Ремонти в блока само срещу 3/4 ”да”

75% от живущите в жилищната кооперация да могат да взимат решения за ремонти и да се налагат над малцинството.

Обратно в новината

Коментари - Ремонти в блока само срещу 3/4 ”да” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Абе хора шишеми си във форума, заяждаме се един с друг. Но всички сме съгласни, че закона е боклукчив, че никой не иска да го изпълнява, че е против нас. Сега един въпрос - колко от вас са се опитали да си изконтактуват с районният си депутат и да му кажат какво мислят за закона лично. Колко от вас са занесли подписано писмо от съкооператорите, че няма да изпълняват този закон на депутата си. Поне да е минал да одраска с пирон колата на депутата си или да хвърли развалено яйце по прозорците му. Абе поне някой от нас всичките знае ли кой му е депутата от района? Поне един има ли? А истината е тази - депутатите няма как да знаят, че вършат простотии, след като ние - техните избиратели не им го казваме.

Който се върже,никога няма да се отвърже.Само баламосване!!Искат да набутът хората,които веднъж са били млади и тогава са си платили жилището.Скъпо и прескъпо.Откаде да ги намеря горките парици,когато ДС два пъти ме трови и сега съм със една артерия в сърцето,без бъбреци на диализа вдигам кръвното до 240/120 и имам още десет други уврежадия от диабет на инсулин. Обмислям как да си тръгна от тоя свят без да натежа на наследниците,които си дават всеки месец парите по мен.В България само 1300 са диализно болните и струват на държавата 5 пъти по малко пари от тристата войника пратени в Авганистан.Щом тука има поне един болен,пари за подмазвачески мисии в чужбина не се дават.

Който се върже,никога няма да се отвърже.Само баламосване!!Искат да набутът хората,които веднъж са били млади и тогава са си платили жилището.Скъпо и прескъпо.Откаде да ги намеря горките парици,когато ДС два пъти ме трови и сега съм със една артерия в сърцето,без бъбреци на диализа вдигам кръвното до 240/120 и имам още десет други уврежадия от диабет на инсулин. Обмислям как да си тръгна от тоя свят без да натежа на наследниците,които си дават всеки месец парите по мен.В България само 1300 са диализно болните и струват на държавата 5 пъти по малко пари от тристата войника пратени в Авганистан.Щом тука има поне един болен,пари за подмазвачески мисии в чужбина не се дават.

Толкова е, ако не си краен апартамент. При мен е дори по-малко, всяка външна стена ми е с прозорец.

закона е тъп като творците му

Хората ги е страх да подписват каквото и да е било. Не мога да си представя да моля 3/4 от блока. Опа, момент - има разлика от блока или от входа 3/4?

Като цяло идеята е много добра за санирането на сградите, но в реалност изпълнението е твърде сложно. В нашия вход едва-едва се събират по 5 кинта от апартамент, все едни и същи си плащат, а другите не - какъв ти закон - е да ги пребиеш ли тези, които не плащат? Какво ще ги карат хората да се сдружават, за да имало разбираш ли някаква енергийна ефективност? Хората едвам си плащат сметките, други са теглили заеми за да успяват по някакъв начин да свържат двата края, а сега искат насилствено да принудят гражданите да стават юридически лица, за да могат да ги осъдят по по-бързата процедура. Да, ама не.

Уважаеми съкооператори, бих искал да Ви информирам, че нашите мили блокове освен килиите (апартаментите), които обитаваме има и: - общи пространства (стълбищни), на които също трябва да се смени дограмата (освен прозорците е хубаво да се смени и входната врата, като се изнесат пощите на нея) и да се изолират външно - покрив, който не е САМО на последния етаж, а на всички по вертикала - препоръчително обновяване на домофонната уредба - ремонт на вътрешните части на блока - шпакловане и боядисване. По този начин, уважаеми съкооператори, сумата набъбва значително. А идеята на програмата на ПРООН е от тези 130-140лв., да ви се покрият 50% и да заплатите само 65-70лв. на квадратен метър разгърната площ. Тйъ като съм убеден, че всички сте тарикати и винаги може да намерите "най-евтиното и най-качественото" и да си правите всякакви цигании по фасадите и апартаментите, моля не си затормозявайте главичките с тази глупава и ненужна нормативна уредба! От Домоуправителя -

Всичко хубаво, уважаеми съграждани, но защо с толкова грубости се изразявате някои от вас ? Така по-лесно ли се стига до правилното решение? Явно е, че отново ни лъжат, но поне помежду си да сме добри в неволята - а все някой ден ще осъзнаем силата си и ще принудим управниците да се съобразяват с нас!!! Ако може час по-скоро! Но с грубости помежду ни - не става ...

