Коментари - 444 дни в плен - американската заложническа криза в Иран (архивни снимки и видео) | Днес.dir.bg

444 дни в плен - американската заложническа криза в Иран (архивни снимки и видео)

Техеран плати скъпо за дързостта си, но властта на ислямските духовници остана непоклатима и до днес

Обратно в новината

Коментари - 444 дни в плен - американската заложническа криза в Иран (архивни снимки и видео) | Днес.dir.bg

Коментари

Там ли беше великата първа мисия на новосъздадените Делта Форс, дет им се счупиха хеликоптерите на път за там?

счупени самолети и хеликоптери има и е имало. дори фалкона се беше счупил! дори великият Юрек Гагарян умира при такъв инцидент. За това да не се радваме на такива инциденти с умрели хора

А великата мисия на спецназ ,,Вагнер”? Къде завърши?

заложниците бяха освободени защото циркаджията от Тмпико Илиной спечели изборите и цру беше подготвило нещо страшно. ако джимито беше спечелил втори мандат иранците щяха да продължат да се гъбаркат. но при циркаджията заложниците бяха освободени точно на 20 януари, денят в който официално Рейгън влиза в белия дом. джимито остава по-скоро като герой във вицове и анекдоти отколкото като сериозен президент. още помним вицовете за люунид брежнев и джими картър. четири години не чух нито журналист нито официални лица да го нарекат джеймс картър. той си остана джимито

Много лъжи тука бе ! Всичко е копирано от американски източници. Тюлените от некадърност се самоизпотрепват при акцията. Даже прахоляка който хеликоптерите сами вдигат при кацането си наричат пясъчна буря !

има ли хубав филм на тея теми

"През 1975 г. Пахлави отменя многопартийната система и обявява, че Иран е "възкръсваща" държава с една партия, подобно на СССР и Ирак. Той създава и тайната полиция САВАК за борба с дисидентството. А пропастта между бедни и богати става огромна. Милиони иранци в селата живеят под границата на бедността, докато малък елит тъне в охолство. Същевременно Пахлави води постоянна политика на модернизиране на икономиката, включително на аграрното производство." "Пахлави влиза в остри противоречия с ислямските фундаменталисти, което в крайна сметка води до Ислямската революция." Двете изречения в два абзаца един до друг си противоречат. Авторът се опитва да удари акцент, че едва ли не ислямистите са взели властта ей тъй. А отгоре си е написано директно, че тоя Пахлави си е спретнал псевдо-фашизъм на подобие на Саддам Хюсеин в държавата и просто са го изритали като мръсно коте. А Иран са искали парите, които той е заграбил, офейквайки като бит п.......с от държавата. Естествено, още тогава чичко Сам е дирижирал нещата и това, което се е полагало на народа на Иран е нямало как да бъде върнато, но поне са успели да вземат нещо. Като извод може да се наложи оправданата омраза на иранския народ към САЩ. Няма как САЩ по това време да подкрепят сатрап като Саддам Хюсеин да избива невинни в Иран, и после да ги обичат. Колелото на живота се върти - империи изгряват и залязват. Правиш ли лошо на народ, който нищо не ти е направил, рано или късно ти се връща и някой друг ще го направи на теб. Лошото е, че невинните го отнасят, но елитите доста често плащат с главите си! 75 години от гледна точка на историята са едно мигване, а тогава беше времето, когато един като тоя Пахлеви свърши в един бункер застрелян с туба бензин до него.

Иран преди ходжите - модерна държава , с добри връзки със Запада , светско общество Иран при ходжите - пълна ислямизация , държава-затвор за своите граждани , с управляваща класа - духовенството и слугите им ( пазители , пфу... ) , амо факта че са богати на въглеводороди ги спасява от тотална разруха , нещо което не можа да се избегне във Венецуела. Иначе като чета мурзилките - голям кеф е да живееш под ботуша на ходжите , важното е да съхраниш анти-американският и въобще анти-Западен плам , добре е да си стоиш в Средновековието и да си правоверен шиит..... Също така да бичиш милиарди долари за въоръжаване на терористични организации из Близкият Изток , цел - унищожението на Израел , а народа ти - кучета го яли ! П.П очаквам сега мурзилажа да скочи и да почне да убеждава какъв Рай е в Иран...също както бил в Либия ( Венецуела,,Куба,КНДР - гордо гладуващи комунистически,антиамерикански държави )

Иран преди ходжите, през 1953 г., е светска държава с демократично управление. След намесата на ЦРУ и британските служби Иран става светска диктатура, което разкрива пътя пред радикалния ислям. САЩ имат много, много грехове в близкия Изток. Такива грехове има и Великобритания, такива грехове има и Русия. Няма невинни велики сили по отношение на тоя регион.

