Прокуратурата повдига обвинения за изнудване на четирима от общо осемте задържани лица при мащабната полицейска акция в сряда в Бургас, съобщиха от държавното обвинение. 

В морския град бе разбита престъпна група, която, освен с разпространението на наркотици сред ученици, се занимавала и с рекет и събиране на "такса спокойствие".

При акцията са задържани осем души от Бургас. По отношение на трима от обвиняемите е внесено в съда искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража". Очаква се Районен съд-Бургас да го разгледа в свое заседание по-късно през днешния ден.

Групата, наблюдавана от криминалистите от февруари, набирала тийнейджъри на възраст между 14 и 18 години за разпространение на наркотици.

Подробности по случая предоставиха пред медиите днес прокурор Георги Чинев - административен ръководител на Окръжна прокуратура-Бургас и старши комисар Калоян Калоянов - директор на ОД на МВР - Бургас.

Прокурор Чинев и старши комисар Калоянов съобщиха, че обвиняемите са осъществявали престъпната си дейност в две насоки. Откривали са лица, продаващи малки количества наркотични вещества, които чрез нанасяне на телесни увреждания, тормоз и заплахи са принуждавани да продават наркотици в полза на обвиняемите. По отношение на други лица са налагали парични санкции, тъй като те не са успявали да им се издължат от продажба на предоставени им за пласиране наркотични вещества. Стойността на така наречените "глоби" е надвишавал значително дължимите суми. Обвиняемите са действали основно на територията на град Бургас, а сред пострадалите от действията им е имало и непълнолетни лица.

Прокурор Чинев и старши комисар Калоянов добавиха, че при престъпленията с предмет наркотични вещества съществува предлагане и търсене. В тази връзка те отправиха призив към родители, учители и към цялата общественост да положи максимални усилия, за да може да бъде ограничено търсенето в този своеобразен пазар, който все повече се разширява.

Четиримата мъже, които ще получат обвинение, са криминално проявени и осъждани, предимно за разпространение на дрога в бургаски регион. Работата по събиране на доказателства продължава и в момента, като се разпитват още запознати с действието на групата, както и ученици, родители, възпитатели.