17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Една четвърт от запитаните са тези, които не биха предпочели гостите да са без обувки, а 4 процента не могат да отговорят" Краката им миришат. Нечистоплътни са. Впрочем, широко разпространено е в холивудските филми. Иначе майната им на местните демократични промени. Аз съм бял, интелигентен и образован българин, космополит по характер и с изрядна хигиена, но винаги съм предпочитал именно "домашната ракия и туршия", както и шкембе чорбата и сланината и мозъка пане - в подходящото време. Те са естествени и не вредят, ако имаш активен живот и спокойно и добронамерено отношение към живота. Другаде са екоактивисти, феминисти и вегани и маниакално защитават социални политики, показващи явно отклонение от трезвия разум. Чудя се кое е по-перверзно.

Всяка храна домашно приготвена е предпочитана пред купената,защото това, което се продава вече е отрова със закъснител. Много внимавам какво купувам.

след началото на прозападните, пропазарни и продемократични промени фолксваген заминава за Турция

Ми като буташ прогресията като мода, без да си изобщо прогресивен, така става.

Ще забраняват домашните животни, домашно приготвената храна и отглеждането на деца в къщи.

Да, Новият световен ред. 3 години и половина обаче. А след слугите на Лукавия да му мислят.

с поредната пропагандна лъжа. Кажи сега и за Стратегията за детето, че да ги закръглиш на пет.

Ако те интересува стратегията за детето, прочети "Държавен вестник" бр.24 от 2019г. Там за отразени промените в Закона за "защита" на детето.

Аууу, с какви "велики" изследвания, проучвания и т.н. се занимавали социологически, медийни и всякакви други слугинажи, ибрици и прочее и прочее НИЩОПРАВЦИ. Каква трагедия само! 30 години след промените над две трети от пълнолетните българи били буквално на ръка разстояние от всичко, свързано със земя и природа. И отказвали да се разделят с домашната туршия, ракия и зимнина, и отказвали да ядат боклуците от вносните вериги, наречени храна, и продължавали да си сушат прането на терасата на въздух и проветрение, а не в сушилни, и отказвали да ходят с обувки в къщи и да внасят кал и боклуци в къщи като катунари, и отказвали да приемат прозападните, пропазарни и продемократични промени в страната ни, и отгоре на всичко това продължавали и да дишат. Мъка, мъка, мъка, мъка ...

Ганьовци и Ганки... Ужас. Аз купувам само вносни храни и напитки. Италиански, испански... Вино от Калифорния, гръцко узо и т.н. и ми е идеално. Имам си пари.

Ти добре ли си.

И аз съм купувал, но от домашно приготвеното ми вино по-хубаво няма. Ти си пий химиите от Италия и Калифорния. И аз съм ги пил, мерси.

Па купи си барем 1 българско нещо - имаме превъзходен вазелин .....

А сега кажи че италианската Grappa е по-хубава от българската гроздова! Даже и да е от Bassano del Grappa пак е правена от джибри! Такава е технологията й, точка!

tonk11

Да. Пиеш само шампанско и с трюфели си раниш. Това, че си купуваш вносни неща не те прави разбирач а обикновено парвеню. Голямо и велико ама само в собствените си очи.

Ами как няма да се събуваме без даже да ни подканят? Даже в нашата "европейска столица" сезоните са 2: Прашен и Кален

Мизерията продължава да съпътства българина... Следи на пазара кога нещо е най-евтино и купува в големи количества за зимнина, след което прави компоти с много захар и вода, а също и туршии с много оцет и сол... После се чуди откъде са толкова много болести на главата му... Трябва да се ядат плодове и зеленчуци, но не по този начин, а например сушени плодове, за да се яде фруктоза, а не опасната глюкоза, а също туршията трябва да се обезсолява преди ядене, но кой мисли за здравето си и че тази сол е промишлена, а не морска... С една дума съмнително произведени продукти се консумират... Ракията е със съмнително качество, особено като мешат патоките с най-силната ръкия /първака/, защото е важно количеството на пазара, а не качеството, за да има повече приход в джоба на спиртоварите... А в магазините е трижди по-некачествено всичко, защото се гледа печалбата, а не здравето на хората... Така е било и така ще бъде... Качествена храна ядат само селяните, които си правят за себе си най-доброто, а всички останали ядат и пият боклуци... Ех, откога не съм ял истински селски хляб, а ям нарязан хляб, който е пълен с въздух, вода и гума, и не може да се нареже от обикновен нож, а само с 10 000 оборотна машина за рязане на хляб...

