавите използващи валутен борд в света се броят на пръсти.

Другият тип валути са тези, които са общи за някакъв валутен съюз, например еврото за еврозоната - те пак са напълно "хартиени", но държавите, които ги използват, са именно това - ползватели на валутата си. Никоя от тях по отделно не е суверен и монополист. Вместо това Европейската централна банка играе ролята на суверен и монополист и "печата" парите. Всички такива системи са "дефектни" по принцип. Всички те имат "вродени" недостатъци по отношение на предходния вид. Справки - настоящата криза в Еврозоната. В световната история няма НИТО ЕДИН СЛУЧАЙ на успешна (в дългосрочен план) такава система. Всички до една са се проваляли.

Точно такъв тип хора каквито изброи са най- харесвани от САЩ за елит в България!

Икономист- ти си единствения трезвомислещ човек който е писал в дир.бг за последните 5 години ,останалите са некви завистливци с по 2лв в джоба който само чакат някоя богата държава да има проблеми ,щото нали знаеш поговирката''Не е важно аз как живея ,а комшията да е по зле'' 90% Българите в България са бавноразвиващи се ..

Не е хубаво да бъдеш толкова злословен към собствения си народ. Името можеш да си смениш, но гените ти са български. Има кофти хора - българи, но не повече, отколкото в другите народи. Аз лично познавам много възпитани, интелигентни доброжелателни българи. Уважавай народа си, за да го уважават и другите. Не се срамувай да се наречеш българин, чуждопоклоннико!

Ние много добре сме се огледали и сме дифиренцирали вината си. Примерно: След като Болдуин Фландерски е "настанен" на хотел в Търново, масоните я Англия казват:Никога на Балканите не трябва да има силна държава. Последвалите Берлински конгрес под егидата на Бисмарк, Ньойският договор-1919, Ялта - 1945 (4 до 11 февруари), Малта - 1989 2 и 3 декември) са довели "Програмата на евреите Ран и Ът" до пълен "разцвет.

Иикипедия: На срещата на върха на крайцерът Максим Горки, акустирал на о. Малта се е състояла среща между американския президент Джордж Буш -старши и лидер на СССР Михаил Горбачов, като място, между декември 2-3 1989 г., само няколко седмици след падането на Берлинската стена. Това беше тяхната втора среща след среща, която включва тогавашния президент Роналд Рейгън, в Ню Йорк през декември 1988 г.. По време на срещата на върха, Буш и Горбачов СЕ ОБЯВИ края на Студената война, въпреки че, дали тя е наистина това е въпрос на дебат. Новини доклади на времето, посочено на срещата на върха в Малта като най-важна, тъй като 1945 г., когато британският премиер Уинстън Чърчил, съветският премиер Йосиф Сталин и американския президент Франклин Делано Рузвелт се споразумяха за следвоенния план за Европа в Ялта.

Те тия далавери почват около и след Втората Св. война -изтегляне на световните златни резерви към САЩ, и замяната им с книжни (днес - електронни пари, т.н. "банкови инструменти"). Най-добър пример са "петродоларите" - ценна суровина, петрол срещу хартия (и карат шейховете да си купуват я изтребители, я скъпи яхти, да върви търговията, де). Прав си, че последната фаза на процеса беше ускореното разпадане на СССР. но работата малко се "пообърка" с прогнозата за Китай, който не се разпадна, а стана втора световна сила.

Хората често се заблуждават че само доларът на САЩ е такава валута, но това не е така ПОВЕЧЕТО ВАЛУТИ ПО СВЕТА СА ОТ ТОЗИ ТИП - например британският паунд, швейцарския франк, японската йена, руската рубла, норвежката крона и десетки, десетки други. Повечето валути в света са такива.

вместо да се занимавате със САЩ вземете се огледайте в каква мизерна дупка живеете висчки в България,нито САЩ нито Европа са ви виновни че сте мързеливи ,завистливи некадърници.Каквато и оценка да имат САЩ пак ще са светлинни години преди България ......

Да, чудна държава са САЩ... Отишли едни хора в Америка и казали: А, нова земя! Наша е. Нищо, че там е имало цивилизации, по-развити от европейската, нищо че имало население, което си живеело там. Изтребили го и решили въпроса. Внесли роби от Африка и така нататък и т.н. Допреди тридесеттина години имаше истинска расова дискриминация в САЩ. Да спомена ли за многобройните войни, там където имат икономически интереси?! Или пък откъде тръгна финансовата криза, подпалила целия свят? Мислете! Не всичко в PRдържавата - САЩ е такова, каквото се представя.

