Община Бургас предприе спешни мерки за укрепване на свлачищата в квартал "Сарафово". Оттам съобщиха, че специалисти от "Геозащита" ще направят оглед на улица "Черно море". Улицата е крайбрежна и там се активираха свлачищни процеси.

Днес кметът на общината Димитър Николов и инж. Йордан Йорданов - управител на "Геозащита" - Варна са се срещнали на критичното мястото, за да разговарят по проблема. До края на седмицата представители на варненската фирма ще направят проучване и изследване на терена и ще оформят предписания за аварийни укрепителни действия.

Община Бургас информира с писмо и Министерството на регионалното развитие и благоустройството за проблема и ще кандидатства за финансиране за проектиране и цялостно укрепване на бреговата ивица в квартал "Сарафово".

В работата на специалистите ще се включат и представители на ВиК Бургас, които да предложат решения за изграждането на отводнителна система както в застрашената от свлачище зона, така и в други части на квартала, които са потърпевши от наводненията, съобщават още от общината.

Междувременно специалисти от Агенция "Пътна инфраструктура" извършиха оглед на свлечения насип на републиканския път I-9 Бургас- Поморие и надлеза до квартал "Сарафово" и Летище Бургас. Община Бургас очаква предписанията на експертите на пътната агенция за ремонтни дейности на съоръжението. Веднага след изработването на проекта ще започнат и ремонтните работи, а до финализирането им пътят ще остане затворен за движение.