62 процента от младите българи живеят с родителите си

В големите градове у нас 6-8 души живеят в двустаен апартамент от 60 кв.м.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Със скъпи разходи за поддръжка и консумативи, със малки заплати, къде да живеят?

62 процента живеят с родителите си, а 38 процента от младите живеят в чужбина.

Сбъркана им е сметката на тези. 15- годишните са деца в 8-ми клас, абсолютно нормално е да живеят с родителите си. Продължавайки да учат до 12-ти клас, още живеят при родителите си, т.е. нормално е да са на 20- тина години когато напуснат мама и тате. От тук тази 'иформативна' статия става безсмислена и дори глупава. Диапазона трябва да е 20-30, а не 15-29.

Ами влагат си хората парите (които имат) в недвижими имоти в столицата и това е. По селата хората са напуснали и са се преселили в градовете и те така. Какво чудно и неясно има?

...а останалите 38 процента живеят с дядко и бабка !

Теглете заеми пичове..ипотеки мн ще ви стане хубаво!

Затова ли е пълно с празни апартаменти в столицата и с къщи по селата?

Ами държавата смешна да направи нещо, виждали ли сте колко струва едно жилище, нормален двустаен апартамент? хмм? 70 хиляди Евра, в някой средно-статистически квартал, в най-добрият случай! Ами за да го обзаведеш, да плащаш сметки, да си купуваш храна, да не говорим за нещо да си позволиш като лукса да си купиш дрехи или пък да имаш МПС! За деца не ми се мисли, ако трябва да отглеждаш! Ако искаш да си купиш апартамент, три поколения роб трябва да бъдеш на някоя банка, това е реалноста. А наемите също, виждали ли сте? Викат двустаен на едностаен, тристаен на двустаен и така на татък, за умряло студийце, тип обзавеждане ИКЕА искат по 400-450 лева+. Заплатата, която средно се взима е хиляда лева. И последно, селските тарикати винаги купуват жилища, щото ги мързи да измислят как да изкарват пари без да работят, и така се получава един излишък от жилища в едни хора, а други се тъпчат на една място като скариди в буркан. И тЕ така.

Империя 5 века не е била Истамбул а София дървена филология.

Ами къде да живеят 15 годишните бе дженджери европейски? Даже нямат право да работят на тази възраст.

Ами с големите си заплати, какво да направят друго???!!!

стани и ти селски тарикат, и си купи жилище! дори няколко!!

Е как така? Нали се пише че има много необитавани жилища, дори и в центъра на София. Защо не си купят ами живеят на тясно не мога да разбера.

Ами ще си намерят 2-ра, трета работа, както е на запад !

При комунизма държавата строеше жилища, ама тая свърши вече. Като разбираш толкова, взимаш тухли, мистрия градиш, мажеш, Ел, ВиК, и се нанасяш.

Така се получава защото сме много богати. Ако в едно домакинство не влизат няколко заплати, то не може да оцелее с тия мижави заплати. Естествено, че всеки иска да живее самостоятелно, а родителите ни като се пенсионират да ходят по екскурзии и на круизи, но уви.

На мен лично ми трябват поне 5-6 апартамента, за да живея нормално. Един за спане, Един за фитнес, Един за гости, Един за офис, Един да си слагам нещата......

Повече са.

Тарикатчетата дето са ми сложили минус, като стане дума за работа и почвате да се скатавате. Кой да ви прави жилищата бе, баламите свършиха вече !

Кво му е странното !!! Хранят те , перат те , работиш от дъжд на ветър , търкаш билетчета и чакаш милионите . И като станеш на 30 ставаш протестър , щото държавата ти е виновна .

Журналята пак почнаха да претоплят старите манджи. :)) А другата седмица ще има ли новина ,че няма балон на пазара за имоти ?

Управителят на БНБ го каза в неделя сутрин по БНТ - който има малко акъл - ще се сети...

До точно: Бил съм на запад, работех по 16 часа на денонощие, на две-три работи, за да си платя сметките. И другите западняци бяха като мен !!!!

Живеят с родителите си, защото така е по-лесно. Друг да готви, чисти, плаща сметки. Живеят с тях, защото ги мързи в червата, цял ден спят, цяла нощ пият с парите от на баба си пенсията, устата- големи, на лице- нищо не свършено, неграмотни дървени философи, ръчичките им отрязани, па- наврени отзадека. Търтеи и хаймани. Национална лотария, Фейсбоклук, кафе, бира, татуировки, трева- това е животът им. Негодна пасмина.

Ако трябва да сме прецизни, в статията пише, че 62% от българите на възраст между 15 и 29 години У НАС, тоест в България живеят с някой друг (със семейството си). Тук българите (от същия възрастов диапазон) в чужбина изобщо не са включени!

Тогава не ходи назапад. Кой те кара? А жилища се строят според условията. Тук преди тези на МВР ги строяха затворници.

Една от причините, сегашните млади да не стават за нищо.

Ужас това е ужас

Да, точно така е, а да не споменавам, че ако искат информацията им да е коректна, би трябвало да включат ВСИЧКИ българи (в този възрастов диапазон), имам предвид и тези в, и тези извън България! Защото те също са българи! И най-важното - ЛИПСВАТ ИЗВОДИТЕ ОТ ТАЗИ СТАТИСТИКА, А ВСЪЩНОСТ ТОЧНО ТЕ СА НАЙ-ВАЖНИТЕ! С две думи - слаба оценка!

sawo

8 човека в двустаен? Сами се сетете кои са това...

Браво!!! Точно казано.

sawo

Така е - на 15 още живеят с родителите си...

