1/5 от българите не са прочели нито една книга през последната година

Най-слаб е интересът към литературата във възрастовата група от 15 до 30 години

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Повече от колкото другите.

Какво означава, че не са прочели нито една книга? Какво се има предвид под "книга"? Защото, ако "книга" е книжно издание, то отдавна е отживелица четенето на хартия да бъде критерий. Отделно от това, като човек, който си вади хляба в сериозен процент от времето с четене и писане на текстове, намирам четенето на художествена литература за ненужно. Вместо художествена всъщност бих я нарекъл "развлекателна" литература. Значи някой човек, бил той класик или не, седнал да си излизва емоциите, терзанията и душата на хартия, да описва някакви случки, персонажи, заплетени истории с любови, убийства, предателства и т.н. И КАКВО ПЕЧЕЛИ ЧИТАТЕЛЯТ ОТ ТОВА? КАКВО? Чете и се забавлява да мине времето. Нещо по-лошо - гордее се и се величае, че много чете, видиш ли, и е нещо повече от тези клетници - еднокнижници, с една гънка (знаете къде) и т.н. и т.н. За мен има сисъл да се чете два вида текст: 1. Православна духовна литература, която обогатява душата, успокоява я, дава ни възможност да създадем добродетели, да се смирим и покаем, да се борим с греховете си и в крайна сметка представлява наставление как да спасим душата си; 2. професионална литература, всекиму според професията, с която да преумножаваме талантите, които са ни дадени от Господ. Няма лошо да се попрочитат малко новини, за да можем да си избираме добри управляващи. Всичко друго е развлекателна литература, която възгордява, обърква, губи време и не принася никаква, НИКАКВА, полза.

Типично изледване на тази "агенция": Това, че не са чели книга на хартия, изобщо не означава, че не са чели литературни произведения в електронен вид. А това, че хората под 40г изобщо не вадят носа от телефона/таблета/компютъра, май изобщо не го смятат за четене.

Нищо чудно, чалгата и агресията ни заливат. Доказано е, че колкото е по-агресивен даден човек, толкова е по- малко интелигентен.

Ало, "начетения", много злоба и ирония бълваш против инакомислещите, що не си е.б.е.ш мaйka тu пpocта?

Тези 1/5 поне си признават искрено, че нямат интерес към книгите. Общо взето не можеш нещо полезно да получи читателят от днешните книги - само нихилизъм и безразличие. Останалите са прости соц боклуци - лицемери. Четеш или не, то това не е от особено значение, това няма да промени тъжното положение по света.

аZ съм чел всички томове на другаря Тодор Жмичков правешкио кърпен чорап и се имам Zа много , ама многУ умен

аZ съм чел спомените на Цола Драгойчева и Пеко Таков и не се имам Zа по долу от теб !

Те и в САЩ и УК не четат, ама държавите си вървят. Не можахте да разберете в бг, че това, колко книги ви прочел няма общо с това, колко си внимаваш и разбрал. И също, емоционалната ви и интелигентност куца, не айкюто

Пълно е с Ридъри във влаковете и автобусите. Четат та гърмят.

Е колко да четат, виждам ги всеки ден... Повечето са на телефоните. Аз съм един от малкото, четящи на таблета. И дори и аз не чета художествена литература ...

За сметка на това обаче имат писани поне по 10 коментара на ден в мрежата, а някои даже над 100!

Абсолютно вярно. Но това не означава че останалите четири са прочели.

1/5 от българите не са прочели нито една книга през ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА. А през ЖИВОТА си?!

А от останалите 4/5 поне 95% от тях казват че са чели, защото са прехвърляли рекламните брошури на някой магазин и си мислят, че и това е книга.

