"Умната" система за видеонаблюдение в Поморие намали престъпността и повиши сигурността по пътищата в района. Това каза началникът на Районно управление "Полиция" - главен инспектор Георги Куцаров на среща с представители на туристическия бранш, на която бяха отчетени резултатите от изминалия летен сезон и се обсъдиха основните приоритети в сферата на туризма за сезон 2019.

По думите на Куцаров през месеците юни, юли и август са отчетени много добри показатели по отношение на противодействие на престъпността и с опазването на обществения ред. Анализът показал, че принос за това имала преди всичко "умната" система за видеонаблюдение, внедрена в началото на сезона, както и електронният анализатор, улавящ наличието на осем наркотични вещества в човешкия организъм.

Системата за видеонаблюдение следи трафика по пътищата, разпознава регистрационни номера на автомобили и дава възможност да се сравняват в реално време с база от данни на МВР, както и да се засичат опасни обекти, да се сигнализира за забравен багаж, да се разпознават лица и други. Системата разполага с камери, записвайки случващото се през деня и нощта за период от минимум два месеца. 48-те камери са разположени в 24 възлови точки в Поморие, както и на кръстовището на Ахелой.

Куцаров каза, че въпреки големия брой туристи това лято при съвместни проверки с Регионалната здравна инспекция на територията на общината не е регистриран нито един реален сигнал за нарушаване на нощната тишина. Благодарение на разширението на пътя Слънчев бряг - Бургас значително е намалял и броят на пътните транспортни произшествия както с материални щети, така и с пострадали.