Отпада таксата за по-рано върнат кредит

Всеки, който върне предсрочно кредита си, вече няма да плаща такса на банката, предвиждат промени в Закона за кредитните институции.

Обратно в новината

Коментари - Отпада таксата за по-рано върнат кредит | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

банката няма да има право да иска такса за предсрочно връщане на парите в 4 случая: ако лихвата по договора не е фиксирана, кредитът се изплаща на равни анюитетни вноски, погасяването е въз основа на плащане по застрахователен договор, чиято цел е била да гарантира връщането на кредита, както и ако става въпрос за овърдрафт Какво става ако лихвата е фиксирана и кредита се изплаща на анюитетни вноски????!!!!???? Много недомислено ми звучи този закон

Таксата не отпада, а се предлага да отпадне!

Идеята е добра, но много по-важно е да се забрани на банките да променят лихвите по кредите без съгласието на кредитополучателя. Сега те рекламират определан %, но венаги пишат в договора, че могат да променят лихвата.

Как го виждаш това фиксирана лихва за 20 години напред? Я погледни за последните 20 години какво е ставало в БГ. Това, което може да се направи и е да се върже лихвата с нещо независещо от банката - примерно ОЛП на БНБ или нещо подобно и от там нататък всяка банка да си слага фиксирана надбавка.

Ако тази такса отпадне просто трябва да забравим за промоционалните оферти за първите години от кредита. В крайна сметка коя банка ще ти даде кредит с лихва примерно 2-3% за първата година, ако ти можеш да вземеш парите да ги вкараш в същата тази банка на влог с по-висока лихва и като изтече година да ги върнеш предсрочно без такса.

Кога ще се забрани на мобилните оператори да изнудват хората, с АВТОМАТИЧНО ПОДНИВЯВАНЕ на договорите и искане на неустойка при закриване на телефона?

"Неотдавна депутката от ГЕРБ Мария Ванкова обяви..." оправете си правописа- визирам думата"депуТатката"... че се получават доста "странни" думи :)))))

Имайте в предвид, че ако изплащате анюитетни вноски, банката си е взела парите дори да не плащате наказателна такса. Вие сте си платили лихвата до края на договорения период. Ако и да върнете парите по-рано, тези лихви те са си ги прибрали. Погледнете погасителните си планове и тогава ще говорим.

Я ти си погледни погасителния план и тогава ще говорим. Всеки месец дължиш лихва върху остатъка от сумата. Каквото внесеш отгоре отива за погасяване на главницата. Стига с тези глупости, че едва ли не банката първо си прибирала лихвите и т.н.

в погасителният план при анюитетни вноски пише черно на бяло, че абсолютната сума на лихвата намалява, докато абсолютната сума на главницата се увеличава. за нормалният човек това означава, че премията за банката (тоест лихвата) се прибира с приоритет пред главницата, която всъщност е паричната маса, която същият този човек е получил и ползвал

Моята забележка е, че ако се върне предсрочно кредита не се връщат предварително взетите лихви. Т.е. банката взима пари за непредоставена услуга (при предсрочно погасяване).

Не ставайте алчни, никой не ви кара насила да подписвате договор с банката. Не е ли доста добре, като ти трябва някаква банкова услуга, да има банки на всяко кьоше ? Хубаво е, но за да съществуват, трябва да печелят, и освен от клиентите, от кого другиго да го правят ?

Да, да вземеш кредит е едно от най-лошите решения, които може да вземе човек. Но какво да прави едно младо семейство, което иска да си купи жилище, но не може да покрие сумата за него на 100%? Лихвите са достатъчно високи, за да се иска и наказателна лихва. Наказание за какво? Че ги ощетяваш, като си намаляваш сумата и не могат да ти измъкнат тройно парите, които са ти дали? Няма по-големи крадци от банките. Чакам с нетърпение момента, в който ще се оттърва от тях.

напълно те подкрепям, говорим не за нормалните условия по кредити като в другите държави, а за тая безумна система тука, в тая малка крадлива държавичка Б, съсипахте ни ей банко манки и други партизанки

"Наказанието" има смисъл за това, че усложняваш положението на банката. Я си представи че 1000 човека теглят по 100 000лв за 30 години. Банката взема заем и прави разчет да се връща постепенно 30 години. В един момент всички връщат предсрочно - банката се оказва със 100 млн. които стоят на камара. Не може да ги раздаде за 3 дни като нови кредити - ще минат месеци. През тези месеци тя плаща лихва на тия пари, а не получава. Друг въпрос е колко трябва да е размера на таксата за предсрочно погасяване.

Кредит трябва да се взема след като си сигурен че може да го върнеш. ако добре си си направил сметката кредита ти е от полза. Такова нещо като наказателна лихва няма, има такса за предсрочно погасяване. В крайна сметка има някакъв договор, който се "нарушава" от една от страните. Редна е другата да получи някакъв вид компенсация.