ти си някакво зверско изключение.

Не е. И в моят вход наемателите са 1/3 но нито един от тях не е мърльо. И от собствениците нямаме мърльовци. Имаше един период седяхме една година без чистачка и никой не разбра. А досега всички общи ремонти - покрив, щрангове, улуци, пощенски кутии и каквото се сетите сме си ги правили при 100% съгласие.

Избрал?

Моето жилище го санирах и подмених дограмата миналата година. Сега какво, пак ли да го санирам за да ми измъкнат още пари , някои близки до някой депутат или министър фирми, останали без клиенти. Писна ми от селски тарикати от най-ниско ниво та до най-горе.

С основание се ядосваш, но трябва да имаш предвид, че санирането се извършва по определени стандарти, а рядко бригадите от турци ги знаят. Санирането не е само топлоизолация и дограма - включва също и цялостна подмяна на ВиК, хидроизолиране на основи и покриви, електроинсталация... На този законопроект му липсва яснота - какво трябва да се направи, как точно трябва да се направи и т.н.

Да си ходят на село, ама не щат.

я си живейте в изкъртените блокове ,хвърляйте си боклуците по стълбищата и не се съобразявайте с никого !Ще ви учи някой как да живеете като европейци !Ама-ха ....

130-140 лева на квадратен метър е баснословно висока цена . При това не е ясно какво включва тя, освен топлоизолацията.

Г-жа Наньова да си яде ушите, щото дипломата и сигурно И за ядене на става. Тя ще ми каже, че частичното саниране не било ефективно! Вбесявам се, когато разни наглеци на високи длъжности говорят абсолютни лъжи пред медиите без да им пука, че хората знаят, че ги лъжат! Явно госпожата одобрява проекти на свои хора, които присвояват 70% от сумата, затова цената им излиза 130-140 лв./кв.м. разгъната площ

Проста сметка: За 70 кв.м. апартамент, сменяме вертикалните щрангове и тръбите в мазето за максимум 200 лв. на апартамент. За 2500 лв. сменям дограмите на трите стаи с хубава ПВЦ дограма с троен стъклопакет, щори и комарници. Срещу максимум 800 лв. изолирам всички външни стени с 8см. изолация. Общо прави 3500 лв. Това прави 50 лв. на кв.м. разгъната площ. Значи, ако се направи всичко на едро, за цялата сграда, ще излезе 65-70 лв. на кв.м. с помощта от ООН. А ако целият вход се договори за подобно саниране и не ползва помощта на ООН, ще ни излезе около 40 лв./кв.м. заради по-ниските цени за голяма поръчка. Излиза, че 90-100 лв. изчезват някъде...

sanirajte вътрешно панелните сгради ,много по ниски цени на квадратен метър не повече от седем лева само на външни стени на квадрат иначе ще паднат

Пак има попълзновения към собствеността ни. Тия не се ли научиха, че няма да стане тая работа. Нито ще се сдружаваме, нито някой ще ни определя фирми, които да ни санират. Който иска - сам е свободен да реши кога и какво да прави.

absoliutno sym syglasna s vas!

И какво сега? Тези големи проценти от нашия блок си направиха ремонтите без да ме питат. Сега ако аз реша да ремонтирам ще завися от тяхното съгласие ли?Голяма глупост!

Тия програми май пак са някакво пържене, защото се минава през определени банки, санирането се върши от определени фирми, прекалено ми прилича на "хайде да осигурим приходи на нашите хора".

Хм, май?

До "Домуоправител"- управлявай само себе си . Сменили сме си и тръбите и дограмата. Не е нужно да се сдружавам и да подписвам договори, за да нося чужда отговорност, да плащам такси и глоби към банките. Така като ни заблуждаваха с топломерите и сега се гаврят с нас, сега положението ще стане още по напечено, защото ще има опасносност да ти вземат и жилището. Защо фирмите оторизирани да извършват саниране не подписват договори с частни лица, а трябва да ставаме "сдружения" т.е. юридически ?

Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш. Всеки, който си е направил труда да прочете малко повече знае тези крилати думи на Хайтов. Аз искам да попитам друго. Къде ще ги денете тези хора докато се санира блока (входа). Защото санирането не е да се сложи пенопласт отвън за 2 дена. Не е и да се смени дограмата. Това са лесни работи. Санирането е да се проверят заварките на панелите, да се подновят,където е нужно, да се направят нови заливки с бетон, където се налага и т.н. А за това се налага всичко да се освободи до панел, респ. хората да бъдат изселени за 2 - 3 месеца. С покъщнина и т.н. Някой представя ли си го това нещо? Външната (и вътрешната, между впрочем) изолация е крайната фаза. Заедно със смяната на дограмите. И това е най-лесната работа. И ако някой иска да ми ремонтира основно панелката за 25 хил. (за каквито цифри се говори в строителните организации) - мерси. А ако някой ще иска да отбие мномера и да му дам 5 000 - 10 000 също мерси. Кой ще даде гаранции? То един покрив не можем да се организираме да направим като хората (нещо, което е задължително през няколко години), та ще ремонтираме блока. На времето, през милиционеро-социализма имаше една комедия - "Топло", където бяха показали как се прокарва парно. Смешно, ама ако не си участник в такова нещо. Санирането е 10 пъти по-сложно, и като организация, и като срокове, и като пари. А не знам как тези възрастни хорица биха се съгласили да дадат и по 5000 лв - хора това с 25 средни пенсии. Във всеки вход има максимум по 5 -6 души, които са стабилни. Остналото е боклук на който не може да се разчита. А да си вкарвам аз таралеж в гащите за някакви химери - мерси. Ако ми се наложи да санирам -сам ще си го правя. Поне ще знам че ще е като хората. А който е мераклия, моля. То и сега си е така. Само че от мен пари няма да вземе.

Сигурен съм, че не става въпрос за истиниско саниране (т.е. оголване на заварките и подновяването им) Ако е за такова, цената от 130-140 лв. е даже много ниска. Не знам такова саниране да е правено досега в България.

Преди да се направи саниране -трябва обследване на сградата за енергийна ефективност-това обследване казва какво трябва да се направи-да се смени,дограма/ако трябва/,дебелина на изолацията по фасадите,покрива и мазето,състояние на парната инсталация и прочие и чак тогава изпълнение и издаване на енергиен паспорт на сградата,а след това и технически паспорт.Без него няма разпореждане с имуществото.Срока е края на 2014г.

А КАКВО ЩЕ ЯМ?

НЯМА ДА ЯДЕМЕ! ПРОСТО ТРЯБВА ДА ПРОЯВИМ РАЗБИРАНЕ И БЪРКАЙКИ СЕ ДЪЛБООООКО В ДЖОБА ДА ОСИГУРИМ ЯДЕНЕТО ДО ДЕВЕТО ПОКОЛЕНИЕ НА НЯКОЙ ХИТРИ БАНКИ И СТРОЙТЕЛНИ КИОМПАНИЙ БЛИЗКИ ЯВНО ДО ГОЛЕМИ ХОРА. И ВСИЧКО ТОВА МАЙ ЩЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!! Е ! ТО В БЪЛГАРИЯ, ОЩЕ ОТ КОМУНИЗМА ВСИЧКОМ СТАВА НАСИЛСТВЕНО!!! НО МАЙ ВСИЧКО ТОВА СЕ ПРАВИ ТА МАСОВО ХОРАТА ДА ИЗГУБЯТ ЖИЛИЩАТА СИ!!! ЕМИ КАТО НЕ МОЖЕШ ДА ИЗПЛАТИШ ФИНАНСИРАНЕТО!!

Ми живей в мизерия тогава. То българи или цигани, май няма голяма разлика.

Срама нямат еи !!! Ако отидеш на частно някъде цената е 35лв/кв.м. А тея пишат 140 лв ....... БАХТИ Циганите мръсни !!! В Германия съм бил и там старите блокове и панелки си ги ремонтират от държавата БЕЗПЛАТНО изобщо не те питат исакш или не !!!!!!

