Желязков: Шофьорските книжки може да станат безсрочни

„Електронното управление на институциите не е някаква екзотика“. Обмисля се шофьорските книжки да станат безсрочни.

Обратно в новината

Коментари - Желязков: Шофьорските книжки може да станат безсрочни | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Здравеите как можем да получим шофяорска книшка

От всички коментари разбирам, че населението не вярва в нищо казано от Желязков. С една дума заплати за нищо. Промяната на 50 Закона се прави от 3 правителства. Какво ще измислят следващите? Надявам се да не са ГЕРБ или патриотари.

Поредната манипулация на някой глупак !!

Не безсрочни книжки, а напротив: издържан теоретичен изпит при подновяване на книжката.

да-да.. браво Желязков...пил си от хапчетата за фантазия.. докато не се случи.. а по тази територия подобни неща рядко се случват.. всичко ще си остане като бла бла бла

Желязков,Желязков,ха дано да се случи това за валидността на шофьорските книжки,ама надали ще стане и знаеш ли защо?!? Защото никой луд няма да се лиши просто ей така,от днес за утре,от няколкото свежи милиончета,които годишно носи смяната на шофьорските книжки!!!

Малко встрани от темата, но бих искал да попитам - защо британските паспорти са 10-годишни, а българските петгодишни?

Всичката пара ще иде в свирката, както всяка работа на кочината ГРОБ.

Дано да стане това с книжките, защото като си смених фамилията ми се наложи наново да тичам за медицински и в кат, за да вадя нова книжка, при положение, че моята важеше още 5 години. Като че ли като съм се омъжила вече не съм годен шофьор. При смяна на адрес пак трябва нова книжка да се вади дори да става въпрос за същото населено място. Пълни абсурди.

Абсурда стана възможен след промените в Закона за личните документи... В първоприетия документ шофьорската книжка беше пълноправен документ за самоличност който можеше да замества личната карта или паспорта, само дето фирмата спечелила търга за производството на тези документи реши че се е минала и лобистите набързо внесоха поправки в закона с които задължиха всички да притежават лични карти преди да получат какъвто и да е друг документ за самоличност... но съдържанието на шофьорската книжка остана в първоначалния си вариант.

От абсурдите в държавата. Спира те КАТ за проверка и даваш ЛК + СУМПС. Ако не дадеш лична карта може да те глобят :D

В много страни жените не сменят фамилиите си и никой не ги кара да го правят. Много е глупаво фамилия утвърдена от векове да се изгуби, защото няма родени наследници от мъжки пол.

Аз си сложих новата фамилия с тире, защото моминската ми е по-уникална и исках да се запази. И въпреки че добавих само тире и още една фамилия пак трябваше смяна на книжката. А хем ЕГН-то ни идентифицира достатъчно.

Моята изтича октомври месец тази година. Дали ще имам късмет?

Опашката ще бъде до Калотина! Ще има палатков лагер, ще се блокират кръстовища и т.н.

Абе Желязков, абе гений. Вземи прочети Директива 2006/126/ЕС: "A Member State may choose to issue such licences with an administrative validity of up to 15 years;" Има причини за ограничена валидност на книжката. Ти ли ще променяш европейското законодателство или просто не го познаваш?

На първо място е популизма.

Както е в казармата /преди/: ---ЗАЩО ДА Е ПО-ПРОСТО , СЛЕД КАТО МОЖЕ ДА Е ПО-СЛОЖНО ?

а защо трябва да се ходи при нотариус? То не е нужно в цивилизованите държави

Как защо, за много пари

Това го слушаме от първото правителство на Боко, когато го даваха по ТВ да натиска със средния си пръст клавиатурата на един PC и да обяснява на хората нещо, което нокога през живота си не е виждал. Всички тези такси, което сега плащаме на държавата (разбирай Боко) ще отпаднат, държавните служители-калинки (негово гласоподаватели) трябва да бъдат освободени от работа, и т.н. Вярвате ли, че Боко (нищо че е тъпичък) ще си вкара такъв автогол ... Аз не. Вижте важната новина - БГ е платила на ЕС 3,5 милиарда лева, а е получила двойно по-малко, вижте и заплатите на администрацията на ЕС начело с ЕвродУпитатите !!! Не ни вземайте за канарчета!!!

Абе да не би ББ да си е купил кола?! КАТ е колосална кочина от 30 години, каква е тая активност изведнъж

Немой бе Желязков! В РБ има около (три)3000000 (милиона) автомобила. Това са едни пари, които държавните мъже ги искат. Иначе няма по 4000 лева заплата на държавен служител( според БГ Радио).

Е най сетне нещо добро да измислят. Но според мен трябва да се сложи лимит на годините, за притежание на шофьорска книжка, например 70 години. След това да се минава на тест, подобна на психотест. В момента има много старци, които трудно се качват в колите, но управляват МПС.