На мен не ми трябва банков клон на една и съща банка да има през 3 метра ...интеерсува ме като подпиша договор с Банката при едни условия тези условия да си останат същите а ня когато тя реши да ВДИГНЕ условията по кредита.До перид 2 години плащах 600 лв вноска по кредит ,сега плащам вече 960 лв и това при повишение от 1% .След като съм платил близо 30,000 лв на Банката се оказва ,че почти нищо от главницата не съм погасил.Реално аз лихвите по 10 годишният си ипотечен план вече съм си ги внесал ! То не са такси управление,не са застраховки с немислимо високи % при тях (задължителни) че и при погассяване на част от кредита 5 % ще искат Това само в Булгаристан ,Държавата на Пожарникаря може да се случи!

нека първо стане, пък пак пишете! сега лихварите ще нададат вой, ще платят дето трябва и пак ще си останем под лихварско робство!

Хващам се на бас , че няма да отпадне - ще гласуват против. Лобито на банките е по-силно от обществения интерес и от обикновените граждани. Като "стимулират" 40-50 депутата и готово - БАНКИТЕ НЯМА ДА СИ ИЗТЪРВАТ ПАРИТЕ!

Хаххахаха. Че то голяма част от кредитите не попадат изобщо в тези четири категории! Какво значение има дали изплащаш на равни вноски или с намаляващи? Боже, слез и си прибери вересиите!

може би това е за потребителските, а зо другите незнам едва ли някой теглил жилищен ще може да бръкне 100 000 и да ги погаси, говоря за нормални хора, а за вересиите си прав

Точно за ипотечните става въпрос. Не е нужно да изплащаш цялата сума. Много хора изплащат, предсрочно, някаква част от кредита си. И за да са винаги отгоре, банките всеки път искат накзателна лихва между 2-4 %.

"отпада" и "отпадна" са доста различни неща. А за потребителските мисля, че не отпадна изцяло.

така е отпада, а дали е отпаднало поне м моята банка ДА, ненормално е да има такси, навсякъде по света харятя теглят от едно място, погасяват теглят от друго има свобода, стига гърба да ти е як да ги връщаш

Моята двуЛична банка взе че ми се обади да ми каже, че ми е намалила лихвата по кредита! Не мога да повярвам!

Вдигат ти вноската защото поскъпнало пилешкото на китайския пазар примерно и не те уведомяват, после не ти я свалят с години. Искаш да предоговаряш, но ти обявяват, че това струва пари колкото е разликата във вноските за една година. в БГ кредит само в краен случай!

Крайно време е да се сложи малко ред в банковия сектор и да се помисли за правата на потребяващите финансови услуги. Няма по-продажно и презряно племе от банкерите. Алчни, нагли, безцеремонни... Процентът на необслужваните кредити само идва в потвърждение на това, че банките отпускат пари на куцо и сакато само, за да си лаппнат таксите и комисионните. Вместо да бъдат регулатор и стабилизатор на част от паричните потоци в страната, те се превърнаха в най-големите лихвари, рекетьори и престъпници.

Защо банката ще уведомява за промени в Л% само за кредити които не са потребителски......!????

м че то винаги е могло да се погаси кредита без тези такси, просто е - не се внасят 3 вниски и кредита става изискуем, плащаш го и си готов ;) (ако имаш кинтите естествено)

И като ти набутат едни наказателни лихви заради предсрочната изискуемост голяма далавера си спретнал, че не си платил лихвата за предсрочно погасяване :-D

Това, ако се случи, ще е доста добре ... ще доведе до по голяма конкуренция между банките т.к. рефинансирането ще е по лесно .. което би трябвало да доведе до по ниски лихви по старите кредити .. звучи добре .. но се съмнявам да се приеме този закон !

?? струва ми се, че тази промяна ще има минимален ефект, тъй като много малко са тези, които ще се облагодетелстват. все пак при рефинансиране има някои банкови такси, които трябва да се платят на рефинансиращата банка, които де факто пак не правят смяната на банката безплатна. същото като с лелеяната преносимост на номерата.

Не е вярно, че няма такси за потребителските кредити. И моля, не наричайте наказателната лихва "такси". Вчера погасих предсрочно кредит в УНИКРЕДИТБУЛБАНК, която ми взе 370.00 лева в повече. Като тази "такса" беше разхвърляна във вноските по главницата. На всичкото отгоре, след като го погасих, ми се обадиха един час след това по телефона и ми казаха, че им дължа още 20 лева. Мисля, че и от УНИКРЕДИТБАНК човек не може да се отърве и посмъртно, както и от М-тел.

