За създаване на всеобхватно видеонаблюдение, свързващо общините в Бургаска област, се договориха представители на прокуратурата, полицията и кметове в региона. На срещата, провела се днес в Бургас, се обсъждаха мерки за противодействие и разкриване на престъпления в областта, както и мерки за справяне с миграционната вълна, предаде БТА.

Акцент бе поставен и върху противодействието на битовата престъпност, пътнотранспортните произшествия, престъпленията, свързани с употреба на наркотични вещества и сериозно засиления мигрантски натиск.

Освен за изграждането на съвместно видеонаблюдение, участниците в дискусията се договориха и за отделянето на повече средства от общинските бюджети за закупуване на дрегери, камери за наблюдение и дронове, което също би улеснило работата по установяване и задържане на извършители на престъпления.

Договорено бе и засилено практическо сътрудничество между прокуратура и общините по надзора за законност, което да доведе до намаляване на броя на незаконосъобразните актове на общинските администрации, като по този начин те да бъдат максимално правно издържани, за да не бъдат отменяни от съдилищата.

По-рано днес окръжния прокурор на Бургас посочи, че има значителен ръст на престъпленията, свързани с мигрантската вълна. Районната прокуратура в Бургас към настоящия момент наблюдава 380 такива дела, което бележи ръст със 141 на брой дела.