Уникален камък от времето на император Нерон ще бъде показан в музея в туристическия комплекс "Аква Калиде" в Бургас. Камъкът ще бъде показан за първи път. Досега находката бе в период на проучване, съобщиха уредниците на музея.

Снимка: РИМ-Бургас

Камъкът бе намерен по време на археологически проучвания в туристическия комплекс. Уникалността на находката идва от факта, че бележи поврат в досегашната научна хипотеза за началото на строежа на Римските терми в Акве Калиде.

Доскоро се предполага, че термалният комплекс е изграден от император Траян през II в. след Хр, тъй като останалите римски бански комплекси в региона са построени по това време. След откриването и разчитането на надписа върху открития по-късно камък обаче, долната хронологическа граница на римски обекти в Акве Калиде се променя в началото на втората половина на I в. и се илюстрира от надпис на Нерон за построяване на баня.

Според Николай Шаранков началото на Акве Калиде се датира между 60 и 68 г. от I в. Проучвателят допуска, че е възможно банята да е изградена около 61 г., когато Нерон строи пътища и пътни станции в провинция Тракия.

Археологическите проучвания, ръководени от археолог доц. Димчо Момчилов, разкриват още няколко структури към средата на I в. Между тях е мраморен басейн. Разкрити са 5 стъпала от източния му край, които се намират точно пред входа на Банята на Сюлейман - днешен музей. По-голямата час от това съоръжение остава под основите на турската баня.

Камъкът ще бъде изложен в музея от утре и ще остане там до края на месеца. Музеят ще работи през ноември от 9:00 до 17:00 ч., без почивен ден. Цената на посещение е 4 лв. за редовен билет, 2 лв. за ученици и пенсионери и включва прожекция на 3D мапинг филм.