Как да преведа на английски: "Отивам да претакам зелето, да не хване да се смие и после да ми е чоглаво".

Искаш да кажеш да не хване съга отгоре?

Хаха това за "съгата" не го знаех като термин. Непреводимо с една дума.

Ами преведи го както се превежда "цялата Мара втасала" : Олл Мара Ферментет . :)

Как няма да е верен българинът на домашната ракия и на туршията. Та за едно огромно мнозинство от населението, това са едни от малкото неща които го интересуват. И са показател за добро качество на живот и дори благоденствие. А туршията на снимката е хубава, но липсва целина. И ракията я пием в ракиени чашки.

И какво като са минали не знам колко години от промените? В

В Залцбург един ден попаднах на обичайния фермерски пазар. Ходих като замаяна - всичко собствено производство, поднесено красиво и понякога закачливо, като например домашни спагети, вързани и декорирани с парцалени кукли. Пресни плодове в красиви кошници, всевъзможни колбаси и сирена, риба, сладка и консерви. На бусчетата пишеше - ферма еди-коя си от 1875 година примерно. Все едно бях в музей. Та не ми разправяйте, че сме изостанали и прости селяни. Жалкото само е, че нямаме силна такава традиция, защото соцът ни завря по дворовете и мазетата да си правим зимнината тайно, никой да не види. Сега вместо тези неща да излязат наяве и да се развият, някакви прости журналя пишат иронични статии и изследвания. Напротив, повече такова производство трябва да има и хората да могат да си го продават легално. Аз бих купувала от домашни производители, стига да са с някакъв лиценз за чистота на храните и производството. Щото никой не иска да го тровят някакви алчни селяни, нали?

само за соца не си права.. Тогава всеки правеше в големи количества през есенния сезони не се е крил от никой. Ккрият се сега за да не ги помислят за селяни, комплексарите,които всъщност са селЯци !

Махалата се събираше на седенки да "буши" пиперки ,да реже домати, да обезкостява череши... виж луканките всеки сам си правеше и за разлика от другата зимнина рецептите за тях бяха строго пазена тайна;)

И на тая соцът й е виновен.

Бай Ганьо си остана бай ганьо. Това е истината

тия де пърдят на масата , понеже преяждат с кисело зеле!!!

Ти си живият пример за това :)

Вижте снимките, ама след първата, и си направете извод какви хора са останали в България.

Видяхме ги и са по-стойностни от плювалници по форумите като тебе. А и Бог не гледа на лице, а на сърце.

Предпочитам да мина още веднъж с парцала, отколкото да м дишам цяла вечер чорапите. Че знаете ли какви има... Особено неловко е да са ти близки приятели. Прането вече почти не го суша на балкона, че други лоши навици, които тук не са споменати, като готвене по балконите, изтупване на одеяла и килими, правят прането ми на нищо. Родителите на село правят буркани и ракия, да, но аз вече нямам нерви. И постоянно ги моля да не се хабят, но... пенсионери, какво да ги правиш. Прекрасно минавам без лютеница и туршия, защото не сядам всяка вечер на чашка. Вече не :))))

не еде , не пие, КЕ МРИЕ... ма данпо удържиш още некоя годин

Аха, ясно, от село сме /родителите още приготвят буркани и варят ракия/, но сме скъсали с всички "вредни" навици. И на чашка не сядаме вече, а с пуканки пред телевизионните тъпни като американци. Голяяяма "еволюция" няма що. А ние сме граждани със съпругата ми и родителите ни бяха от градове, а дори и повечето от бабите и дядовците ни, но обичаме и домашната ракия и домашната зимнина и ги предпочитаме пред боклуците от суперите, наречени храна. За съжаление нямаме време да приготвяме всичко, но малка част домашна зимнина да, Чудесна е.

Туршии ,домашен алкохол...демек се грижим за себе си а живеем в мн замърсена среда ,пушим ,стрес и тн.... И демек ядем туршията и си пазим традициите..и ядем здравословно. В колко семейства се готви всеки ден ,манджа ?

От коментарите тук разбирам защо толкова българи упорито отказват редовно да ползват четката за зъби и сапуна за тяло, а то било защото не искали да им се налага западния начин на живот и искали да си живеят като предците си от 19ти век.

как тончо напраи връзка между тази тема и четката за зъби?!?

Ако не виждаш връзката, май си от тия, които трябва да наблягат на четката.

