Ефективната присъда от 8 месеца затвор, която бе наложена на 48-годишния шофьор от Бургас Сава Касанков, заловен от полицията пиян, минути преди да потегли от Златоград към Банско с автобус, пълен с ученици, бе изменена в условна. Това съобщиха пред Дарик юристи.

Решението е на Окръжния съд в Смолян. Това е втората съдебна инстанция. При разглеждането на делото на първа инстанция - в Районен съд Злагоград Касанков получи ефективна присъда, но в случая настъпи неочакван обрат. Така на практика той се размина със затвора.

Припомняме, че Каснаков бе задържан от полицията в Златоград на 1 юни т.г., минути преди да потегли с деца от местното ОУ "Васил Левски" и възрастните им придружители. Групата трябвало да се отправи на двудневна екскурзия в Банско същия ден. Хронологията на събитията сочи следното. В 4 часа сутринта Касанков потеглил с с рейса от Стара Загора, три часа по-късно стигнал в Златоград, а минути преди да качи децата, полицаите го спрели за проверка. Дрегерът установил, че водачът на автобуса е с 1,27 промила алкохол. Последвалата кръвна проба отчела още по-големи стойности- отчетоха 1,64 промила алкохол в кръвта и шофьорът е задържан.

Касанков е служител на фирма "Шанс тур" ООД Царево. Тя била наета от туроператор за обслужването на организираната екскурзия на учениците.

На 15 юни т.г. с решение на Районния съд в Златоград, Касанков е осъден на ефективна присъда, магистратите отнеха и правото му да управлява МПС в следващите две години. Какви са мотивите на второинстанционния съд за изменение на наказанието му - не е ясно.

Потърсена бе и информация за съдебното решение в официалния сайт на Окръжния съд в Смолян. Публикуването на диспозитива на съдебния акт в интернет-страницата е задължително изискване, според чл.64 от Закона за съдебната власт. Електронната страница обаче бе блокирана.