според мен тр. със закон да се наложат фирми -испълняващи задълженията на домоуправители и да се въведе твърдо ред.в момента е един хаус( меко казано) . всеки тегли чергата.неуважение в каквото и да е към иколните и т.н. кратки и ясни правила. иначе докато се ,,сдружим" блока ще падне.

В нашия блок панелите имат заводска изолация 10 см от стиропор, обаче повечето хора не знаят и сложиха външна изолация която се оказва абсолютно излишна само дето загрозиха фасадата, щото всеки си я прави с различна дебелина и цвят! Е сега на такива не съм длъжен да им пригласям.

Подобен закон противоречи на конституцията, която гарантира неприкосновеността на жилището. А ако почнем да променяме и нея... Сега ще тръгнат да лъжат изкукалите баби. Досега подкрепях ГЕРБ, но ако приемат подобен закон, жална им майка на рейтинга. Ще се окажет поредните почалбари и лобисти.

Пак се гласи далавера. Апартамента ми е 78 кв. метра според нотариалният акт. По 140 лева за квадрат се получава хубавата сума от 10920 лева. Досега съм направил следните ремонти: топлоизолация на външните си стени - общо 43 кв. м. по 35 лева - 1500 лева и съм сменил дограмите с едни от най-скъпите - 3200 лева. Спокойно можех да купя от по-евтините и да ми излезе 2000 лева. А още сменихме вертикалните и хоризонтални щрангове общо около 400 лева, защото апартамента ми е с два вертикални щранга. дотук 5100 лева. А и сложих климатик - вярно от промоциите, беше 600 лева. Та до тук 5700 лева. Питам какво още включва пакета на санирането, та искат още 5200 лева? Ако бях краен апартамент щях да дам за топлоизолация още 1000 лева. За последен етаж и допълнителна изолация на тавана - още 2000 лева. Чакам предложения за оставащите 2200.

условията,в които живее бг населението,ще бъдат голям проблем и за 100г.напред. строителите на жилищните квартали в градовете от преди 50г.са били в пълно безхаберие какво очаква поколенията след безумните им творения.сега всеки се е скатал в скромната си квадратура,обречен на ремонт за цял живот и във вечни разправии със себеподобните си от блока.асансьори,стълбища,мазета са изоставени на произвол,щото са общи. за тях се грижат такива балами като мен.да не говорим за междублоковите пространства и камарите боклуци,надутата чалга посред нощ и т.н. в нашия блок 90% са бабички--ква санировка да правя,като освен турски сериали нищо друго не ги комба. но аз не упреквам никого,просто тая схема е объркана още в проект.митко радиста,мой приятел,от 20г.е в канада. живее в 100кв. в огромен блок.ЧАСТЕН. 1000долара на месец-ток,вода,газ,кабел,подземен гараж,асансьори, охрана,подръжка.първия месец го глобили че си мие колата в гаража--мивката на етажа безплатна за живущите в блока.ние задръстихме държавицата си с грозни,високи и нефункционални блокове.ПОВТАРЯМ--ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ ЗА ПОКОЛЕНИЯТА,КАТО ПОЧНАТ ДА СЕ СЪБАРЯТ.живущите не могат да плащат глобални реманти на блоковете,които да удължат живота им.и прикзките,че не сме стопани на това около нас, са ала-бала.държавата не ни е възпитала.а се възпитава със закони и контрол.КОНТРОЛ.как да милея за градинката под прозореца ми ,като там лежи огромен трегер,захвърлен от строителите на съседния блок отпреди 30г.ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ.

Е сега в частните новопостроени блокове как е?

Поредната промяна на закона педи да започне да действа. Това е несириозно и показва целия хал на законодателството у нас.

Щом някой нов съсед се нанесе,започва да кърти стени,да размества помещения,да извежда на други места тръби и канали,изобщо не се съобразява дали не застрашава стабилността на сградата или не. И друго-не би трябвало да се тропа и вдига шум в събота и неделя,когато хората са в почивни дни и се дразнят от шума.Но никой не се интересува, всеки си прави,каквото си иска,голяма простотия!

Вярно! И мивки в хола ли си слагат вече? Тц, тц тези провинциалисти и тяхната пуста мода.