Точно в десятката. Пак на същите години ,спрямо тъпите западняци..изглеждат с петнайсет години по-стари.

Кои западняци? Че те голяма част са просто торби със сланина.

Западния начин на живот принципно изключва такива като теб , които гледат в паничката на другия и избиват комплексите си ... та май "Западът " само по телевизията си го гледал

Гледам снимката - хубава ракия, хубава туршия! Съблазнихте ме, браво! За довечера ще си купя и туршийка и ракийка. Наздраве на всички!

А а а тaка!

Е па, рупайте си зелките пресни !

А бе, пичове, някой може ли да ми напрай шише домашен метил..СН3ОН, да зема да почерпа съседа, дето ката ден ми сере до дуваро...?

епа оно тва дек тече накрая и му викат патока си е метилов алкохол бе...

На баба ти ...мазгата ..тече накрая!?

е па на твоята е пресъхнала кат чучурчето Ти! виждал си казан на картата у русия ,нали!

Абе, Нане, хич не ги разбираш тези работи и се изказваш неподготвен! В патока са естерите, а метиловият алкохол е в първака. Ама ти откъде да ги знаеш тези неща и затова пишеш глупости!

трана в Ес си има некви туршии , това не бъ;лгарски патент!

МАНГАЛ

вие даже не заете какво е туршия!

не позна з а нищо баце. ни съм за бат ти бойко,нит ми купуват гласа.. казах ти ,че ти си мангала и ти съдиш по себе си за всичко и не можжеш д адопуснеш ,че им аи други!

А киселото зеле, мухльо е обявено за една от най-позелените храни именно от учени на Запад

шкембето го забраниха, наред с кривите краставици.

И ся кво, като се приберем дома от кръчмата, няма да мога да тропна на масата и да кажа "Жена, чехлите, ракията и туршията!"

представих си те....кръгъл мачо с чехли с пухчета отгоре и кофата за боклук в ръка , изпратенот жената да свършиш задължението си към къщата !

водката , уискито и други високоалкохони питиет ане са ли РАКИЯ?!? различават се по името ,но процеса на производство е един и същ! Добре направента ракия от плодове или грозде е по добра от доста от другите боклуци !

То и боярьIшникът по тази логика е ракия, ама виж какви ги върши.

вие виждали ли сте кво е сушене на пране в НЕАПОЛ,А?! и е класика, която е част от чара на града.. все българите ви криви , киешци ниедни!

Неапол не е като да не е клоаката на Италия, а Италия клоаката на Европа.

глупи е 8 икономика в СВЕТА!

Виж Неапол и умри! Клоака е в главата ти !

Не се казва колко години живеят тези който консумират домашната ракия и зимнината. На 45г и изглеждаш като дядо.

Бабо, ти на колко години си и на колко изглеждаш?

Погледни един нашенец дето пие ракия яде зимнина и тн...и един европеец на същите години. При жените е още по-силно явлението

кат си с лош ген...бабА ти да не била палава и да си с чуждоземски ген та си толко грозен на 45?!?

Дядовците ми и бабите ми(Бог да ги прости) починаха на 80+ години. През живота си не са пили/яли купешки алкохол и туршия! Аз си правя вино и варя ракия ЛИЧНО, под моя контрол. Отделно месото в хладилника и чаталите на простора. Нямат нищо общо с тези в магазина!

Баба ми почина на 99 .. цял живот консумираше и домашна ракия и зимнина .. Като си почнал да даваш примери я извади и някоя статистика за затлъстяването в САЩ или в Германия ;)

То друго не ни и остана. Златодобивът не е в наши ръце!?

То това му е и единственото нещо, на всичкия абезянлък. Може би и цигарите

Цигарите са за индианците и аборигените.

Нямам време за да правя зимнина , да не говорим за пестицидите които са в зеленчуците и никой не говори за тях. Зимнини и тн са за хората дето нямат работа и не знаят как да оправдаят мързела си пред съседите си.

Ти нямаш , някои имат - и да ги съдим за това ли ..няма фирма , която да направи лютеница и туршия като на баба ми

Намери домати без пестициди ,и всичко останало ...и после си прави лютеница.освен ако използваш еко домати.

Анче тия еко домати нали същия дъжд ги вали ..колко да са еко :)

МОМЕ, ти нямаш време да научиш правописа на родния си език. Ама карай! Ще те оправдая за мързела ти пред съседите ни.