Тодор Живков и Шаха на Иран Мохамед Реза Пахлави бяха много близки. Твърди се, че голяма част от най-скъпата и сложна отсечка на а/м "Тракия" е построена с пари предоставени от Шаха. Помня тогава иранските ТИР-ове бяха най-новите и най-хубавите. Всичките американски основно от марката "MACK". Дори камионите на западноевропейските транспортни фирми не можеха да се мерят с иранските.

Има едно просто правило, което важи и до ден днешен, "На всяко действие има ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ" или действията на САЩ в Иран са получили закономерните противодействия от Иран или както е писано в Библията "Който сее ветрове, жъни бури". Това е от мен.

Не щели про-американско правителство - а получиха ходжите. Жените без изключение ги забрадиха. Колосално количество хора загинаха по време на ирано-иракската война - а много просто избягаха. даже и в България!!! Всичките ресурси на държавата са насочени за разпространение на шиитската версия на исляма при съседите (да напомня - само в Иран шиитите са мнозинство - навсякъде превес имат далеч по-умерените сунити). Щиитската версия на исляма предвижда всички хора по земята да станат шиити - и това в момента е държавната цел! И най-важното - хората живеят лошо - въпреки всичките обещания на ходжите... Забавното е, че от всички страни, богати на петрол, сравнително добре живеят само Емиратите и донякъде Катар. иначе: - В Русия крадат. - Във Венецуела строят социализъм - В Саудитска Арабия правят перестройка - ама засега само се излагат. - И разбира се иранците разнасят шиитизма. Едно от малкото хубави работи, които направи онзи ГЛУПАК Тръмп беше, че сецна иранския устрем. Ще видим обаче какво ще е развитието.

Ти сериозно ли мислиш, че сунитите са умерени?! Според мен е точно обратното, шиитите изповядват далеч по умерена версия на исляма от сунитите! На практика почти всички терористични актове на ислямисти след втората световна война са извършени от сунити! Доколкото шиитите са извършили някакви терористични актове, те винаги са били като самоотбрана, или като отмъщение за нещо, извършено срещу тях! Ал Кайда, ИДИЛ и талибаните са все сунити, и са врагове на шиитите! А "проамериканско правителство" за Иран означава колониално правителство, като американските корпорации да крадат природните ресурси на страната, като от това имат полза само те и шепа продажници, близки до колониалното правителство! Всяко друго национално отговорно правителство е по добро от това, а "ходжите" се справяха нелошо с икономиката на страната, докато САЩ и техните васали не им наложиха икономически санкции! Между другото, ако на САЩ останалият свят им наложи санкции, подобни на тези срещу Иран, до месец най много американците да са свалили правителството си, и да са готови да изпълнят условията за вдигане на санкциите срещу тях!

Интересни двойни стандарти. Постоянно Западът плюе по ислямския (шиитски) режим в Иран. Същият ислямски (сунитски) режим има в Сауд.арабия. Него обаче Западът и САЩ не го плюят. Той не е реакционен, не е средновековен, не е терористичен. Там смъртните присъди не са антихуманни, там не ги безпокои липсата на демокрация, липсата на избори и на политически партии. Явно разбиранията за "демокрация" зависят от това дали една държава ти е "приятел"(сателит) и ти купува скъпите оръжия, или не.