Всеки коментира без ясна представа, какво е саниране. В това влиза дограма, външна изолация и ВиК. Цената е на квадратен метър жилищна площ, а не на фасадата. Така за апатамент от 70 кв.м сумата е приблизително 10000 лв., от които собственика плаща половината - около 5000 лв. Другото е приказки от женския пазар.

Айде сега да направим една проста калкулация: Дограма за 70 кв.м. апартамент (това е двустаен) - грубо около 2000 лв с ДДС за 3-камерна ПВЦ рехау с нискоемисионно стъкло (вероятно ще са 2 пистолета и 1 трикрилен прозорец). Не се включва остъклени балкони, а само сменяне на стандартна дограма. Външна изолация - 45 лв с ДДС за 5 см Фибран (фибран, а не стиропор, и то цели 5 см). Ако апартаментът не е краен цената ти идва 1000-1500 лв с ДДС. ВИК - вертикален и хоризонтален щранг по около 200 лв с ДДС за всяко. В зависимост колко санитарни възела имаш и колко ти е отдалечена кухнята от вертикалните тръби сложи още 100 лв с ДДС. Тотал: 4000 лв. Найс, а? ;-)

И като имаш предвид, че цените, които пишеш са високи. 5 Камерна дограма саламандър излиза за тези пари примерно, 3 камерна излиза наполовина! Изолацията и вика също са по евтини.

Нещо май доста скъпо излиза, а? Или просто някой очаква отново да забогатее на гърба на другите. 10000 лева - 5000 лева за дограма, 3000 лева за 10 тръби и 2000 лева за 25 квадрата изолация. Но щом е само ВиК и не включва тръбите на парното, то тогава няма да са десет, а не поече от 5.

Абе домоуправител, ми като все има нежелаещи и несъгласни, това няма как да стане, да се направи наведнъж!

Дограма се сменя само ако има нужда, а санирането няма нищо общо с ВиК.

Е, иначе за какво ще мрънкат... То е ясно, че българите по принцип бягат от каквато и да е отговорност... Не е случайност, че в нормалните страни собствениците на жилища са малко, а повечето хора живеят под наем... Собствеността е отговорност. Отговорност, за която Бай Ганьо никога няма да приеме, най-малко заради селяшкия си манталитет...

Няма къде на друго място да питам: За спиране на кое парно в София се говори??? Парно в Люлин няма от 21 март 2010! Пишете, хора! Пак ще плащаме за тоя дето духа по 200 лева като миналата година! Но този път Страсбург ще играе! За мен остава само да пожелая на Топлотрафикантите да ги затопли Правосъдието! Моля, Дир. Бг. поместете питането ми и бъдете здрави! Дир. БГ. вие сте ми последната надежда за помощ!

Парно още има, защото трябва да се наваксва от дефицита и да се запълнят партийните касички, нищо че е 20 градуса от 1 месец.

То и телефони нямаше ама Виваком си начислява таксите така че не се учудвам на нищо в демократична България

Парно в Красна поляна все още има. На земляне хич не им се иска да го спират!

Така е и в Красна поляна. Радиаторите са 0,001 градуса над нулата, и въобще не оказват влияние върху стайната температура, ноТоплофикация няма да се посвени да начисли такса мощност и сума за отопление на имот. И аз им пожелавам Правосъдието да ги стопли.

Правосъдието е държавата, а топлофикация също е държавата. Е, за какво правосъдие говорим? Ако имаше правосъдие, нищо от това което се случва нямаше да се случва!

Прави сте в кометариите. Въпроса е -Как ще се съберат парите от оставящата една трета? Досега няма законен ред и на практика е невъзможмо ремонтиране на общи части, а закон за етажната собственост има..... Примера с парното е показателен.

Прави сте в кометариите. Въпроса е -Как ще се съберат парите от оставящата една трета? Досега няма законен ред и на практика е невъзможмо ремонтиране на общи части, а закон за етажната собственост има..... Примера с парното е показателен.

За тази цена и 5% от живущите няма да се съгласят. Да не говорим за тези, които вече са си санирали жилищата. В нашия вход от 19 апартамента те са 5. И техния глас ли ще се иска?

