25 000 души са загинали при бомбардирането на Дрезден

При бомбардирането на Дрезден в края на Втората световна война са загинали най-много 25 хиляди души, твърди в окончателния си доклад комисия от историци, цитирана от Франс прес.

Обратно в новината

Коментари - 25 000 души са загинали при бомбардирането на Дрезден | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Германия 6.5-8.5 милиона цивилни жертви, Полша 5.5-6 милиона цивилни жертви, СССР около 24 милиона и т.н. Цялата тази война е била една огромна касапница и не може да се осъжда една държава, че е убила 150,00-200,000 са секунди, а други която са избивали милиони и десетки милиони цивилни в продължение на години да се считат за жертви и за хуманни.

И в Япония и в Германия в края на войната почти цялото население е било въвлечено в дейности свързани със войната. Не забравяйте, че хитлеристите са изпращали дори деца не фронта. Така че понятието цивилни в този период и за тези страни е доста относително. По отношение на атомните бомбардировки - Хирошима е била важно военно-транспортно пристанище с много военни складове. Само за протокола, жертвите от бомбардировкие са по-скоро десетки хиляди, отколкото стотици хиляди, както някой беше писал. като непосредствена причина за тях се цитира отказът на Япония да изпълни Потсдамския ултиматум от 26 Юли 1945 и да се предаде безусловно. В интерес на истината трябва да се каже, че японците няколко пъти са предлагали на СССР да се предадат на тях, но не са получили отговор. Вместо това съветските войски са тръгнали да ги завладяват, както направиха с половин Европа. Не защитавам нито една страна, само бих искал да запитам в резултат на чии действия през ВСВ Китай са дали 10 до 20 милиона цивилни жертви, другите страни в Индокитай около 5.5 милиона,

Не мога да се съглася съвсем с тезата на Alex. Не знам какво и кой си е местил в другият крачол, но експанзията на СССР в Европа приключва горе долу по времето на атомните бомбардировки. И слава богу.

Абе пак се включвам, защото ВСВ ми е интересна тема - само да кажа на ПП (19.03.2010 г. 08:00ч.) - стърчащите фасади които си видял в Ленинград през 1982 година нямат нищо общо с войната. Просто в този град е възприет един странен начин на реставриране на сгради - оставя се само фасадата, а иначе на практика вътре се построява нова сграда. Е понеже от като почистят всичко до гола фасада докато се започне строежа минаваше около 6 месеца, можеха да се видят много такива стърчащи фасади. То същото може да се види днес и в Лондон например. Просто хората си пазят ценното от старините.Ин може да се каже, че ВСВ е сбор от няколко войни, всяка със своите цели и задачи. Като понякога една държава е участвала в повече от едбна такава война. Също е имало и серия задочни войни между съюзниците. Първата жертва на тези задочни войни пада Великобритания, която подписва със САЩ един документ - Атлантическата Харта. Прочетен между редовете, се вижда, че това е капитулацията на Великобритания пред САЩ и превръщането и в Обединеното Кралство. Дрезден пада жертва на англо-американските амбиции да сплашат СССР. Руснаците пък си го преместили в другият крачол и им показали какво могат първо върху Берлин. След това вече сами, американците пуснали А-бомбите си над Хирошима и Нагасаки. Това е също с адрес СССР. Такава демонстрация на сила накарала мечката да се стегне и да прегази Манджурия само за 10 дена. Старта е бил от северната страна на Голям Хиган, през японските укрепителни линии (нещо май не са ги забелязали), а финала на бреговете на морето около 800 - 900 километра на юг.Това слабо им е помогнало. Взели са си само целият Сахали и Курилските острови. Хокайдо си е останал японски. А губещите от тези задочни войни са излишните жертви, а и собсвените изтормозени войски.

можеш ли да ми напишеш ЦИФРАТА за сто милиона, много искам да я науча! Нас в училище ни учиха на цифрите от 0 до 9 само и после ни казваха, че с тях се пишат ЧИСЛАТА. Сега обаче научавам (от теб), че за всяко ЧИСЛО си имало ЦИФРА. Хайде първо ми напиши тази за сто милиона, пък друг път ще те питам за други ЦИФРИ. Апропо, ти с думи ли говориш или с букви?

