27-годишен работник загина, не изключил напрежението, отстранявайки повреда

По първоначални данни е допусната небрежност от страна на работника, който не изключил високото напрежение

Обратно в новината

Коментари - 27-годишен работник загина, не изключил напрежението, отстранявайки повреда | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Правило 1 : при работа по мрежа и необходимост от изключване се слага табела " НЕ ВКЛЮЧВАЙ ! РАБОТИ СЕ ПО МРЕЖАТА" ! Това трябва да го знае всеки , който работи тази работа !

Работил съм на 30 000в напрежение по линиите повече не се захващам

В НКЖИ защо некопуват диелектрични ръкавици а ти дават едно калпаво облекло и кобинки и после като те изгонят ги връщаш или плащаш

Голям си неграмотник. Освен кОбинките си насрал и некопуват. Купиш ли или кОпиш.

Електро техника е техническо лице със средно специално образование от техникум иле спец .училище Там се изучаваха неща който даваха много висока квакификация на на ел.техника ,сегашното образование е толкова нищожно ,че смея да твърдя инжинер завършил сега приблизително може да се сравни с електро техник завършил техникум преди 35 г.В бюрото по труда в в графата :лица с работнически професии ,т.е.с основно (не грамотно) образование се търсят ЕЛЕКТРОМОНТЬОРИ ,първо това значи че се търси човек който ще работи в завод и ще обслужва машини и най вече електро мотори ,е как може такъв да бъде хванат от улицата ?Точно така хващат ги от улицата ,без грам знания ,без квалификация,без изпити по Техника на безопасност и оказване на първа помощ (лично здраве).Затова са злопулуките ,от неграмотност ,затова са и мелетата по пътищата ,от неграмотност.

Не са кОбинки, защото няма държава КОба, КУба!

Така убиха най-добрия приятел на баща ми докато отстранява повреда, някой кретен е отишъл и е вдигнал шалтера и е убил човекът. Поне там където работи брат ми се слагат катинари за да не може всеки да си спира и пуска тока по желание. Бог да прости грешника!

Убили са бащати по негова вина ,защото не е бил квалифициран ,не спазвал изискванията по Техника на безопасност .

Научи се да четеш първо и тогава отговаряй на коментарите!!! Бих те нарекъл идиот*, но това ще е комплимент за тебе.

Такива професори и разбирачи убиват хората , Кой освен главният Електротехник има работа в Главното ел Табло , баба Пена чистачката или мунчо идиота че не може да направи нещо на частно на струга.

Малоумник!

Не се знае дали напрежението не е било изключено от работника и след това включено от някой друг.

При всички случай не са спазени изискванията по Техника на безопасност ,убитият не бил квалифициран е.техник,не е бил полагал ежегодни изпити по ТБТ.Това е ,неграмотност и безотговорност на работодателя ,закоето трябва да влезе в затвора.

За съжаление грешки стават и подобни трагедии винаги ги има, но да дравняват случая с такъв, където работник е ползван без трудов договор е неравностойно. Наемане без договор е следва да се третира, като престъпление и санкциите да не са никак леки. Та така се укриват милиони от данъци и осигуровки и страдаме всички. В социална Европа това се наказва жестоко.

Това са сегашните млади. Нищо не са учили. Новите доктори,ако ги има ,ще са като този електротехник.

Познавам немалцина еладжии дето се хвалят как могат да работят под напрежение

ЕЛАДЖИИ казваш ,няма такава специалност ,има електротехник с различни профили със средно спец.образование и висока квалификация.Всичко останало е буламач от улицата ,без договор ,без ангажимент на работодател .Затова са и злопулуките.И не на последно място бездействие от ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА.

Лошо, следващият път непременно да провери за отсъствие на напрежение!

"Най- мразим, га ма удари ток, при после не мо'йм да си го върнем... " И не се вижда къде "тече"... Не е като водата. Бог да прости младия човек!

Нека да кажа няколко думи и за тези които спорят за 220 волта , 380 волта и 20 000 волта напрежение 1. При 380 и 220 волта напрежение вероятноста да бъдеш поразен от електрически ток е голяма, съкращават се мускулите при протичане на тока през тялото и над 10 млА ще бъдеш поразен особено ако тока мине през сърцето, получава се така наречената фибрилация на сърцето тоест сърцето се кара да бие по бързо десетократно и то се пръстка 2. При 20 000 волта напрежението бие от разстояние, от 18 сантиметра като нарушиш габарита и се разразява дъга която те обгаря , така изгарят много хора не от тока а от разразената дъга. Кое е по опасно напрежение може да спорим но при 20 000 волта има вероятност да останеш жив зависи колко са ти изгарянията от волтовата дъга докато при 380 и 220 волта нямаш шанс ако тока премине през тялото и сърцето ти с над 10 млА сила . Бъдете здрави е се пазете и четирите мерки за безопасност които писах по горе ги спазвайте -изключване на напрежинието, проверка за отсъствие на напрежение, поставяне на табели и ограждения и заземление за уредби над 1000 волта.

