Инспектори от Министерството на туризма, здравна инспекция в Бургас и представители на Община Несебър извършиха щателна проверка на хотел "Калофер" в Слънчев бряг. Проверката е заради публикации в английските медии, че двама английски турист в началото на юни се се заразили тук с така наречената легионерска болест, в резултат на което са починали.

Проверяващите констатираха, че документите и лицензите за туристическа дейност на хотела са изрядни, условията за настаняване съответстват на неговата категория, а здравните инспектори не откриха нередности в басейните, баните и кухните на заведенията на хотела. Взетите в началото на юли проби също са били отрицателни за наличието на бактерията легионела, предаде БНТ.

Управителката на хотела отказа да допуснe журналистите в началото на акцията. Когато приключи, тя обясни, че след публикациите в медиите, се е създала истерия.

От хотела подозират, че семействата на починалите английските туристи са се опитвали да измъкнат пари от туристическа кампания. 

"Без съгласие за предоставяне на финансово обезщетение, по тази причина едва 2 месеца след това близките на починалото лице започнаха тази медийна кампания", каза управителят на хотела Галя Кирова.

От управата на хотела обаче са се отказали да съдят британските медии за публикациите.

От туристическия бранш също коментираха, че предявяването на различни претенции след почивката на англичани от години се е превърнало в начин за търсене и печелене на парични компенсации от различни рекламации.

Преди дни Министерството на здравеопазването съобщи, че пробите за легионерска болест (легионелоза), взети от хотела са отрицателни и отбелязаха, че хотелите в Слънчев бряг ежегодно подлежат на планов и извънпланов (по сигнали) контрол от РЗИ - Бургас, в това число и контрол за наличие на легионели. Годишно в Европа се регистрират около 10 000 случая на легионелоза, като водещи страни по брой на заболяванията са Франция, Германия, Италия и Испания, сочи още справката на МЗ. Основните начини за заразяване са чрез инхалиране на легионелите с водни капчици от душови уредби, охладителни кули, декоративни фонтани, системи за охлаждане чрез водна мъгла и др. Заболяването най-често предизвиква тежки пневмонии, като смъртността достига до 10%.