2018-а: Началото на края на неолибералния глобализъм

Дали САЩ и Тръмп ще направят необратим демонтажа на статуквото

Обратно в новината

Коментари - 2018-а: Началото на края на неолибералния глобализъм | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да попитам.. Какво направи възможно икономическото чудо Китай? И лошо ли е, че го има в този му вид?

"""Толерантността към различието е норма на съвременната цивилизация, но политическата коректност отива по-далеч и започва да действа като заглушаване на различното мнение"""Я едно неолиберално и демократично "уау-у-у-у",ама това важи с пълна сила за "Дир.Бг.""А кажи нещо ,което не се вписва в тяхната политика ,а са те изтрили,като не говоря за цинизми и обиди

И какво предлага автора?Със ,,професор”-а Вучков имат ли вземане даване? Коя е алтернативата след ,,края на неолибералният глобализъм”? Предполагам ,,демократическият централизъм”? Или северокорейския комунизъм? А може би най вероятно е неоимпиераторският путинизъм?

статията събахлям потънала в дън земя

троленето във форума показва, че либералната демокрация е промила мозъка до костите на някой списващи сороси либераси, които нямат ни грам мозък и нито един аргумент, освен личните нападки

Цеков е най-добрия състезател по политическо скачане, същински идеологически рекордьор, една Стефка Костадинова в своята дисциплина. Което не значи, че е глупав, напротив умен е, но и без принципен.

ами ти кой си бе, дори ника не е твой и го преписа още в предишния формат на сайта

Точен анализ! Ние знаем какво е да те изостави стопанина и да се снишаваш като бай Тошо пред Горбачов. Немците са в тоя филм и хем ги джендеросаха и на маймуни обърнаха хем ги и изоставиха, че и ще си плащат! Изложиха ги пред източноевропейците, срам.

Ко ще правиме с гей-парадите сега ...

нищо ко, те сами ще се разкарат ки

във на Путин трол бюрото на малко по висока позиция!

"ВЪВ НА Путин" :))) Как е в тролефермата на Цвъки Синтаксиса?!

тролефермата!Раиш?

СЪБУДИ СЕ,БЕ! ВИЖ ПО-ДАЛЕЧ ОТ НОСА СИ! СВЕТЪТ СЕ ПРОМЕНЯ,ВЕЧЕ НЕ СЕ КОТИРАТЕ,СКРИЙТЕ СЕ!!! СТИГА ОТЧАЯНИ ОПИТИ ДА ЗАДЪРЖИТЕ СТАТУКВОТО,ЩЕ ПЛАТИТЕ ПРЕСКЪПО ЗА ТОВА!!!

Даа, глобален пазар без бариери, държавите са само географски понятия без суверенитет, демокрацията е лаф без съдържание, управляващите са подставени на Шорош и Сие лица, няма ляво-дясно, има само лява ръка-десен джоб. Това е днешният ЕС, без да споменавам шизофренната русофобия и тръмпофобия и унищожителната за европейската цивилизация джендъро-мигрантска политика. А дали бай Дончо ще промени нещо няма как да се знае, но фактът, че всичкият т.нар. елит се е юрнал срещу него и срещу Путин доказва, че тези двама мъже са шансът за спасение на човечеството от тази дивотия. Помози Бог!

Поздрави!

Мерси! Боку!

Неолиберализъм - Рекет на олигарсите към държавата Неолибералния глобализъм - Рекет на олигарсите към света