Интересно питанье. Казва се дипломация.Със помоща на дипломацията САЩ успяват да накарат ултраконсервативните управници на Сауди да ограничават фанатизма и да блокират средствата които получават за ,,черното злато”да бъдат инвестирани не във войни и тероризъм,а във строителство и бшзнес фондове. А Иранскияислямофашистки режим и клемълдкия необолшевишкофашистки хвърлят милиарди за война и терор

Това, което не пише в статията е, как идва на власт шах Мохамед Реза Пахлави. Това става след като ЦРУ организцира преврат през 1953 г. и сваля демократичното правителство на премиера Мохамед Мосадък. Тоест шахът е човек на Америка и Англия. После пак САЩ насъсква Ирак и Садда да нападне Иран през 1980 г. Демек всички каши там ги забърква Америка.... до ден днешен е така. Слага марионетки, после ги сваля и слага нови... От това страдат и иранци, и иракци и други народи.

Може да се добави следното: 1. Ирак напада Иран под давлението на САЩ. Тогава Саддам беше "наш" човек. Какво стана после? Обесиха го, защото беше ненужен 2. Кюрдите бяха едни от най-активните в борбата срещу "Ислямска държава". Какво се случи с тях? САЩ и Тръмп ги предадоха, защото си свършиха работата и Ердоган се оказа по-ценен. 3. Кой свали законно избрания президент на Чили, Салвадор Алиенде? Ген. Аугусто Пиночет, с мощната подкрепа на "братското" ЦРУ. И който после беше съден от испански съдия заради престъпления срещу човечеството.

Жалки и страхливи кравари. редник насраян.

Кой каквото и да Ви разправя, щом са намесени Щатите става дума за пари... (в случая за петрол) И не само янките, всеки си гони интереса по света. Всички държави са едни и същи, принципа на контрол е един и същ, целта е експлоатация на масите. Различни са само лозунгите. Едните говорят за закони и демокрация, другите за правдност и мъченици, но целта е една, данъкоплатците да издържат върхушката. А, върхушката си поддържа армия да я пази от чужди върхушки и полиция да я пази от народната любов. Пък има ли враг, още по-добре - той е виновен я за атетат, я за санкции

"Различни са само лозунгите. Едните говорят за закони и демокрация..." (цитат) А у нас какви са лозунгите? ГЕРБ няма алтернатива; Боко е по-, най- и т.н. , управлението е "стабилно"! Така ли е в действителност, след като всяко начинание на правителството след повече от десет години управление се оказа ПРОВАЛ!!!

Ние нефт нямаме, ама пак сме подчинени на американците. Нашият тиквун пак го командва жена (Козяк), щото знае 8 езика и даже баница се научи да върти. Е, не е красавица, ама това е положението. хе-хе

Дано Баце вдене казваш, ама едва ли.

Да, от много голяма полза ще му е на Боко таза статия, дано вдене.

Няма сак да вдене. С тая самотна мозъчна клетка. И с тая лакомия.

И в Русия е същото. Комунистите са като мюсюлманите.

Те и тука са същите!

Дано някой прочете на Борисов тази статия, от полза ше му е.

Съмнявам се, че може да се концентрира и да я изслуша цялата, колкото и къса да е!

Боци не е само на американците, четете разсекретените документи за него от уикилийкс. Назначен е от руснаците. За жалост в България големият проблем, е че има твърде много чужди интереси насочени срещу българските национални интереси. И Баци е готов да го обслужи всичките угаждайки на чуждите и затова е там където е....

Лелеле наистина ли една снимка струва 300 лева? Дано да имате пакет с отстъпки, щото иначе препоръчвам да се върнете в стария формат и със спестените пари да наемете журналисти

Никога ! Дори ми е противно , да си мисля ,че в 21 век живеят подобни хора .Пълни нещастни !

21 век не е толкова различен от 16-и. Само формите са дриги, принципите са същите. А някои от тях са и още по-древни - Разделяй и Владей например.

Така си мислиш, ама не е така! Питай Л. Живк. дали е така, след като Шаха и подари корона с диаманти за 2 мил. $ !

Всъщност враждата между Иран и САЩ не започва с така наречената ислямска революция. През 1951 г премиер на Иран става Мохамед Мосадех, който национализира петролната индустрия на страната от англичаните (която е била собственост основно на сегашната компания Бритиш Петролеум). В резултат Мосадех през 1953 г е свален от власт чрез преврат, организиран от ЦРУ и МИ6, и там на практика е установена диктатура на шах Реза Пахлави, който е проамериканска марионетка, и разбира се връща иранските петролни кладенци на англичаните (и американците). В предходните години преди ислямската революция в Иран има сериозна икономическа криза и голяма инфлация, която настройва обикновените иранци срещу режима на шаха и неговите американски господари, и от това се възползват аятоласите, които вземат властта през 1979 г.