До колкото виждам, не са много вярващите на цифрата. Поне във форума. Иначе за англо-американският начин на воюване съм написал и в постинга си към свързаната статия Неонацисти шестват в Дрезден. Сега бих искал да ви разкажа, за впечатленията на човек, участвал в щурма на Кьонингсберг. Преди да го щурмуват руснаците, на всички е било известно, че града е обработван многократно от авиацията на англичаните. Та вследствие на тази обработка, нито един от фортовете на подстъпите на града не е пострадал. Нито една огнева точка не е била засегната. Недокосната е била и осигурителната ивица. Резултата се е видял, когато навлезли в самият град - само стени и хора блуждаещи от едно мазе към друго. Та това е част от английската тактика - военните съоръжения цели, а жилищните квартали помлени. А по въпроса защо, когато Сталин пратил руснаците да бомбандират Хелзинки почти всики бомби са заминали в морето - по официалните доклади над града е имало плътна ниска градоносна облачност, бил е покрит с мъгла, не работело навигационното оборудване, пък било и тъмно и нищо не се виждало, а и метереологичната обстановка е била ужасна. Загубли ориентация, уплашени и незнаещи какво да правят екипажите са си го изкарали на балтийската треска и херинга.

Обяснението на американците е свързано с изкарване от строя на транспортините възли на Берлин, Лайпциг и Дрезден за да стане обходното движение невъзможно. Могли са да подложат на постоянни бомбардировки входните и изходните пътища на Дрезден, но явно са избрали друг подход. Бомбардировките на Хиршима, Нагасаки и Дрезден имат за резулат смърт на цивилни в голям мащаб и за мен не са оправдани.... Докладът е изготвен от немски историци по поръчка на град Дрезден. Официално е представен на 17 март 2010....Що се отнася до Япония то нейното възстановяване има не само хуманитарна но и политическа цел - ограничаване разпространението на комунизма в Юго-Източна Азия....атоманата бомба предвидена за Берлин - мисля, че такава не би била употребена над Берлин....Тезата, че Нито Германия преди Дрезден и нито Япония преди Хирошима и Нагазаки щяха да капитулират ми изглежда наивна. Бомбардировките на Дрезден са извършени на 14-15 февруари 1945. По утвърждение на американските ВВС движението е било парализирано за няколко седмици.... В блога на сайта на The New York Times online има статия The Dresden Debate Wont Die, за въздушните рейдове на Великобритания в Германия. Ако някой е чел за Sir Arthur Bomber Harris- цитиран е. ЛИНК:The Dresden Debate Won't Die - Idea of the Day Blog - NYTimes.com. Има и куп дебатиращи форумци като нас :))... В някои източници на английски общото количество загинали (СССР) се споменава като 23,954,000 човека или 14.18 процента от населението, като загиналите мирни граждани се изчисляват на 12-14 милиона. Втората световна война отнася общо в света -военни и мирни градани 62-78 милиона, като загиналите мирните граждани се изчисляват на 34.6-46.9 милиона. През Втората Световна война загива 4 процента от населението на света. През 20 век във войни и военни конфликтои са загинали 100 милиона души. Цифра, която човек може да асоциира единствено с незрялостта на човечеството.

До до Centurion (19.03.2010 г. 09:07ч.): Реакцията ти е емоционална. По каква причина? Емоционалните изблици и лични нападки обикновено прикриват липса на аргументи. Постоянно се опитваш да отклониш темата към САЩ, докато аз акцентирам върху действията доказващи национална отговорност в съвременната цивилизация. Разбирам, че поставянето под въпрос на скъпи догми от соц. миналото не ти е по сърце, но не ти ли се струва, че именно ти защитаваш лъжи? Отиди в Япония и виж какво е тя днес. И не забравяй, че е такава благодарение на американските пари. Не видях въпрос в поста ти и затова не мога да му отговоря. Но и ти не отговори на моя въпрос: Какво направи Турция за арменците, за българите, за сърбите, за гърците? Какво направи Русия за поляците? Опитай. :)

и отново лъжеш или си зле информиран, когато говориш за загуби. За какви загуби изобщо става дума? За военни загуби или за загуби на население изобщо? Имаш ли представа за методиката на изчисляване на едните и на другите загуби? Имаш ли представа кои категории се включват и кои не се включват в т.нар загуби? Защо изобщо се изказваш неподготвен по въпроси, от които нищо не разбираш? Разбира се, ако четеш Соколов или Новодворска, то загубите са 50, че даже и 150 млн души, да не вярва човек, че е имало толкова население. Що се отнася до действията на САЩ в района на атомните бомбардировки, тези действия са продиктувани от циничен прагматизъм. Трябвало е да се проучат всички последствия от новото оръжие на терен, защото възможности за нови проучвания не са се предвиждали. Това е продиктувало и целите - слабо защитени, без военно значение. Т.е. където ще има големи жертви сред мирното население, което напълно съответства с концепцията за водене на война чрез терор. Впрочем, специално Нагазаки е бил избран заради по-особеното географско положение. Любопитните американски военни са искали да видят какви ще бъдат пораженията върху град, разположен в долина. Напразно се наричаш центурион, не си въобразявай, че имаш някаква военна култура. А, да, та в близост до кой от градовете, Хирошима или Нагазаки е имало лагер за американски пленници, похарчени с лекота от същите американски стратези? Я се разрови из изворите да си отговориш на това въпросче.

