13 млн. лева ще струва възстановяването на Княжевския лифт

Ако "Витоша ски" не инвестират, общината ще го направи и ще си търси парите, обяви главният архитект на София

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

корумпета

Зелените неандерталци направиха всичко възможно толкова години да не се възстанови нито един лифт в София. Хубаво е, че все пак някой започна да работи в тази посока да направи нещо по въпроса.

Алоууу,искаме си драгалевския.Нисичък ,сякъш се разхождаш сред поляните.Гадният Цеко го експлоатира до дето може и после- беж.

Какво стана със ски влек "Заека", който ррябваше да заработи по указ на Бойко преди 4 г.?

Те хубавите работи бавно става. Има-няма още 20 години и ще стане.

Продаваме апартаменти на топ локации в София 500 лева/квадрат за гербери 4 000 лева/квадрат за глупаците...

Ако това се случи, ще бъдем свидетели на реставриран москвич за 13 милона. Искам да видя тази кочина отново в движение и то срещу колосална сума. Това ще е паметник на глупостта и тъпотията на замесените лица. Нека го направят, нека се види до какво води не слушането на специалистите по лифтове. Ще се смея с глас когато видя реално как 13 милиона превърщат скрап на скрап.

Чудно ми е от къде имате тази компетентност. 13мил .са твърде малко пари за това трасе. Надявам се че разбирате че маш. парк ще бъде изринат и създаден на ново

Не се съмнявам, че ще затворите, разрушите и забраните всичко, което можете. Повече ме интересува колко места за преместваеми обекти за малкия бизнес ще откриете ? Лифтовете не е нормално да са частни, доколкото са ограничени по брой по обективни причини. Срамота е сегашната достъпност на Витоша от София, срам за всяка столица.

За 13млн 2млн души не могат да ползват съоръжение за бърз достъп до планината. Вижте швейцарските Алпи. Кръстосани са от влакови линии и лифтове.

Какво "възстановяване"? Коментират дечица, които никога не са качвали Копитото или опитали да минат по Алековата пътека под него до Бялата вода. Всичко е заличено, на места земята е продадена и застроена, Княжево е слята с Бояна. Ако нещо все още напомня за лифта, то е по канарите в горната част. Ако искат нещо да направят на същото място, ще трябва доста дела да се водят за незаконните взети решения на един общински съвет и узаконяването в последствие на следващ общински съвет. Такава е бандитската практика: Следите са заличени, всичко е законно, или плащате или забравете за лифт на това място.

Собственика на ,,Витоша ски” няма интерес да подържа лифтовете ,за да пътуват столичани за ски до Банско.Личния интерес съсипа ски спорта на Витоша.Това е публична тайна и на Фандъкова и е ясно до болка това положение със зимния спорт в планината.

Пълни глупости, просто не иска да прави безсмислени упражнения със стари стъпки и пр., както коя година му извиват ръцета.

Вместо да взима от 2 места, викаш по-добре от 1…:D

Витоша ски отдавна са готови да инвестират, не е в тва проблемът

Готови са да гушнат още милиони за голи обещания, не си у ред.

Кажи как от къде се гушват, да се наредим и ние на гушкането :)

какво прави още на Витоша? Всякакви договори до сега е нарушила! Защо още я крепите?

Всички се страхуваха от Борисов, а Борисов се страхуваше от Мутрите.

тея герберски боклуци с едни и същи тъпотии от 15години!

И как ще стане възстановяването? Като нито една известна фирма не се нави да го възстановава. Щото препоръчва - ДА СЕ ИЗГРАДИ НАНОВО. И няма нито един останал ГОДЕН фундамент за стълб по трасето.. Със столичния девиз - ремонт на ремонта след ремонта..

ролки и носачи се сменят . нищо им няма на фундаментите, а и да им има - те са най евтиното

Сменят се, но вече не се произвеждат. Трябва да се правят по поръчка,защото фирмата произвела витошките лифтове едно време или я няма или такива части не прави от десетки години. Така една ролка струва, колкото 100 нови. И с другите части е същото положение. Трябва ново съвременно съоръжение на нови стъпки и стълбове. Ще излезе по евтино да се построи нов лифт, а не да се ремонтира стария.

Ама за тях най-много крякат екоталибавите. Че се бетонирала Витоша.. А за нищо няма на бетон, който 30 години не е поддържан и оставен на водата и леда.. Да казваш, че нищо му няма.. Със зейнала вече арматура.. Май си само профан в строителството..

"Зелените" фанатици са основната причина да напусна държавата защото ми писна да ми нарушават гражданските права за сметка на едно дърво или да загробват държавата с 35% Натура 2000. Сега съм на точното място при точните хора, там където човека и неговия просперитет е по важен от природата, а ските и планинския туризъм са религия. К...р за Тома Белев!

