От днес бургазлии ще се радват на висящ имелски венец, който ще подканя влюбените да затвърдят своята любов чрез вълшебна целувка под мистичното растение. Венецът е с размер 70 см. в диаметър и се намира в сърцето на града, надвиснал над емблематичния за Бургас Компас на главната улица "Александровска".

Всички влюбени бургазлии и гости на града могат да направят своя снимка под имела и да я изпратят на е-мейл: media@burgas.bg, и да станат част от зимната приказка на Бургас.

Една от коледните традиции, датираща още от XVIII век е, че влюбените трябва да се целунат под имел, за да затвърдят силата на своята любов и да си гарантират хармонични отношения. Популярната традиция за целувка под клонка имел на Коледа се корени в древноскандинавската митология и вече е широко разпространена по цял свят.

Сред едно от популярните вярвания е, че имелът дава живот и предпазва от болести. Растението още насърчава любовта, носи щастие и късмет.

От днес имелът вече е част от празничната атмосфера в Бургас и ще допринесе за подсилване на романтиката, характерна за наближаващите коледни и новогодишни празници.

Снимка: Община Бургас