Истанбул се пише, пич! Очевидно и твоята филология е малко дървена ;)

един за сране?

Така е защото доходите са ниски ,а лихвите по кредите както и данъците и всевъзможни измислени такси исметки са високи колко хора живеещи сами може да си платят на свещената за общината топлофикация и нужно ли е да купуват жилища когато се задава нова криза

Аз и не искам да ходя на запад вече, защото се оправих имотно, и никъде не мърдам вече. Въпроса беше за тия които имат нужда от жилище. Отговора как е на запад - 30 годишна ипотека, и бач на 2-3 работи.

Животът под наем у нас и в някои европейски страни са коренно различни неща. Там има много сгради, които са на един собственик и са 100% под наем. И изглеждат по-добре от нашите със 100% живеещи собственици. Няма "този съсед не плащал за половин година, как да съберем пари за ремонт на асансьора и т.н.). Има си договор, поддръжката е включена, като не плащаш изхвърчаш. И понеже собствениците търсят разумни нива на печалба наемите са приемливи за техния стандарт на живот. Има и по-евтини, малко мизернички сгради в по-мизерни квартали, има и скъпи луксозни жилища. Обзаведени, необзаведени за всеки вкус и за всякакви финансови възможности.

Кои са младите, кои са старите и къде живеят/в БГ или навън/- ето това не става ясно от статийката.До 50 години си почти млад и ако живееш с родителите си /над 80 годишни/-няма проблем.Въпросът е колко от тези 80 годишни родители са още живи/тоест ,трябва да са преживели "прехода"/.Като се замисля ,майката на Банев е от тази група, ама тя не е издържала много сина с пенсията си.А е имала и друга работа жената - да ходи на Общи събрания на разни АД-та и ООД-та, където е писана като член на Надзорните съвети от синчето й.Така че той не е живял с нея,защото не е имал това свободно време.Младите сега живеят с родителите си/ако имат живи и платежоспособни такива, разбира се/по линия на най-малкото съпротивление.Нерядко самите им родители не искат да ги дават за "роби" на новоизлюпените капиталисти,нито да ги хвърлят в неизвестността-тоест в емиграция.Това обаче се отнася за свързващите двата края родители.Ако последните не са такива-нищо не може да спре младите по пътя им към Терминала.Политиците ,че не мислят за младите/ако не са техни низходящи/, е безпощадно ясно отдавна , но така им е наредено отвън.Много стара е идеята на т.нар. Запад България да я няма на картата.Но ,както винаги , и сега ще ударят на камък.Не се гаси туй , що не гасне , както е казал народния поет.

Аз не съм ходил "на Запад", аз съм "на Запад" и живея "на Запад" вече над две десетилетия, работил съм (в началото) и на две места, но това бе основно за да помагам повече на мои близки в България, а и да се компенсира "изоставането" с останалите америанци. Сега работя на една работа, и понеже говорим за материалната страна на въпроса определено съм в много по-добро финансово положение в сравнение с почти всичките ми колеги (и съседи) например. Първата си къща например изплатих предсрочно - вместо за 30, за 15 години, като по този начин спестих сериозна сума - десетки хиляди долари, които основно отидоха ... пак в България... Така че не е много сериозно всички да се поставят под един знаменател (имам и други познати българи, които се справят доста добре и дори отлично - отново - говорим за финсовата страна на въпроса! Всъщност като се позамисля, аз поне не познавам българин тук, който да няма поне средния стандарт.

Само при комунизма беше 8 часа работа, 8 часа лично време, 8 часа сън. При демокрацията това не важи.

За това не му трябва. За това му служи форума на дир-а:)

Дайте им сега на евронещастниците и по едно държавно жилище. Безплатно. После се чудете, защо кадърните българи не искат да хранят паразити и бягат.

За сравнение в Кипър първия апартамент на младо семейство 50% го плаща държавата, освен това младото семейство получава от държавата 40000Е безвъзмездно. Това е само част от социалната политика. Тука вчера гледам хиляди модерни камиони и фадроми изпълниха София и хоп на момента парламента им глсува един МИЛИАРД и половина евро и се завърта отново старата схема - банкери, инвеститори и строители на хорото, вече богати и пребогати но искат още повече пък и стачкуват ! А за младите хора гласува ли се нещо ДАМИ и ГОСПОДА парламентаристи?

При мръсният комунизъм това не беше така :( Лоша работа е било тогава! Семействата са живеели основно разделени младите отделно... Потресен съм! Процента тогава със сигурност не е бил повече от 25%.

Абе то като се замислиш, 19-годишните са още ученици. Къде да живеят?

Човек живее според стандарта, който може да си позволи. Като не можеш да си позволиш сметка за парно, ще идеш да живееш в къща без парно. И по полека с определенията. Нещастник.

до info: Значи като млад си работел на 2 работи, ама тукашните млади не искат и да чуят за втора работа, съдейки по минусите. И после като идат на запад почват едни приказки глей къде са те, и къде сме ние.

Да, така е. С една забележка - "наемите са приемливи" не "защото собствениците търсят разумни нива на печалба", а просто защото има "свободен пазар", тоест свободна конкуренция и тя регулира пазара и "изхвърля" твърде завишените наемни цени, и ги "приземява". А и държавата има социални политики, които също играят подобна роля за различни категории граждани, които получават помощ за жилищните си нужди, когато става дума за първо жилище в което да живеят...

Всеки собственоръчно вдигаше къща поне на три етажа. Да има по етаж за всяко от децата. Да не се мъчат!

Преди на 15 години учехме в други градове и живеехме в общежития без мама и тате, а на 18 ходехме в казармата за 2 или 3 години + задръжки от 3 месеца пак без мама и тате.