Прав си както и us е прав но заключението е ясно. Америка винаги ще е ТОП в света и няма спор затова а us е прав като пише че българинът е мързел и завистта му е от земята до небето.

вместо да се занимавате със САЩ вземете се огледайте в каква мизерна дупка живеете висчки в България,нито САЩ нито Европа са ви виновни че сте мързеливи ,завистливи некадърници.Каквато и оценка да имат САЩ пак ще са светлинни години преди България ......

Точно такъв тип хора каквито изброи са най- харесвани от САЩ за елит в България!

Понеже разни хора явно се заинтересуваха от темата, а им липсват знания...да започнем отначало. В света в момента НЯМА НИТО ЕДНА ВАЛУТА обезпечена със злато/сребро (което е всъщност много добре). ВСИЧКИ валути в момента са напълно "книжни". 2. Т.нар. "fiat currency", от чист вид, каквато е доларът на САЩ имат следните характеристики -държавата е суверен и монополист по отношение на издаването и - имат свободно плаващ курс -не са конвертируеми в нищо друго освен в себе си -дълговите книжа на държавата се издават единствено в съответната валута Държава, която използва такава валута НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА ФАЛИРА В СОБСТВЕНАТА СИ ВАЛУТА, дори и теоретично. Тя винаги може да "произведе" неограничено количество от валутата си. Нито дефицитът, нито държавния дълг представляват проблем за подобна държава. Проблем може да бъде (поне теоретично) единствено инфлацията, но съществуват мощни механизми и средства тя винаги да бъде под контрол.

Ако правилно съм те разбрал, както книжната пара може да девалвира спрямо златото, така може да стане и обратното, ама все пак, ако не си играч на борсата, в какво би желал да гарантираш имуществото си не говорая за печалба а за минимална сигурност на активи

Другото, което държави, притежаващи облигации на САЩ могат да направят е да ги продадат на свободния пазар (прав им път, проблема си е техен, от гледна точка на САЩ) и да си купят ценни книжа на някой друг - хубаво, ама САЩ са най-големият "продавач" на такива книжа, в десетки пъти по-голям продавач от всички други взети заедно, без тях няма достатъчно предлагане на 100% сигурен държавен дълг, предлагането е по-малко от търсенето. Третото нещо, което Китай и всички други могат да пробват да направят, е да си "обменят" доларите на валутния пазар за някаква друга валута - никакъв проблем за финансовата система на САЩ, но практически невъзможно за осъществяване на практика, а и напълно безсмислено и губещо начинание за участниците

а, бе "Икономиста" нещо не ми се връзват на възел бъртвежите ти?! Самите те (САЩ) признават, че от всеки 1 $, похарчен от федералното правителство 42 цента са "на заем". Това не включва разходите на отделните щати. Нали за това беше цялата дандания в Конгреса - а не се вдигне конституционния таван за държавен заем - я няма (от 2 август) пари за заплати на държавни чиновници, войска, шпионски агенции, ... социални помощи и здравни осигуровки за бедните ( 40 милиона души), т.е. няма я държавата /ако разбираш какво е "държава"/. Това не пречи, разбира се /и там е част от проблема/ САЩ да са най-богати с частен капитал. Имаше напр. обява, че наличния федерален резерв в края на юли е около 80 млрд., което било с 2-3 млрд. по-малко от текущата печалба на Apple (iPod).

Чети нататък...

Какво от това, което е казал Икономист не ти е ясно? Ти изобщо разбираш ли коя е темата?

7. Що се отнася до "заплахите" на Китай или други, че виждате ли, ще си намерят друга резервна валута и - това е пълен блъф - САЩ никого не задължават да купува техни облигации и не им дължат нищо освен долари (които могат да създават без ограничения, от въздуха). Това че Китай и някои други държави притежават тези облигации се дължи основно на факта, че тези държави искат да изнасят в САЩ и да имат търговски излишък спрямо САЩ (което е много добре за САЩ). Такива държави могат да направят само две неща - или да трупат долари в кеш (все едно в разплащателна сметка), без лихва, или да купуват държавни облигации на САЩ и да печелят някаква лихва от парите си. И в двата случая проблема си е техен, а САЩ нямат никакъв проблем. Чисто теоретично, Китай и всички други биха могли да си купят разни неща с доларите си, но тогава трябва да намерят какво да си купят, да намерят продавач който е склонен да им го продаде и да се споразумеят с него за цена.

