Шест мини от Първата световна война са унищожени в морето край Несебър. Мините са открити на морското дъно в Несебърския залив по време на българо-румънското противоминно учение "Посейдон 2020". Пет от мините са бойни тип "ЕМА" и една морска мина тип "EMC". Това съобщиха от отдела "Връзки с обществеността" към Военноморските сили /ВМС/.

Мините тип "EMA" са котвени, контактни мини с тегло 150 кг. Те могат да бъдат поставяни от надводен кораб или подводница. Мината тип "EMC" е също котвена, контактна мина, но с по-голям диаметър и боен заряд от 300 кг, уточниха от пресцентъра на ВМС.

За осигуряване на безопасността, районът в който са открити морските мини е бил изолиран за корабоплаване и подводни дейности.

В противоминни действия са участвали минен ловец "Цибър", водолазните катери, водолазните групи за извършване на обследване, откриване, маркиране и подривявяне на открити морски мини от пунктовете за базиране Бургас и Варна.

Действията на личния състав по откриването, идентифицирането и унищожаването на мините свидетелства за професионализма и високото ниво на подготовка, като същевременно демонстрира, че минната опасност остава актуална дори и сто години след края на Първата световна война, посочиха от ВМС.