И што да четъ като мои да не четъ и да си напрягам акъла в смисъла на прочетеното и да ме боли глава

А необходимо ли е да съм бил чел 1 книга на година? В миналото, когато нямаше Интернет, съм изчел стотици книги, телевизията също не ми замени книгите защото и тя е с последователен достъп до съдържанието. Интернет обаче, с директен достъп до всякаква информация във всеки един момент е нов качествен скок в развитието и общо взето обезсмисля времето заделяно за пълен последователен процес за четене на художествени книги. Защо да си губя времето, след като специализирани програми могат да ми извлекат резюме в няколко страници какво се случва в една книга? Пък ако искам детайли мога и да се навия да я прочета цялата.

Не се притеснявай, четенето просто не е за всеки. На някои им е изморително. Пък и в съвременната реалност, няма нужда да се оправдаваш, че не обичаш да си губиш времето да четеш.

Не се оправдавам, но понеже си отворко, ще ти дам пример с Воина и Мир, ако си я чел разбира се. Чел съм я като ученик и не намирам, че си е заслужавало, ако съм имал тогава резюмето от Интернет днес sparknotes.com/lit/warandpeace/summary/

Ха ха, както казах - няма нужда да се оправдаваш! И както казах - четенето не е за всеки, на някои им е сложно, на други - изморително, на трети - отегчително! И между другото, пише се "Война и мир" на български. Този маниер на всички главни букви в заглавието не съществува в българската граматика. Следващия път чети по-внимателно, да не изпадаш в положението на Пиер Безухов в ситуацията с Платон Каратаев! Ако си я чел, разбира се, понеже заглавието го пише право на корицата и се вижда с просто око.

Не схващаш, нали? Докато ти ще прочетеш 1 книга от 500 страници, аз ще прочета 50 резюмета на книги х 10 страници. Кой смятащ, че ще е научил повече?

Четенето на художествена литература не е с цел да "научиш" нещо, както е в случая с техническата. При техническата резюметата евентуално вършат работа. В случая с художествената - не, и точно това, което е трябвало да "научиш", няма да се случи. Не схващаш, нали?

Резюмето на книгата си чел? И това за теб е прогреса? Шматко тва е все едно да сравниш аналоговото рисуване с дигиталното. В аналоговото няма ундо, няма история да си поправиш грешката. В интернет има хипервръзки, уникална възможност за свързване на информация. В книгата няма такива неща и това принуждава мозъкът ти да бъде концентриран и да се научи на търпение. ADHD говори ли ти нещо? People with ADHD may have trouble paying attention, controlling impulsive behaviors (may act without thinking about what the result will be), or be overly active. Although ADHD can’t be cured, it can be successfully managed and some symptoms may improve as the child ages. Реално масата идиоти, които отказват да четат книги губите умението за дългосрочен фокус и търсене на дълбочина. Има изследвания в любимият ти интернтет колкото искаш по темата. Работя професионално в технологичната индустрия от 20 години, и се боря с неумението за системно мислене и анализ на работниците ми програмисти всеки ден. Ако им огранича достъпа до stackoverflow.com половината не могат да достигнат до решение на логическа задача поради липса на фундаментални знания. Изправени пред този проблем ми задават въпрос: Къде има видео-уроци? На което им давам списък с книги, защото 90 процента от видео-уроците са създадени по потребителски модел и не дават правилна основа в обучението. Тези, които си мислите, че сте много куул и умни защото укипедия и гугъля винаги ще ви дадат отговора, а резюмето на книгата е достатъчно е време да осъзнаете идващата реалност. Над 80 процента от работната сила живееща в илюзия за знания ще бъде изхвърлена от автоматизацията. Ще останат само хора имащи сериозна основа и умения за критична мисъл, дълбок анализ и търпение.

Смешен си. Въобразяваш си, че като четеш романи си велик, пък и умник. Но всъщност ти си глупакът, губещ скъпоценното си отредено от живота време и си далеч по-зле по знания от такива като мен, които търсят есенцията на информацията и отсяват шлаката в нея. Книгата е вид информационен носител и ги четем за да получим знание! Какво по-оптимално от това да получиш есенцията, пропуснеш шлаката на автора й и спестиш жизнено време за следваща книга?