Да настроиш Китай и още половина свят срещу себе си не бих казал "Нямане на проблем"

Не се притеснявай, че никой не те иска да работиш като икономист - не е нужно да търсиш изява във форумите. Ела при нас в кланицата - търсим общи работници. След като ние операторите разфасоваме труповете на животните някой трябва да почиства и да изнася костите и вътрешнистите които остават и после да измива. Мисля, че може да се справиш с тази работа. Иначе само си губиш времето с икономиката.

С удоволствие ще изчета твоите разсъждения и аргументи...

Странни и непазарни образувания са тези РЕЙТИНГОВИ агенции. Това, че агенции са американски и че оценките им са СУБЕКТИВНИ е най малкият им проблем. Проблема който създават е свързан с техните оценки и НАДУВАНЕТО НА БАЛОНА чрез така наречената КАПИТАЛИЗАЦИЯ НА АКТИВИТЕ. В резултат от тяхното поведение закупените от инвестиционните банки ипотечни облигации достигат стойности надвишаващи десетократно стойността на заложените активи !!!!! СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА ТЕЗИ РЕЙТИНГОВИ АГЕНЦИИ ИНВЕСТИЦИОННИТЕ БАНКИ СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ЕДНИ ГОЛЕМИ НАДУТИ БАЛОНИ ГАРАНТИРАЩИ ВИСОКА ДОХОДНОСТ НА ИЗДАДЕНИТЕ ОТ ТЯХ ЦЕННИ КНИГИ !!!! Освен с офис техниката си тези инвестиционни банки като "Фани Мей" и "Фреди Мак" нямат нищо друго с което да гарантират плащането към държателите на издадените от тях книги. АМЕРИКА Е ДЪРЖАВА НА ФИНАНСОВИТЕ ПИРАМИДИ И НАДУТИТЕ ФИНАНСОВИ БАЛОНИ. Играта свърши Дойде време на изтрезняване. БАЛОНИТЕ ГЪРМЯТ ЕДИН СЛЕД ДРУГ.

че си напълно прав! Просто се вбесявам, като се затръшкат, че тоя рейтинг паднал, онзи се качил... Уорън Бафет щеше да е просяк, ако инвестираше, водейки се по рейтингите... А пък нашите шутове като почнат да вряскат по ТВ и злорадстват как на тая или оная държава рейтинга паднал (демек ние в БГ може да сме зле, ама и другите са тръгнали на зле) са направо жалки.

6. Всякакви сравнения на САЩ със Гърция или която и да било държава от еврозоната са абсолютно неуместни и абсурдни - страните от еврозоната НЕ СА СУВЕРЕНИ И МОНОПОЛИСТИ НА ВАЛУТАТА, КОЯТО ИЗПОЛЗВАТ. На практика те са само ползватели на обща валута (все едно че е чужда), не контролират "печатането" и. Всички те са в несравимо по-лошо положение от САЩ и нистина могат да изпаднат в дългова криза и дефолт - което е невъзможно за САЩ. Свалянето на т.нар. кредитен рейтинг на САЩ от страна на някоя кредитна агенция по принцип е безумие и пълна глупост, поради простия факт че САЩ НИКОГА НЕ МОГАТ ДА ФАЛИРАТ, но кредитните агенции, или поне Стандард и Пуърс, са се запънали да се покажат че са много "принципни" и виждате ли, третират всички държави "еднакво" и "справедливо". А причината за тази "принципност" е че агенциите отнесоха много критики заради съмнителните рейтингги които раздаваха преди кризата и сега са решили да се правят на страшни и принципни. Всъщност всички знаят че това е ала-бала и няма почти никакво практическо значение.

те точно такива "икономисти" докараха света до криза. "Никога не могат да фалират" - с нито един аргумент не можа да го подкрепиш това. С вдигането на лимита на държавния дълг просто си осигуриха свободата да издават още камари КУХИ документи наречени ДЦК. т.е. вдигнаха ограничението, което сами са си наложили в конституцията. Случайно да чу какво каза Пекин по въпроса? (най-големия кредитор на САЩ)

Чакам твоите аргументи...