Човек който няма време за подбор на храната си и набива боклуците от рафтовете с червен етикет , може гордо да се нареди на опашката за кандидат европеец.

това е храната на бъдещето -чиста вкусна и полезна истински деликатес който не можеш да купиш в нито едип магазин нито тук нито на запад дори да си милионер да не говорим че там нямат нашите вкусни зеленчуци и плодове от които да я приготвят

Българинът останал верен на родното производство?! Ооо, извинявайте, че българинът не иска да яде храни второ качество, внесени от Европа! Извинявайте, че майките не считат децата си за второ качество, та да ги хранят с детски храни второ качество, внесени от Европа! ... 80% от плодовете и зеленчуците на българския пазар са внос. Извинявайте, че българинът не иска да се тъпче с ГМО продукти и държи на качественото родно производство! България нали подписа СЕТА, успокойте се! Така и така от нас нищо не зависи...

Каква изненада. Толкова реклами ,а българите да предпочитат пак домашната ракия и храна.Защо ли? Ами защото с реклама не можеш да излъжеш хората и да продаваш боклуци.Те на Запад не са боклуци,но тик си продават боклуците.Качеството там и тук няма нищо общо.

За дамите едно събуване на обувки или ботуши може да развали целия им тоалет и визия.

лебо,бобо и ую.и викни една домашна с туршия да виш къ пия

Като имам предвид, че тротоарите и улиците около блока ми са минирани с кучешки фекалии, трудно бих приел гостите ми да влизат в хола с обувки.

А ти гарантираш ли на гостите си, че чехлите, които им даваш не са минирани с неизлечими гъбички от предишните ти гости? Не знам дали ти идват елегантни жени на гости, но други си е да заменят обувка на висок ток с пухкави пантофи, нали. Ще се почустват наистина топло посрещнати.

Слабоумници, туршията и ракията са Традиция от векове! Преди прехода и преди прехода и още по преди! Традиция!

Домашно прозиводство: плодове и зеленчуци - ДА месо, яйца, колбаси - ДА млечни продукти - ДА ракия и вино - ДА лютеници, чушки, домати, сосове, сокове и т.н. - ДА компоти - НЕ (вода и много захар) туршии - НЕ (смъртоносна доза сол) Битовизми: простиране на терасата - НЕ (има сушилни, сушилки за вътре или ниско простиране зад парапета) събуване на гостите - НЕ (всички се събуваме вкъщи, но по-добре да изчистим пода след гостите, вместо да ги събуваме) продължителни и мръсни ремонти на колата пред блока - НЕ всевъзможни лични вещи в общите пространства - НЕ миризма на кисело зеле от вашето мазе - НЕ чехли пред вратата - НЕ непочистване на общите части след ремонт у вас - НЕ цвят на изолацията несъобразен с цвета на блока - НЕ

И на "Азь" КАТЕГОРИЧНО НЕ !

Не знаеш как е, ама не е така, нали... Радвам се, че не си сред хората, които познавам и общувам.

с рекламат на конвенцията ама май сгреших,БЪЛГАРИНА никога няма да подпише тая мерзост

Но запад с рекламите си постигнаха целта си- всеки петък хората ядат тако, събота ориз с мляко, веделя- пица. Националните им храни се хвърлят от магазините в боклука. Исках да си направя туршия и кисели краставички- ядец- въобще не можеш да намериш корнишони, чушките за туршията са безвкусни- марокански, листо от хрян за турщията е невъзможно да намериш....купуваш готови според техният вкус- повръщане направо.

Споко, и ние повръщаме тук в България ....но на сутринта.

у азия или у мехико?!?

Мизерните доходи са в основата на всички неща. Може да се проследи тенденцията в отоплението - бедните нямат пари за прекарване на газ и продължават да се топлят на дърва и въглища, въпреки уверенията, че отоплението на газ било по-евтино... По селата дори се готви целогодишно на дърва, крадени естествено, защото няма кой да дава по 50-60 лева на кубик... Икономиката е рухнала и няма работа освен в раздуващата се повече и повече държавна мафия... Всички под строй гласуват за своя бащица, който ще им даде от тлъстия пай, ако вземат властта и изместят конкуренцията - червените се пребоядисаха на розови, сини и бимбяни, за да заблудят когото хванат, че нещо се е променило, но те продължават да лапат, а за останалите - да лапат мухите от празни обещания за светло бъдеще...

Бе да ти кажа и на дърва и въглища не е толкоз евтино.... 50-60 лв кубика беше предит 5-6 години, сега е 100 -120 !!!! Хората искат газ, но няма инфраструктура... не е до парите....

