В Бургас започна изграждането на мащабен Научно-изследователски и производствен комплекс за ремонт и рециклиране на части и компоненти за самолетни двигатели. Инвестицията, която фирмата ще направи в Бургас, е на стойност 30 милиона щатски долара и съчетава научна и производствена част. Това съобщиха от пресцентъра на морската община.

Обектът се намира в Индустриален логистичен парк на площ от 20 хиляди квадратни метра. Изграждането му ще е на три етапа.

Дейността на базата ще бъде свързана с услуги в турбостроенето като ремонт и нанасяне на специални покрития върху компоненти на самолетни газотурбинни двигатели. Предприятието използва и внедрява революционни проектни решения, позволяващи в България да се създаде съвременно производство с високо ниво "ноу-хау", обединяващо в себе си високи технически знания и опит.

Очаква се при започване на работа на комплекса да бъдат наети 200 специалисти. С тяхна помощ в Бургас ще се изработват части за двигатели, а клиенти се очаква да са заводите на "Боинг" в САЩ, на "Еърбъс" в Европа и в Япония.

Кметът Николов каза, че оттук нататък предстоят срещи с бургаските университети за въвеждането на нови специалности, които да се реализират в Бургас, съобразно търсенето на бизнеса.