че икономист е напълно прав! На тебе очите ли са ти, та не четеш многобройните аргументи на Икономист. Като фалират САЩ, кой ще насочи принудително изпълнение срещу тях, бе, клоун? Може би ще им отнемат самолетоносачите и ще ги продадат на търг? Просто се вбесявам, като се затръшкат, че тоя рейтинг паднал, онзи се качил... Уорън Бафет щеше да е просяк, ако инвестираше, водейки се по рейтингите... А пък нашите шутове като почнат да вряскат по ТВ и злорадстват как на тая или оная държаварейтинга паднал (демек ние в БГ може да сме зле, ама и другите са тръгнали на зле) са направо жалки.

... ако се поразрови човек в някоя новина отпреди 2008 г. в някоя статийка за Lehman Brothers, сигурно ще намери,че някой мастит "Икономист n" (където n е 1, 2, 3 и т.н.) със същата увереност е твърдял, че "... Lehman Brothers никога, НИКОГА, АМА Н-И-К-О-Г-А не могат ДА ФАЛИРАТ..."

Дерде Леман Брадърс, дерде САЩ?

4. САЩ НЯМАТ НУЖДА ОТ ЗАЕМИ за да финансират каквото и да било. САЩ НЕ ВЗИМАТ ЗАЕМИ ОТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ ЗА ДА ФИНАНСИРАТ РАЗХОДИТЕ СИ. 5. Т.нар. "дълг" на САЩ не представлява НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ ИЛИ ФИНАНСОВО БРЕМЕ за държавата. Разходите в бюджета на САЩ НЕ СЕ ФИНАНСИРАТ ЧРЕЗ ДЪЛГ, както може би им се струва на неграмотните. Правителството на САЩ първо харчи (виаги дефицитно), а чак след това издава ценни книжа за сумите които харчи. Това не е нужно на финансовата система по принцип, а е ЧИСТО ПОЛИТИЧЕСКО САМОНАЛОЖЕНО ОГРАНИЧЕНИЕ. В наши дни т.нар. "дълг" представлява основно инструмент с който Федералният Резерв контролира лихвата по краткосрочните резерви "overnight reserves" на банковата система

Ти ако си икономист аз съм арменски поп. САЩ нямат пари и издават държавни ценни книжа които продават по цял сват за да се финансират. И това си е чиста проба външен дълг

Велико икономисте "Смешко", моля Ви да обясните защо тези, които копуват ценните книжа всъщност ги купуват? Не си ли дават, според Вас, парите напразно? Или може би имат нужда от хартия. А всъщност според Вас кога си ги получават обратно (с евентуалната печалба)? Или според Вас ги даряват на администрацията на САЩ?

Наистина си смешник - всички държави издават ДЦК и това не значи, че нямат пари. Само бай Ганьо и неговите наследници имат самочувствие да се изказват по въпроси, от които нищо не разбират.

"Т.нар. "дълг" на САЩ не представлява НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ ИЛИ ФИНАНСОВО БРЕМЕ за държавата." Да, затова се разправяха толкова време в сената дали да увеличат лимита на кредита, затова се сринаха в четвъртък и петък борсите, затова им понижиха рейтинга. Никакъв проблем не им е дългът. Съветвам те да изкараш курсове за дърводелец - това е една добра професия. Очевидно за теб не е препоръчително да се занимаваш с икономика.

Така е като не знае човек чужди езици и се информира от Пижо и Пена на първия етаж. Дебатите в сената не бяха дали да се увеличи кредитния лимит, а след като се увеличи - дали да се вдигнат и данъците, за да го покрият. Защото в момента, както е казал Икономистът (ама кой да го чуе, то си требе акъл), САЩ проблем нямат. Данъците в хазната годишно покриват почти 20% от външния дълг. Държавните активи надвишават общия дълг на страната почти два пъти, а външния дълг - цели пет пъти. Външният дълг в момента е почти равен на брутния вътрешен продукт (който също е 14 трилиона, за сведение), за разлика от страни като Обединеното Кралство и Франция, където дългът е съответно четири и два пъти по-голям от БВП. За Ирландия, където е 11 пъти по-голям, да не говорим. САЩ нямат проблем с излизането на кризата, това не е като вие да не можете да си платите кредитната карта.