кой какъв е бил,къде е живял и какво е прави ! Миналото е мъртво , бъдещето го няма остава настоящето и то е важното в живота на хората, как живеят и дали за щастливи и доволни ?

Който е виждал снимки на Техеран преди революцията, ще разбере. Религиозното управление съсипва държавата им. Обвиненията, че тоз или онзи са чужди марионетки се дават постоянно. Такова обвинение получават всички президенти, от Русия до САЩ, без изключение. Иран бяха и могат пак да бъдат прекрасна държава, ислямът в управлението пречи.

Тръмп от идването си на власт показва, че не го интересуват войните,в които участва САЩ. Интересува го икономиката, а за сега тя върви само нагоре. Ще има да се случват интересни неща.

Дали и Баце ще го гонят в Панама след време?

Не, баце работи с американците иначе досега да го бяха светнали

От това ,което прочетох:краварите се врът където не им е работа.Пахлави управлявал под диктата на САЩ.Естествено срещу нефт.Който се противи на краварите и прави революции и иска независимост,му спретват война,ама не пряко,а насъскват съседна държава.Да виждате аналогиите?С "приятели"кравари враг не ти трябва.И ОЩЕ:НАЛАГАТ СЕ ЧРЕЗ ПРОДАЖНИ УПРАВЛЕНИЯ.

Точно, но за съжаление, Иран са били доста по-добре при шаха, отколкото при аятолаха.

От статията разбрах ,че и в Иран американците са се опитали да сложат угоден техен представител .Другото важно нещо което разбрах че американец не може да ти е приятел той винаги ти е враг.Снабдили Садам с оръжие такова че при евентуална нужда да го блокират и да си излеят бомбите върху теб ако сметнат че не си угоден.Страх ме е за Баци и другите техни поддръжници писачи в сайтовете че не им ли се навеждат до земята ще ги утрепат.Страх ме е за нас Българите че такива предатели като Баци и Роската и техните поддръжници и в изпълнение на американските нареждания ще ни затрият като нация.Затова браво на Иранците освободили се от Американските агенти държали ги в плен и своите предатели за центове .Другото важно нещо което разбрах е че предателите които си държат пари в американски банки в един момент американците им ги блокират им ги взимат,както украдоха нашите пари след свалянето на бай Тошо,парите на Румъния след свалянето на Чаушеско .Затова видиш ли американец дори и на сън бой докато му омекне тимберицата и шут в гъза да измети като Пършинг от там от където е дошъл.Най лошото е друго че 20 те тона злато в английска банка което сега Баци държи и си мисли че го имаме пак ще изчезне като Тошовия резерв ,докато поляци ,германци,унгарци взеха да си прибират техния а ние от Рай на земята ще станем пустиня с магистрали.

Друго си е да сме горди съветски подлоги,както тогава,а??

А ти сега се горд лапач на американски уйове!!!

Значи според теб, който защитава суверинитета си е съветска подлога?Е,тогава аз съм такава

и сега, след висчко това, американците имат наглоста да казват какво да се случи там отново?

Пак не внимаваш. Но щом те радва да имаш ислямски режим на една ракета разстояние. Подлога си...

Исляма е религиятана глупавите хора. Не стига, че ги кара да живеят като скотове, ами и духовните водачи искат да се вживяват и като политици , президенти, и какви ли не.

Краварин страда ли - душата ми пее! Даже малко са ги били и е..ли!

Били са ги да. Иран минус 100 милиарда и 500 00 убити. САЩ няколко военни и минус 3 милиарда. Това анти американизма е опасна болест. Болест при която обичаш държави в които не би живял. :)

500 000 убити , САЩ са на + от замразените ирански активи.

ама с разума сърцето си не мога да излъжа...

Турците са виновни

Ако това е писано от ваш човек, вдигнете му заплатата и изгонете всички останали. Ако сте го копирали и не искате да си гоните некадърните служители, поне накарайте този който го е копирал да научи другите как се прави. Понякога пускате толкова неграмотни текстове, че човек се чуди не е ли писано от някой неграмотен циганин или някой бавно развиващ се.