Няма спор, че дървата и въглищата са скъпи и поскъпват още всяка следваща година, но бедните хора нямат накуп 10 000 лева да дадат за прекарване на газ, при все че има някакъв фонд за отстъпка на няколко хиляди лева от тази сума. На село се купуват ненацепени и ненарязани дърва /само окастрени и отрязани/, затова са по-евтини. Иначе като се вложи в цената и този труд, се удвояват, съгласен съм. Но всички крадат дърва, горският е най-черпеният човек в селото да си затваря очите за малките набези на апашите в гората...

Тоя пък, по селата газ ще прекарва, те селата канализация нямат ...

Вместо самолети, кораби и подводници за "НАТО" не е ли по-добре да се помисли за селата?! Канализация, газ, телекомуникации - защо да няма и там малко екстри, за да се почувстват българите подкрепяни от държавата за по-добър живот?!

Изненада !!! Българите не са станали китайци !

още не е осъзнал Галъп, че домашната ракия и храна са луксът на настоящето и близкото бъдеще поне, който с пари не може да се осигури, щото и фермерските пазари се меркантилизираха и продават кво ли не без почти никакви плодове и зеленчуци, а и все по-малкото работещи, или работещи на няколко места нямат време да сварят ракия и да спретнат туршия. И в малко населено място да си, и да имаш време, е къртовски труд, от който все повече отвикват, щото да си онлайн е по-лесно. Аз съм направила туршията, затова сега пиша онлайн.

Лапайте негърски паламарки

ПРЕЧИ домашната ракия и туршия...Отговорът ще намерите в последния брой на Дойче веле...

Па гърците като не са виждали комунизъм и се водят западна страна - защо и те са си запазили всички подобни обичаи !? Българите са си варили ракия и преди комундетата , по време на комундетата , ще си варят и след комундетата !

мараба мойто предателче,как е при колегите

А “био”-то , като на запад от суперите ви ли да го купуваме? Няма нищо по-благородно от това сам да си произведеш и приготвиш храната! А Българската Земя е предостатъчна да се изхрани народа. Да живееш у блок и да си сушиш прането у сушилня сигурно е мноо престижно. А обувките се свалят и на запад!

Това е неприемливо за големите инвеститори, трябва да се изкорени.

Червени олигарси изкупиха бившите държавни предприятия и почнаха да произвеждат всякакви боклуци за ядене и пиене , дават африкански заплати , и после това били "прозападни" промени ! И как няма хората да си запазят традициите с ракията и туршията !? Аз съм ги отсвирил всички големи български предприятия в хранителната промишленост и си купувам почти всички продукти от малки ферми и производители . Мляко ,месо , спиртни напитки и т.н.

след като така се описваш,защо ядеш помия с черпак и тролиш за копейки

Прането високо по терасите и карането на гостите да се събуват са ми любимите традиции на българина.

На запад също си събуват обувките. Ако искаш да останеш с обувките си е добре да попиташ домакина. Що се отнася за прането, на запад нямат много тераси,но пък си го сушат в градините, ако времето позволява.

Явно си бил в пропадналите квартали, където сушат прането в общите градини или по покривите. Иначе нормалните хора на 90% имат сушилни. Разбира се, че домакина определя дали да се събуваш или не, то и у нас е така. Да не говорим, че тук ти предлагат чехли носени от незнам кой си преди това. За дамите едно събуване може да развали целия им тоалет и визия.

Звучи ми глупаво - един вид, вижте си кви си останахте прости, нищо, че .... Дрън, дрън. Защо хората да се отказват от традиционни ястия - това е безсмислено - хайде всички да ядем суши, бещамел и пр. Всеки си бил гледал зеленчуци - а защо не, когато на пазара са само боклуци ... Колкото до ремонтите и това кой ще ги прави - ами кий е луд сам да си прави ремонта, ако не е проблем да си плати - никой. Но при тия смешни заплати, хората продължават сами да си правят ремонтите. Обувките пред вратата - е, виж тук, наистина ми се иска да попроменим навиците - ужасно е целия вход да мирише на твоите крака, само защото нямаш достатъчно лична хигиена, за да си вкараш обувките в къщи и да си измиеш пода след това. А и да ти гледам разрфаните обувки до моята врата, също не ми е хич приятно ....

Плюс от мен. И никой не си оставя обувките пред апартамента освен стари чехли, които може да прежали...