При 220/380V от голямо значение е времето, т.е. как си направил "веригата". Ако си стиснал проводника с дланта си и си стъпил бос на проводим заземен материал - трудно ще се откачиш сам, защото когато тече ток през тялото, мускулите се свиват и още повече стискаш проводника. Затова има едно златно правило на електротехника: ако се чудиш дали по нещото има напрежение и нямаш уред под ръка за да провериш - докосни нещото с външната страна на пръстите на ръката. Ако те удари ток, ще е за кратко, защото ръката сама ще се отблъсне от нещото.

Пръстка? Въх!

Жалко за това, че е загинал млад човек. За голямо съжаление писюрщината по време на работа е приела епидемични размери. На спазването на условията за безопасност се гледа като на една досадна и напълно излишна измислица. От собствениците на фирми, до последния гащник, доволен, че не го карат да се "мъчи с глупости в тази жега".

Четири са мерките за безопасност при работа по електрически мрежи и уредби 1. Изключване на напрежението 2.ПРОВЕРКА ЗА ОТЦЪТСТВИЕ НА НАПРЕЖЕНИЕ 3. Поставяне на табелки и ограждения 4. Поставяне на заземление/ уредби над 1000 волта/ Пропуснал е да провери за отцъствие на напрежение

отЦъствие? Ц? Пепоо, Пепооо простотия до шия, неграмотноЦт голяма

Много жалко за човека. Жалбосъбирач… Бързашката, просташка работа до това води. Недонаученото до това води също... понякога и непреподаваното или непродаваното, защото някои така преподават... След като са били двама абсолютно нищо не се коментира за вторият... сякаш е призрак и трябва да се разбират без думи... Понякога и на мен ми трудно да свикна с всички термини, но БЗР означава безопасност и здраве при работа, koeто не всички оценяват достатъчно както по значение, така и по прилагането, а криво-ляво до където стане, ако стане. Сега остава да си заровим главите като щраус и да продължим напред...

Защо не са двама. Това е закон на работещите в тази сфера.

Ами двама са били бе.

Не е бел сам. Тук правилото е като при готвачите - когато един работи с нож в купата, друг не трябва да бърка с ръце, че може да остане без пръсти.

Бог да го прости колегата и мир на праха му. Секунда невнимание и цяла Вечност умрял, да почива в мир...

досега не е имало случай на загинал работник по трафопостовете и да не си е сам виновен .... вече 35 години така !

Аз за 1 седмица в бг не видях обект където да се работи с работно облекло. По улиците строителни работници облечени както дойде, дори една светлоотразителна жилетка нямаха, с някакви маратонки, все едно хванати от улицата и пратени да работят. Трима бяха на един обект все с различни дрехи. Някакви пресичаха магистралата до едни конуси, пак без дори жилетка, как не ги отнесе някоя кола не знам.

не все едно ... буквално са хванати от улицата...

Ум царува, ум робува, ум ток го тресе.

Тва са само 20 киловолта, трябва да му ги изключат от предното звено . 220 волта са неприятни но само неприятни, най много да изтървеш отвертката

То за киловолти се иска наряд. Ако е така няма как той да е виновен.

Абе специалисте, ти въобще знаеш ли за какво става въпрос като ги пишеш тия глупости? Правиш ли разлика между напрежение - V и ток I?Знаеш ли кое от двете нанася пораженията и убива? А знаеш ли, че по 20кв тече ток който е 10 пъти по-малък от тока по 220 волтовата линия? Пак да те питам - ти въобще знаеш ли за какво става въпрос?

О,Миме, престани да се изказваш по теми които не разбираш. Кака Миче от Галиче, нали? Колко пъти са те прали 220 волта? При мен да ги изброя е като вървежна проститутка да изброи клиентите си. Тока убива ама човешкото съпротивление е в омове, 20 киловолта и 220 волта при едно и също съпротивление, прави разлика в токовете 1000 пъти, како Миче от Галиче, баси спамера

Торка, без да се заяждам ама не ги чуваш много нещата. Какъв ток тече в момента по линията няма никакво значение за този който се докосва до проводящата част. През тялото на човека ще протече ток с големина пропорционална на напрежението и обратно пропорционална на съпротивлението на тялото, или часта от тялото през която протича (сметни по закона на Ом). Сложи каквото и да е съпротивление и сметни за 20000В и за 220В тока който ще протече.