Събитията, довели до избирането на Доналд Тръмп, започнаха в Англия през 1975 г. На една среща няколко месеца след избирането на Маргарет Тачър за лидер на Консервативната партия един от нейните колеги, както се говори, обяснявал в какво вижда ключовите постулати на консерватизма. Тогава тя отворила чантата си, извадила една книга с подгънати по ъглите страници и я тръшнала на масата. "Това е, в което вярваме", казала тя. Това бе началото на политическа революция, която щеше да преобърне света, пише Джордж Монбио, в. "Гардиън". Книгата беше "Конституцията на свободата" на Фредерик Хайек. Публикуването й през 1960 г. бележи началото на прехода от честна, макар и крайна идеология, към откровен рекет. Идеологията беше наречена неолиберализъм. Тя разглеждаше конкуренцията като определящ елемент на човешките отношения. Пазарът би трябвало да определи естествената йерархия на победители и губещи. Всичко, което пречи на този процес, като високи данъци, регулации,синдикална дейност или държавна намеса, е контрапродуктивно. Неограничените предприемачи могат да създават богатството, което да капе по малко надолу към всички. Така бе поне според първоначалния замисъл. Но по времето, когато Хайек пишеше "Конституцията на свободата", мрежата от лобисти и мислители, която той бе основал, бе щедро финансирана от мултимилионери, които видяха в тази доктрина начин да се защитават от демокрацията. Не всеки аспект на неолибералната програма съответстваше на техните интереси. И Хайек очевидно се зае да премахне това разминаване. Той започва книгата си, предлагайки най-ограниченото възможно определение на свободата: липса на принуда. Той отхвърля такива понятия като политическа свобода, универсални права, равенство между хората и разпределение на богатството, защото всички те, ограничавайки поведението на богатите и силните, накърняват и абсолютната свобода от принуда, за която Хайек ратува. Демокрацията, обратно, "не е върховна или абсолютна ценност". Свободата всъщност зависи от това да не се допусне мнозинството да упражнява избор над посоката, в която политиката и обществото могат да поемат.

Най точното определение на неолиберализма на практика, това е комунист учил в САЩ

вятърните мелници сте това

либералната демокрация е точно обратното на това което хората мислят за демокрацията, това е една гадна неолиберална лъжа, която се крепи на отричане на научните факти по политически, напълно цинични причини

От ноември 2015 г. е член на Консултативния конституционен съвет при омбудсмана на Република България. С указ на президента на Република България от 15 март 2017 г. е назначен за член на Правния съвет на държавния глава.

това не пречи статията му да е блестящо правдива и аналитично вярна

напротив - най точното определение на неолиберализма на практика, това е комунист учил в САЩ

Мда, умните хора си назначават умни сътрудници. Старо като света...

да се леят, не може да се скрие кристално ясната теза на Маркс за противоречието между обществения характер на производството и частно капиталистическия начин на присвояването

С неолиберализма на практика идва третият път между социализма и капитализма, а именно "смесената икономика".

Неолиберализмът е най-коментираното понятие в икономическия и политическия дискурс на нашето време, но и най-мъгляво дефинираното. Това е строй, при който под дегизировката на "свободен пазар” се промъква смесената икономика, или сливането на бизнеса с държавата.

У нас в пряка зависимост от държавата са правоохраняване, правораздаване, отбрана, военно-промишлен комплекс, енергетика, образование, железопътен транспорт, пътна инфраструктура, фондова борса, историческо наследство, национални паркове, стотици държавни и общински фирми и земи, финансов чадър за банковата система с парите на данъкоплатците, тотална пристрастеност към европарите и едни 40% от БВП, харчени от правителството. Онова, което не е държавно управлявано, е отстъпено на близки "частни” играчи и е тотално зависимо от политически силните на деня. Със сигурност това е точно "неолиберализъм”, но не и "пазар”. Неолиберализмът е най-коментираното понятие в икономическия и политическия дискурс на нашето време, но и най-мъгляво дефинираното. Това е строй, при който под дегизировката на "свободен пазар” се промъква смесената икономика, или сливането на бизнеса с държавата. Или икономически фашизъм.

тука разни монголски лунатици, дупета и други либераси направо отаковали форума

не си за тази тема

При Никсън и Рейгън в САЩ и Тачър във Великобритания през 80-те характеристиките на неолиберализма са идентични: експанзивна външна политика, смяна на неудобни режими по света, войни, финансирани с новонапечатани пари, дълг и увеличаване на държавната роля в стопанския живот.