До до Centurion (19.03.2010 г. 08:33ч.): Когато наляха милиарди долари в Япония. Не ти ли е достатъчно? :) Какво направи Турция за арменците, за българите, за сърбите, за гърците? Какво направи Русия за поляците?

Дефиницията за тероризъм, приета в САЩ е: Използване на сила или заплаха със сила за постигане на политически, идеологически или религиозни цели. Като се има предвид, че Дрезден не е бил военен обект и, следователно, неговото унищожаване не е било продиктувано от военно-стратегически цели, остават политически или идеологически. Поради което тези действия попадат в дефиницията на тероризъм.

Поредните врели некипели... Германия по това време е била в такова състояние, че едва ли на някого му е пукало за гробищните регистри. Повечето от постовете описват доста по-точно нещата. Градът наистина е бил претъпкан с бежанци и никой не може да каже колко точно са били те, камо ли да води гробищни регистри.

Я, я, кога САЩ са се извинили за бомбардировките над Япония? Визирам не само атомните, но също така и над Токио със запалителни бомби, при което загиват много повече мирни жители. Официалната политика на всяко правителство на САЩ е да не признава никаква вина за никакви престъпления против човечеството, никога и при никакви обстоятелства.

До Centurion (18.03.2010 г. 23:51ч.): Проучи действията на САЩ от момента на капитулацията на Япония в района на бомбардировките и ще получиш отговор на въпроса си. Не от мен, а от самите тях. Що се отнася до помощта на САЩ за превръщането на Япония в това, което е днес, то тя също е безспорна и видима - иди и виж. Ще добавя още, че и Сърбия пое отговорността си за Сребреница. Наскоро Полша поиска от Русия да поеме отговорността за Катинското клане. Не се случи нищо. САЩ поискаха от Турция да поеме отговорността за арменския геноцид. Отново не се случи нищо. Това драги е показателно. Що се отнася до общата визия на ВСВ налагаща се в последните години, то не мога да се съглася с коментара на Новата история. Факта, че налаганата при социализма визия за нея изключваше на практика действията на съюзниците и акцентираше върху СССР. Това, че в последно време се ревизира тази постановка в бившите соц. страни не е подмяна на историята. А според последните руски източници руските загуби не са 20 милиона, а близо 30 милиона.

Ако те бяха завели (защото тогава не ходехме, а ни водеха) в Западна Германия през 1958 г. щеше да се впечатлиш от липсата на стърчащи стени. И знаш ли защо нямаше такива?! Знаеш, но червения ти мозък няма да позволи да го кажеш.

Бях в Ленинград 1982 година - още стърчаха на главната им улица на много къщи само лицевите стени ,защото до този момент на руснаците не им бяха стигнали силите да ги възстановят целите ,а да не говорим за дворците където немците са си вкарвали конете и са се грели с красивите паркети ,иса откраднали кехлебарената стая ,и за Пискарьовското гробище и за милионите избити по села и градове,до основи опожарени !!!И т. н. и т.н.

В модерната Западна Официална Историография относно ВСВ има следните основни напъни. Хирошима и Нагасаки са били политически-необхо В резултат на бомбардировката на Дрезден има малко ранени и един двама загинали. И СССР почти не е участвал в бойните действия(20 милиона техни жертви са от някаква епидемия) и Третия райх е паднал единствено, и само благодарение на САЩ, и Великобритания! Този процес набира все по-голяма сила паралелно с естественото отпадане на хората(почти измряха онези набори) които са били преки свидетели на събитията!

всеки народ брои жертвите от войната която е водил и след време се доказва че е била ненужна тази война но всичко това се е случвало защото е имало винаги някои олигуфрени които са управлявали в този момент както и сега жалкото е че много невини хора сас загинали преди години и сега

Защо винаги намесвате руснаците, а? За Дрезден и Хиросима нямат никаква отговорност. Отговорни са великите джедаи и каубои...