Айде малко обяснения - очевидно е, че практически всички пишещти тук не са наясно с основни положения в икономиката, финансите и банковото дело.- съответно не разбират същността на ставащото 1. САЩ са СУВЕРЕН и МОНОПОЛИСТ на валутата си - те могат, условно казано, "да напечатат" колкото си искат долари, по всяко време, без да питат никого. 2.Валутата им е от типа на т.нар. "fiat currency", със свободно плаващ курс и е неконвертируема (в смисъл че държавата няма задължение да ги конвертира в нещо друго, освен в долари). 3.САЩ НЯМАТ дългове в чужди валути. Съответно САЩ НИКОГА, АМА НИКОГА не могат да фалират или да изпаднат в дългова или ликвидна криза като Гърция, Ирландия или Италия.

В голяма заблуда си. Нека ти разясня някои основни положения. 1. САЩ нямат собствена валута. САЩ използват за национална валута долара. 2. Доларът е собственост на частни лица и тези частно лица го предоставят на правителсвото на САЩ като заем срещу държавни облигации. САЩ няма никаква власт въвху долара - само лицата на които той принадлежи решават колко да емитират и колко да печатат.

На мен, като минувач не ми стана ясно на кои точно частни лица е собственост долара? Печатниците на които се печатат доларите в такъв случай на кого принадлежат? И последен въпрос - като си обущар, защо не си гледаш обущата?

Да бе, ама ако няма кой да им купува дългът, а и ако останалите народи просто спрат да вземат долари срещу износът си в САЩ - тогава се получава хипер-инфлация. (Точно защото долърът е flat currency и от 1975 г. не е обезпечен с нищо.) Та на това положение ти ако искаш му викай фалит, ако искаш недей. Хипер-инфлацията обаче води главно до обедняване на населението - което е много по-кофти от така нареченият "дефолт". И само между другото - това не е първата валута на щатите която е на път да изчезне. Също както Федералният Резерв не е първата им такава банка. Предните няколко (валути и банки) са изчезнали по подобен начин, макар и в далеч по-добри времена.

Краят! Това е скрит "MATCH BALL" за противниците на US$ !

Интересно какво му беше досега положителното на дълговата криза в САЩ и как тя влияеше благоприятно върху нас, преди да падне рейтингът. Аман от никому ненужни икономически анализатори!

Нали и рейтинговите агенции били манипулирани от американците?

Когато пишеш "американци" е толкова неясно, че се налага да гледаш един американски филм. -------- Рецензии: Джордж Тон (Руди Пайпър)е строителен работник, търсещ работа в Лос Анджелис. Случайно намира чифт специални очила. Открива, че когато ги сложи, е в състояние да види света такъв, какъвто наистина е: хората са засипвани от медиите и правителството със съобщения като "Остани в сън", "Без въображение", "Изпращане на компетентния орган". Най-страшното е, че той е в състояние да види, че някои обикновено нормално изглеждащи хора, в действителност са грозни извънземни, които отговарят за мащабна кампания да водят хората в подчинение. Филма през '80-те беше известен под името "Те са сред нас". ------- Сега, в zamunda.net, този филм се намира под заглавието "Те живеят" - They Live (04. 11. 1988 г.)

"Новата Юдея" е създадена на 4 юли 1776 година. Там на два пъти в тяхната история става така, че правителството не може да си печата парите. Последният президент, осмилил се да промени система на "Правилникът за управление на модерните пари" е загиналият на 25 ноември 1963 година Джон Фрицджералд Кенеди. С фалирането на банка "ФЕД", създадена на 13 януари 1913 година ще се разпадне и "империята долар".

Абе, докога в тия медии няма да разберат, че в ам. английски "трилион" означава билион (т.е. единица с дванайсет нули), а в британски английски означава трилион (единица с осемнайсет нули). Разликата не е никак малка. Що за устойчиво невежество???

Преди да обвиняваш, първо си направи елементарна справка. link

Правилното число на български е трилион 1 000 000 000 000. Виж link

На български няма дума билион. Има милиард, който отговаря на английския билион. Следващото число и на български, и на английски, е трилион, с 12 нули.