Чужди филми ще има за първи път в конкурсната програма на Международния филмов фестивал в Бургас (BIFF). Това съобщиха организаторите на събитието, което ще се състои от 19 до 25 юли. Откриването е с дебютна изложба на фотографа Кирил Пейчев и куратор - режисьорката Иглика Трифонова.

Жури ще определи най-добрия пълнометражен и късометражен филм. Публиката също ще отличи свой фаворит, ще може да се запознае с гостите на фестивала и да участва в специални дискусии с тях.

Сред акцентите във филмовата програма са "Арада" на турския режисьор Му Тунч, който ще пристигне в Бургас. Преди броени седмици лентата беше селектирана в Музея на съвременното изкуство в Ню Йорк за заслугите си към световната пънк сцена.

Ще гостува и американската режисьорка Бани Кошнуди със своя пълнометражен дебют - мексиканския филм "Светулки". След премиерата си на "Берлинале" филмът "Серпентариус" на режисьора Карлос Консейшао ще има премиера и в България и ще бъде представен от португалския актьор Жоао Араис. Сред останалите заглавия са "Глас на надежда" на Едоардо Де Анджелис и "Година на маймуната" на Владимир Блажевски.

Гост на фестивала, с 2-дневен майсторски клас, ще бъде и номинираният за "Оскар" български аниматор Теодор Ушев.

Йордан Радичков и 90-годишнината от рождението му ще бъде почетена с прожекция на единствения документален филм за писателя "Черкаски хроники" на режисьора Димитър Петков.