Здравни експерти апелираха по време на работна среща в Бургас за спокойствие и да не се всява излишна паника сред населението относно коронавируса.

Днес в морския град представители на здравните власти, болнични заведения, държавни и общински структури се събраха за сформирането на Регионален щаб за борба с новия коронавирус и набелязването на конкретни дейности за предотвратяване навлизането на заболяването на територията на България.

Председател на щаба е директорът на Регионалната здравна инспекция, д-р Георги Паздеров, а негов заместник и говорител ще бъде доц. д-р Цветан Велинов. Д-р Велинов управлява Факултета по медицина в Бургас.

Експертите успокоиха, че се взимат всички необходими мерки по граничните пунктове на страната, алгоритъм за работа с конкретни стъпки е изпратен до всички лични лекари. От болничните заведения се очаква да имат готовност за преструктуриране на помещения и осигуряване на болнични легла, в случай на необходимост от изолационни действия при съмнения за заболели от вируса.

Летищните и пристанищните власти на територията на област Бургас информираха на срещата, че работят по ясно разписани правила, съгласувани със световните тенденции за противоепидемични мерки.

От щаба препоръчват преустановяване на пътуванията към епидемиологични зони, спазване на висока лична хигиена, засилване на имунологичната защита, консултирана с личните лекари. 

Второ заседание на шаба ще се проведе, ако обстановката наложи повторното му свикване, уточниха от Областната управа.

Такива срещи се провеждат във всички области на страната и имат за цел създаване на добра координация между институциите, набелязване на конкретни дейности за предотвратяване навлизането на заболяването на територията на България.