Сезонът в Слънчев бряг закъснява. Първите туристи се очакват за Великден, като те ще бъдат основно румънци, гърци и българи, които ще празнуват Великден. Курортът се очаква да се напълни едва след 15-ти май. Това каза по БНР Диана Колчева - председател на Клуба на хотелиера в община Несебър:

В момента се подготвят комплексите за новия сезон.

"Добре е да се почистят всички помещения. Започват съответно ремонтите, ако има течове. Трябва да се профилактира дограмата. Тече усърдното подбиране на кадри", каза Колчева.

По крайбрежната алея търговските обекти и заведенията все още са затворени. Заетите в бранша прогнозират по-слаб сезон: "Чува се, че няма ранни резервации, че резервациите са 50 процента надолу от миналата година, което се отразява на посещаемостта на нашите обекти".

Всичките сезони вече са трудни. Не е като едно време. Оставяха те да работиш. Сега с тези проверки, наемите всичките са с 10 пъти по-високи от 2013-та спрямо сегашната, коментират още в Слънчев бряг.

"Работиш да изкараш една заплата", оплака се един от заетите в сферата.

Като основни проблеми на Слънчев бряг работещите в търговията и услугите посочват лошата инфраструктура и насочването на туроператорите към неплатежоспособни летовници.

По наредба плажовете трябва да открият официално сезона на 1 юни. От управата на северната ивица в Слънчев бряг гарантираха, че седмици по-рано плажът ще е готов и изряден да посреща туристи. По предварителни планове от 15 май ивицата ще бъде обезпечена и с обходни двойки спасители.

В момента върви цялостна подготовка на плажната ивица, изравняват временните диги от пясък на Северния плаж, които бяха издигнати през зимните месеци, за да защитят ивицата, заведенията и обектите на плажа от унищожителното действие на вълните. До момента е обработена повече от половината територия на ивицата. Защитните насипи се разстилат със специализирана техника. Друга нова модерна самоходна машина почиства, филтрира и заравнява пясъка .

Готов е и проектът за цялостно осветление на бреговата ивица. До дни ще започне поставянето на осветителните тела по протежението ѝ. Целта на осигуряването на осветление нощем е да се гарантира безопасността за туристите.

В края на месеца ще започне поетапно поставяне на чадърите, шезлонгите, спасителните постове, информационните табели, обезопасяването според изискванията.