Трудно се качват, ама управляват, щото пияндурниците също трудно се качват, ама...

Ние ли целим дърветата на прав път или младоците?

А аз да питам, като става въпрос за нотариуси, защо изобщо трябва да се минава и през тия кръвопийци, когато се сменя собствеността на автомобила? Да не би да се минава през нотариус, когато си купиш кола от магазина, а? Кой ти прехвъля тогава собствеността? Магазинът? Заводът? Кой? Отиваш с фактурата и това е. Да не говорим за покупка на кола от чубина - и там нотариусът е извън уравнението. По същия начин прехвърлянето на собственост на автомобил втора ръка трябва да става само с големия талон и нормална форма за смяна на регистрация, където просто да фигурира подписът на стария собственик. И не ми говорете за възможност за измами, щото те и сега са си толкова възможни. А КАТ кaкво им е работа да правят технически преглед? Там трябва само да се сверява номерът на рамата на автомобила, нищо друго. И това да е задължително - минаваш, сверяват, отбелязват в системата, че всичко е ОК (без хвърчащи листове), после отиваш да си вземеш талона и си заминаваш. А това с номерата да са според населеното място е мега малоумщина... ми щамповайте го като отделна информация - както е при датата на валидност на временните номера. И тогава няма да има нужда от смяна на номерата при пререгистрация - само по желание или при повреден/загубен и т.н. номер.

Може ли аз да попитам: - задгранични паспорти на 5 години!!? едни пари - лични карти на 10 години, пак пари!? истински бизнес облечен в дрехите на УСЛУГА! никъде го няма това, никъде! Европейците си пътуват с ТЕСКЕРЕТА от преди 30 години!!!

Г-н Желязков май никога не е регистрирал нова кола!Ще изпрати документите електронно,ама нали колата трябва да мине техн.преглед и да ѝ се сложат рег.номера, да има и ГО.И както правилно забелязаха по-горе,опашките ще се преместят при нотариусите,които ще се нагушат с още пари,но те изповядват и други сделки,не само покупко-продажба на МПС.Мислете, Желязков,мислете,че ни писнА от "реформите" ви за наше "облекчение".А НОИ и НАП?Защо трябва да имам друг ПИК в НАП,когато имам ПИК в НОИ?!Може би,за да ходя пак да се редя на опашки.ПИК трябва да като ЕГН-навсякъде еднакъв.

Колите, регистрациите и прехвърлянията трябва да минат към общините.

Отново глупости от 1001 нощ. Нищо няма да направят или ще направят нещо дребно колкото да замажат очите и да се вдигне пушилка. Ако всички услуги в държавата станат електронни, колко надути търтеи от администрацията ще трябва да си заминат? А тогава кой ще гласува и ходи по митинги на боко. Отделно по какъв начин ще стават рушветите - та нали всичко ще стане по-прозрачно. Ай със здраве!

и е правилно московски мисли

В Дания можеш да отидеш в библиотеката и оттам да си извадиш шофьорска книжка, лична карта, свидетелство за каквото ви трябва, всичко! Съмнявам се обаче ние в България да станем като Дания.

Според мен е екзотика. Колко години се бави електронното правителство? Някой да е чул да се прави нещо? Не.

В Германия премахват безсрочните книжки, а нашите ги въвеждат. Пожелавам вашите деца да ги блъскат 90 годишни старци.

Преиздаването на книжка не е свързано с държане на нов изпит. Вадиш си едно медицинско проформа, плащаш таксата и си правоспособен. Тоест соркът на преиздаване няма много общо с уменията и адекватността на водача. Другото интересно е, че млад шофьор с бричка втора-трета ръка е много по-вероятно да те отнесе отколкото 90 годишен дядка.

То пък щото е пълно с 90 годишни старци, които постоянно блъскат деца.

Е айде де! Щото моята изтича догодина, а направете ги по-бързо безсрочни та да не ми се налага пак да си я сменям!

Шофьорските книжки може да станат безсрочни Е що бе? Чиновниците какво ще ручат? Кой ще им помпа самочувствието, като те правят див и щастлив на гишето? Ааааа я пак помислете!!!

Цялата управляваща партия е все от такива "експерти". Как ще вмените на нотариусите да изпращат документите електронно в КАТ, когато договорите се подписват на хартия? Как ще ви събират те и държавните такси? А това за автоматичното подаване на информацията от КАТ към общините, господинът ако беше чел законите щеше да знае че това и в момента е задължение на КАТ

Ходете го кажете това на община слатина паспортна служба - 1 гише работи от общо 8 - опашки до шипченсли проход се вият!!! Комунизма никога няма да си тръгне от жалката администрация!!!

