Младата и талантлива художничка, внучка на класика в българската литература Николай Хайтов, за първи път гостува в галерията на бизнесмена-меценат Руси Куртлаков.

Вижте снимки >>

Изложбата е под мотото "Вълшебна Родопа и из шарения свят на Хайтов". С нея се дава старт на новия арт сезон за 2020 г. на галерията.

Снимка: Bulphoto

Елена Хайтова е автор с интересна съдба: живяла е с двама големи творци, който имат национална и световна слава, баща й и писателя Николай Хайтов и съпруга й орфеиста Никола Гигов.

Снимка: Bulphoto

Уникални предмети от мед и живописни платна изработени от нея могат да се видят до края на месец януари. Експозицията включва 27 живописни платна, изпълнени с акрилна техника върху платно, и 20 ръчно изработени чанове, украсени с родопска вълна.

Снимка: Bulphoto

Сюжетите в картините са взети от книгите на писателя Хайтов: "Диви разкази" и "Шумки от габър". Това са предимно пейзажи, свързани с любимата за писателя Родопа планина. Докато Хайтов пресъздава планината и гората с живото си слово, то Елица Гигова разкрива промяната на състоянията в природата чрез многообразието на цветовете, богатство на фактури и експресивна маска. Осезаемо е присъствието на гората в творбите на Гигова, защото тя е родена и израснала в нея, сдобила се е със светоусещането на големия творец на словото Николай Хайтов.

Снимка: Bulphoto

За да усетиш душата на леса, трябва преди това да си изваял своята душа с творческа тръпка, споделя младата художничка. Затова ни говорят със свой глас нейните картини: "Душата на леса", "Към върха", "Гора".

Разходките на дядо и внучка край смолянското езеро са импулс за създаване на картините "Огледален свят" и "Тишина". Присъстват и пейзажи от село Косово, Загражден, Широка лъка и други родопски села.