Браво бе. Евалата. Спестявай от сега. Тебе и GPT 2 може да те замени.:))

А ти си чети романите бе, какво си ме заубеждавал?! Изчети Винету пак! И Оцеола изчети да имаш решаващо предимство над нас останалите, хаха.

Убеждава а просто констатира факта, че ти се е скъласа връзката на интелекта с интелигентността. Ако въобще е съществувала в правилната и последователност. И понеже много хора не правят разлика, ето ти помощно средство от любимият ти интернет. Няма да си загубиш ценно време, точно за такива като теб е направено. Има и табличка за да разбереш лесно кое какво е:) http://www.differencebetween.net/language/words-language/difference-between-intelligence-and-intellect/

Всъщност Вие изобщо не разбирате, какво означава да изпиташ удоволствие от четенето. И честно казано ми е жал за такива, като Вас. Не става дума за извличане на информация, а за формиране на критично мислене и размишляване върху прочетеното. И за какво губене на време става въпрос? Това не е някакво досадно занимание, а хоби, което е безкрайно занимателно и интересно, но явно не може да го разберете. Оставете ни нас да се наслаждаваме на интересните романи, а Вие продължавайте да си четете резюметата.

Пък 2/3 не са прочели нито една книга през живота си.

Хубаво интервю по темата за книгите в училищата и граматиката в България https://www.youtube.com/watch?v=n_04g1v-Pao&t=19s

От тъмнозелените ли? Там цели котила не са прочели и една книга през целия си смрадлив живот...

Tи иди да видиш грамотността на българчетата, пък тогава се обяснявай как пак циганите са ти виновни за ганювщината, ганювец.

аZ съм чел всички томове на другаря Тодор Жмичков правешкио кърпен чорап и се има Zа много умен

аре па ти , аZ съм чел спомените на Цола Драгойчева и Пеко Таков и не се имам Zа по долу от теб !

Проблемът на другаря Живков беше, че самия той не си е чел трудовете. Ако ги беше прочел сигурно все нещо щеше да му влезе в циганската правешка тиква.

еее, стига де! поне 3/5 не са прочели и една книга през живота си! а 1/5 са си просто функционално неграмотни !

Поне 3/4 от българите лъжат !

А от останалите 4/5 колко са послъгали?

Тук едно лице твърди, че журналята са много умни и това, което пишат в Интернет е достатъчното за образованост. Майко, мила! По- посредствени и неграмотни от журналята трудно се намират! А като добавим и нескопосаната пропаганда , става мазало!

Но за сметка на това съм изчел хиляди страници техническа документация. Това брои ли се от "аристокрацията" бездействаща по цял ден?

Не се брои. Техническата литература е отделна категория. Нито развива въображение, нито емпатия.

Икономика не се гради с въображение (да не се бърка с креативност). Нито пък с емпатия.

Aма явно не и с изчитане на техническата литература, ако се съди по периодичните икономически кризи.

Да се хвалиш как си изчел техническа литература, е като да се хвалиш, че си прочел готварската книга.

Техническа документация е зона с инструкции за реализация. Системно мислене и особено нужната днес критична форма на мислене не се развива с това съдържание. Голяма част от идващите проблеми на нашето време са резултат от работата на "инженери", които са социални инвалиди и нямат емпатични навици. Както ти се каза, четенето на художествена литература те поставя в ментална ситуация към разбиране и емпатия. Икономиката е за хората. Съответно емпатията е основната и свързваща логика. Може би нямаш нужната семантична култура и за теб емпатия е равно на симпатия? Икономика се гради с въображение, всичките продукти, които ползваш всеки ден са били просто бледа идея в главата на индивиди. Поредният ти семантичен каламбур. Кретивността (или творческото мислене) е свързана директно с въображението. While creativity is hard to pin down precisely, it’s generally considered as the ability to create something using the imagination. Още нещо в добавка. В продуктовият дизайн основният модел за достигане на адекватно потребителско решение е емпатията. Умението да се поставиш в ситуацията на потребителя и да разбереш проблемите му. Генерално със всяко твое изказване си доказал, че имаш проблем и е време да поработиш върху него. Успех.