Преди години-1968 година бях на екскурзия в ГДР.Водиха ни в Цвингер,но повече се впечатлих от стърчащите стени и развалини на сградите ,за които още не бяха стигнали силите да бъдат възстановени.Наистин бомбардировката е била страшна...

Всъщност има ли значение дали са загинали само 25000 мирни жители или 1 250 000. Неко господ ги съди за всяка една пролята невинна детска сълза в Дрезден и Хирошима... И да помнят следващите поколения, и най вече слагащите се българските политици с кого са се захванали - с най-големите военни престъпници в историята на човечеството САЩ и Англия.

Абсолютно ненужна бомбардировка! И загиналите не са посочената цифра, а над 100 000 души. Обаче те тренираха за да покажат мощта си пред руснаците, а не мислеха за друго. Също като абсолютно безмислената атомна бомбардировка над двата японски града. Самият Кисинджър пише в мемоарите си, че отдавна са били получили телеграма от японския принц, в която той искал да започнат мирни преговори за излизане от войната на Япония. Но военнопрестъпникът Труман е укрил това от своя народ и нарежда да продължат подготовката за атомната бомбардировка. А е могъл да предотврати много жертви и от американска и от японска страна, ако е започнал още в началото на лятото мирните преговори.

Като цяло тази военна операция е меко казано военен идиотизъм.Дрезден не е военно-промишлен център и никои не може да даде разумно обяснение за тази атака на американците.Те по принцип не са особенно мислещи и често са го доказвали в историята си.Хирощима също не е била обект за бомбардировка,но основната цел Кокура е била покрита с облаци и Хирошима послужва за резервна цел.Онзи идиот Труман много искаше да стресне Сталин.Стрсна го.Онзи си го премести в другия крачол,а японците се изпариха без ни най малко да имат вина.Ако някой сега кажеТова е отмъщение за Пърл Харбър ще му отговоряЯпонците атакуваха военноморска база,а американците цивилно население.Това не е отмъщение,а военно престъпление.Но победителите не ги съдят.Непобедимата армия беше спряна във Високите Ардени само от две немски дивизии и се наложи да молят очуканите руснаци да форсират Одер та да отвлекат немците които се бяха засилили да натикат съюзниците в Ламанш-а.Историята на последната световна воина е пълна с безобразия,но с времето много от тях бяха оправданикаде от политическа каде от съюзническа коректност.Петродвор също беше сринат от германските самолети и оръдия,но не пияните руснаци,а задпкеанските говедари/каубои/срин Дрезден.Кофти работа,но за съжаление това е положението.

...Нито Германия преди Дрезден и нито Япония преди Хирошима и Нагазаки щяха да капитулират....Тов е най-смешното нещо,което съм прочел за Втората световна война! Аз досега не знаех,че руснаците са чакали пред Берлин редник Райън да бомбардира Дрезден и тогава да влезат в града! Но това,което твърдо зная е,че американците побързаха да хвърлят единствените си тогава 2 атомни бомби върху Япония - не толкова за да угодят на исканията на военните да ги изпробват върху реални обекти /както и в днешно време изпробват всичките си нови оръжия/,колкото да предотвратят навлизането на съветски войски на островите. Съветската армия по това време беше ликвидирала 1,5 милионната японска групировка на материка /в Китай/ и се готвеше да дебаркира в Япония. За целта над 300000 японци бяха изпарени за един миг, а няколко милиона загинаха в последствие от лъчева болест и ракови заболявания... Най-страшното престъпление в историята на човечеството!

И вашето мнение е спорно. В средата на февруари 1945 г. краят на войната е виден и ясен и тези бомбандировки не са допринесли за неговото ускоряване. Още повече, че определящ фактор е била Червената армия, а не придвижващите се безпрепятствено от запад съюзнически войски.

Значи уж изгорените в някакви измислени газови камери евреи били 6 милиона, а в Дрезден само 25 000 цивилни убити тенденциозно! Ето на това му се вика добра статистика!

...САЩ поеха отговорността си за Хирошима.... Центуриончо,би ли ме светнал кога и под каква форма е станало това? Извиниха ли се на японците? Сигурно и компенсации са им изплатили,както немците на евреите?

Разрови се и прочети за атомните бомбардировки. Дори американците си признават, че не са били нужни, да не кажа направо излишни!