Коментари - 444 дни в плен - американската заложническа криза в Иран (архивни снимки и видео) | Днес.dir.bg

444 дни в плен - американската заложническа криза в Иран (архивни снимки и видео)

Техеран плати скъпо за дързостта си, но властта на ислямските духовници остана непоклатима и до днес

Обратно в новината

Коментари - 444 дни в плен - американската заложническа криза в Иран (архивни снимки и видео) | Днес.dir.bg

Коментари

Там ли беше великата първа мисия на новосъздадените Делта Форс, дет им се счупиха хеликоптерите на път за там?

счупени самолети и хеликоптери има и е имало. дори фалкона се беше счупил! дори великият Юрек Гагарян умира при такъв инцидент. За това да не се радваме на такива инциденти с умрели хора

А великата мисия на спецназ ,,Вагнер”? Къде завърши?

заложниците бяха освободени защото циркаджията от Тмпико Илиной спечели изборите и цру беше подготвило нещо страшно. ако джимито беше спечелил втори мандат иранците щяха да продължат да се гъбаркат. но при циркаджията заложниците бяха освободени точно на 20 януари, денят в който официално Рейгън влиза в белия дом. джимито остава по-скоро като герой във вицове и анекдоти отколкото като сериозен президент. още помним вицовете за люунид брежнев и джими картър. четири години не чух нито журналист нито официални лица да го нарекат джеймс картър. той си остана джимито

Много лъжи тука бе ! Всичко е копирано от американски източници. Тюлените от некадърност се самоизпотрепват при акцията. Даже прахоляка който хеликоптерите сами вдигат при кацането си наричат пясъчна буря !

има ли хубав филм на тея теми

"През 1975 г. Пахлави отменя многопартийната система и обявява, че Иран е "възкръсваща" държава с една партия, подобно на СССР и Ирак. Той създава и тайната полиция САВАК за борба с дисидентството. А пропастта между бедни и богати става огромна. Милиони иранци в селата живеят под границата на бедността, докато малък елит тъне в охолство. Същевременно Пахлави води постоянна политика на модернизиране на икономиката, включително на аграрното производство." "Пахлави влиза в остри противоречия с ислямските фундаменталисти, което в крайна сметка води до Ислямската революция." Двете изречения в два абзаца един до друг си противоречат. Авторът се опитва да удари акцент, че едва ли не ислямистите са взели властта ей тъй. А отгоре си е написано директно, че тоя Пахлави си е спретнал псевдо-фашизъм на подобие на Саддам Хюсеин в държавата и просто са го изритали като мръсно коте. А Иран са искали парите, които той е заграбил, офейквайки като бит п.......с от държавата. Естествено, още тогава чичко Сам е дирижирал нещата и това, което се е полагало на народа на Иран е нямало как да бъде върнато, но поне са успели да вземат нещо. Като извод може да се наложи оправданата омраза на иранския народ към САЩ. Няма как САЩ по това време да подкрепят сатрап като Саддам Хюсеин да избива невинни в Иран, и после да ги обичат. Колелото на живота се върти - империи изгряват и залязват. Правиш ли лошо на народ, който нищо не ти е направил, рано или късно ти се връща и някой друг ще го направи на теб. Лошото е, че невинните го отнасят, но елитите доста често плащат с главите си! 75 години от гледна точка на историята са едно мигване, а тогава беше времето, когато един като тоя Пахлеви свърши в един бункер застрелян с туба бензин до него.

Иран преди ходжите - модерна държава , с добри връзки със Запада , светско общество Иран при ходжите - пълна ислямизация , държава-затвор за своите граждани , с управляваща класа - духовенството и слугите им ( пазители , пфу... ) , амо факта че са богати на въглеводороди ги спасява от тотална разруха , нещо което не можа да се избегне във Венецуела. Иначе като чета мурзилките - голям кеф е да живееш под ботуша на ходжите , важното е да съхраниш анти-американският и въобще анти-Западен плам , добре е да си стоиш в Средновековието и да си правоверен шиит..... Също така да бичиш милиарди долари за въоръжаване на терористични организации из Близкият Изток , цел - унищожението на Израел , а народа ти - кучета го яли ! П.П очаквам сега мурзилажа да скочи и да почне да убеждава какъв Рай е в Иран...също както бил в Либия ( Венецуела,,Куба,КНДР - гордо гладуващи комунистически,антиамерикански държави )

Иран преди ходжите, през 1953 г., е светска държава с демократично управление. След намесата на ЦРУ и британските служби Иран става светска диктатура, което разкрива пътя пред радикалния ислям. САЩ имат много, много грехове в близкия Изток. Такива грехове има и Великобритания, такива грехове има и Русия. Няма невинни велики сили по отношение на тоя регион.