За това работиш за хора с творческо мислене, които видимо са прочели други книжки извън "техническата" документация.

Колкото книги да сте прочели не сте прочели най-важната книга - 200 доказателства, че Земята е плоска неподвижна планета на Ерик Дубай.

Мангалите не са виждали книга през живота си ,само те са 20 процента от населението.

2 млн цигани не са 20% от населението

Ама трябва да е чел, че да е наясно с това.

80 процента от възрастните не са чели книги откакто са завършили образование. Народа няма какво да яде ,няма пари да си купува книги.

Не липсата на средства е причината за нечетенето на книги. Други са причините, много и компбексни, но парите са сред последните за това места.

Народа за това е лесен за манипулация, защото от няколко десетилетия има пари за нов телевизор, за нов хладилник, за нова кола на старо, за нови парцалки от моля, за нови празнични приключения. Но тия ужасни устройства за развитие на мисловен процес наречени книги са извън "финансовите" му възможности. Айде стига простотии. В най-бедният си период като студент се хранех с китайски спагети и посещавах една самотна сграда с име бибилиотека.:)

как една пета за година,при положение, че две пети от народонаселението не е прочело и една книга през живота си.....

А колко от тази 1/5 са прочели книга през последните 3 години?

За сметка на това са изчели стотици страници глупостите във фейсбок, инстаграм и изгледали стотици часове порно, ютюб и тикток. Всичко е наред

А колко от ромите не са прочели нито една книга през живота си?? 99, 99% от тях!

Сиреч базата за сравнение на българите са циганите, така ли? Така ли си оправдаваш безкнижността, че циганите не четат, тогава защо българите да го правят?

Има 100-на книги, които си струва да се прочетат, но аз тая работа съм я свършил докъм 20-тата си годишнина.

Премахнете ДДС върху книгите

Аз ви казвах, че материала е лош. На запад по хотелите слагат Библията, ама аз като стана отново премиер ще задължа тукашните хотелиери във всяка стая да има "Винету" . Ако си прочел тази книга си готов за успехи в живота, аз съм нагледен пример. Никакви Библии не ви трябват.

Съмнявам се, че имаме повече от 100 000 човека, които изобщо четат (не говоря за учебници, например)..

Всичко пише в интернет сайтовете и е написано от много по умни от нас, които са журналисти и това работят. Нормално е да не се четат книги.

Хаха.. да, те сайтовете се правят само от професор нагоре.. :)))

А най-умните, цвета на нацията, пишат статиите в Дир бг.

И им личи, да знаеш...

Пуснете я тази анкета сред днешните тинейджъри и ще ви стане страшно на всички. Даже, за да е пълен ужаса, сложете таван до към 25 годишните. Да видим ясно ще е то "бодара смяна". И за да не е пълен песимизмът, поне им дайте анкета за видовете наркотични вещества. Там им е силата, ще ни отсрамят! Между другото, повече ме притеснява това, че над половината от родителите им не са слушали нищо друго освен чалга през последната година. И аз изпили парцуца през този период, достатъчна да умъртви три слона.

Други 3/5 са излъгали че са прочели. Само 1/5 четат книги, защото са стари и не знаят как да пуснат компютъра. 21-ви век, какви книги ви са в главата!

ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХААХХАХААХАХАХАХАХ Жалко за индивиди като теб! Вие сте просто излишни!

излишни!!!!

Ало, "начетения", много злоба и ирония бълваш против инакомислещите, що не си е.б.е.ш мaйka ти пpocта?

а аз не съм Прочел 1 книга през Живота си и кво вие все си оставате на Дъното...