За да разберем неолиберализма днес, е нужно, макар и опростено, да сравним класическия либерализъм и неговият хибрид — неолиберализма. Класическият либерализъм е олицетворение на свободната търговия. Има стокови пари в лицето на "златен стандарт", който връзва ръцете на централните банки в създаването на пари срещу правителствен дълг (т. нар. печатане на пари или монетизиране на дълг). Съвпада идейно с чистата дефиниция на "пазар” — мрежа на доброволно сътрудничество и размяна. Класическият либерализъм отрежда малка роля на правителството като играч, който единствено пази индивида и частната му собственост от вътрешна и външна агресия. Прокламира външна политика на ненамеса в отношенията между други народи. Бори се срещу войната и влиза с остър идеен сблъсък с икономическия и политическия национализъм. Отхвърля империализма и външната експанзия.

При неолиберализма има привидна икономическа и търговска свобода, но фактически протекционизъм. Търговската свобода минава само в междуправителствени споразумения в полза на местни износители. НАФТА, СТО, ТТИП, МВФ са чудесен пример за "правителствено” договорена търговска свобода и "макроуправление” на кризите и валутите. При най-знаковия икономически и пазарен феномен — парите, имаме тотален политически контрол и дискреция на централната банка. Административно се определят и лихвените нива и изобилието на кредита. По този начин в симбиоза с търговските банки паричното предлагане е под пълен правителствен контрол. Плаващите валутни курсове пък са плацдарм за девалвации, валутни кризи и обезценка на спестяванията на гражданите. В политическо отношение наблюдаваме експанзивна външна политика, финансирана с новонапечатани пари; регулиране и управляване на икономиката с фиска (неокейнсианци) и/или с паричната политика (монетаристи); повсеместна "борба" с монополите — изразена в пречки пред нови играчи на пазара и помощ за големите или стари играчи; социални функции на държавата.

Еми частната собственност я взеха комунистите

Неолиберализмът е модел за социално-икономическо устройство на обществото, в който старият класически либерализъм от 19-и век е заменен с "нов", при който държавата имa много по-активна роля в икономиката и политическия живот. С неолиберализма на практика идва третият път между социализма и капитализма, а именно "смесената икономика". Вината за Голямата депресия в САЩ и Европа през 30-те години на 20-и век удобно е хвърлена върху политическия строй на "класическия либерализъм” и икономическото му проявление — златния стандарт.

Левите икономисти и социални мислители винят "неолиберализма", защото за тях той олицетворява висшето зло: необуздан "пазарен фундаментализъм", който причинява финансови кризи, задоволява алчността на корпорациите и банките, води до икономическите неравенства и концентрацията на богатство.

либерализма е обществен модел който отрича традиционните ценности, отрича това на което се крепи света поне две хиляди години, отрича расите, нациите, половете, отрича дори научните факти, въвежда джендър идеология, което е абсурдно, отрича библията и сътворението на света по този невероятен начин в който го приема здравия разум, дори да мислиш различно от либералните мозъци е официално забранено

прилича на русия днес

не се споменава има ли българско участие в елитите, или сме без представители? При Тръмп има предимно бизнес. Понякога си мисля, че е добре да сме бедни, да е неугледно, да сме под стрес, да сме болни... Иначе ще сме самодоволни потребители на извратеността - неща които се правят там за където пише автора. Да, изводът е Бог обича България, затова не й дава това, което го има в развития свят!

това че се разобличава глобализма не значи че изводите не са глобални

тъпа е автора дори не разбира "неолиберализма"

според мен ти нищо не си разбрал

Соросоидо -либерастите да четат и да мислят

те не могат да мислят дори и да могат да четат, защото е важно написаното между редовете

Само руснаците не могат да кацнат на Луната

Могат от Лунното снимачно Студио на Американците в пустинята Мохаве

ТРЪМП е началото на края на неолибералния глобализъм. Пожелавам му сили и здрави нерви!!!

дали САЩ и Тръмп ще направят необратим демонтажа на статуквото ........Китай вече го направи днес кацнаха на Луната при новолуние Само руснаците не могат да кацнат на Луната

Статията е чудесна, вземете я прочетете, осмислете и тогава пишете. Излезте от стереотипа и рамката на либералното мислене, а ако не можете отидете в друг форум, тука не пречете.

