В понеделник беше първия учебен ден на новата календарна година. И ако с една дума можем да обобщим атмосферата във всички училища на територията на област Бургас тя е вълнение". Това заяви в ефира на "Здравей, България" началникът на образователния инспекторат в морския град инж. Виолета Илиева.

По думите й няма информация някой от учителите да е направил отказ да влезе в класната стая по уважителни или неуважителни причини. 32 са подадените заявления в Регионалния инспекторат по образование от родители за обучение на децата им в дистанционна среда по лични причини. До директорите на училищата има регистрирани 77 заявления за онлайн обучение.

"Когато детето е вкъщи, за него също е предвидено обучение. То ще бъде компенсаторно в зависимост от възможностите на училището. На места вече са назначени допълнителни учители за целта. Има училища, които използват банката на Регионалния инспекторат за заместващи учители. В Министерство на образованието има регистър в който студенти, обучаващи се в специалността "Начална педагогика", са се регистрирали като желаещи да бъдат включени като учители. Има и друга възможност с оглед на факта, че обучението от 1 до 4 клас е целодневно и преподавателите са двама на паралелка. Така, където има необходимост - единият от учителите образува група във виртуална класна стая", посочи инж. Илиева.

По думите й не е необходимо, за да се изчака дълъг период, за да се провери какви са знанията на учениците. Това е правено и през миналия месец, когато всички ученици бяха в дистанционна форма на обучение и бяха оценявани.

"По важното в момента е да не се губи време и всички методични единици по учебния план да се преподадат на децата", категорична е тя.

40 процента от родителите на деца, посещаващи детски градини и ясли, ги оставиха вкъщи в първия ден на възстановяване на учебния процес. В детските градини са включени и децата на 3 и 4 години, за които посещенията не са задължителни. Общинският съвет в Бургас реши родителите да заплащат "такса присъствие" само ако децата им посещават детска градина.