Хампарцумян е един доста побъркан мениджър, който най-добре умее да демонстрира доволство от приходите си. А срамната некомпетентност, която показва в банковите дела сигурно бива усмивана сред банкерите. Медиите обаче нямат сетиво за всичко това и редовно му дават ефир. По-жълт привкус на медийна изява на банкер трудно може да се отчете в страната ни. Дава прогнози, както циганин продава дини. Ако ползваш прогнозите му, трябва непременно да се обесиш веднага. А от обясненията му следва, че банките са най-съвеестния играч на българския пазар и следват неотменно пазарните принципи без елемент нна картел. Според него трябва паметник да им се издигне, като лицето напаметника трябва да е вероятно той. Смешник, та няма равен. Лихвите сравними ли са изобщо с тези в европейска държава? А левът е вързан към еврото и дивиацията в лихвите би трябвало да е минимална. Всички знаем, че такива като него са картел от еничери и за дребна заплатка изнасят парите на народа си навън. Това са пари за пенсии, пари за деца българчета. Няма аргумент, с който бих го сторил на рода си. А той и ще няколкостотин го правят. Обясняват го с повишения риск шутовете. Е, как няма да е повишен рискът, като плащам двойно и тройно в сравнение с европееец за същия кредит?! Ако вместо 1500 на месец дължах 500, рискът щеше да е наистина миинмален. Простащината и цинизмът изпраща тези хора в тъмните дебри на българската истоиря. Само медиите къде се успаха. Или са достатъчно тъпи, за да не могат да преценят какво всъщност се случва?

"Еничари" е друго прим. полицай, а Хампарцумян си е "цист бъгарин".

Добър коментар..

Браво. И аз се чудя как така се дава ефир на завършен идиот да дава прогнози и съвети по телевизията. Всеки студент по икономика би се смял на задълбочените му телевизионни анализи.

Хампарцумян не казва случайни неща. Досега какво е казал - станало е. Относно познанията му по икономика само бих казал, че видяхме до къде ни докараха икономистите.

Естествено, че ще е абсолютен рекорда на лошите кредити! И по-зле ще става, ако правителството не вземе да помисли и за доходите на населението, а не само за пълненето на бюджета от нарастващи стари и появили се нови такси, глоби и данъци. ;( След като никой не се интересува от населението, то дано поне банките и застрахователните компании - едни от основните "спонсори" на правителството-нададът вой! Тогава може и да се помисли косвено за увеличаване на доходите. Народа може да си помогне сам като тегли заеми от СиБанк и не връща - тогава Бойко също може да усети кризата ;р

и какво? Правителството да вземе да дава на хората по 100-200 лева на месец ли? Или да задължи фирмите да вдигнат заплатите? или може би да започне да печата пари? А какво ще кажете да вземем няколко десетки милиарда кредит от чужбина и да си поживеем като за последно?

Коменаттор, говориш глупости. Никой не говори за печатане на пари и подобни неща. Не мислиш ли обаче, че за да прибира данъци и такси от поданиците си, една държава поне малко е длъжна да се грижи за тях? Как да правя бизнес и да изкарвам пари, като нямам условия за това? А за банките- те наистина са крадци и почти нищо от парите на българите не остават в България.

Не брато, предлагам правителството да стимулира бизнеса, да използва бюджета рационално в пряка полза на нуждите на обществото, а не в посока стимулация на монополите, да вземе свесни антикризисни мерки, да субсидира развитието и внедряването на технологиите, да отчита не само цената, а и качеството на здравеопазването и обучението, да опитимизира съдебната система и тн и тн. Народът е поставен в положение на тотална държавна антиподкрепа, терор над личните данни, правото да печелиш и притежаваш, изразено в удържане и фискализация на всевъзможни органичения, такси и данъци над всяка дейност водеща отделния индивид към личностен прогрес. В днешно време дори да стартираш бизнес, си задължен да споделяш част от печалбата си за държавата - същата онази, която единствено спъва и забавя инициятивата на отделния предприемач да стане такъв. Пари от държавния бюджет се разпределят единствено за два типа цели: тип 1 : свързани с последващи изплащащи инвестицията дейности с едно оточнение - че инвестицията се изплаща винаги от джоба на обществото по пряк или косвен път тип 2 : инвестиции за дейности с неясна обществена значимост, обслужващи и осигуряващи прокарване на нови закони и практики, осигуряващи дългото и безпроблемно експлоатиране на народа във вреда на интересите и финансите му.

Пак от пусто в празно....

Кое от пусто в празно? Лихвите последните месеци паднаха, което засяга всеки теглил кредит в тази страна. Сега махат и наказателните такси при предсрочно погасяване т.е. винаги може да рефинансираш кредит. Но да Борисов е виновен за поскъпването на брашното, хляба, олиото и ... какаото :(

Първо провери, а после пиши колко лесно е да рефинансираш кредит. Условията на банките са абсурдни...

До AZ При анюитетните вноски лихвата не се изчислява върху остатъка от главницата - това е при намаляващите мноски