Тодор Живков и Шаха на Иран Мохамед Реза Пахлави бяха много близки. Твърди се, че голяма част от най-скъпата и сложна отсечка на а/м "Тракия" е построена с пари предоставени от Шаха. Помня тогава иранските ТИР-ове бяха най-новите и най-хубавите. Всичките американски основно от марката "MACK". Дори камионите на западноевропейските транспортни фирми не можеха да се мерят с иранските.

Има едно просто правило, което важи и до ден днешен, "На всяко действие има ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ" или действията на САЩ в Иран са получили закономерните противодействия от Иран или както е писано в Библията "Който сее ветрове, жъни бури". Това е от мен.

Не щели про-американско правителство - а получиха ходжите. Жените без изключение ги забрадиха. Колосално количество хора загинаха по време на ирано-иракската война - а много просто избягаха. даже и в България!!! Всичките ресурси на държавата са насочени за разпространение на шиитската версия на исляма при съседите (да напомня - само в Иран шиитите са мнозинство - навсякъде превес имат далеч по-умерените сунити). Щиитската версия на исляма предвижда всички хора по земята да станат шиити - и това в момента е държавната цел! И най-важното - хората живеят лошо - въпреки всичките обещания на ходжите... Забавното е, че от всички страни, богати на петрол, сравнително добре живеят само Емиратите и донякъде Катар. иначе: - В Русия крадат. - Във Венецуела строят социализъм - В Саудитска Арабия правят перестройка - ама засега само се излагат. - И разбира се иранците разнасят шиитизма. Едно от малкото хубави работи, които направи онзи ГЛУПАК Тръмп беше, че сецна иранския устрем. Ще видим обаче какво ще е развитието.

Ти сериозно ли мислиш, че сунитите са умерени?! Според мен е точно обратното, шиитите изповядват далеч по умерена версия на исляма от сунитите! На практика почти всички терористични актове на ислямисти след втората световна война са извършени от сунити! Доколкото шиитите са извършили някакви терористични актове, те винаги са били като самоотбрана, или като отмъщение за нещо, извършено срещу тях! Ал Кайда, ИДИЛ и талибаните са все сунити, и са врагове на шиитите! А "проамериканско правителство" за Иран означава колониално правителство, като американските корпорации да крадат природните ресурси на страната, като от това имат полза само те и шепа продажници, близки до колониалното правителство! Всяко друго национално отговорно правителство е по добро от това, а "ходжите" се справяха нелошо с икономиката на страната, докато САЩ и техните васали не им наложиха икономически санкции! Между другото, ако на САЩ останалият свят им наложи санкции, подобни на тези срещу Иран, до месец най много американците да са свалили правителството си, и да са готови да изпълнят условията за вдигане на санкциите срещу тях!

Интересни двойни стандарти. Постоянно Западът плюе по ислямския (шиитски) режим в Иран. Същият ислямски (сунитски) режим има в Сауд.арабия. Него обаче Западът и САЩ не го плюят. Той не е реакционен, не е средновековен, не е терористичен. Там смъртните присъди не са антихуманни, там не ги безпокои липсата на демокрация, липсата на избори и на политически партии. Явно разбиранията за "демокрация" зависят от това дали една държава ти е "приятел"(сателит) и ти купува скъпите оръжия, или не.