Като се сетя за един германски историк коментиращ Батак и си мисля как трябва да излезе и едно наше учено момче (50-60 годишно) от БАН и да развие теория, как е нямало никаква бомбардировка над Дрезден и хората сами са си срутили сградите за да искат пари от застрахователните агенции

Май забравяте-победители не ги съдят...От тая война ЕДИНСТВЕНИТЕ победители са американците.И историята се пише от победителите.И те се стараят да има само една гледна точка...Като например руски войници с американско оръжие и техника влязоха в Райха,на Курската дъга победиха харикейните и танковете Валентайн,В България е имало само турско присъствие...Ама чалга-поколението кво го боли,за промитите мозъчета Азис е по известен от Васил Левски,камо ли от Ерих фон Манщайн...Прашасват книжките в библиотеката на татко...

До GLAS (18.03.2010 г. 20:59ч.): Само 25 000 загинали. Можеш ли да си представиш колко хора са това? Живи хора, не сухи цифри. При това предимно жени и деца. Що се отнася до арменския геноцид, то щом Турция се опитва да претендира за наследството на Османската империя ще трябва да поеме и отговорностите за зверствата й. Ататюрк им показа изход от това положение, но ...... САЩ поеха отговорността си за Хирошима, Германия за холокоста. Само Турция и Русия упорито отказват да поемат историческата отговорност за кланетата, които са извършили. И не, не съм арменец.

Изключително некомпетентно изказване, показващо нулево познание за хода и събитията през втората световна война. До KGB - А какво направиха германците с Ротердам и Ковънтри в началото на войната? Защо жълтите нападнаха Пърл Харбър без САЩ да са влезли във войната? Аман от некомпетентни мнения тука! Да , съюзниците избиха около половин милион цивилни в края на войната, но така спасиха поне толкова свои. Нито Германия преди Дрезден и нито Япония преди Хирошима и Нагазаки щяха да капитулират. Между другото първата атомна бомба е била предвидена за Берлин, но не са успели да я направят преди капитулацията на Германия.

Книжлето на Курт Вонегът Кланица 5 е посветена точно на тази бомбандировка. Чете се на един дъх и е направо разтърсващо.

За истината по въпроса четете Кланица 5 от великия Кърт Вонегът - американски пленник, озовал се в Дрезден през онази нощ. Нацистите не са си поплювали, разбира се, но все пак не са изгорили Флоренция на Арно, а германският комендант на Париж не е изпълнил налудничавата заповед на Хитлер да подпали града - една керемида не е паднала, освен тези, които хората от La Resistance са хвърляли по оттеглящите се германски войници. Ако се погледнат щетите, които германците и англоамериканците са нанесли на цивилни, мирни и исторически обекти, ще се окаже, че германците са били много по-цивилизовани. Те са се развихрили като англосаксите само на територията на СССР. За което са си получили заслуженото от опърпаната Червена армия. САМО 25 хил. души, а? Преброили ги! За Флоренцията да не говорим. Добре че след войната Дрезден е останал в източнато зона, та поне Цвингер е бил възстановен. Версай и музеят Италия не се е налагало да бъдат възстановявани. Като германските дворци и музеи и руският Версай изграден от Петър Велики край Санкт Петербург.

а когато авиацията на руснаците получи заповед за разрушаване на Хелсинки всички бомби оказаха се в балтойско море. Защо ли.

те руснаците какви работи са правили, бедна ви е фантазията / те са разстрелвали своите , посегнали на граждански лица на противника.

Haide, haide, syshtite istorici kato onaq nashta deto kazvashe, che nqmalo Batashko klane. Da gi e... u istoricite! Vsichko e ltzha i izmama, no horata pomnqt zloto i dano Bog ni opazi ot nego, vsichki hora ot vsichki strani po celiq svqt!

ДрезденХирошимаИра - невинни хора загинали от американско-юдейска жажда за кръв...

Дрезден е много красив град! Бях там преди няколко години за две седмици, но останах очарован и го нарекох Втори Пловдив :) Може би заради духа, който усетих тогава. Макар и германците да са били лошите по това време, убеден съм, че постъпката на Американци и Англичани е била варварска! Кой напада и убива цивилни граждани?! ТЕРОРИСТИТЕ! Дрезден е бил сравнен със земята чрез бомбандиране. Какви са били бомбите май не е много важно при положение, че са убити толкоз много невинни хора и то ПРЕДНАМЕРЕНО! Кой ще ги съди тези кръвожадни победители???

Там където се е знаело , че руснаците ще влязат всичко се е унищожавало от американци и англичани, за да няма икономика!!!

