34 души нагазиха в леденото море, за да спасят Богоявленския кръст в Бургас, сред тях и трима американци. Заради прогнозите за опасно вълнение и бурен вятър през тази година ритуалът се проведе на брега, а Мостът беше затворен и охраняван строго.

Светинята извади 22-годишният Яким Георгиев. Той скача за първи път, но се оказа по-бърз от 34-мата смелчаци, престрашили се да скочат в бурното море. Яким е родом от Бургас, но учи "Бизнес администрация" в университета в Кентърбъри, Англия.

"За първи път участвам в спасяването на кръста. Нека всички са здрави. Това е празник, който трябва да помним и отбелязваме винаги, наред с годишнината от рождението на големия поет и революционер Христо Ботев, която също честваме днес", каза той.

Богоявленският кръст беше хвърлен в морето от Негово Високопреосвещенство Сливнеския митрополит Йоаникий. На място бяха екипи на полицията, спешна помощ и водолази. Смелчаците се хвърлиха в морето при температура на въздуха от 5 градуса над нулата и смразяващ вятър.

Четирима 17-годишни момчета от Бургас бяха сред най-младите участници тази година в ритуала по спасяване на разпятието - Галин Тарашев, Мартин Гаров, Михаил Кошничаров и Деан Велков.

Най-възрастен се оказа 51-годишният Шанън Джонсън - военен аташе в Посолството на Съединените щати. Заедно с него скочиха още двама негови колеги - Кари Джейкъбс и Остин Гълет. Списъкът с чужденците, които взеха участие в ритуала, се допълва от Роман Гребен от Руската федерация. Сред смелчаците тази година бе именикът Йордан Николов, двамата братя Мартин и Константин Гарови.

Тази година ритуал за спасяване на кръста за първи път бе извършен и на новата лодкостоянка в квартал "Крайморие", където най-бърз бе 34-годишният местен жител Мирослав Христов.

"Tази изложба е един прекрасен подарък както към имениците, така и към бургазлии, които имат особена почит към изкуството. Пожелавам им още дълги години да се радват на здраве, успехи и признание", пожела кметът Димитър Николов на тримата именици - художниците Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов, които спазиха традицията, откривайки общата си експозиция на тема "Богоявление" в Галерия "Богориди".