Преди много години ,още по време на "тъмният" социализъм имаше едно предложение княжевският лифт да бъде продължен до над хижа "Бор" ,но настъпиха демократичните промени и този проект беше изоставен.Като цяло масовото "катерене" на автомобили по високите части на планината ,не спомага за нейното опазване както и за така нареченият масов туризъм..Като допълнителна екстра всякаква инфраструктура по планината е изоставена на произвол и разрушение.Имаше огромен брой чешмички навсякъде по планината и всичките работеха ,сега тънат в разруха и мръсотия.За различните кътове за почивка ,беседки ,пейки не се говори.Много от хижите ,някои от ,които се стопанисваха от различни ведомства ,сега също не се използуват и или се рушат пообраснали от с дървета и храсти.А 13 милиона лева са по-малко от нищо,за един бюджет като столичният.И никакво публично -частно партньорство

Само за сезон 2021/2022 Австрия открива 24 нови лифта - 12 кабинкови, 4 седалкови, 1 котва и 7 пътечки/въженца. Само в Булгаристан строежа на лифтове е вековна титанична епопея на зелени, жълти, правителства, кметове, фирми и организации. А - и това само за 1 лифт. Явно за 2 лифта ще трябва гражданска война най-малко.

Другите строят, ние си бъркаме в носа, това е положението от години. Дано има промяна. Би било хубаво Княжевския и Драгалевския отново да заработят, но да са модернизирани и да отговарят на стандартите от 2022 г.

абе тъпчо, къде другаде по света има даден на концесия за жълти стотинки на мутри като цеко НАЦИОНАЛЕН ПАРК??? или викаш да построим с обществени пари още един лифт за цеко??? ББ продаде Витоша лифт за жълти стотинки, герберското ОПГ дълго време кри договора за концесията, АП изобщо не отвори дума за нарушените клаузи по договори! аз викам "кур за тебе глупако", щото Тома Белев е направил повече за българската природа от всички вас - малоумни герберски тролери!

Колега, малко сте се объркал :) Витоша никога не е давана на КОНЦЕСИЯ! Информирайте се, моля ;)

Зелен трол - вика, обижда псува. И с това се изчерпват аргументите му.

Абе, алокнколу - Австрия с каква планина разполаага, а ние с каква? Онези там могат спокойно да отворят още стотина лифта, без това да се отрази сериозно на планината. А да не говорим за отваряне на втори лифт в Банско, с което окончателно ще съсипят Пирин. Да не говорим и , че австрийската грижа към планината е мааалко по- различна. Виждал ли си австрийски писти през лятото? Зелени, окосени поддържани, поливани...виждал ли си сипеите на Банско и Пампорово през лятото ? Тактика скакауец - изяждаш и издояваш квот можеш до шушка и на следващия сезон - нови "територии".

Нали сме Европейски Съюз - с кого да се сравнявам ? Със Зимбамве или Кайманови острови ? Аман от дърти киселяци като тебе - у нас все не е както при другите, защото ние ... не сме като тях. Ами няма да сме.

БAPATOЧKA

Е,и Като не се съобразяваме с природните си дадености, после се жалваме от Бетономорие и Бетонопланинарство. Щот същото количество бетон го има по морето ан Гърция...ама тя има 90 пъти по- дълга крайбрежна ивица от нас. Колкото и ад ит е писнало - това са фактите.

А и в Сърбия построиха най дългата кабинка в Златибор. 8,8 км

А как така после ще си ги търспарите общината и ? Все едно да ми построят офиси и жилища за 13 млн. лв. , аз да си печеля от тях, а после да си търсят парите от мен ! Е как ще си ги получат - някакви гаранции има ли, че великият цеко минев ще върне тези 12 млн. лева ? Защото на мен ми прилича на подарък - ще му направят лифта, да си карат ски, а после ще се надавят той да им ги върне ... някога ... когато може ... смях ! Защо столична община финансира частна фирма с пари на данъкоплатците ? Кой допусна лифта да е частен - фъндъковата нали ?

Точно това е и целта - лифтът се обособява в ново дружество със собственик офшорка, общината прави инвестицията, търси парите от концесионера, оттам прехвърлят към новото дружество, то не връща парите, изтича давност и хайде за сметка на бюджета. А че концесионера си е нарушил договора, какво толкова....

Но защо трябва да е частен,Може съвсем спокойно да е общински или държавен

Това е концесия. Лифта не е частен. И никога няма да бъде. (надявам се). Като изтече концесията се обявява нова такава. Но съоръжението си остава общинско. То, като не работи лифта и концесионера няма от къде да изкара пари за да си плати таксата към общината. Еколозите скачаха, но сега са на власт и ще вземат едни комисионни и ще го направят. По добре петдесет бетонни стъпки за стълбове, отколкото 50000 коли на Витоша.

Определено коментаторите тук са експерти..по всичко. Няколко въпроса: 1. Как ще се “карат ски” с Княжевския лифт, който стига до копитото? 2. Могат ли там писти да се изградят? Ако да, каква е процедурата? 3. Къде в официален източник пише, че лифтовете са на концесия? 4. Каква е икономическата логика да се “възстанови” лифт от 70те години, може ли да бъде безопасен и как ще бъде решен въпроса с колите в кв. Княжево (когато бъде “възстановен”? Мисля, че съм на правилното място за отговори. Благодаря предварително