Нека да е ясно за всички - превръщането на сградите юридически лица чрез сдружение е в интерес на държавата, не на собственика.Последиците за собственика са само в негов ущърб. Да сте чули подобно нещо да има в цивилизованите европейски страни? Няма!!! Пак ли ние ще излезем най-умните? Надали. Не се сдружавайте, за да не загубите собствеността си и правата над нея.

Прав си ! Държавата няма интерес от свободен гражданин... Така ще е по лесно - Разделяй и Владей! Сега вече ще се борим на ниво жилищна престъпност.... Ще има... аз ще доведа Братчеда... а аз Баджанака... и воната е започнала за една изтривалка.... А държавата ще контролира... който е Наш и който не е.... а Цеци ще отчита пак колко много е вкарал в правия път....телевизия и екшън сцени....Биг квартал...! без пари за ново предаване....

Ами така е, ама докато си пишеме глупости, ще става все по-лошо. Всъщност, то и маршрутки не съм чувал да има в друга държава, но това не пречи в държавата на кражбите, корупциите и абсурдите да има!

Това е поредната простотия да напълнят гушата на определена/и банка/и. Навремето исках да си подменя дограмата, като си сложа и нискоемисионно стъкло. Тогава вървяха рекламите за фонд "Енергийна ефективност". Отидох да проверя как стоят нещата. Казах, че ще отида в която фирма за дограма ми кажат и ще си сложа също каквата дограма ми кажат, за да ползвам субсидията от фонда. НО!!! казаха ми, че субсидията се отпуска само от банките, които имат сключени договори с фонда. А аз трябвало да сключа договор за заем с банката. Аз възразих, че ще платя всичко в брой, за да не ме товарят банките с такси и всякакви други щуротии. Отговорът на фонда беше, че трябва договор за заем, дори ако той е само за 1 вноска. След среща с произволна банка с договор с фонда се оказа, че с всички таксички, комисионни и други щуротии на банката, дори с приспадане на субсидията от фонда дограмата ще ми излезе по-скъпа. Затова си отидох в една от фирмите за дограма и си купих в брой каквата дограма по принцип слагали по програма енергийна ефективност. Това е то помощ по български - 1000 шуробаджанашки маймуни по веригата и накрая пак последния яде дървото ;-)

накратко забраняват ремонтите...искам да видя кой политик живее в панелка и е успял да събера подписите на бабите от входа, щото по-опако племе от тях няма? По-умно е да забранят ремонтни дейности вечер след 9 часа и сутрин преди 10- събота и неделя, а за седмицата 8. Така хем бабите ще са доволни, хем ще има ремонти.

Всички тези ремонти могат да се правят и без да е необходимо да се прави ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ ! Далаверата на държавата е,че при подобно сдружаване тя може да притиска по съдебен ред вече ЮРИДИЧЕСКОТО ЛИЦЕ,като проблеми с плащането на парното например.Ще започне едно "самоизяждане" между съседите.НЕ СЕ ХВАЩАЙТЕ НА ТАЗИ ИГРА !!!

За тези 140лв/кв.м трябва изцяло нови външни стени да ми иззидат заедно със замазка, изолация и шпакловка (външна и вътрешна). Нямат срам!

От частичното саниране намалих климатика с 6 градуса в най-студеното време. Не било ефективно - хайде де!

Ама то в всичко в главата, хахаха :)

Не било ефективно частичното саниране...? А защо ли намалих градусите на климатика с 6 степени в най-студените дни и нощи....?

А в тези 3/4 как ще се разрешават разногласията с наемателите,които освен да чупят,мърсят и разрушават,от нищо друго не се интересуват.Често наемодателите са в чужбина и никой не е в състояние да накара наемателите да плащат дори и задължителните консумативи за поддържане на общите части и помещения ???

В момента, за обновяване и соновен ремонт са необходими 67%. 100% са необходими само за надстрояване и пристрояване.

Поредната законна далавера, а после ще ги разследва сладващото правителство..................

Коридорите в мазето са заляти от отпадни води и от 36 апартамента само 4 сме готови да платим за отпушване на каналите ,останалите 32 само поглеждат и затварят вратите,какво ще кажете за това ,в собствените им лайна са заляти и те не искат да платят за отпушване ,да не говорим за ремонти по блока.