Интересно питанье. Казва се дипломация.Със помоща на дипломацията САЩ успяват да накарат ултраконсервативните управници на Сауди да ограничават фанатизма и да блокират средствата които получават за ,,черното злато”да бъдат инвестирани не във войни и тероризъм,а във строителство и бшзнес фондове. А Иранскияислямофашистки режим и клемълдкия необолшевишкофашистки хвърлят милиарди за война и терор

Това, което не пише в статията е, как идва на власт шах Мохамед Реза Пахлави. Това става след като ЦРУ организцира преврат през 1953 г. и сваля демократичното правителство на премиера Мохамед Мосадък. Тоест шахът е човек на Америка и Англия. После пак САЩ насъсква Ирак и Садда да нападне Иран през 1980 г. Демек всички каши там ги забърква Америка.... до ден днешен е така. Слага марионетки, после ги сваля и слага нови... От това страдат и иранци, и иракци и други народи.

Може да се добави следното: 1. Ирак напада Иран под давлението на САЩ. Тогава Саддам беше "наш" човек. Какво стана после? Обесиха го, защото беше ненужен 2. Кюрдите бяха едни от най-активните в борбата срещу "Ислямска държава". Какво се случи с тях? САЩ и Тръмп ги предадоха, защото си свършиха работата и Ердоган се оказа по-ценен. 3. Кой свали законно избрания президент на Чили, Салвадор Алиенде? Ген. Аугусто Пиночет, с мощната подкрепа на "братското" ЦРУ. И който после беше съден от испански съдия заради престъпления срещу човечеството.

Жалки и страхливи кравари. редник насраян.

Кой каквото и да Ви разправя, щом са намесени Щатите става дума за пари... (в случая за петрол) И не само янките, всеки си гони интереса по света. Всички държави са едни и същи, принципа на контрол е един и същ, целта е експлоатация на масите. Различни са само лозунгите. Едните говорят за закони и демокрация, другите за правдност и мъченици, но целта е една, данъкоплатците да издържат върхушката. А, върхушката си поддържа армия да я пази от чужди върхушки и полиция да я пази от народната любов. Пък има ли враг, още по-добре - той е виновен я за атетат, я за санкции

"Различни са само лозунгите. Едните говорят за закони и демокрация..." (цитат) А у нас какви са лозунгите? ГЕРБ няма алтернатива; Боко е по-, най- и т.н. , управлението е "стабилно"! Така ли е в действителност, след като всяко начинание на правителството след повече от десет години управление се оказа ПРОВАЛ!!!

Ние нефт нямаме, ама пак сме подчинени на американците. Нашият тиквун пак го командва жена (Козяк), щото знае 8 езика и даже баница се научи да върти. Е, не е красавица, ама това е положението. хе-хе

Дано Баце вдене казваш, ама едва ли.

Да, от много голяма полза ще му е на Боко таза статия, дано вдене.

Няма сак да вдене. С тая самотна мозъчна клетка. И с тая лакомия.

И в Русия е същото. Комунистите са като мюсюлманите.

Те и тука са същите!

Дано някой прочете на Борисов тази статия, от полза ше му е.

Съмнявам се, че може да се концентрира и да я изслуша цялата, колкото и къса да е!

Боци не е само на американците, четете разсекретените документи за него от уикилийкс. Назначен е от руснаците. За жалост в България големият проблем, е че има твърде много чужди интереси насочени срещу българските национални интереси. И Баци е готов да го обслужи всичките угаждайки на чуждите и затова е там където е....

Лелеле наистина ли една снимка струва 300 лева? Дано да имате пакет с отстъпки, щото иначе препоръчвам да се върнете в стария формат и със спестените пари да наемете журналисти

Никога ! Дори ми е противно , да си мисля ,че в 21 век живеят подобни хора .Пълни нещастни !

21 век не е толкова различен от 16-и. Само формите са дриги, принципите са същите. А някои от тях са и още по-древни - Разделяй и Владей например.

Така си мислиш, ама не е така! Питай Л. Живк. дали е така, след като Шаха и подари корона с диаманти за 2 мил. $ !

Всъщност враждата между Иран и САЩ не започва с така наречената ислямска революция. През 1951 г премиер на Иран става Мохамед Мосадех, който национализира петролната индустрия на страната от англичаните (която е била собственост основно на сегашната компания Бритиш Петролеум). В резултат Мосадех през 1953 г е свален от власт чрез преврат, организиран от ЦРУ и МИ6, и там на практика е установена диктатура на шах Реза Пахлави, който е проамериканска марионетка, и разбира се връща иранските петролни кладенци на англичаните (и американците). В предходните години преди ислямската революция в Иран има сериозна икономическа криза и голяма инфлация, която настройва обикновените иранци срещу режима на шаха и неговите американски господари, и от това се възползват аятоласите, които вземат властта през 1979 г.

