Студентка, завърнала се на 16 март от Англия, е втората заразена с коронавирус в Бургас. Това съобщи кметът Димитър Николов след заседание на Кризисния щаб.

"Получаваме пълно съдействие от момичето и близките, които спазват карантина. Няма сериозни клинични отклонения в здравословното й състояние", каза кметът.

Установени и уведомени са всички 74 пътници в самолета, с който е пътувала бургазлийката, 6 от тях са на територията на областта и са под строга карантина. От щаба отказаха да съобщят от къде точно се е завърнала младата българка, предава "24 часа".

"Нейното състояние е добро, тя не е настанена в болница", каза шефът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров.

Много добро е й състоянието и на 39-годишната жена от Карнобат, която донесе вируса от Банско, където работела като готвачка. Тя е в Инфекциозното отделение на УМБАЛ Бургас.

"Пациентката днес е в изключително добро състояние, предстои двете поредни проби да се вземат, които да докажат, че е отрицателна, за да бъде изписана. Вчера са взети три проби в нашата лаборатория - отрицателни са. Екипите в Инфекциозно отделение работят на 24 часов сменен режим. Тази, които обслужват пациентаката, са с лични предпазни средства и не се смятат за контактни от първи ред. По тази причина и не са карантинирани", каза директорът на болницата д-р Бойко Миразчийски.

Бургаска фирма започва внос на платове с антибактериална защита за медицински цели. До края на седмицата започва да шие два вида облекла - по 200 на ден за бургаските болници.

На няколко места в града са монтирани мобилни мивки, домоуправителите в жилищните квартали вече са снабдени с дезинфекттанти.