Ама верно нищо не си разбрал нали? И не разбираш? Ясно ми е що те "пере" тока. А сега ако имаш малко акъл ще се запиташ дали това, че те е "прал" толкова много пъти е за хвалба? Щото аз не мисля, че е за хвалене. А какво и колко разбирам - занимавам се с енергетика от далечната 1997 година. Като започнеш с 12 V за сот и завършиш с реконструкцията на п/ст Добруджа на 400/220/110 kV.

Кончита, я ми кажи дали няма значение ако затвори линията през себе си без земно? Тогава какъв ток ще протече? Защото вие като големи специалисти се изказвате ама не знаете как е станало нали?

Теодоре, за миг си помислих, че си телевизионен техник. Старите кинескопи се захранват с доста повече от 220V, но не могат да навредят на техника, защото захранващата схема не пуска голям ампераж. Но в елекропреносната мрежа е нещо съвсем различно!

Не, не съм телевизионен техник въпреки, че имам неприятни спомени от ТХО на един стар Електрон. А това за мрежата го казвам защото последния "специалист" който съм виждал да го утрепе НН беше направил точно това - хванал беше с по една ръка двата края на разкъсана линия в едно село до Видин.

Прал ме е поради липса на сръчност, невнимание, подценяване на тока и прочее, ама ти щом си перфектен няма да споря с теб. Естествено ако не са 220 В а 20 киловолта бих бил доста по внимателен - диелектрични ботуши, фазомер за силови инсталации, и прочее, апропо чул си че ТХО то дава 20 киловолта, да беше чул, че има и трансформатор за вертикално отклонение, да му се не види и тъпия спамер , хахаха , да беше писал и за умножителите на напрежение по ускорителните тръби, с две думи що ти трябваше да се фащаш с тази тема, ве серсем?

Всеки го е "прал" щом се занимава с това. При теб обаче явно е редовно а това говори за липса на знания и умения и сръчност както сам казваш. Както съм написал по-горе НЕ СЪМ ТВ ТЕХНИК и не разбирам от телевизори. Никога не съм казвал нищо по въпроса ВЕ ТИКВАР.

А бе той може и да го е изключил от страна на доставчика , ама от страна на потребителя може да го е треснал някой нерегламентирано включен фотоволтаик или перка.

глупости на кубчета... 0 логика , нито техническа , нито икономическа ... все едно от чешмата да дръпнеш маркуч , за да пълниш язовира, за да има вода за чешмата ....

Капка по капка вир става.

Не е задължително напрежението да се изключва обаче е задължително да се работи с лични предпазни средства. Килимче, ръкавици, фазомер, обувки, каска, очила....

Видял е светлина в края на тунела.

То в България винаги работника е виновен. Всичко друго е било изрядно - план за безопасност, защитно облекло, комуникации

Ами да кой да е виновен ? Който не работи той не прави грешки. А този ако не е разполагал с необходимите предпазни средства, е можел да откаже работата и никой в тази държава с тези закони не може да му откаже. Обаче този е бил необразован. Демек неинструктиран.

Забележи, колко инстанции, колко институции, колко търтеи са на служба, отговарящи и наблюдаващи един работещ ? И в крайна сметка, пак жертва. Да почива в мир сиромахът, отишъл да изкара за къшей хляб.

Почти всички жичкаджии сме усещали ефекта от електричеството, поне веднъж. Обикновено е от невнимание и бързане. Но когато работим с високоволтови електропреносни мрежи - не е шега работа!

Нещо повече получаваш имунитет до едно определено напрежение. Над тази стойност божа работа.

Уф, горкичкия!Бог да прости и света Анна да го срещне и да се застъпи за него.! Но, горката му майчица! В тия ужасни жеги направо мозъка ни се разтапя и ставаме невнимателни! Ако работите с ток, вземайте мерки за бога!

не споменавайте тези фантазии за живот след смъртта, че намаляват бдителността

Вероятно е учил онлЯйн!!!

Учил е при демократичните-за тях законите на физиката не важат.

жалко за човека но мърлявщината/мързелът/незнанието не прощават , колко и да си мислим че законите на физиката не важат за българите

Изключи! Заземи! Огради!

И провери за липса на напрежение!

Провери 2 пъти!

Да, ама е досадно. Кой ще ти се занимава с глупости.

Добри лозунги имаше по времето на Бай Тошо сега има един: "Печалбата не чака".