кой какъв е бил,къде е живял и какво е прави ! Миналото е мъртво , бъдещето го няма остава настоящето и то е важното в живота на хората, как живеят и дали за щастливи и доволни ?

Който е виждал снимки на Техеран преди революцията, ще разбере. Религиозното управление съсипва държавата им. Обвиненията, че тоз или онзи са чужди марионетки се дават постоянно. Такова обвинение получават всички президенти, от Русия до САЩ, без изключение. Иран бяха и могат пак да бъдат прекрасна държава, ислямът в управлението пречи.

Тръмп от идването си на власт показва, че не го интересуват войните,в които участва САЩ. Интересува го икономиката, а за сега тя върви само нагоре. Ще има да се случват интересни неща.

Дали и Баце ще го гонят в Панама след време?

Не, баце работи с американците иначе досега да го бяха светнали

От това ,което прочетох:краварите се врът където не им е работа.Пахлави управлявал под диктата на САЩ.Естествено срещу нефт.Който се противи на краварите и прави революции и иска независимост,му спретват война,ама не пряко,а насъскват съседна държава.Да виждате аналогиите?С "приятели"кравари враг не ти трябва.И ОЩЕ:НАЛАГАТ СЕ ЧРЕЗ ПРОДАЖНИ УПРАВЛЕНИЯ.

Точно, но за съжаление, Иран са били доста по-добре при шаха, отколкото при аятолаха.

От статията разбрах ,че и в Иран американците са се опитали да сложат угоден техен представител .Другото важно нещо което разбрах че американец не може да ти е приятел той винаги ти е враг.Снабдили Садам с оръжие такова че при евентуална нужда да го блокират и да си излеят бомбите върху теб ако сметнат че не си угоден.Страх ме е за Баци и другите техни поддръжници писачи в сайтовете че не им ли се навеждат до земята ще ги утрепат.Страх ме е за нас Българите че такива предатели като Баци и Роската и техните поддръжници и в изпълнение на американските нареждания ще ни затрият като нация.Затова браво на Иранците освободили се от Американските агенти държали ги в плен и своите предатели за центове .Другото важно нещо което разбрах е че предателите които си държат пари в американски банки в един момент американците им ги блокират им ги взимат,както украдоха нашите пари след свалянето на бай Тошо,парите на Румъния след свалянето на Чаушеско .Затова видиш ли американец дори и на сън бой докато му омекне тимберицата и шут в гъза да измети като Пършинг от там от където е дошъл.Най лошото е друго че 20 те тона злато в английска банка което сега Баци държи и си мисли че го имаме пак ще изчезне като Тошовия резерв ,докато поляци ,германци,унгарци взеха да си прибират техния а ние от Рай на земята ще станем пустиня с магистрали.

Друго си е да сме горди съветски подлоги,както тогава,а??

А ти сега се горд лапач на американски уйове!!!

Значи според теб, който защитава суверинитета си е съветска подлога?Е,тогава аз съм такава

и сега, след висчко това, американците имат наглоста да казват какво да се случи там отново?

Пак не внимаваш. Но щом те радва да имаш ислямски режим на една ракета разстояние. Подлога си...

Исляма е религиятана глупавите хора. Не стига, че ги кара да живеят като скотове, ами и духовните водачи искат да се вживяват и като политици , президенти, и какви ли не.

Краварин страда ли - душата ми пее! Даже малко са ги били и е..ли!

Били са ги да. Иран минус 100 милиарда и 500 00 убити. САЩ няколко военни и минус 3 милиарда. Това анти американизма е опасна болест. Болест при която обичаш държави в които не би живял. :)

500 000 убити , САЩ са на + от замразените ирански активи.

ама с разума сърцето си не мога да излъжа...

Турците са виновни

Ако това е писано от ваш човек, вдигнете му заплатата и изгонете всички останали. Ако сте го копирали и не искате да си гоните некадърните служители, поне накарайте този който го е копирал да научи другите как се прави. Понякога пускате толкова неграмотни текстове, че човек се чуди не е ли писано от някой неграмотен циганин или някой бавно развиващ се.