и този трябва да е мазен трл

вземи напиши някакво мнение с аргументи вместо да се закачаш за чуждото просто за участие

Отдавна следя коментарите и статиите на д-р Цеков. Не винаги съм съгласен с всичко, което пише, но мога да твърдя, че е един от малкото у нас, които дават трезва оценка и прогнози за ставащото. Оплюването му от страна на троловете е безпредметно - с псувни и обиди и без аргументи ефектът е обратен от търсения от тях. Забавни са, ама те толкова си могат с празните им кратуни, в които има единствено майски бръмбари и бичи зародиш, та лесно се палят и се държат като побеснели добичета. С тази статия на Цеков съм съгласен почти на 100%, с едно изключение - твърде оптимистично е настроен, защото мисля, че без една "голяма" война, с участието на Европа няма да минем. В доста страни нещата са тръгнали към гражданска война - съпротива срещу надигащите се неолибералистки диктатори.

я се разкарай бе.... смешно е

Смешно? Кое по-точно? Полицейските изстъпления в Париж или над 1000-та опожарени автомобили в Швеция само на Нова година от развилнели се мигранти, или пък бандите "бежанци" пребивали хора във влаковете в Германия по Коледа и Нова година? На какво се смеете? На това или на простотията си, която не ви позволява да осмислите написаното от Цеков?

Ей този трол е платен, нает от някой от БСП - цикаджии жалки

комунизъм

........И още по-жалки напъни откъм щатния трол да цъка +/- и да сипе глупашки постове с които само дискредитира и без това тъпите твърдения от статията.

Хи-хи, само троловете обръщат внимание на плюсовете и минусите.

Комунистите са мързеливи лалкаджии

в комунистическата панелка

Ами в къща е по добре...... определено остава и да е газифицирана

неолибералния глобализъм и дали САЩ и Тръмп ще направят необратим демонтажа на статуквото ........Китай вече го направи днес кацнаха на Луната при новолуние Само руснаците не могат да кацнат на Луната

Жалка статия с тук-таме по някоя истина в напън да продаде лъжата - че било "краят" на глобализма, LOL. Всъщност сме едва в началото му. И още по-жалки напъни откъм щатния трол да цъка +/- и да сипе глупашки постове с които само дискредитира и без това тъпите твърдения от статията.

Всеки,който не е за първи път в Дир-а,знае,че си соросоиден трол...! Помията,която изливаш-не заслужава и жалките грантове,които ти плащат... Най-важното е,че Сорос го изритаха скоро и от Турция! Не съм фен на Ердоган,но за това-шапка му свалям...!!!!!

Виж му ника deep penetration.За това работи да му масажират простатата.Иначе е доста полезен ако не си информиран по някой въпрос може да си сигурен, че обратното на това което пише е вярно

тъпи коментари, които не могат да излязат от рамките на либералното мислене

Държавите търгуват и процъфтяват не знам смо Русия защо изостава 1 евро 80 рубли и само лъжат

78,39 рубли.

на запад имат по-качествени принтери

Какво общо има статията с Русия бе,дебил? Или само за това плащат по 5 цента?

дори Китай прие капитализма

Сорос пак те е излъгал...!

и го кажи, не тук в тролариума

Председател Си съвсем наскоро каза нещо друго по въпроса.

Не е важно какво е казал председател Си,важно е за какво плаща Сорос да се повръща във форума...

Какво е казал бе айнщайне, я марш обратно в леглото. Частната собственост върху средствата за производство ли отмениха какво направиха.

рано е за началото на края, досега САЩ глобализираше света, сега светът ще глобализира САЩ

Това "народите не могат да живеят по старому' силно напомня оределнието за революционна ситуация от комунистическите учебници по история. Въпреки излъсканата му и супермодерна реторика.

С Комунизма може да се плашат само лумпените ...!

не е вярно, не можеш да излезеш от него модел на мислене

си има име - капитализъм

Неолибералният глобализъм е етап от развитието на капитализма.