Ето историците изследвали и установили, че загиналите не са 1 милион, а неповече от 25 хиляди, същият ше е резултатът с т.н. арменски геноцид, едва ли там са загинали и 50 хиляди, а арменските мазохисти се напъват на 1.5 млн. и затова не искат исторически анализ, за да изпросят компенсации хитреците .

За да ускорят падането на Германия, американците изтрепали 25 000 цивилни германци (по други данни 140 000) в Дрезден. За да ускорят падането на Япония изтрепали 200 000 цивилни японци в Хирошима и Нагазаки. Ма много са храбри тия янки, бе !!! Що не се бият като мъже срещу немските и японските войници, ами изтребват деца, жени и старци. И то ги е страх да дойдат отблизо, да не би някой старец-инвалид да не им жулне един шут Мухльовци !!!

А колко невинни от целия свят са станали жертва на тъпите нацисти, които се мислят за нещо повече от останалите. Малко им е

Кланица 5

При прословутата бомбардировка на Ковънтри са загинали малко над 740 /седемстотин и четиридесет/ англичани, а от безсмислените бомбардировки на София - 11000 /единадесет хиляди/, без да се броят и другите 71 български града - благословени с хиляди тонове експлозиви от днешните ни господари. Тук не броя и хилядите осакатени от американските чудо играчки - камиончета, писалки, куклички и прочие примамки - главно за децата, които експлодираха и ослепяваха и осакатяваха. Не броя и масовите бомбардировки с бомби със закъснител - изключителен американски специалитет. Тааа... на тия пословични садисти станахме ортаци и дадохме безплатни военни бази за срам и позор на три поколения българи!!!

Германците да не би да правиха сапун само от военни ? Някои кара ли ги да горят хора ? Те ли нападнаха света,или света тях нападна ? Да би мирно седяло не би чудо видяло !

Следвал съм 5 години в ТУ-Дрезден. Това ми е като втори роден град. Вярно е, че тази бомбардировка е била отговор на срутването на Ковънтри от нацистите. Но американците и англичаните са се оляли. Направили са го за наказание на мирните жители. Мой възрастен роднина (българин) е женен за германка от 1960 г. Самата тя е била на 8 годинки тогава и още помни тази нощ. Разказвала ми е, как целият град е горял отвсякъде, но нейното семейство за късмет успяло да се спаси в някакво предградие. Нали същите братя американци съсипаха и София малко по-рано през 1944 г.

Бомбардировката над Дрезден е варварски акт, съизмерим само с бомбардировките над Хирошима и Нагасаки. Варварски акт без никава военна необходимост. Дрезден никога не е бил военен обект и поради тази причина не е имал сериозна система за ПВО. И когато в разгара на битката за Берлин еимало остра необходимост точно Берлин и околностите му да бъдат бомбардирани, нив клин ни връкав съюзниците бомбардират Дрезден. И не само го бомбардират, те го унищожават. Вероятно още стоят останките от една църква в центъра на града. Така, както изглеждат ясно се вижда какво се е случило. И тук възниква резонния въпрос. Защо точно Дрезден, а не Берлин? Първо, Берлин е имал много сериозна система за ПВО и опитите да бъде бомбардиран масирано са завършвали винаги с огромни загуби. Дрезден на практика е бил незащитен. Второ, бомбаррдировките с цел тероризиране на мирното население са запазена марка на американците. освен че е по-безопасно, ефектът е по-голям, пък и жертвите са повече. В този смисъл, ако Хитлер е военнопрестъпник защото е избивал невъоръжени хора в лагерите, то американците и англичаните са точно такива военнопрестъници, заради бомбардировките над мирни обекти като Дрезден. А най-голямата гавра е че няма нито един осъден. Това германците няма да го забрявят. Колко са точно загиналите това никой никога няма да може да каже с точност. Може да се каже че са най-малко 25 хиляди, но вероятно са неколкократно повече. В случая това не е най-важното. И ако някой смята че като от 250 хил е намалил жертвите на 25 хил и стова е направил военното престъпление по-малко много се лъже. Военното престъпление си е военно престъпление. И военнопрестъпниците са си военнопрестъпници. Независимо дали са германци, американци или руснаци (те руснаците какви работи са правили, бедна ви е фантазията). Независимо дали са победители или победени. Даже един военнопрестъпник победител е по-отвратителен от един победен военнопрестъпник. Защото за победения все пак има възмездие, а за победителя - не.