Окръжната прокуратура в Бургас отмени постановление на районната от 4 юни т. г., с което бе отказано да бъде образувано досъдебно производство за поставяне на плакати с лика на Хитлер на метри от Съдебната палата в морския град. Специализираната прокуратура ще трябва да се произнесе по скандалната проява, съобщиха от Прокуратурата.

Случаят е за това, че в нощта срещу 20 април т.г. няколко лица поставиха 10 цветни плаката с лика на Адолф Хитлер и свастики. Плакатите са бяха залепени срещу сградата на Съдебната палата - входа на Апелативен съд и Апелативна прокуратура.  След подаден сигнал към МВР, полицията установи извършителите на деянието - трима мъже на възраст между 17 и 44 години, придружавани от 17-годишно момиче. Цялата преписка от дознанието и предварителната проверка бе била изпратена в Районна прокуратура Бургас с мнение за образуване на досъдебно производство срещу лицата. От районната прокуратура обаче отказаха да образуват досъдебно производство по случая като квалифицираха деянието като "дребно хулиганство".

От Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" тогава реагираха и изразиха възмущение и тревога, че с отказа да се разследва случая на практика от прокуратурата дават "зелена светлина" за бъдещи подобни прояви и негласно поощряват разпространителите на крайно опасната нацистка идеология. По-късно през същия ден от Апелативна прокуратура Бургас сигнализираха Окръжната за извършване на незабавна служебна проверка за отказа за провеждане на наказателно производство.

В днешното постановление на Окръжна прокуратура - Бургас е посочено, че със залепването на плакати с лика на Адолф Хитлер, на фона на фашистка свастика, на горепосочените дати, т.е. в навечерието на неговата рождена дата, срещу сградата на Съдебната палата, т.е. мястото, където се правораздава, са засегнати сериозно нормите на нравствеността и представлява брутално неуважение към обществения ред и порядки. В този смисъл Окръжна прокуратура - Бургас счита за неправилни изводите на първоинстанционната прокуратура, за липса на данни за извършено престъпление, от което следва, че постановлението трябва да бъде отменено.

Предвид обстоятелството, че на публично място са поставени отличителни знаци и символи на фашистка идеология, следва да бъде преценено дали тези действия не съставляват проповядване на фашистка идеология, т.е. дали са налице данни за извършено престъпление по чл.108, ал.1 от НК. Такава преценка, съобразно разпоредбата на чл.411, ал.1, т.1 от НПК следва да се извърши от компетентната Специализирана прокуратура.

Ето защо, Окръжна прокуратура - Бургас отменя постановлението на Районна прокуратура - Бургас за отказ да бъде образувано досъдебно производство и изпраща преписката на компетентната Специализирана прокуратура.