Стартираха строителните дейности за възстановяване на знаковата сграда с адрес ул. "Лермонтов" 26 в Бургас, като част от изпълнението на общинкската програма "Нов живот за старите фасади на Бургас".

Снимка: Община Бургас

Общината изготви архитектурните книжа за възстановяване автентичния облик на редица сгради по пешеходния маршрут "Алеко Богориди". Целта е Бургас да стане още по-привлекателен и посещаван. Едновременно с това се мисли за сигурността на пешеходците, тъй като много от тези великолепни, но стари частни сгради (архитектурни паметници) се рушат и стават опасни, съобщиха от общината.

Следващите три сгради, които ще бъдат разкрасени по общинската програма, са с адреси "Богориди" № 6, 8 и 10. Това ще се случи след приключване на съгласувателните процедури с Министерство на културата.

Същевременно има организирани и самоинициативни собственици, които даже и не търсят цялостна подкрепа от Общината. Класически пример е сградата на ъгъла на "Богориди" и "Фотинов". Нейните собственици завършииха сами обновяването на фасадата буквално преди няколко дни, а резултатът е чудесен (жълтата сграда на една от снимките).