В Бургас днес почитат паметта на Ваня Костова. През целия ден от всички културни институции в града ще звучат нейните песни. Точно в 12,00 часа беше включено външно озвучаване при експоцентър "Флора", сградата на Общината, Културния дом на нефтохимика, Морското казино и Младежкия културен център.

Под символа на града - часовникът, пък бе оформен специален кът, където всеки може да остави цвете за звездата на българската естрада, и много бургазлии дойдоха да го направят.

Костова си отиде внезапно вчера, малко след като навърши 64 г. По неофициална информация на "24 часа" тя е издъхнала от инфаркт, като е възможно той да резултат от пост ковид синдром - тя изкарала коронавируса в началото на миналия месец. На рождения си ден - 18 април, певицата се чувствала по-добре.

Преди седмица във Велико Търново Ваня Костова изнесе последния си концерт, а на 1 август в Летния театър в Бургас незабравимите ѝ песни ще бъдат изпети в нейна памет.

"Ваня трябва да бъде запомнена с начина, по който интерпретираше, тя не танцуваше на сцената, не бродеше наляво-надясно. Тя стоеше на едно място и вълнуваше хората с гласа си не с движенията си. Гласът ѝ беше дори философски, дълбок, непостижим глас. Публиката ѝ вярваше и пееше с нея", каза композиторът Стефан Диомов.

„Ваня беше и дълбоко вярваща, вярвам, че сега е на по-добро място, със сигурност ще остане празнота“, добави Теодор Шишманов от „Тоника СВ".

"Угасна една ярка звезда - нашата Ваня Костова. Нямаше и няма да има друга като нея. Щастие е за нас, че животът и кариерата я свързаха толкова силно с Бургас. Тъжно е и ще ми липсва, както и на всички бургазлии. Но никой не може да ни отнеме нейните песни!", заяви пък кметът на Бургас Димитър Николов.

Междувременно и президентът Румен Радев изказва съболезнования на семейството, колегите и близките на певицата Ваня Костова по повод нейната кончина, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Изпълненията на Ваня Костова създаваха за публиката неповторим емоционален свят. Тя превърна десетки красиви думи и ноти във вечно обичани песни", заявява президентът в съболезнователното си писмо.

Румен Радев подчертава, че безспорните успехи на обичаната певица на музикалната сцена са сред значимите примери, допринесли за авторитета на българското изкуство и култура. "Духовната сила на личността опази неизменно висока класата на твореца Ваня Костова", се казва още в писмото на държавния глава.