Не е вярно по дефиниция!!!

LOL, щатният трол се е заел с цъкането на +/-. За няма и минута нацъка 5 минуса на тоя под мене. Що се напъват господарите на усмтвено изостаналите руски слуги в толкова загубена битка с развитието и цивилизацията не знам - ама те ако имаха акъла да измислят нещо свястно нямаше да им се налага да пишат такива жалки съчинения като това в статията и да държат на щат тролове.

Това е един от най-стойностните анализи, които някога съм чел, а чета от 1969-та, всеки ден и по много. Поклон пред Борислав Цеков.

Марш обратно в тролефермата бе, умствено изостаналте руски слуги си правете компания и си трайте.

дропло, аре прибирай си парцалите и се скрий!

Първото нещо което е не подвластно на тези 6000 господари на света, е честотата на трептене на стратосфера, на земята, наречена като "Вълната на Шуман". През периода до 1981 година тя е била КОНСТАНТНА = 7,83 Нz. От тогава тя нараства първоначално полека, но сега вече все по-динамично (40-50 Нz към 2019 г.) [Цитат: "През юни 2014 г. системата на руска космическа обсерватория показа рязко увеличение на активността, от 8,5 Hz до 16,5 Hz на Резонанса на Шуман"]. А това "трептене" не позволява на "робския модел" да се адаптира към променените условия, което е предвестник на още по-яки протести ("жълтите жилетки"). Второто нещо е КВАНТОВИЯТ СКОК на протона на водорода, с намаляване на масата му с 1%. Това незабележимо изменение води до КАРДИНАЛНИ ПРОМЕНИ в материалната и духовната сфери. И за това колкото и усилия да положи Тръмп за удържане на статуквото, посочените само два фактора, обезсмислят всичко което той ще предприеме от днес нататък.

Чудесна статия, страхотен анализ! Ако не е преписана от някъде шапка му свалям на автора!

Тоя, Д-р Борислав Цеков, е пълен глупак. Абсолютни глупости. Празни приказки на комунист

глупаци са които не разбират написаното или не им е удобно

Ауууууу това как са го публикували не знам. Явно се намират и анти-сорос субекти, които плащат добре.

Отде ви изравят бе.

ника ти някаква демонстрация на някаква ориентация ли е

Светът се развива а Русия изостава

Явно който те е възпитавал е изостанал или бавно мислещ

Да се хванеш и да отговориш на толкова очевиден тролски пост не е особено разумно. Не че и аз не го правя де.

аз също мисля че Русия много изостна след Китай във всяко едно отношение

не можеш да мислиш, мисленето е за други, нищо не си разбрал от статията, хората не са равни по нито един признак

Единственият "слаб момент" в иначе хубавия материал на Цеков е, че не обяснява защо и как се стигна дотук! До необходимостта от промяна до този глобалния сблъсък.

Обяснява го много добре, а ти малко се изхвърляш повече от колкото трябва. Автора има докторска степен, така че може да си позволи анализи и заслужава адмирации. Критиките на списващите във форума са абсолютно неуместни.

Не го критикувам, просто е можело да копне още по-надълбоко. Но явно не смее да озвучава неща, които у нас са все още табу, докато другаде за тях се говори вече открито...

