Представители на таксиметровия бранш в Бургас настояват да им бъде осигурена възможност да използват бус лентите в града. Това става ясно от входирано в Общински съвет - Бургас писмо, с което се иска и гласуване на нови, по-високи тарифи за превоз на пътници, които да се актуализират от съветниците всяка година.

Таксиметровите превозвачи предлагат минималната дневна тарифа да бъде актуализирана от 1,09 лева на 1,25 лева за километър пробег, а нощната - от 1,19 на 1,40 лева. Сред мотивите, които се посочват в писмото, са високата инфлация и увеличението на цените на новите и употребяваните автомобили с поне 30 на сто. Липсата на нощен живот в Бургас и последствията от пандемията също оказват натиск върху бранша, посочват от там.

"Отдавна настояваме да можем да използваме лентите за автобуси, които се изградиха в Бургас. В пиковите часове ние пречим допълнително на движението, а и ощетяваме клиентите си, които трябва да плащат за престой в задръствания. В същото време лентите за автобуси са почти празни. Ние нямаме никакви права, въпреки че извършваме обществен превоз. За бус лентите от Общината се оправдават, че е необходимо да се промени Законът за бус лентите, но в същото време тълкуванието на юристите е, че администрацията е тази, която може да смени закона", каза за БТА Снежана Никова, председател на Браншова организация на таксиметровите превозвачи и шофьори в България.

Искането за нови, по-високи тарифи, е внесено в общинския съвет след проведена подписка сред таксиметровите шофьори и големи фирми, стана ясно от думите ѝ. Според Никова, допълнителна тежест за бранша ще окаже и наближаващата масова подмяна на използваните в Бургас автомобили които са на над 15 години и по закон не могат да бъдат използвани за таксиметров превоз. Към момента на територията на областния център таксиметрови услуги предлагат шест големи фирми. Снежана Никова поясни, че заедно с малките дружества броят им надхвърля 20.

И още: общината е определила максимална дневна тарифа от 1 лев и 80 стотинки. Нощната тарифа е с максимален праг от 2 лева. От бранша посочват, че според техни изчисления максималната дневна тарифа би трябва да е поне 2,13 лева за километър пробег. "Но ние не можем да караме на 2 и нещо, защото джобът на българина не го позволява. От години караме на дъмпингови цени", каза още Никова.