И на мен като на всеки нормален човек ми харесва идеята! Но смисъла е да се съберат някакви пари за осъществяване на разнородни видове контрол в сферата а като отпадне едно второ......... от къде и как?

тоя Желязков открил птоплата вода в....скоро Боко че му набие канчето и че се кротне ..споко...че бърка той на баце у джеба ама друг път

не не че го напраи вице хи хи

Значи ако това стане точно по описания начин, опашките просто ще се преместят от КАТ при Нотариусите! Те не са кой знае колко много, а в същото време първоначалните техническите прегледи няма къде другаде освен при КАт да се извършват. В този смисъл, като имате идея да се ОБЛЕКЧАТ нещата, то нека не е при нотариусите (и без друго там се изповядват всякакви сделки и се чака), а да се делегират тези права на адвокати и счетоводни кантори, в които да има възможност за онлайн разплащане на такси по прехвърляне, плащане на данъци, застраховки, глоби и др. подобни, за които се редим на опашки. Поне така ще отпадне част от висенето.

Става въпрос само за покупко продажба на ВЕЧЕ РЕГИСТРИРАНО в БГ МПС, при което за подписване на договора така или иначе се ходи при нотариус.

без и регулаци направо на сомтек да си карат джигитите.

"После КАТ ще те информира кога да си вземеш талона" - Еми заповядайте след 3 месеца ако още ви важи гражданската"

ДА НЕ НАБЛИЖАВАТ СКОРО ИЗБОРИ? ТОВА ДА НЕ Е НАЙ-НОВАТА ПАРТЕНКА ИЗМИСЛЕНА ОТ ГЕРБ???

Преди 5 години, малко преди да ми изтече българската книжка, просто отидох в преффектурата и съвсем безплатно ми издадоха френска, която е безсрочна! Тук наскоро служебно промениха срока на валидност на личните документи за самоличност от 10 на 15 години. И новите се издават за 15 години. Излишно е да обяснявам, че и те са безплатни. В крайна сметка, пластмасата за лични карти не струва нищо, в сравнение с таксите, които се събират за това в България!!!

яла яла тук иначе ти не си патрЕот и обединен идиот яла да помогнеш да лапаме още от балъците тук

Да ама френските банки не се издържат от такси а от лихви в реално работеща икономика

И корпоративният данък е някъде 33%, а не 10% като при нас. Така че просто ще си плащате на държавата дължимото по друг начин.

Хм, идеята е прекрасна... ама да видим как ще я претворят на дело, защото шофоьорина трябва да бъде здрав и прав, което се доказва с медицинско свидетелство или от специализирана комисия, за професионалистите, или от по-скромна група от специалисти ако става въпрос за любители...

Така..А колко мангала с книжки си виждал!?

Че то ако мангала няма книжка... за него е без значение дали ще е срочна или безсрочна;) Или вие сте против това да се облекчи животеца и на законопослушните граждани, което не става с гръмки но необмислени обещания.

Последния път, когато ми трябваше медицинско, си го извадих за 10 минути, минавайки от кабинет на кабинет, за да ми ударят печат, след като си бях платил 10 лева такса. Никой за нищо не ме прегледа! Само за далтонизъм ужким преглеждат, но пък имам познат далтонист, който си има книжка от години. Това с прегледите на любители шофьори са пълни глупости. За 10 години може да ти се случат толкова неща в здравословен аспект, че тази мярка е просто безпредметна. Само пълнят гушата на докторите за издаване на медицински и на полицията за печатане на книжки.

Ако здравословното състояние на шофьора не прадставляваше опасност и за околните щях да се съглася с вас че медицинскот трябва да отпадне... но това че държавата не си е свършила работата не е аргумент да бъдат отменени медицинските прегледи;)

Sm3hurk0

"...шофьорските книжки стават безсрочни, а не както сега важат 10 години." Мога да Ви уверя, че вече има издадени книжки за срок от 5 години ! За какви 10г. става дума !? Ако сте си подновявали книжките в скоро време - погледнете ги ..

Абсолютно вярно. Моята миналата година беше продължена само за 5 години след цял ден висене в КАТ.

Продължена ви е за 5 години защото ви е домързяло да си извадите ново медицинско. Така че в новата ви книжка е пренесена валидността на старата

Категория В, подменена през Май - за 10 г.

Пък аз знам за едни държави, в които всичко се попълва през сайта на институцията и си получаваш документите по пощата. Но с нашите институции и поща ...

Това електронно управление го въвеждат сигурно от 15 години. И вероятно ще продължават да го въвеждат още толкова.

нали премиерът, таковата ... къси срокове поставил, хората без отпуски ще изнемогват това лято... Очаквам на 1 септември всичко електронно да заработи на 100% :) И като се събудя, тръгвам по гишетата :)