Той е в предварителния арест за организиране на демонстрация без предварително разрешение 30-годишният Ерик Друе, който се наложи като един от лидерите на френското движение на "жълтите жилетки", е бил задържан снощи близо до парижкия булевард "Шанз-Елизе" и е в предварителния арест за организиране на демонстрация без предварително разрешение. Това съобщи в. "Фигаро" като се позова на парижката прокуратура. Според полицейски източник водачът на "жълтите жилетки" е бил задържан на път към "Шанз-Елизе", където бил призовал свои симпатизанти да се съберат. Няколко коли са подпалени в Париж по време на протест на "жълтите жилетки" По-рано вчера следобед Друе, който е шофьор на камион, родом от Мелюн в департамента Сен е Марн, беше призовал във видеоклип във Facebook да се предприемат действия на прочутия парижки булевард. "Довечера няма да правим голяма акция, а ще раздрусаме общественото мнение. Не зная дали ще има кой да дойде с нас на Шанз-Елизе. Всички ще отидем там без жилетки", каза Друе. Към 19 ч. снощи няколко десетки души се събраха пред закусвалнята на "Макдоналдс" на "Шанз-Елизе", близо до Триумфалната арка, и очакваха Друе, съобщи "Фигаро", като цитира Франс прес, че привържениците му са били без жилетки. Парижката префектура съобщи, че освен Друе са били задържани и други "жълти жилетки" за установяване на самоличността им. Белгийските "жълти жилетки" вече нямат право да затварят границата с Франция На 22 декември Друе беше задържан за организиране на демонстрация на "жълтите жилетки" и по-късно беше поставен в предварителен арест за носене на забранено оръжие - палка, и за участие в група, която планирала извършване на насилие и вандализъм. Тогава Друе беше поставен под полицейски надзор и му беше забранено да носи оръжие, припомня "Фигаро".

Как азиатците изпревариха САЩ и Русия в изследването й? Китайският космически апарат „Чанъе-4” кацна на обратната страна на Луната. Това е първата подобна мисия в историята на човечеството. Тя почти не е изследвана, а комуникацията с нея е трудна, защото винаги е обърната в противоположна на Земята посока. ИСТОРИЧЕСКА МИСИЯ: Китайски апарат кацна на обратната страна на Луната

Москва, 2 януари - "Вести. Икономика". Първата партида от втечнен природен газ бе доставена в Гърция от Съединените щати, тя беше изпомпана в нов, наскоро пуснат резервоар на станцията за рециклиране на ВПГ Revetus, заяви операторът на гръцката национална газопреносна система DESFA. Първият товар от Съединените щати беше доставен в неделя, 30 декември 2018 г., на новоизградения LNG превозвач Мария Енерджи от гръцката компания Tsakos. В първата партида от 168 хиляди кубически метра. m LNG (или 1,772,400 MWh), закупени в съответствие със споразумението между гръцката газова компания DEPA и американската CHENIERE, се казва в изявление. "Това е първият товар на американския LNG от шистов газ, внесен от Гърция и доставен от новия терминал CHENIERE в Корпус Кристи, Тексас, до терминала DESFA в Revetus, до трети резервоар с капацитет от 95 000 кубически метра, който наскоро бе открит от министъра на околна среда и енергия, ”- каза компанията. Прехвърлянето на такъв обем газ отнема един ден. "Revetus отваря пътя за нови перспективи за снабдяване с газ и диверсификация на източниците на снабдяване, както и за надеждността на доставките за Югоизточна Европа, което прави Гърция основния газопреносен център в региона," каза DESFA. Гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на посещение в САЩ през октомври 2017 г. и разговори с президента Доналд Тръмп заявиха, че Гърция възнамерява да закупи американски LNG.

17% флотилията за пренос на LNG е собственост на гръцки компании, като за 2018 държат 33% от поръчките за втечнен газ. Но, на тях бизнесът им не е в Гърция, разнасят го по цял свят, най-вече към Китай. Гърция получава LNG от почти десетилетие, но е несъществена част от обемите, които гръцките компании пренасят, заради прекалено високата крайна цена. Докато ти пишеш глупости за "първа доставка в Гърция", онези с нетърпение чакат Турски поток да стигне до тях, че да падне цената на газа и при тях. А, и конкуренция да има. Дори няма да се изненадам гърците да започнат да товарят от руския газ по корабите, та да вдигнат маржовете на печалбата :D Китайците от своя страна са ненаситни за горива - от една страна точат нефт и газ от Русия, от друга страна - от Иран, от трета страна са най-големият купувач на LNG и от четвърта страна, имат силен интерес към горива от Сирия и къде ли още не. Та, тия некадърни статийки, които преписваш, нищо не променят. Като започваш с "Москва" да не мислиш, че на някой му пука? Все едно не знаем, че в Русия също има пропагандисти, работещи за чужди държави?