От началото на годината до края на октомври, в Центъра за превенция на насилието и престъпността в Бургас помощ и подкрепа са потърсили 215 души, от които 192 са жени, останалите - мъже. Числата са увеличени спрямо тези през цялата 2018 година. Това съобщи на пресконференция в Бургас Валентина Станкова, управител на центъра.

Тя каза, че се наблюдава тенденция за повишено насилие над възрастни хора, които са пострадали от техни деца, внуци, племенници. Тревожна е повишената степен на физическо и емоционално насилие.

7 процента от потърсилите помощ жени са до 25 години, което е увеличение на техния брой статистически. Всъщност, обаче, те не са повече от други години, а се наблюдава положителна тенденция младите момичета да търсят правата си, обясни Станкова.

Данните бяха съобщени по повод на кампанията "16 дни против насилието", в която тази година са се включили повече от 130 държави.

Най-засегнатата от насилие група в семейството са жените между 25 и 50 години. Основните сигнали идват от полицията - 68 процента, а 10 на сто от жертвите се насочват директно към Центъра.