A "Винету" къде остана?

съдейки по масовата неграмотност, са много повече

Ами тези които са прочели много книги ,какво толкова. То се видя с т.н. Харвардци (простото Кирчо и Кокорчо , който никога не премигва) .Като им слушам приказките , мама мия-ужас.А това са само една част от хората с много прочетени книги.

Не ставай смешен! Цяла България разбра, че тоя е завършил някакъв кратък курс! А това дори не е учил там!

Ти сигурен ли си, че са чели много? Като слушам на Простия изявленията с лапсуси и бедния езиков речник, много ме съмнява дали изобщо знае да чете

Аналогиите ти са прости като теб самият!

А как би звучало заглавие 80% от българите са прочели поне една книга през 2021 г. Аман от тъпотии!

Но няма да хваща окото :) Трябва да има кликбейт :) И злоба :)

Нека да направим допитване, нека всеки си каже, коя е последната книга, която е прочел през последната година. Аз съм първа - "Черната кутия" на Алек Попов.

Сега си прегледах goodreads и се оказаха 15 книги. Всичките ли да изброя? Иначе днес завърших "Петте езика на признателността на работното място." Миналата седмица завърших " Атомни навици". Иначе чета 32 книги паралелно :)

Загубила си си времето... нищо няма те научи тая книга

Точно някой ще обърне внимание на никомунеизвестен индивид в интернет! Ти си губиш времето да поучаваш хората без да имаш спечелено доверие :) Ама то и без да четеш няма как да го научиш това. Ти си доказателството!

Живот в скалите" на Мария Лалева

Баце колко ли прочете тази година? Сега поне е свободен.

1/5 ли, не ставайте смешни! 4/5 не са прочели една книга не през последната година, а през последните 5 години. това е тъжната действителност! Достатъчни са им помиите в Интернет, включително и тези в диарията ДИР. Мислят си, че са информирани от Интернет, ама са зомбирани. Има разлика. За който чете.

Каква една пета бе? Според мен са поне 3/4. Младите не четат изобщо. За други е "губене на време". А някои от четящите са толкова бедни, че не могат да си купят никаква нова книга или да се запишат на библиотека. Затова прав беше проф. Христов, когато каза фразата за "80% дебили" от БГ населението.

Т.е. има филтър на входа на библиотеката и ако си беден не те пускат? Не разбрах тази част много добре :)

Явно не си много умен, нито пък си ходил в скоро време на библиотека. Та там, за да четеш в читалнята или да заемеш книга за вкъщи, трябва да занесеш снимка за читателска карта, както и се плаща годишна такса за ползване на самата библиотека, а и двете неща струват пари. Сега дали схвана нещо или още не ти е ясно?

Прав си. Не ходя в библиотеки, защото си купувам всички книги, които чета. До този момент притежавам над 3000 :) За умност не си в позицията да преценяваш :)

И аз си купувах книги . Сега имам книги в около двадесет кашона, отделно тия , дето са по лавици, полици и в библиотеката и отделно тия в мазето от висшето ми образование . и се чудя какво да ги правя.

Не виждам каква информация ми носят данните за кашоните ти :)

Те 50% не са прочели една книга през живота си

Има интересни статии на университетски преподавател, че четенетео драстично се променя през последните години и е нормално да не се чете както преди. Причините (низуст) казвам бяха : - начин на живот - огромните обеми съдържание, с които се сблъскваме ежедневно - на работно място дори е постоянно ученето, дори без да осъзнаваме - липсата на време - интернет.... Вече е мъжки тип четене - под диагонал.... никакви големи текстове... т.е. романите нямат никакъв шанс...... Не знам автора тук какво очаква - Пулицър, че е открил, че не четем?

Пари за книги няма ! всичко отива за храна и сметки, даже не стигат. Продължаваме промяната !

Доста смело твърдение. Реалността е, че повече от 4/5 не са прочели нито една книга през последните 10 години.